UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Spriegums uz sienas
Autors: Jēkabs ()
Datums: 01/08/2020 22:17

Sveiciens visiem. Esmu pilnībā apjucis, tāpēc vēršos pie Jums pēc palīdzības. Pirms, kāda laika uzsāku remontu lauku mājā. Māja psrs laiku, silikona ķieģeli no ārpuses, gāzbetons no iekšpuses. Par cik pamatproblēma bija elektrība, tad ar tās remontu arī visu sāku. Elektrība oriģināli nāca vienā fāzē no sadales tīklu sadalnes skapja, līdz bēniņiem. Pēc tam no turienes jau uz māju izvilkts 2dzīslu Al vads ar 100 točkām rozetēm un apgaismojumam. Tā kā mājai divi koridori un, lai nedaudz ietaupītu uz vadiem, tika pieņemts lēmums guldīt sienās 2 sadalnes, katrā koridora savu. Sadales ar divpadsmit automātiem, katrs automāts par savu grupu atbild, vadi dažādu šķērsgriezumu - gaismai 1.5mm2, rozetēm 2.5mm2, starp sadalēm 4mm2. Viss tika likts ar rezervēm, skatu nākotnei. Kabeļi visi guldīti štrobēs, visi kopā, bez gofrām vai penāļiem. Pa virsu ģipsis. Viss savienots un darbojas perfekti. Problēmu piefiksēju šodien - špaktelējot sienas vienā brīdī sajutu tā kā nelielu strāvu no špakteļlāpstiņas, pieskaroties radiatoram.. uzreiz domāju, ka kaut kur sienā ir pušu vads. Sāku meklēt vaininieku, slēdzu āra pa vienam automātam, vienoju nost nulles.. beigās ņēmu palīga testeri un reāli mēriju spriegumu starp slapju sienu un radiatoru, beigās arī nulli. Reāli pie visiem ieslēgtiem automātiem man starp sienu un 0 ir 35V. Bet tad sākas interesantākais - slēdzot āra pa vienam automātam, spriegums pakāpeniski samazinās, līdz visbeidzot ir 0. Vai tiešām pastāv iespēja, ka mana vadu čupa uz sienām inducē spriegumu?? Konkrētu bojāto vietu, protams, neatradu, jo spriegums ir neatkarīgi, kuru grupu atslēdzu, tāpēc vienīgā ideja ir inducēšanās. Neko vairs nesaprotu. Vadu garumi diezgan lieli ap 20 m un biezākajā vietā 12 gab. saguldīti blakus kopā. Ko man darīt un kā šo visu risināt. Negribu, lai mazgājot sienu bez čībām un uz flīzēm, tirinātu pirkstus!

Re: Spriegums uz sienas
Autors: ETT ()
Datums: 02/08/2020 09:17

Kaut kur, kaut kam zeme ir savienota ar nulli...

Re: Spriegums uz sienas
Autors: Jēkabs ()
Datums: 02/08/2020 09:37

Šorīt neliekos mierā un turpinu mērījumus... man 13V ir arī starp nulli un jebkuru, sienā iemūrēta nevienā galā nepievienotu kabeļa dzīslu :) Kas pie velna.

Nulle ar zemi, kas savienota kopā - kā tas varētu veidot spriegumu uz sienām, ja neviens patērētājs testējot, visā mājā nav ieslēgts?

Re: Spriegums uz sienas
Autors: Aldiss ()
Datums: 02/08/2020 13:30

Mazais multimetrs ne tādus vien brīnumus rādīs. Tur daudz kas inducējas no apkārtējās vides, vadu garumi lieli, iekārtas ieejas pretestība liela. Vadu izolācijas pretestību jāmēra ar speciālām ierīcēm un spriegumu 1000V.

Re: Spriegums uz sienas
Autors: DjCowboyLAT ()
Datums: 02/08/2020 15:08

Nu, mans vienīgais izskaidrojums būs, tieši nulles un zemejuma savienošana.
Tā nekad nedrīkst darīt, kautkādas seno laiku atraugas palieka ir šī kļùda. Atvieno zemejumu no nulles automātu kastē un tad pamēri.
Zemejumam ir stingra prasība, ar kādu omu pretestību tas darbojas, pievienojot nullei, kurai tāda ir daudz lielāka, efekta nebūs nekāda, pat padarīsiet situāciju sliktāku.
Ja pašam nav ne zināšanu un mērierīces, zemejuma izveidošanai, ieteiktu vērsties pie elektriķiem, kas tādu veic ar mērierīcēm, jo bez tādiem nav iespējams nemaz izveidot, jo ne vienmēr pietiek ar vienu stieni zemē, bet jāliek vairāki.
Varu saderēt ka ir sūknis mājai, kurš nav atslēgts, kad veicat mērījumus.
Tāpat jums visu laiku sanāk strāvas noplūde, kas tiek uzskaitīta skaititājā. Ja būtu strāvas noplūdes automāts, jums vispār nekad nebūtu elektrība, jo savienojāt nulli ar zemi.

Re: Spriegums uz sienas
Datums: 02/08/2020 15:47

Tā kā elektrība nav mana stiprā puse, tad es tīri intereses pēc gribētu laikam saprast vai volti ir līdzstrāva vai maiņstrāva? :)
Salīdzinoši vienkāršu testu iespējams var uztaisīt izmantojot noplūdes automātu (principā tadam tā kā vajadzētu būt tavā sadales kastē ar miljons pakešniekiem), ja nav tad varbūt vēl vai paspēt tādu ielikt atbilstošajā vietā.
Vadu izolāciju protams mēra ne ar multimetru - bet meggeri, kā te raksta ar 1000v vai tamlīdzīgi, bet nu tas jau ir tad, kad patiešām ir sajūta ka problēma kādā vadā.
Nu ņemot vērā slapjos darbus, varbūt tajās nozarkārbās ieštrobētajās ir kaut kāds neizžuuvšais mitrums, gan jau ka tādas sienās ir iebāztas. Teorētiski tāds pats mitrums var būt jebkurā no sienas kārbiņām - slēdzis/rozete.

Re: Spriegums uz sienas
Autors: Aldiss ()
Datums: 02/08/2020 16:37

Jau kādu laiku ir spēkā MK noteikumi Nr.238, saskaņā ar kuriem vadu izolācijas pretestības mērījumi ar jau piesaukto "megeri" ir veicami reizi 10 gados.

Parasti to dara nodot ēku ekspluatācijā. Bet tad, kad izcelsies ugunsgrēks vadu dēļ, apdrošinātājs veikli atteiks izmaksāt atlīdzību, jo līgumā maziem burtiem ir ierakstīts, ka apdrošinājuma ņēmējs ievēros valsts likumus un noteikumus (tajā skaitā arī noteikumus par dūmu detektoriem un skursteņa tīrīšanu)

Re: Spriegums uz sienas
Autors: Aldiss ()
Datums: 02/08/2020 17:13

>>Vilnis_Radio
Autors: Šodien
Tā kā elektrība nav mana stiprā puse, tad es tīri intereses pēc gribētu laikam saprast vai volti ir līdzstrāva vai maiņstrāva? :)>>

Kā inženierzinātņu maģistrs elektrozinībās paskaidrošu : Elektrība ir tumša lieta, kas, kā visiem labi zināms,gaiši spīd. Trīsvadu sistēmā pa vienu vadu iet strāva, pa otru spriegums, bet pa trešo cos(ϕ)-fāžu nobīde, kas nosaka pieslēguma jaudu.

Re: Spriegums uz sienas
Autors: Jēkabs ()
Datums: 02/08/2020 18:13

Paldies par atbildēm un ieteikumiem. Ar elektrību It kā neesmu uz Jūs. Ikdienā darbā ar to sanāk darboties diezgan bieži, tiesa gan ar jau izbūvētām sistēmām. Arī grāds ir atbilstošs. Štrobešanu tādos apjomos gan veicu pirmo reizi, taču par cik sev, tad nu It kā centos bez kasjakiem. Sākšu ar zemejumu - zinu, ka daudziem patīk vienot galvenajā sadalē 0 ar zemi, tomēr šis nav tas gadījums. No uzskaites sadalnes āra pie staba, mājās ienāk nulle un fāze, zeme tiek pievadīta no atsevišķa zemejuma kontūra un nekur, vismaz apzināti, netiek savienota kopā. Zemejuma kontūru gan par tādu īsti nevarētu nosaukt, jo ir zemē iedzīts stienis. Sūkņi mājā ir tikai apkures, cirkulācijai, citu nav.

Par izolācijas pretestības merijumiem, protams, arī kontakstsavienojumu pārbaudi. Šobrīd gan nav attiecīgo instrumentu pa rokai, tāpēc nevaru uzreiz uztaisīt, bet noteikti būs jātaisa. Mērījumi veikti ar parastu multimetru, mērot maiņspriegumu.

Par mitrumu - iespējams, taču nozarkārbas nebūvēju, viss izvilkts vai nu no sadalnēm vai no rozetes uz rozeti. Gaismas savienotas aiz slēdža.

Protams, Iespējams, ka multimetrs melo, bet tomēr špaktelējot un stāvot ar trepēm uz betona grīdas un pieskaroties ar kāju trepju korpusam, pieskāriena vietā nedaudz tomēr iekož.

Re: Spriegums uz sienas
Autors: Jēkabs ()
Datums: 02/08/2020 18:19

Un par nopludnieku - šobrīd nav, bet noteikti vēl varu uzlikt. Tas, kas mulsina ir tas, ka spriegums nepazūd atslēdzot, kādu, piemēram, bojàto līniju, bet gan pakāpeniski samazinās, atslēdzot pa vienai. Ja pie visiem automātiem siena rāda, piemēram, 34, tad pie puses jau kādi 10, kas mani mulsina.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **   *******   ********  ******** 
 ***   **  **     **  **     **  **           **    
 ****  **  **     **         **  **           **    
 ** ** **  *********   *******   ******       **    
 **  ****  **     **         **  **           **    
 **   ***  **     **  **     **  **           **    
 **    **  **     **   *******   ********     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727