UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Malkas šķūnim grīda!
Autors: rudzis2 ()
Datums: 02/04/2015 09:03

Sveiki!
Pienācis laiks būvēt malkas šķūni, tāpēc aktuāls ir jautājums par grīdas izvēli.
Kādi ir labākie, lētākie risinājumi ko izvēlēties? Koka, bruģa, betona vai vēl kāda cita veida grīdu labāk likt. Šķūnis 6x5metri.

Re: Malkas šķūnim grīda!
Datums: 02/04/2015 09:15

Koka grīda manuprāt nerullē. Es laikam izvēlētos bruģi vai betonu, lai gan pašam man vēl ir vienkārši zeme. :)
Bet vienu lietu gan es varu teikt - baigi no svara ir tas, lai tā malka tur labi žūtu un tamdēļ ideālos apstākļos vajadzētu:
- redeļveida sienu apšuvumu,
- pamatnei ne zemi, jo no tās nāk mitrums - betons un bruģis ir ļoti labi, turklāt pēc sezonas ērti saslaucīt visus gružus,
- uz grīdas baigi lielo efektu dod pacēlumi - brusas, plankas uz ķieģeļa, betona sētas stabi utt, jebkas, kas paceļ visas malkas grēdas, jo tad gaiss cirkulē grēdām no apakšas un grēdu starpās un tad reāli labi un ātri viss nožūst. Ja to malku sakrāmē uz zemes, tad visa tā guba intensīvi žūst no malām, bet apakšā un vidū ne tik labi.
- nu un tāda ekstra kā caurspīdīgās loksnes jumtā - tādas taisa viļņotajiem segumiem un plaši izmanto visādās lauksaimniecības ēkās kā jumta apgaismojumu - vasarā tie logi smuki karsē to malkas telpu un attiecīgi palielinās gaisa kustība un žūšana, bet nu tā jau būtu ekstra.

Re: Malkas šķūnim grīda!
Datums: 02/04/2015 09:26

Vēl viena ideja - parasti tādos šķūņos prasās pēc dalījuma - viena gada malka, otra gada malka, sausāka, slapjāka. Dalījums ļauj manevrēt, lai kurināt vienmēr sanāktu ar sausāko malku un lai nesanāk tā, ka dibena malka tā arī visu laiku stāv dibenā un tai piekrauj priekšā jauno malku.
Nu teiksim, ja lej betona grīdu, tad tur var iebetonēt cauruļu gabalus līdz ar grīdas līmeni kaut kādās līnijās - nu tādam 5x6 šķūnim varētu kādas 10 tādas rozetes. Tas sanāktu tāds kā lego - caurulēs ieliek stienīti, kas ir apakšas balsts vertikālajām grēdas stutēm, un tad var dalīt šķūni pēc patikas - puse uz pusi, trešdaļās, grēdās dažādos virzienos utt.

Re: Malkas šķūnim grīda!
Autors: rudzis2 ()
Datums: 02/04/2015 09:30

Betons nesaplaisās un nesāks pa gabaliem drupt?

Re: Malkas šķūnim grīda!
Autors: nkn ()
Datums: 02/04/2015 09:35

Man šķūnī grīda pacelta no zemes - vecās riepas piebērtas ar granti, virsū blankas, ko salasīju saimniecībā un 3nieki dēļi. Manā gadījumā bija nepieciešama šāda konstrukcija, jo blakus īpašums uzbērts un pavasaros diezgan mitrs. Malka žūst labi + ezim ir kur dzīvot :)

Re: Malkas šķūnim grīda!
Autors: zigmars ()
Datums: 02/04/2015 09:49

Par paletēm esat iedomājušies?

Re: Malkas šķūnim grīda!
Autors: Praktiķis ()
Datums: 02/04/2015 09:51

Viļņa minētais faktors-lai būtu iespēja kurināt sausāko malku ir ļoti būtisks. Tāpat pavasarī gādājot malku jaunai sezonai,lai nesanāk tā,ka svaigo malku sakrāmē priekšā sausajai un kurināt vairs nav ar ko. Man ir vienkāršs risinājums-šķūnis liels,durvis pa vidu-vienā pusē svaigā malka,otrā pērnā. malka kā minimums dabūn žūt divus gadus.

Re: Malkas šķūnim grīda!
Autors: v_t ()
Datums: 02/04/2015 11:13

šķūnītī ieliku koka grīdu.
uz ķieģeļiem izlīmeņoju brusas tā, lai nav saskarsmes ar zemi. kur vajadzēja, izraku seklas vagas.
pa virsu klāju celtniecības laikā stalažām izmantotos nezēmerētos pusotrcollīgos dēļus. ar zāģi nedaudz pielīdzināju malas un saliku ar nelielām šķirbām. nu tā, lai kājas nevar izlauzt.
malka tiek appūsta no visām malām, apakšējās pagales neuzsūc mitrumu kā tas ir betona vai klona gadījumā.

Re: Malkas šķūnim grīda!
Datums: 02/04/2015 13:21

Betona gadījumā mitrums ir nenozīmīgs normālos apstākļos, to nav iespējams salīdzināt ar plikas zemes mitrumu, turklāt ja vēl vēdinās tā apakša (kas manā skatījumā ir obligāti), nevis nokrauts pa tiešo uz betona. Galu galā taisot grīdu var izdarīt tā, ka ieliek plēvi starp betonu un to kas būs apakšā. Ja uz plikām šķembām, tad plēve nebūs labākais variants, ja uz smilts, tad droši. Bruģim jau arī teorētiski varētu likt to plēvi, manuprāt.

Re: Malkas šķūnim grīda!
Autors: Fizikjis ()
Datums: 03/04/2015 18:17

Malkas šķunim uztaisīju divas ieejas, no priekšas, kas tuvāk mājai, sausākā malka, no aizmugures, kur tiek pievesti baļķi, tie tiek zāgēti un skaldīti, tur arī šmuce ar skaidām/mizu. Nu viss tā ka pa diagonāli, lai nākamajā gadā atkal var mainīties. Grīdu nobēru ar smilti, salaistīju, nolīdzināju, pieblietēju, noklāju divos slāņos pašu lētāko ruberoīdu un noklāju ar eiropaletēm. Grīda vējojas un apakšējā malka nepūst. Apkārt gan izraku grāvīšus, lai lietus ūdens nedomā krāties un sūkties grīdas virzienā, Var ielikt arī drenāžas trubas un nobērt ar rupju granti, bet tas atkarīgs no vietas, gruntūdens utt.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  ********  ********   **    ** 
  **  **    **   **   **        **     **  ***   ** 
   ****      ** **    **        **     **  ****  ** 
    **        ***     ******    ********   ** ** ** 
    **       ** **    **        **         **  **** 
    **      **   **   **        **         **   *** 
    **     **     **  ********  **         **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727