UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Āra pagrabs
Autors: Aha ()
Datums: 25/05/2013 22:27

Ir vajadzīgas idejas un padomi par āra pagrabu.
Esmu izveidojis vienkāršu uzmetumu [failiem.lv]
āra pagrabs jau bija, kad nopirku māju, bet diemžēl tam no augšas un sāniem sācis sūkties lietus ūdens. Pašos pirmssākumos viss bija OK - bija sauss. Pats pagrabs ir no betona, un apbērts ar zemes kalnu, kurš laika gaitā ir nobrucis no stūriem un redzams ir pagraba betons. Savukārt pagraba ieejas daļas ir veidota no gāzbetona blokiem un tā arī kādreiz ir bija apbērta ar zemi, bet jumta koka daļa bija sapuvusi no zemes mitruma un iegruva iekšā. Jumta daļa tikai nomainīta, bet zemi nebēru vairs virsū. Jumta daļai ir slīpums uz pagrabu un no jumta viss ūdens tek virsū uz pagrabu un arī caur savienojumu nonāk pagrabā.
Bija doma zemi vispār ņoņemt nost un nebērt to vairs virsū,bet tikai nosiltināt ar putoplastu un apmest, + apstrādāt ar ūdeni atgrūdošu vielu. Bet vai pagrabs tad pildīs savas funkcijas, jo zeme tomēr pasargā pagrabu vasarā no sasilšanas un ziemās no sasalšanas. tas putoplasts diez vai to spēs??

Re: Āra pagrabs
Datums: 25/05/2013 23:29

Es darītu tā, ka noraktu zemi nost. Sānus ar putuplastu, tad piebērt slīpnes ar zemi. Uz pagraba griestiem uzbūvētu nelielu nojumīti, siltinātu griestus ar kaut ko, piemēram skaidas, tad provizorisks dēļu klājs un būs neliela telpa kaut ko novietot, ūdens savukārt eleganti pa jumtu notek nost no pagraba virsmas un vēl kādus 50 cm no sienām - pārkare. Ja vēl pieliek notekas un aizvada ūdeni kaut kur tālāk, tad viss ir ok. Pagrabam zināms mitrums ir vajadzīgs. Vējtveris jāpaskata, bet tādu jumta slīpumu nevajadzētu gan.

Re: Āra pagrabs
Autors: Praktiķis ()
Datums: 26/05/2013 17:05

Man kādreiz bija līdzīga problēma ar āra pagrabu.Grūti pateikt kā mainīsies pagraba mikroklimats,ja to nosiltinās ar putuplastu,bet diezvai uz labu.Esmu pārliecinājies,ka neviens pagrabs nepilda savas funkcijas tik labi-kā tieši āra pazemes pagrabs un nezinu vai šeit būtu kautkas no jauna jāizgudro-ja nu vienīgi elektroniska klimata kontrole,bet tad jau būtu vienalga kur tas pagrabs atrodas.Savā gadījumā es pagrabu no jauna apbēru ar zemi-virsū uzmetināju metāla jumta konstrukciju un virsū skārdu,lai neskalo nost zemi un pagrabs sauss.Vēl ventilācija;es izmantoju divas caurules izlaistas caur jumtu,bet dažāda garuma-lai veidotos vilkme.Manuprāt;jo dziļāk pagrabs zem zemes,jo vienmērīgāks tajā klimats,jo zemes temperatūra nemainīga.Putuplasta gadījumā klimata svārstības noteikti būs lielākas,kas par labu nenāks.

Re: Āra pagrabs
Autors: Aha ()
Datums: 28/05/2013 00:04

Aha, par to nojumīti ideja ļoti laba. Katrā ziņā jānoņem zeme no pagraba un sāniem visapkārt, jāapskatās kas tur ir. Varbūt visapkārt apliet laba betona kārtu un tad uzklāt kaut kādu hidroizolācijas slāni, lai lietus ūdeņi nesūcas cauri?
Man arī vienā brīdī bija ideja uz pagraba uztaisīt vai arī nopirkt pa izmēriem tādu gatavu vasaras mājiņu :) Vajadzības gadījumā pielietu klāt pamatus apkārt ar šķirkārtu (atstarpi) un sabērt keramzītu.
Jumta slīpums principā ir vienā slīpumā ar trepēm.
Jāizdomā risinājums ar to lietus novadīšanu no slīpā jumta tā lai it projām no pagraba.

Re: Āra pagrabs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/05/2013 08:24

Vai tiešām zemes noskalošana ir problēma, pat, ja tas lēnām notiek, vai to nevar kompensēt reizi 5 gados nedaudz pieberot un/vai pieslienot velēnas? Manuprāt uz jumta (un uz pagraba jumta tai tiešām ir vieta) augoša zāle varētu būt viens no labākajiem klimata stabilizētājiem no augšpuses. Tiesa, sausās vasarās tā būs jālaista, bet vai mazums tiek laistīts lietderīgi neizmantojamu zālāju?

Re: Āra pagrabs
Autors: Aha ()
Datums: 31/05/2013 22:53

Vienstāvs!! Tāpēc jau šeit uzdevu jautājumu ar domu, ka kāds varbūt saskāries ar līdzīgu problēmu un varbūt ir kādas labas idejas vai risinājumi. Protams nav jau nekāda problēma apbērt ar zemi un atjaunot nobrukumus, to es arī līdz šim darīju. Man taksis bija pasācis arī parakt :) dažās vietās. To ātri likvidēju - apliku apkārt akmeņus, lai nerokās :)
Bet ja radusies problēma, ka lietus ūdens (mitrums) sūcas caur betona griestiem, tad tā ir jārisina. Un ja jau būtu tikai vaina ar stūriem, tad arī būtu maza problēma, bet manā gadījumā lietus ūdens mitrums sūcas caur visu virsmu. Tātad gribot negribot jānoņem visa zemes virskārta un no sāniem arī, vajadzības gadījumā jāuzlej jauna virskārta un droši vien būtu jāapstrādā ar kaut kādu hidroizolāciju (ja to drīkst darīt) vai jāpārklāj ruberoīds un tad jāber zeme atpakaļ. Turklāt uz slīpā jumtas virsmas vairs nav īpaša vēlme bērt virsu zemi, tāpēc gribējās kāds risinājums. :(
Nu tā kaut kā.

Re: Āra pagrabs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 31/05/2013 23:31

Ja vienslīpais ieejas jums nopuvis, pārtaisi to par divslīpu tā, lai ūdens notek sāņš, ne uz pagrabu. No kā ir pagraba pārsegums? Varbūt arī to var pārtaisīt? Vectēvam bija velvjveida pagrabs, un, ja arī kāda pile tecēja, tā noritēja gar sienas iekšpusi sānis.

Re: Āra pagrabs
Autors: i ()
Datums: 01/06/2013 15:35

Mums arī tā bija.Mēs norakām zemi notīrījām betonu,tad uzlējām piķi,kuru samaisījām ar saļerku,pēc tam klājām ruberoīū un atkal nopiķejām ar piķi

Re: Āra pagrabs
Autors: khe ()
Datums: 01/06/2013 21:52

Vai šodien vienk plēvi nevar pārklāt un tad apbērt? Ja ne 200mkr, tad varbūt dīķu plēvi?

Re: Āra pagrabs
Autors: Didims ()
Datums: 01/06/2013 22:53

Kaimiņiem ir vecu laiku pagrabkalniņš vienk. no virsas ar vecu kravas auto tentu pārklāts.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  ********        **  ******** 
 **     **  **    **     **           **     **    
 **     **      **       **           **     **    
 *********     **        **           **     **    
 **     **    **         **     **    **     **    
 **     **    **         **     **    **     **    
 **     **    **         **      ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727