building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1688
Nozares raksti32877
Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars : building.lv - par būvniecību Latvijā

Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars

Kapars jeb varš ir metāls ar senu izmantošanas vēsturi. Vara jumti gadsimtu gaitā allaž tika uzskatīti par varenības un greznības simbolu. Pasaulē vēl daudzviet sastopamas ēkas, kuru jumti dižojas ar vairākus simtu gadu vecu kapara klājumu, kas joprojām ir teicamā tehniskā stāvoklī.

Mūsdienās varš kā būvniecības materiāls tiek izmantots gan jumtu segumiem, gan fasāžu apdarē, gan jumta lietus ūdeņu noteksistēmu izveidē. Varu jeb kaparu izvēlas cilvēki, kam svarīgs materiāla estētiskais izskats un ilgmūžīgums. Turklāt varš ir videi pilnībā draudzīgs materiāls, ekoloģisks, ar tīru, skatam tīkamu virsmu, vienkāršu apstrādi un ilgu kalpošanas laiku. Tiesa, kapars ir viens no dārgākajiem materiāliem, taču finansiālais ieguldījums atsver to, ka nākotnē vairs nebūs papildus jāmaksā par jumta seguma remontu vai tā nomaiņu.

Lielākoties kapara jumtu izvēlas celtnēm, kurām jau sākotnēji ir bijis kapara jumta segums, piemēram, Rīgas Domam un Rīgas Biržas ēkai. Kaparu kā jumta materiālu bieži izvēlas arī baznīcām, ne tikai renovācijas procesā, bet arī jaunceļamām celtnēm, piemēram, Rīgas Bolderājas Pareizticīgajai baznīcai arī ir kapara jumta segums. Šādu jumta segumu izvēlas arī turīgāki privātmāju īpašnieki.

Pats sevi aizsargā pret koroziju

Dabā varš ir sastopams brīvā veidā, tomēr lielāko daļu vara iegūst no sulfīdu un oksīdu rūdām. Varš ir sarkanbrūns metāls ar ļoti labu elektrovadītspēju un siltumvadītspēju. Varš ir ļoti plastisks materiāls, viegli padodas liekšanai un profilēšanai, uz tā var iespiest jebkuru zīmējumu.

Īpašība, kas piemīt tikai kaparam un kuras dēļ arī kapars saglabā savu kvalitāti vairāk nekā simts gadu garumā, ir spēja radīt dabisku aizsargslāni - patinu. Tā rodas ārējas vides iedarbības rezultātā un pasargā kapara virsmu no korozijas un bojāšanās, jo materiāla virsmai nepiekļūst nedz skābeklis, nedz citas vielas. Līdz ar to tas nekad nerūsē, nebirst un ir absolūti nekaitīgs. Savukārt patinas ietekmē materiāls pakāpeniski maina savu dabīgo krāsu – no spoži zeltaini brūnā uz tumšāk brūnu līdz vairāku gadu desmitu laikā tas pieņem zaļganzilganu jeb malahīta krāsas toni, kas raksturīgs tik daudzām vēsturiskajām ēkām visā pasaulē.

Rūpnieciski radīts krāsas tonis

Kapara seguma krāsas toņa maiņa visās klājuma vietās nenotiek vienmērīgi. Vietās, kas vairāk pakļautas nokrišņu ietekmei un saules gaismai, oksidācijas process notiek ātrāk. Savukārt ēnainākās vietās, pažobelēs, mansarda daļās un uz fasādēm oksidācija norisināsies daudz lēnāk. Tāpēc, lai materiāls priecētu ar vienādu krāsu gammu, to rūpnieciski apstrādā ar dažādu tehnoloģiju palīdzību. Tas ļauj panākt gan vienmērīgu oksidācijas procesu visās klājuma vietās, gan arī "ielēkt laika mašīnā" un uzreiz iegādāt senatnīga izskata materiālu, kas vizuāli neatšķiras no dabīga, vairākus gadu desmitus nostāvējuša vara materiāla. Tāpat ražotāji piedāvā arī kapara jumta vai fasāžu segumus visos toņos, kādi veidojas dabīgās oksidācijas laikā sākot no mirdzošās dzidri zeltainās krāsas līdz apsūbējušajam zaļganajam, ieskaitot visus pāreju starptoņus.

Kapara segums jumtiem

Pateicoties kapara fizikālajām īpašībām, jo īpaši tā plastiskumam, to var izmantot visdažādāko formu virsmu apdarei, arī materiāla atgriezumu daudzums salīdzinājumā ar citiem materiāliem, būs daudz mazāks. Jumtiem kapara materiālu piedāvā satītu ruļļos, loksnēs vai zvīņas jeb rombu formā.

Ruļļu materiāls dod iespēju izgatavot kapara loksnes vajadzīgajā garumā atbilstoši jumta izmēram. Valcprofila segumu stiprina savstarpēji savalcējot garās sānu malas.

Lokšņu materiālu speciālisti iesaka izmantot dažādām jumta pieslēgumu vietām. Visu jumtu noklāt ar loksnēm nav ekonomiski, jo papildus jāveido šķērsfalces, kas ir papildus materiāla patēriņš un līdz ar to arī lielākas izmaksas. Bez tam - lokšņu materiāla uzklāšanai nepieciešams ilgāks laiks. Šī metode parasti tiek pielietota vēsturisko ēku restaurācijas.

Izvēloties kapara dakstiņus, iespējams radīt dažādus virsmas risinājumus. Te ir gan pusapaļi dakstiņi "zvīņu" jeb "bebru astīšu" formā, kvadrātveida vai taisnstūrveida dakstiņi. Tradicionālos vara dakstiņus izgatavo gan rūpnieciski, gan arī skārdnieku darbnīcās pēc individuāla pasūtījuma.

Ieklāšanas specifika

Kapara segumu var izmantot jebkuras konfigurācijas jumtiem ar slīpumu ne mazāku par 30. Tāpat kaparu var izmantot arī agresīvākas apkārtējās vides apstākļos, piemēram, pie jūras vai rūpnieciskajā zonā. Svarīgs nosacījums, kas jāņem vērā, ir kapara termiskā izplešanās spēja sasilstot. Kapara siltumizplešanās koeficients ir 1,7% jeb 1,7 mm uz katru materiāla metru. Tālab, montējot jumtu, jo īpaši dažādas salaidumu vietas, jāņem vērā materiāla "kustīgums" siltuma ietekmē.

Otrs nosacījums ir savietojamība ar citiem materiāliem. Kaparu nevar savienot ar cinka vai alumīnija izstrādājumiem, jo šādā kombinācijā tiek radīta vide korozijai. Piemēram, rūsa var sākt veidoties, ja kapara jumta seguma stiprināšanai izmanto tērauda naglas vai, piemēram, ierīkojot mansarda logus, izmanto alumīnija apkalumus.

Ne mazāk būtiska ir saudzīga apiešanās ar materiālu tā montāžas laikā. Pa to nedrīkst staigāt ar netīriem apaviem, darboties ar netīriem cimdiem, jāraugās, lai uz materiāla nenokrīt smagi priekšmeti, lai tas netiktu saskrāpēts.

Izvēloties vara jumta segumu loksnēs vai ruļļos, jāzina, ka pamatnei, uz kuras tiks stiprināts vara klājums, jābūt vienlaidus noklātai ar koka dēļiem. Nav ieteicams izmantot skaidu plati vai saplāksni, jo šādi noklāta virsma ir pārāk blīva un materiāls nevarēs "elpot".

Ruļļveida un lokšņu materiālus savā starpā nostiprina ar speciāliem stiprinājumiem jeb klemmeriem, kas atgādina burtu U. Šos stiprinājumus papildu fiksē ar kapara nagliņām. Vietas, kur iespējama mitruma iekļūšana, piemēram, ap skursteni, dažādus savienojumus nostiprina salodējot. Kores daļā tiek veidota speciāla jumta vēdināšanas uzlika, bet pie karnīzes malas jumtu veido tā, lai gaiss tur varētu ieplūst. Tādējādi tiek panākta gaisa cirkulācija – pa apakšu ieplūst, pa augšu izplūst.

Noteksistēmas un citi jumta aksesuāri

Līdztekus vara jumta segumam, tirgū tiek piedāvāti arī visi jumta konstrukcijai nepieciešamie elementi. Tās ir lietus ūdens novadīšanas sistēmas un to aksesuāri, sniega aizturētāji, vēdināšanas ietaises, tiltiņi u.c. Ja māja lepojas ar vara jumtu, loģiski, ka arī noteksistēmai jābūt no vara. Jumta segumam nepieciešamie elementi parasti jau tiek ietverti komplektā ar pašu segumu, jo tās visas ir nepieciešamas sastāvdaļas jumta teicamai funkcionēšanai.

Kopšana

Nekāda īpašā kopšana vara jumtam nav nepieciešama. Kapara segums pats sevi kopj, oksidācijas procesā veidojot minēto aizsargslāni patinu, kas neļauj segumam korodēt vai veidot uz tā dažādus organiskus procesus, piemēram, apaugt ar sūnu vai tml. Kapara jumtu nav nepieciešams nedz krāsot, nedz apstrādāt ar speciāliem aizsardzības līdzekļiem. Arī papildu tīrīšana tam nav nepieciešama. Protams, ja nepieciešams, vienu vai divas reizes gadā jāiztīra ūdens noteksistēma no sakritušajām lapām, zariem un citiem gružiem.

Kvalitāti garantē pārbaudīti ražotāji

Viens no lielākajiem kapara segumu piedāvātājiem Latvijā ir uzņēmums "Axcelere", kas piedāvā pasaulē pazīstamā kapara apstrādes uzņēmuma "KME Grupa" produkciju. Šis uzņēmums ir lielākais kapara pusfabrikātu un vara sakausējumu ražotājiem. Ražošana notiek 13 rūpnīcās, no kurām 12 atrodas Eiropā, bet viena Ķīnā. KME saražoto produktu klāsts ir plaši pielietojams dažādās industriālajās un ražošanas nozarēs, tostarp izstrādājumi būvniecības un ražošanas uzņēmumiem.

KME TECU® kapara un kapara sakausējuma produktu klāsta daudzveidība un augstā kvalitāte nodrošina to izmantošanu dažādos būvniecības un arhitektu projektos. Vai tā būtu fasāde vai jumts, vai vienkārši jumta aksesuāri plašām plaknēm un apdarēm, KME spēj piedāvāt risinājumus praktiski visām arhitektūras prasībām, nodrošinot kvalitāti, izturību un skaistumu. Kapara un kapara sakausējumu dabīgais pārklājums jeb patina ļauj veidot savdabīga dizaina iespējas, kas piesaista arhitektu un dizaineru interesi.
Vairāk par KME TECU® kapara un kapara sakausējuma produktiem: http://axcelere.lv/main.php?item=200

Foto: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars; autors: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars

autors: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars
Foto: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars; autors: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars

autors: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars
Foto: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars; autors: Elegantais, dižciltīgais un ilgmūžīgais kapars

Raksts tapis sadarbībā ar SIA Axcelere

www.axcelere.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.