building.lv skaitļos

Lietotāji online54
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
Lifti un pacēlāji prasa atbildīgu ekspluatāciju un regulāras tehniskās pārbaudes : building.lv - par būvniecību Latvijā

Lifti un pacēlāji prasa atbildīgu ekspluatāciju un regulāras tehniskās pārbaudes

Lifti un pacēlāji prasa atbildīgu ekspluatāciju un regulāras tehniskās pārbaudes
Foto: Lifti un pacēlāji prasa atbildīgu ekspluatāciju un regulāras tehniskās pārbaudes

Daudzviet ikdienā tiek izmantotas dažādas celšanas iekārtas, ar kurām saskaras daudzi cilvēki. Visbiežāk izmantojamās no tām, bez šaubām, ir lifti. Tie ir katrā daudzstāvu ēkā, kas augstāka par 5 stāviem, kā arī daudzās citās specializētās ēkās. Taču lifti, tāpat kā dažādi pacēlāji, kravas celtņi u.tml. iekārtas, pieder pie bīstamo iekārtu klases, jo avārijas gadījumos var radīt bīstamas situācijas. Tādēļ, lai novērstu potenciālas avārijas, šo iekārtu ekspluatācija prasa atbildīgu pieeju un regulāras, likumā noteiktās tehniskās pārbaudes.

 

Celšanas iekārtu ekspluatācijas ziņā Latvijā aizvien tiek daudz grēkots
Lai gan likumā ir definēti dažādi bīstamo (tostarp celšanas) iekārtu ekspluatācijas un tehniskās uzraudzības noteikumi, realitātē ar to ievērošanu nesokas tik labi, kā būtu nepieciešams. To uzsver arī eksperti firmās, kas nodarbojas ar šādu iekārtu inspekciju. Viena no šādām firmām ir tehnisko ekspertu sabiedrība ar ierobežotu atbildību TUV NORD Baltik, uzņēmējgrupas TÜV NORD GROUP (Vācija) meitas uzņēmums, kas jau vairāk kā 20 gadus darbojas Latvijā dažādās sfērās, kas saistītas ar ekspertīžu, inspekciju, tehnisko pārbaužu veikšanu, arī dažādu izstrādājumu, sistēmu u.c. sertifikāciju, konstrukciju un materiālu testēšanu, arī būvuzraudzību u.c., un ir uzkrājusi lielu pieredzi šajā darbā. Tehnisko ekspertu sabiedrību par savu partneri ir izvēlējušies vairāk kā 2000 Latvijas uzņēmumi un organizācijas, kas pierāda tajā strādājošo ekspertu profesionalitāti.
Firma nodarbojas arī ar dažādām bīstamām iekārtām, starp kurām ietilpst arī celšanas iekārtas – lifti, kravas celtņi, pacēlāji, veicot šādu iekārtu inspekcijas. Tāpat tiek veiktas dažādu materiālu pārbaudes ar dažādu testēšanas metožu palīdzību. Un ilgā darbošanās šajā sfērā ir ļāvusi izdarīt secinājumus, ka celšanas iekārtu ekspluatācijas ziņā Latvijā joprojām bieži tiek grēkots, turklāt dažādās instancēs – sākot no ēku saimnieka vai pārvaldnieka liftu tehnisko pārbaužu laicīgas neveikšanas līdz atsevišķu iekārtu nepilnībām vai to neatbilstību drošas ekspluatācijas noteikumiem, u.tml.
Lifti potenciāli ir vieni no bīstamākajām iekārtām, jo pastāvīgi pārvadā cilvēkus, pacēlāji ceļ cilvēkus lielā augstumā, savukārt kravas celtņi darbojas tiešā cilvēku tuvumā. Tādēļ daudzas šo iekārtu potenciālās avārijas ir ar augstu bīstamības risku. Lifti ir maksimāli automatizēti, ar vienkāršotu vadību, jo tos ikdienā izmanto galvenokārt cilvēki, kas nedomā par lifta uzbūvi, to, kā tas darbojas utt. Ar pacēlājiem (tāpat kā ar kravas celtņiem) šajā ziņā ir nedaudz vienkāršāk, jo tos apkalpo speciāli apmācīti cilvēki, taču tur iespējamas cita rakstura problēmas, kas bieži nav redzamas no ārpuses un var piezagties nemanot – metāla konstrukciju nolietošanās, bet par to mazliet vēlāk.

Liftu pārvaldītājiem jākļūst apzinīgākiem tehnisko pārbaužu veikšanas ziņā
Daudzviet vēl līdz galam nav izskausta padomju laikos vai vēl senāk cilvēku prātos iesējusies doma "Ko tad es, man jau nekas nenotiks, manas iekārtas ir drošas… utt.". Taču nevar paļauties uz to, ka vecās iekārtas kalpos mūžīgi, nevar ļaut, piemēram, lifta mehānismam darboties bez regulāras uzraudzības, un ikgadējo nepieciešamo inspekciju uztvert kā lieku, bezjēdzīgu apgrūtinājumu, kas neko reāli nedod, bet tikai rada liekas izmaksas. Likumā noteiktās pārbaudes nav izdomātas ar mērķi noslaukt naudu, bet gan minimizēt bīstamo iekārtu ekspluatācijā iespējamos riskus.
Bīstamo iekārtu uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), taču viņiem nav tik lieli resursi, lai varētu veikt pilnīgi visu viņu uzskaitījumā esošo bīstamo iekārtu nepieciešamās pārbaudes. Viņi darbojas analogi CSDD, kas veic tehniskās apskates automašīnām. Taču automašīnu vadītāji ir apzinīgāki, jo zina, ka uz katra stūra viņus var apturēt policija un konstatēt, vai ir izieta tehniskā apskate, un vajadzības gadījumā pieņemt soda mērus.
Likums reglamentē termiņus, kuros jāveic bīstamo iekārtu tehniskā pārbaude – liftiem un pacēlājiem to nepieciešams veikt katru gadu pilnā apjomā, savukārt kravas celtņiem – reizi gadā daļējā pārbaude, reizi 3 gados – pilnā pārbaude.

Lasīt turpinājumu Rīgā nepieciešams risināt veco liftu problēmu

Aktuālā tēma tapusi sadarbībā ar 

TUV NORD Baltik
Sāremas 3
Rīga, LV-1005
+371 67370391

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.