building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1688
Nozares raksti32877
Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa) : building.lv - par būvniecību Latvijā

Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa)

Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa)

Apmetuma fasādes vai apmetuma sienas- literatūrā sauktas par fasādes ārējā apmetuma saliktajām siltināšanas sistēmām - ir Latvijā plaši izplatīts efektīvs risinājums  sienu siltināšanai.

"Paroc" risinājumi sienu siltināšanai, IV daļa. Apmetamās fasādes
Autors Ivars Fabriciuss, M. Sc.Phys.

Apmetuma fasādes vai apmetuma sienas- literatūrā sauktas par fasādes ārējā apmetuma saliktajām siltināšanas sistēmām - ir Latvijā plaši izplatīts efektīvs risinājums  sienu siltināšanai.

Sienas ar apmetumu

Ārējā apmetuma saliktā siltumizolācijas sistēma tiek izveidota būvlaukumā. Tā ir mūra, mūra apmetuma, betona, betona apmetuma vertikālu, horizontālu vai slīpu atdalošo elementu siltināšanas sistēma, kuras apdari veido apmetums. Šī sistēma sastāv no apmetuma sistēmas  ražotāja specificēto  celtniecības produktu komplekta:
* sistēmas līmes un/vai mehāniskās stiprināšanas elementi,
* sistēmas siltumizolācijas materiāli,
* armatūras slānis,
* armatūras tīkls
* sistēmas ārējās apdares slānis.

Apmetuma sienu iekārtošanu reglamentē LBN-002 "Ēku norobežojošo konstrukciju siltumtehnika" - atbilstoši Eiropas tehniskajiem apstiprinājumiem, kas izdoti, pamatojoties uz Eiropas tehnisko apstiprinājumu vadlīnijām ārējām daudzslāņu siltumizolācijas sistēmām ETAG 004.

Turklāt atdalošo elementu projektēšanai un celtniecībai ir jāizmanto tikai ārējā apmetuma saliktās siltumizolācijas sistēmas, kurām ir pieejams Eiropas tehniskais sertifikāts (ETS) un kuras ir marķētas ar CE zīmi.

Siltumizolācijas slāni sienām var iekārtot vairākos veidos:
* I veids- kad siltumizolācijas slānis tiek tikai līmēts,
* II veids –kad stiprināšana tiek veikta tikai mehāniski,
* III veids – kad siltumizolācijas slānis tiek gan līmēts, gan mehāniski  piestiprināts.

Tas, kurš veids tiek izmantots, ir atkarīgs no sienas pamatnes, siltināšanas materiāla un sistēmas piegādātāja Eiropas tehniskajā sertifikātā (ETS) sniegtajām instrukcijām.
Latvijā visplašāk tiek izmantots jauktais veids, kad siltumizolācija tiek pielīmēta pie sienas un piestiprināta mehāniski. Apmetuma fasāžu sistēmas tiek sertificētas, marķētas ar CE zīmi un pārdotas kā vienots komplekts. Pievērsiet uzmanību tam, ka, veidojot vienu siltināšanas sistēmu no dažādu atšķirīgu sistēmu elementiem, jūs varat ciest vairāk zaudējumu nekā ietaupīt.

Apmetuma saliktās siltināšanas sistēmas (apmetuma sienas) tiek plaši izmantotas gan siltinot jaunas, gan renovējot vecas ēkas.

Šogad "Paroc" atjaunināja apmetuma fasāžu siltumizolācijas plākšņu asortimentu un ieviesa tirgū akmens vates plāksnes "PAROC Linio".  Tās ir elpojošas, nedegošas, slodzi izturošas, īpaši efektīvas siltumizolācijas plāksnes, kas paredzētas gan renovēšanai, gan jaunu ēku sienu siltināšanai, ja fasādes apdarei tiek izmantots apmetums.PAROC Linio 15 ieteicama fasādēm,  kurām nepieciešams panākt augstu apmetuma virsmas kvalitāti un noturību.

Šīs plāksnes izceļas ar lieliskām siltumizolācijas īpašībām, tādēļ siltuma zudumi caur sienām būs mazāki, bet telpās tiks radīts labāks mikroklimats. "Paroc" akmens vate ir porains materiāls un lieliski slāpē skaņu. Turklāt tā elpo, nodrošinot mitruma izkļūšanu no sienu konstrukcijām, kas sevišķi svarīgi, renovējot ēkas ar tērauda armatūras stiprinājumiem starp sienas paneļiem, kā arī jebkuros tērauda armatūras paneļos, panākot to korozijas praktisku apturēšanu Latvijas klimatā. Plākšņu izmēri saglabā stabilitāti arī augstas temperatūras un mitruma iedarbībā.  Turklāt šīs plāksnes ir nedegošas un atbilst degtspējas klasifikācijai A-1 (saskaņā ar Eiroklasēm). Tādā veidā tiek paildzināts sienas kalpošanas mūžs, bet ēkas, kas siltinātas ar PAROC akmens vates plāksnēm, ir drošākas ugunsgrēka gadījumā.

Īpaši svarīga PAROC akmens vates plākšņu nedegamība ir tipiskās situācijās, kad daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas tiek siltinātas, to iedzīvotājiem turpinot tajās dzīvot. Laika posmā, kad siltumizolācijas materiāls nav pārklāts ar apmetuma slāni- un šis laika posms var būt diezgan ievērojams- nedegošās PAROC akmens plāksnes Linio 15 nerada ugunsgrēka risku ēkā kurā turpina uzturēties iedzīvotāji. Tāpat, to uzglabāšana darbu laikā  ēkas būvlaukumā- tipiski lielos daudzumos koncentrēti vienā būvlaukuma vietā- ir absolūti ugunsdroša un nerada papildus risku ēkas iedzīvotājiem.

Ārējā apmetuma saliktā termoizolācijas sistēma ar vertikāli orientētu šķiedru plāksnēm PAROC®Linio 80

autors: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa)
Foto: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa); autors: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa)


Ārējā apmetuma saliktā termoizolācijas sistēma ar plāksnēm PAROC® Linio 15

autors: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa)
Foto: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa); autors: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai (IV daļa)

Apmetuma fasāžu montēšanas padomi

Apmetuma fasāžu siltināšanai paredzēto akmens vates plākšņu viena puse ir marķēta ar sarkanu līniju un tai vienmēr jābūt montētai iekšpusē, cieši pie siltināmās sienas virsmas. Tādā veidā tiek nodrošināta optimāla pamatne apmetumam.

Stingri un cieši piestipriniet plāksnes pie pamatnes ar līmjavu, cenšoties neatstāt gaisa starpas, kanālus starp sienu un izolāciju. Izvietojiet plāksnes tā, lai neizveidotos četru stūru saskares punkts.

PAROC akmens vates plāksnes tiek stiprinātas ar līmjavu un plastmasas stiprinājuma detaļām. Stiprināšanas metode un stiprināšanas detaļu daudzums ir atkarīgs no sienas tipa, vēja noslogojuma un ēkas augstuma. Ļoti svarīgi ir ievērot sistēmas ražotāja norādes – katras sistēmas ražotājam ir savas stiprinājumu detaļas un līmes, kas ir īpaši radītas un pārbaudītas attiecīgajai funkcijai.

Izolācijas virsmai jābūt bez putekļiem un tīrai, lai izolācija un apmetuma slāņi pareizi saliptu. Tas jāņem vērā, uzglabājot un transportējot izolāciju, kā arī tieši pirms montēšanas. Tāpat pasargājiet plākšņu malas.

PAROC akmens vate ir mitruma un lietus izturīga, tomēr mēs iesakām noklāt izolāciju pirms citu sistēmas slāņu iekārtošanas, jo īpaši tad, ja līst stiprs lietus.
Akmens vate laiž cauri tvaiku un pasargā no mitruma. Ja produkta virsma samirkst pēc montēšanas konstrukcijā, tā parasti ātri izžūst, nenodarot ilglaicīgu kaitējumu produkta siltumtehniskajām īpašībām.

www.paroc.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.