UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

ATMOS katls + saules baterijas
Autors: Lauku puisis ()
Datums: 21/03/2009 17:10

Sveiki meistari,

Es šodien redzēju interesantu apkures sistēmu, kur centrālā apkure + ūdens sildīšana tiek nodrošināta ar ATMOS katlu, ko saulainā laikā atslēdz un pieslēdz saules baterijas. Izskatās pat ļoti vilinoši, jo saules baterijas šodien (ārā +3,5) nodrošināja ~ +65 grādus sistēmā! Tā kā tas viss pievienots pie siltā ūdens akumulācijas tvertnes (2 m3), tad spriediet paši par ekonomiju... Uzstādīšana (saules baterijām) izmaksājot ap 2200 LVL.

Vai kāds var nokomentēt tieši šo pieeju un vēl pāris vārdus par ATMOSiem pašiem? Es palasīju komentārus iepriekš, tomēr mani tie līdz galam nepārliecina (par ATMOS neefektivitāti). Šis pats meistars mani tomēr pārliecināja rādot jau pieminēto ATMOS, kurš strādā jau 11.gadu, bez jelkādām problēmām. Viņa komentārs gan bija tāds, ka mums latviešiem esot tendence taupīt tur, kur nevajaga. Šim katlam esot ļoti svarīga tieši PAREIZA uzstādīšana + automātika + sausa malka (piemērām bērzu varot kurināt tikai pēc 2 gadiem...).

Jā un vēl, viņš viennozīmīgi neko nerunāja par to, ka šim katlam ir jākurās 5-8 stundas. Nē, pietiekot ar 3 stundām, lai uzzildītu sistēmu un atbilstoša lieluma akumulācijas tvertni. Manam gadījumam (130 m2) viņš rekomendē ~ 2 m3 tvertni un 32 kW jaudas katlu, lai to visu ātri un efektīvi uzsildītu...

Re: ATMOS katls + saules baterijas
Autors: z ()
Datums: 21/03/2009 18:15

Nav sliktu katlu, ir tikai katlam nepiemērotas apkures sistēmas un liela kāre ekspluatēt katlu pretēji izgatavotāja rekomendācijām. Saules baterijas kā papildus siltumavots ir pieslēdzamas jebkuram apkures veidam, aktuāls jautājums, kur vasarā likt lieko siltumu. Esmu pētījis projektus, kur saules bateriju liekais siltums vasarā tiek novadīts zemes siltumsūkņu kontūra uzsildei, aprēķini rāda ka 3-5 sezonu laikā ieguldījums varētu atmaksāties.

Re: ATMOS katls + saules baterijas
Autors: pauljukas ()
Datums: 22/03/2009 15:41

Tās saules baterijas uz debesskrāpja viņam uzstādītas? :D
Kādas divas štukas? Ap 500 Ls maksā uzstādīšana!

Perfekts variants kur nogrūst lieko siltumu ir baseins. Vai arī tas pats pieminētais zemes kontūrs. Cits pavisam vienkārš variants ir kolektora segšana. Vislaik domāju par automātikas variantu kolektora nosegšanai teiksim ar kaut kādu žalūzijveidīgu uzparikti. Šovasar būs jāpapēta vairāk darba temperatūras kolektoram. Redzēs, varbūt nemaz nekas nebūs jāsedz.


Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.