UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 4
Re: Siltumnīca
Autors: ints45 ()
Datums: 21/03/2023 22:51

Man būs trešais gads Kronīša plēves siltumnīcai no Aizkraukles puses. Vienkārša, bet ļoti stingra konstrukcija. Var nokomplektēt dažādus izmērus, garumā pieliekot nākošo ribu. Vienīgais trūkums pašauras durvis. Arkveidīgās polikarbonāda būdas nepatīk ļoti. Esmu dzirdējis, ka ļoti vēlams mūra virspamats labu gabalu virs zemes. Pa dienu akumulē siltumu, pa nakti atdod augiem. Nezinu man nav šāda pieredze. Starp citu, tomātus var audzēt siltumnīcā, tos sezonas laikā nelaistot. Ziemā siltumnīcā pēc iespējas biežāk samet sniegu vai laista, lai augsne neizžūst un nepārtrūkst bioloģiskie procesi, un pie tomātu izstādīšanas, stāda bedri kārtīgi salaista, iestāda tomātu stādus, augsni nosedz ar salmiem, sausām pērnā gada lapām vai citu mulču un vairāk visu sezonu nelej. Pats neticēju, izmēģināju, tas strādā.

Re: Siltumnīca
Autors: agrais ()
Datums: 22/03/2023 07:07

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nav tik traki ar tiem tomātiem arkveidā
> siltumnīcā. Mēs tieši tajā audzējam. Es gan pats
> tur nerušinos, tikai laistu, bet uz aci malējais
> tomāts no pamata atkāpjas kādus 50cm un tā kā
> tomāti tiek sieti, tad malējos palaiž mazliet
> ieslīpi. Katrā ziņā par to ka tā varētu būt
> problēma es tikai tagad uzzinu. :)) Līdz ar to tā
> nav priekš mums problēma.
> Sniegs apakšdaļā arī neko šo visu gadu laikā nav
> izdarījis un es neko neroku. Jā pie brangāka
> sniega tur veidojas kupena, bet spiediens tomēr
> aiziet uz zemi.
> Jā, man arī arkas jau ir latvijas pelēkajā tonī,
> bet nu koks ir koks un siltumnīca tāda ir. Toties
> labi būs ar utilizāciju, visu varēs sazāģēt un
> taisīt jaunu kad nu tas brīdis pienāks. Tīri
> konstruktīvi izskatās, ka tādas siltumnīcas
> karkass var noturēties savus 20 gadus. Man tās
> arkas ir stingras un puvuma nav.
> Par pretkondensāta plēvi bišķi ir šaubas, jo lai
> nebūtu kondensāts, tad tai plēvei jābūt pietiekoši
> siltai, kas nav iespējams. Cik esmu ievērojis, tad
> kondensāts visvairāk izkrīt tieši rudeņos. Vasarā
> nav. Tagad pat neesmu skatījies.
Es ari īsti neticu tam pretkondensata parklajumam. Bet nu taja Vienibas gatves veikala apgalvoja ka tas stradajot. Nu redzēs, vel man rullitis garaža glabajas. Tur tocno nav kondensats.:}

Re: Siltumnīca
Autors: arre ()
Datums: 22/03/2023 10:03

Es pagājušajā gadā uzbūvēju dizaina siltumnīcu - vairāk nekā tomāti, man bija vajadzīgs aizsegs pret kaimiņu māju. Arkveida 5x8 m un 3,5m augstumā (lai gaiss brīvi cirkulē). Ar diezgan augstu betona atbalsta sienu -virspamatu (siltumnīca nogāzē), kas apdarināts ar laukakmeņu krāvumu no ārpuses. Arkas saklapētas pēc šablona no maziem dēlīšiem (10cmx2,5cmx60cm), kas man bez ierobežojuma bija pieejami vietējā zāģētavā par malkas cenu.
Kopā darbs lielāks nekā izmaksas (tā dēlīšu piezāģēšana leņķos un klapēšana diezgan nogurdinoša izrādījās). Dārgākais - 4mm polikarbonāts ar malu profiliem, nostājās uz 500 euro (+ laistīšanas sistēma un automātiskā durvju atvēršana ap 100 ar kapeikām).
Sanāca skaisti - ciemiņi fočējās ar vīna glazēm. Vislielākie iebildumi ir pret polikarbonātu. Materiāla novecošanās procesi sākas ātri - maliņas un salaiduma vietas cieš pirmās, paliek zaļganpelēkas. Kopējais skats tuvumā nostājoties redzams, ka pabojājies. Kā jau teicu man tas bija svarīgi, jo siltumnīca stāv redzamā vietā. Funkcionāli gan tas, protams, baigi nekaitē.
Tāpat vajadzētu domāt, lai iekšpusē polikarbonāts pēc iespējas neskartos pie koka detaļām, jo tur krājas kondensāts un sākas procesi.
Kā jau kolēģis teica, tomātiem var nelikt laistīšanas sistēmu, ja bagātīgi mulčē ar smalcinātiem salmiem vai izkaltētu nopļauto mauriņa zāli. Gurķiem gan vajadzēs papildus palaistīt.
P.S. Polikarbonāta piegādātājs teica, ka pēc nopietnas krusas tas polikarbonāts ir metams.

Re: Siltumnīca
Autors: JUKR ()
Datums: 22/03/2023 17:46

Pirms 3 gadiem iegādājos siltumnīcu AVERTO. Pirms tam biju pētījis gan dažādas firmas, gan arī siltumnīcu konstrukcijas. Izvēlējos siltumnīcu 4x6 ar augstumu 2,30. Pamatojums man bija tāds, ka 3m platai siltumnīcai grūti izveidot 3 dobes, bet taisīt divas 1 m platas dobes un 1 m platu celiņu negribējās. Savukārt 4 m platai man iznāca 2 dobes gar sāniem pa 80 cm, bet vidū (ar atkāpi no durvīm 1 m plata dobe. Celiņi ir ērti, lai pa tiem pārvietotos, neskarot augus. Papildus plusi šim variantam ir augstāki griesti, nekā tipveida 3 m platām siltumnīcām un divviru durvis 2 m platumā. Nekādu problēmu ar pievešanu, ienešanu un vēdināšanu ļoti karstā laikā. Papildus ar siltumnīcu ņemu metāla pamatus, lai nekas netrun, divus lodziņus abos galos, automātiskos logu atvērējus, kā arī pie reizes iegādājos laistīšanas sistēmas. Viss kopā ar atvešanu tas man maksāja ap 900 EUR. Polikarbonāts siltumnīcai ir 6 mm. Visu uz vietas apskatīju gan uz Maskavas ielas, gan lielākā laukumā Babītē. Tur arī nolēmu neņemt 2,70 m augsto siltumnīcu – ļoti labi, ja vari pats ieiet tajā un paskatīties, kā tas izskatās. Un labi parunāt ar zinošiem tirgoņiem ( tā nav reklāma, bet reāla pieredze)
Biju dzirdējis par leksiku, ko izmanto siltumnīcas salikšanai, tāpēc uzreiz turpat dabūju informāciju par salikšanas iespēju. Tas nebija lēti, bet 3 vīri siltumnīcu montēja gandrīz dienu, jo karkass ir ļoti stingrs un biezs. Pats par to pārliecinājos, montēdams papildus aprīkojumu.
Pēc tam pats ar 6 m terases dēļiem izveidoju dobes, pieliku stieples atsaišu veidošanai, izveidoju ūdens pievada sistēmu un izpildīju vēl atsevišķus sievas lūgumus ērtam darbam.
Meistaru polikarbonātu uzlika ļoti labi, izolējot no zemes un pēc mana lūguma stiprinot ar papildus stīpām. Katru gadu pēc sezonas siltumnīcu no iekšas un āra noberžam ar Fairy un noskalojam ar auto augstspiediena mazgātāju. Siltumnīca izskatās kā jauna

Re: Siltumnīca
Autors: LaurisV ()
Datums: 23/03/2023 08:28

Par tās pašas minētās firmas 3X6m siltumnīcu- pa trīs gadiem 6mm polikarbonāts ir kā siets, sadrupis, no krusas un putniem cietis, 4. gadā jeb šogad noslinkoju ar sniega tīrīšanu, un siltumnīca sagāzās uz iekšu ar visu sadrupušo polikarbonātu. Šogad jāceļ jauna, izskatās, ka tas būs koks+plēve.

Re: Siltumnīca
Autors: Cogito ()
Datums: 23/03/2023 09:37

LaurisV rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Par tās pašas minētās firmas 3X6m siltumnīcu- pa trīs gadiem 6mm polikarbonāts ir kā siets,
> sadrupis, no krusas un putniem cietis, 4. gadā jeb šogad noslinkoju ar sniega tīrīšanu, un siltumnīca
> sagāzās uz iekšu ar visu sadrupušo polikarbonātu.

Man līdzīgi. Tikai karbonāts bija tik trausls un caurumains, ka sniegs pārplēsa un iegāza tikai to, karkass palika vesels. Uzliku jaunu, redzēs, kā būs. Ja atkal tik slikti, tad jādomā, kā to ar plēvi nomainīt.
Par tiem putniem. Izskatās, ka tie ir galvenie polikarbonāta slepkavas. Mehānisms vienkāršs - siltumnīcā salido kukaiņi, gribot tikt ārā, lido gar griestiem, putni tos cauri redzot, metas šos noknābt, segumā izknābj caurumus, tad tur salīst lietus un ziemā sasalstot saplēš šūnas.
Nez, plēves arī saknābā? Tur gan kam sasalt nav, bet caurumi tāpat nav forši.

Re: Siltumnīca
Autors: JUKR ()
Datums: 23/03/2023 10:00

Cogito rakstīja:
-------------------------------------------------------
> LaurisV rakstīja:
> -------------------------------------------------------
> > Par tās pašas minētās firmas 3X6m siltumnīcu- pa
> trīs gadiem 6mm polikarbonāts ir kā siets,
> > sadrupis, no krusas un putniem cietis, 4. gadā
> jeb šogad noslinkoju ar sniega tīrīšanu, un
> siltumnīca
> > sagāzās uz iekšu ar visu sadrupušo
> polikarbonātu.
>
> Man līdzīgi. Tikai karbonāts bija tik trausls un
> caurumains, ka sniegs pārplēsa un iegāza tikai to,
> karkass palika vesels. Uzliku jaunu, redzēs, kā
> būs. Ja atkal tik slikti, tad jādomā, kā to ar
> plēvi nomainīt.
> Par tiem putniem. Izskatās, ka tie ir galvenie
> polikarbonāta slepkavas. Mehānisms vienkāršs -
> siltumnīcā salido kukaiņi, gribot tikt ārā, lido
> gar griestiem, putni tos cauri redzot, metas šos
> noknābt, segumā izknābj caurumus, tad tur salīst
> lietus un ziemā sasalstot saplēš šūnas.
> Nez, plēves arī saknābā? Tur gan kam sasalt nav,
> bet caurumi tāpat nav forši.

Katram sava pieredze - man pēc 3 gadiem siltumnīca kā jauna, sievas brālim ir cita polikarbonāta siltumnīca 3,5x6 jau gadi 5 un arī polikarbonātam ne vainas. Bet nu polikarbonātu tīram un sniegs tajā iekšā netiek. Viss sniegs man smuki nošļūc lejā - arī šajā sniegotajā ziemā. Karkass stiprs, nekas tur nevar sabrukt. Un tā kā lielas vēdināšanas iespējas, tad nekādi kukaiņi īpaši nav - ja nu bites, bet tās jau vajag. Blakus kaimiņiem ir 3x6 siltumnīcas 3-5 gadi un arī nekādas problēmas ar polikarbonātu.

Re: Siltumnīca
Autors: Aldiss ()
Datums: 23/03/2023 10:15

Izskatās, te sākušies ticības kari starp plēves un polikarbonāta pielūdzējiem....; nezinu man pašam polikarbonātam devītā sezona, biki tumšāks palicis, bet ne kaķi, ne putni nav sabojājuši. Varbūt paņemšu Fairy un švammi un pāriešu pāri apakšējam pusmetram.

Re: Siltumnīca
Autors: arre ()
Datums: 23/03/2023 10:44

Jautājums - kāpēc tieši Fairy jāizmanto? Man šķiet, ka primāri fairy uzdevums ir šķelt taukvielas. Bet uz polikarbonāta ir putekļu u.c. svešķermeņu uzslāņojums nevis tauki.

Re: Siltumnīca
Autors: Blondīne ()
Datums: 23/03/2023 10:44

Acīmredzot prasās precīzāk norādīt polikarbonāta biezumu, ražotāju, UV izturību, solītās garantijas un citus parametrus. Par plēvēm ir skaidrs, ka tās ir ļoooti dažādas.

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **   ******   **     **  **    **   *******  
 **   **   **    **  **     **   **  **   **     ** 
 **  **    **        **     **    ****    **        
 *****     **        **     **     **     ********  
 **  **    **        **     **     **     **     ** 
 **   **   **    **  **     **     **     **     ** 
 **    **   ******    *******      **      *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727