building.lv skaitļos

Lietotāji online50
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
Dzīvokļu pircējus interesē precīza un izsmeļoša informācija par potenciālo pirkumu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Dzīvokļu pircējus interesē precīza un izsmeļoša informācija par potenciālo pirkumu

Dzīvokļu pircējus interesē precīza un izsmeļoša informācija par potenciālo pirkumu
Foto: Dzīvokļu pircējus interesē precīza un izsmeļoša informācija par potenciālo pirkumu

Var pamatoti uzskatīt, ka nekustamo īpašumu tirgus ir atkopies no iepriekšējos gados valstī valdošās ekonomiskās krīzes sekām. Par to liecina arī fakts, ka palielinājusies aktivitāte dzīvokļu tirgū un galvenie pircēji ir tieši vietējie iedzīvotāji. Lielākā interese ir par īpašuma iegādes iespējām tā dēvētajos galvaspilsētas "guļamrajonos" un jaunajos projektos.

Pieprasītāko Rīgas rajonu tops palicis nemainīgs – potenciālos dzīvokļu pircējus joprojām interesē rajoni, kas ir ērti sasniedzami no centra, ar attīstītu infrastruktūru un zaļo zonu. Daugavas labajā krastā tie ir Purvciems, Mežciems un Pļavnieki, otrā Daugavas krastā – tuvā Pārdaugava, Āgenskalns, Zolitūde.

Visvairāk pieprasīti 1 – 3 istabu dzīvokļi ar platību no 30 – 80 kvm un tieši šādu dzīvokļu piedāvājums tirgū ir visai ierobežots. Pircēji, kuru rīcībā ir ierobežotāki naudas līdzekļi, izvēlas īpašumu sērijveida mājās, bet tie, kuru rocība ir plašāka, dod priekšroku jaunajiem projektiem. Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, atkal atsākusies jauno projektu būvniecība, un tiek pabeigti gan krīzes gados "iesaldētie", gan tiek celti jauni objekti, paplašinot dzīvokļu piedāvājumu. Kā norāda kompānijas "Realia Nekustamie īpašumi" Projektu pārdošanas nodaļas vadītāja Jūlija Geveilere, arī bankas klientiem kļuvušas pretimnākošas un izsniedz kredītus uz izdevīgākiem nosacījumiem.

Klienti kļuvuši prasīgāki

Ņemot vērā plašo informācijas pieejamību, attiecībā uz nekustamā īpašuma iegādi cilvēki kļuvuši daudz zinošāki un prasīgāki. Līdztekus vēlmēm par dzīvokļa atrašanās vietu, plānojumu un pieejamo infrastruktūru, klienti vēlas saņemt izsmeļošu informāciju par ēkas, kurā atrodas dzīvoklis, būvniecības kvalitāti, par pieejamajām komunikācijām, servisu nodrošinošiem pakalpojumiem, drošību, ēkas apsaimniekošanu, komunālo maksājumu summām u.c. Ļoti būtisks ir jautājums par to, vai zeme zem mājas tiek nomāta vai atrodas īpašumā. Prakse liecina, ka zemes nomas maksa nereti veido lielu kopējo komunālo maksājumu daļu, tāpēc pircēji vēlas, lai zeme zem ēkas būtu privatizēta.

J.Geveilere stāsta, ka nekustamā īpašuma speciālistiem klientus būtu svarīgi informēt par mājas parādu esamību, ja tādi ir. Klientiem svarīgi saņemt pilnīgu informāciju, lai varētu racionāli un pārdomāti izdarīt savu izvēli. "Presē pietiekami daudz ir aprakstīti dažādi gadījumi, kur pat jaunajos projektos nav laikus pieslēgta apkure vai atslēgts kāds no pakalpojumiem tikai tāpēc, ka dzīvokļu īpašnieki vai apsaimniekotājs nav laikus norēķinājies. Ja ēkas parādu summa ir pārāk liela, protams, neviens tur negribēs iegādāties sev mājvietu," viņa saka.

Uzmanība tiek pievērsta arī šķietamiem "sīkumiem", piemēram, cik labi apgaismots pagalms un kāpņu telpa, vai durvis darbojas ar kodu, kādi ir tuvākie kaimiņi, vai tiek ievērots aizliegums par smēķēšanu kāpņu telpā. Lielai daļai potenciālo pircēju ir svarīgi, lai dzīvoklis neatrastos pirmajā vai pēdējā ēkas stāvā. Interesanti, ka, izvēloties agrāk, padomju laikā celtās mājas, pircēji dod priekšroku dzīvokļa iegādei no ķieģeļiem celtos namos, nevis paneļu daudzstāvu namos. Tas liecina, ka tiek meklēti stabilāki, ilgmūžīgāki un savā ziņā videi draudzīgāki materiāli.

Ļoti būtiska prasība ir droša autostāvvieta. Lielākoties strādājošā ģimenē ir divas automašīnas un klientiem svarīgi, lai tās varētu novietot ērtā, drošā autostāvvietā, kas ir apsargāta vai aprīkota ar novērošanas kamerām, kur nav jābaidās par riepu pārduršanu vai spoguļu nozagšanu.

Lielajiem dzīvokļiem pircēju trūkst

Kā minēts iepriekš, lielākais pieprasījums ir uz nelieliem 1 – 3 istabu dzīvokļiem, un labu piedāvājumu šajā segmentā ir maz. Savukārt plašākā izvelē tirgū ir lielie dzīvokļi, sākot no 90 kvm.Uz šādas platības mājokļiem pieprasījums ir mazs, ņemot vērā, ka pati dzīvokļa cena būs ne tikai augstāka, bet dārgāki būs komunālie maksājumi un citas izmaksas.

Jaunie projekti kļūst pieejamāki

Beidzoties ekonomiskajai krīzei, nekustamo īpašumu cenas ir stabilizējušās un kļuvušas daudz reālākas. Tas attiecināms arī uz dzīvokļiem jaunos projektos, kur šobrīd cena par kvadrātmetru, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, ir samazinājusies vismas uz pusi. Vidēji tagad cena ir ap 1200 eur/kvm. J.Geveileres pieredze liecina, ka šāds skaitlis ir pieņemams daudziem klientiem. Arī bankas labprāt piedāvā izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus un, jo īpaši jaunas ģimenes ar pastāvīgiem ienākumiem izvēlas iegādāties dzīvokli tieši jaunajos projektos.

Vairāk informācijas: www.realia.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.