SAUSA MALKA - kā novērtēt, cik augstvērtīga un labi izžuvusi?

SAUSA MALKA - kā novērtēt, cik augstvērtīga un labi izžuvusi?

Kā noteikt malkas kvalitāti - vai tā ir nesen zāģēta vai stāvējusi cirsmā jau vairākas vasaras un pilna ar sēnītēm? Vai malka ir pietiekami labi izžuvusi? Skaidro malkas eksperts, SausaMalka.lv pārstāvis Raitis Vilciņš.

Pareizi žāvēta malka - ar labu smaržu un toni

Malkas galvenais uzdevums ir dot siltumu, un tas atkarīgs no tā, cik labi tā ir labi izžuvusi. Kvalitatīvai malkai jābūt pareizi kaltētai vai izžāvētai, atbilstoši uzglabātai, bez pelējuma, trupes un citiem bojājumiem. Par malkas kvalitāti liecina arī koksnes tonis un patīkams aromāts.

Tiesa, daļa malkas plaču īpašnieku grēko, maz uzmanības pievērš malkas glabāšanai, žāvēšanai, tāpēc, īpaši pirmajās reizēs iegādājoties malku, diezgan viegli var nopirkt zemas kvalitātes.

Tāpēc pirms iegādājies malku mēģini saprast, ko sagaidi no malkas - lai tā dotu pēc iespējas vairāk siltuma vai gluži otrādi - ilgāk degtu, mazāk piesārņotu apkures katlu, skursteni.

Eiropā, piemēram, Somijā, Vācijā malkas kvalitātei tiek noteiktas klases - atkarībā no tā, cik labi tā ir saskaldīta, izžāvēta un uzglabāta, vai tai nav pelējuma, trupes vai kādi citi bojājumi.

Savukārt Latvijā skaldīta malka netiek standartizēta, atbildīgie dienesti nekontrolē tās kvalitāti. Tādēļ atbildība par to, lai tirdzniecības placī vai no malkas ražotāja iegādātos kvalitatīvu malku, jāuzņemas pašam pircējam.

Kā noteikt, cik sausa?

Ierodoties placī un apskatot malku, vizuāli var novērtēt, vai tā ir nesen zāģēta vai kādu laiku pastāvējusi. Tomēr, vai malka ir pilnīgi sausa, tāpat vien apskatot, nav iespējams noteikt.

Pēc tā vien, ka lapu koku malkas pagalēm ir sausi, saplaisājuši gali, nevar spriest, ka tā ir labi izžuvusi, iespējams, vidus ir mitrs.

Pa to, ka malka ir sausa, liecina gan sausi, nedaudz saplaisājuši gali, gan paklaudzinot - viegla, dzidra, nevis dobja skaņa.

Daudz var secināt arī pēc vietas, kur malka tiek uzglabāta. Ja, aizbraucot uz malkas placi, redzi, ka malkas kaudzei cauri aug zāle, paceļot pagales, zeme ir mitra un tajā dzīvo sliekas, ir pilnīgi skaidrs, ka malka ir mitra. Visticamāk, tajā ir arī sēnītes.

Ja vēlies būt pārliecināts, ka malka ir pilnībā sausa, pārbaudi to ar malkas mitruma mērītāju. Tā ir ļoti vērtīga lieta, kas Tev noderēs, iegādājoties malku arī citus gadus.

Pavasarī vislabāk var novērtēt, vai malka ir nesen zāģēta vai kādu laiciņu pastāvējusi. Piemēram, alkšņa un bērza malka, ja tā neskaldīta ir glabāta sakrauta mežā, vienas vasaras laikā noteikti zaudēs skatu. Tad koksne zāģējuma vietā vairs nebūs oranžīga, bet sarkanīgi brūna.

Ja alkšņa malka cirsmā stāvējusi vairākas vasaras, tā ir pavisam sabrūnējusi, miza nolobījusies, malkai ir nepatīkams, rūgtens aromāts. Savukārt apses malka tad kļūst tumši pelēka un irdena.

Bērza malkā visātrāk savairojas mikroorganismi, sākas rūguma process vai pelējums. Ja bērza malkai zāģējuma vietā ir gaiši brūni plankumi, nozīmē, ka tā kādu laiku ir uzglabāta, tomēr vēl pietiekami augstvērtīga. Savukārt, ja bērzam zāģējuma vietā ir melns tīklojums, liecina, ka malka jau labu laiku stāvējusi nepiemērotos apstākļos - mitrumā, saulē, saskarē ar augsni un pamatīgi sadalījusies.

Nerūpīgi vai ilgāku laiku uzglabāta malka arī der kurināšanai, tomēr daļu enerģijas jau ir noārdījuši mikroorganismi, tādēļ tā dod mazāk siltuma.

Ja vēlies iegādāties svaigu, nežāvētu malku, pašam visgrūtāk būs izžāvēt apses malku, kā arī cieto lapu koku – oša, ozola.

Uzmanies, ja smird pēc pelējuma!

Malkai arī tad, ja tā ir žāvēta kaltē, raksturīgs izteikts koksnes aromāts. Piemēram, ļoti patīkams aromāts ir alkšņa malkai. Laba smarža ir arī bērza malkai, lazdai nav īpaši izteikta aromāta, savukārt pīlādzim ir specifiska - svaiga koka smarža.

Tomēr, jo ilgāk malka ir uzglabāta, jo aromāts ir neizteiktāks.

Uzmanies, ja malkas novietnē vai arī no malkas piegādātāja busiņa, jūtama stipra pelējuma smaka vai arī sienas ir norasojušas.

Pelējums var būt arī sausai malkai, un to droši var kurināt gan krāsnī, gan kamīnā.

Tomēr appelējusi malka vairs nav uzskatāma par augstākās kvalitātes. Šādā gadījumā Tu vari malkas ražotājam vai piegādātājam pie tā apelēt un, iespējams, nosist malkai cenu!

Raksta tapšanā konsultēja uzņēmuma SausaMalka.lv vadītājs Raitis Vilciņš.

(Plašāk par to, kā malku pareizi skaldīt, uzglabāt, žāvēt u.c. lasi arī building.lv foruma sadaļā Uzdod jautājumu speciālistam Raitim Vilciņam http://www.building.lv/forums/list.php?128,page=1).

LAI IEGĀDĀTOS PATIEŠĀM SAUSU UN IZCILAS KVALITĀTES MALKU, KĀ ARĪ SAŅEMTU PROFESIONĀĻA KONSULTĀCIJU, KĀDA MALKA PIEMĒROTA TIEŠI TAVĀM VAJADZĪBĀM, IESKATIES MĀJAS LAPĀ Sausa.Malka.lv

Sagatavoja Gunita Gaide

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.