UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
nesalstošs siltumnesējs
Autors: andris123456 ()
Datums: 21/11/2008 16:18

Labdien !

Ir problēma - ir atnākusi ziema. Būvēju māju - ir ierīkota apkure , kur siltumnesējs ir ūdens. Šobrīd regulāri jākurina - lai neaizsalst. Bet tā kā jaunbūvē nedzīvoju - tas ir apgrūtinoši. Meistras, kas nodarbojās ar apkuri , teica, ka esot nesaltošs siltumnesējs, kuru varot iepildīt ūdens vietā un tad varētu regulāri nekurināt. Internetā atradu 2 variantus : a) STATERM ; b) BERIL. Cenas aptuveni vienādas. Varbūt kādam ir pieredze ? Man interesantāk būtu , ja būtu koncentrāts.

A

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/11/2008 17:01

Latvijas Ķīmijā ir redzēts zils automobiļiem domāta tosola koncentrāts, kā arī tīrs etilēnglikols. Mazāk videi kaitīgo propilēnglikolu gan neiru manījis. Gatavi apkures antifrīzi ir redzēti Depo, arī "zaļš" (ar propilēnglikolu).

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: aaaa ()
Datums: 21/11/2008 17:46

Mājai tikai un vienīgi ar propilēnglikolu - etilēnglikols ir baisākā inde un, ja nu kas, tas neizlīst pa visu māju. Staterm arī ražo ar propilēnglikolu - saucas Staterm EKO. Ņem tikai šo, nekādā gadījumā uz etilēnglikola bāzes. Kur tieši pārdod - nezinu, bet domāju, nav problēmu atrast. Kaut kas teica, ka ņemt to, kas paredzēts līdz -40 oC un pašam pašķaidīt sanākot lētāk, kā to, kas ir līdz -20, jo uz apkures sistēmu parasti aiziet diezgan daudz, lai gan tiek tirgots 20L muciņās.

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: veezitis ()
Datums: 22/11/2008 07:07

Auto tosolu nedrīkst lietot, jo tas sagrauzīs tērauda elementus (etilēnglikols ir ne tikai indīgs, bet arī ļoti agresīvs pret tēraudu).

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: vgy7 ()
Datums: 22/11/2008 09:04

Kāpēc visiem ir tāda vēlēšanās kļūt par ķīmijas izmēģinājuma trusīti un rezultātā vienkārši nobeigt savu apkures iekārtu? Visi katlu ražotāji piedāvā pretaizsalšanas šķidrumus, kas paredzēti tieši viņu iekārtām. Ielejot apkures sistēmā nepiemērotu šķīdumu pārsvarā tiek iegūta agresīva vide, kas izraisa problēmas ar sūkņiem un filtriem, bet pretaizsalšanas īpašības būs zaudētas jau pēc pāris dienu ekspluatācijas. Padomājiet kāda temperatūra ir pie siltummaiņa iekšējās sieniņas, ja ārējo apskalo atklāta liesma? Lielākā tiesa šādu šķidrumu jau pie grādiem 150 vienkārši noārdās.
Pārāk bieži ir gadījies skatīt aizsalušas apkures sistēmas, kas pildītas ar tām nepiemērotiem šķīdumiem.
Jāpievērš ārkārtīgi liela uzmanība aaaa ieteikumam par koncentrāta iegādi, jo tas bodē sašķaidītais ļoti bieži ledusskapja saldētavā jau pēc pāris minūtēm par krāsainu ledus kluci pārvēršas.

vgy7

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: aaaa ()
Datums: 22/11/2008 09:04

Nu tas, ka etilēnglikols sagrauž bleķi ir pilnīgs fufels. Būtu priecīgs kaut kur izlasīt pretējo :) Tad jau visas caurulītes un dzinējs autiņam būtu saēstas.

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 22/11/2008 09:38

"kāda temperatūra ir pie siltummaiņa iekšējās sieniņas, ja ārējo apskalo atklāta liesma" - ne lielāka par vārīšanās temperatūru konkrētajam šķidrumam pie konkrētā spiediena.

Vai kāds nezin, kur var nopirkt propilēnglikolu? Tas man noderētu dažai ekoloģiska antiseptiķa receptei.

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: aaaa ()
Datums: 22/11/2008 10:24

Par PG antiseptiskajām īpašībām dzirdu pirmo reizi - tas tiek lietots kā pārtikas piedeva, kosmētikā, pat intravenozajās injekcijās tiek lietots PG kā piedeva. Man liekas, ka Tu kaut ko jauc.
Vot EG gan ir kaitīgs (indīgs), visiem zināmajiem dzīvajiem organismiem, un principā ir viens no labākajiem antiseptiķiem pret sēnītēm utt - viena nelaime - tas šķīst ūdenī un nav piemērots vietās, kur var dabūt ūdeni - lietu utt.
Bet vispār SIA "Stiliks" tirgo visādas ķimikālijas, esam darbā no viņiem pirkuši šo un to.
Arī šie tirgo daudzko:
[www.aspokem.lv]

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: andris123456 ()
Datums: 24/11/2008 11:04

Piezvanīgu uz Stafor Kūldīgas ielā, bet pārstāvis man apgalvoja, ka STATERM EKO (produkts ar propilēnglikolu ) nešķīst ūdenī. Vai praksē tā tiešām ir ? Ja ieildu šo produktu - vēlāk sistēmas papildināšana varētu būt nu ļoti apgrūtinoša, lai neteiktu vairāk ...

Re: nesalstošs siltumnesējs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 24/11/2008 12:01

Antiseptiskās īpašības ir citām vielām, kuras glikoli ienesot kokā dziļāk kā tīrs ūdens. Par firmām paldies, painteresēšos.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********        **  **     **  ******** 
    **        **           **  **     **  **       
    **        **           **  **     **  **       
    **        **           **  **     **  ******   
    **        **     **    **  **     **  **       
    **        **     **    **  **     **  **       
    **        **      ******    *******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727