building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32877
Kā apstrādāt pirts dēļus, lai pasargātu no sēnītes? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā apstrādāt pirts dēļus, lai pasargātu no sēnītes?

autors: Kā apstrādāt pirts dēļus, lai pasargātu no sēnītes?
Foto: Kā apstrādāt pirts dēļus, lai pasargātu no sēnītes?; autors: Kā apstrādāt pirts dēļus, lai pasargātu no sēnītes?
www.building.lv atbilde:
Senākajās pirts tradīcijās to saimnieki uzskatīja, ka pirts dēļiem nekāda speciāla apstrāde nav nepieciešama, jo pirtī ir jābūt īsta koka smaržai un noskaņai, lai pirts savas dabīgās īpašības sniegtu cilvēkiem pilnībā. Mūsdienās gan tiek izmantoti dažādi koksnes aizsardzības līdzekļi. Ne tikai, lai pasargātu no sēnītes, bet arī lai paildzinātu koka kalpošanas ilgumu un pasargātu no melnēšanas.

Jārēķinās, ka pirtī ir diezgan ekstremāli apstākļi kokam- mitruma un karstuma ietekmē dēļi uzbriedīs, vēlāk žūstot- sarausies, kā rezultātā var veidoties dažādas deformācijas un apdare zaudēs sākotnējo pievilcību. Lai pasargātu koksni, noderēs arī regulāri pasākumi pēc pirts lietošanas- lai mitrums koka tuvumā atrastos iespējami īsāku laiku, pēc pirts izmantošanas pirti ieteicams labi izvēdināt.

Ja atbalstāt dabīgu materiālu izmantošanu, koka dēlīšu apstrādei iespējams izmantot dažādas dabīgas eļļas vai vaskus, kuru sastāvā nav ķīmisku vielu, piemēram, lineļļu. Eļļu dēļos jāiestrādā divas reizes, iepriekš to uzkarsējot. Dabīgās eļļas labi iesūcas un vēlāk nesmērējas, pie tam tiek saglabāts svarīgs pirts princips- veidota ekoloģiska un dabīga vide.

Ja dabīgums nav prioritāte, dēlīšu apstrādei var izmantot arī speciālas pirts apdarei paredzētas eļļas, lakas vai vaskus, kuri nopērkami specializētajos krāsu un arī lielajos būvmateriālu veikalos. Uz iepakojuma parasti atrodamas arī ieklāšanas instrukcijas, pēc kurām vadīties. Pirms konkrētā materiāla iegādes pie pārdevējiem jānoskaidro, vai karstumā izvēlētais apstrādes līdzeklis nekļūs lipīgs.
Apdares veidošanā jāatceras arī rūpīga savienojuma vietu apstrāde- no ekspluatācijas ērtuma viedokļa jāraugās, lai metāla daļas būtu apslēptas un pirts karstumā tām nevarētu pieskarties, pretējā gadījumā iespējams apdedzināties.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.