UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Dzīvžogs no tūjām(cirpšana)
Autors: E ()
Datums: 21/04/2016 11:19

Sveiki!

Iestādīju tujas (Brabant), lai izveidotu dzīvžogu. Tagad ir aptuveni 1m augstas. Iestādītas 0.8m attālumā.

Jautājums: kurā brīdī man tās vajag sākt apcirpt, lai sanāktu maksimāli kupls dzīvžogs 1.5m augstumā un 0.9m platumā?
Varbūt esat redzējuši internetā kādu resursu, kur var palasīt par dzīvžoga cirpšanu/kopšanu? Vēlams nevis vispārīgas frāzes (kā cirpt ieteicams tajā un tajā mēnesī), bet tā detalizēti un tehniski.

Re: Dzīvžogs no tūjām(cirpšana)
Autors: Kokaudzētava Robežnieki ()
Datums: 21/04/2016 12:40

Labdien!
Lai no Brabant šķirnes tūjas izveidotu kuplu dzīvžogu būs jāgriež daudz. Nogrieziet tagad un vēlāk pēc vajadzības, šī tūja aug strauji - dzen garas astes, tās griežam nost.
Mēnesim nav būtiska nozīme - garās astes jāgriež nost. Ja tūjas ir skrajas un stīdzējušas, zinot Brabant tūju piedāvājumu Latvijā, par 50% esmu pārliecināts, ka tā ir, tad mierīgi bez bažām varat griezt nost pusi no garuma. Šobrīt ir pēdējais brīdis tādiem lieliem griešanas darbiem.
80 cm Brabant tūjai ir stipri par tuvu. Droši varējāt stādīt 1.3m attālumā un vienalga būtu kupls dzīvžogs. Ja Jums ir garš dzīvžogs, iesaku iegādāties gzīvžoga šķēres ar benzīna motoru, ļoti atvieglosiet sev darbu.
Ja ir vēl kādi jautājumi, droši rakstiet robezniekustadi at inbox.lv

Autors: amatieri ()
Datums: 21/04/2016 15:39

Un kāda ir šīs tūjas sakņu sistēma?
vai saknes nevar sabojāt tuvumā esošas kanalizācijas caurules?

Datums: 21/04/2016 16:55

Ja kanalizācijas caurules ir ar blīvajiem savienojumiem, tad neviens koks tās nesabojās. Ja caurules ir veco laiku ar stiķi piemēram, vai arī caurumotās infiltrācijas, tad jebkurš krūms tur ar laiku ieaugs iekšā un aizdambēs cauruli. Saknes lien lielā dziļumā pēc ūdens un atrod caurumus un izveido mačalku pa visu caurules diametru.

Datums: 22/04/2016 09:41

Nu jā man diezgan grūti novērtēt vai tūja skaitās izstīdzējusi vai nē un cik daudz no tām "astēm" jāgriež nost (tikai gali vai kaut kur pa vidu).
Iespējams būs pirmajā reizē japasauc kāds speciālists par maksu, kas parādītu un izstāstītu, lai vēlāk var pats pareizi darīt.

Autors: specs ()
Datums: 22/04/2016 10:06

Mani arī interesē tūju sakņu sistēma. Cik tuvu to var stādīt no nobruģēta celiņa, lai bruģis netiktu uzcelts augšā. Prasu, jo vajag iespējami tuvāk.

Autors: Mistislavs ()
Datums: 22/04/2016 10:11

Brīnums ka tu pati varēji viņas iestādīt vispār, tak improvizē nekas tai tūjai nenotiks ja pa daudz vai pa maz nogriezīsi ataugs ta pat. Speciālistu redz sauks kundze :D

Datums: 22/04/2016 12:56

Protams, ataugs, bet priekš kam ciprt, ja zari vēl neiziet ārpus iedomātās žoga līnijas (ne augstumā, ne platumā)? Tas ir tas ko es mēģinu saprast. No labas un pamatotas atbildes (nevis uzbrauciena par "kundzi") arī ir atkarīgs kā griezt un ko tieši griezt.
Ja man saka lec, es prasu kāpēc. Ja man saka griez, es prasu cik. Varbūt esmu dīvains, bet es nekad nepaļaujos uz teikto vai rakstīto, ja tam apakšā nav pamatojuma vai kvalitatīvas atsauces. Jebkurā jautājumā.

Un man nav žēl samaksāt 30-40 EUR speciālistam, kas man atbrauks un paskaidros lietas kuras es nepārzinu. Tā ir smieglīga summa par zināšanām, kuras cits apguvis vairāku gadu garumā. Un arī jebkuram speciālistam es vienmēr uzdodu jautājumu "Kāpēc", jo atbilde "tā vajag", "tā vienmēr dara", utml. neder.

Autors: Kokaudzētava Robežnieki ()
Datums: 22/04/2016 14:13

Sveicināti!
Tūjas noteikti jāgriež katru gadu, jo citādi neiegūt kuplu stādu no pašas zemes. Ja izaudzē līdz vajadzīgajam augstumam un tikai tad sāk piegriezt, tad apakša paliks plika un kuplot sāks augša, jo tur tiks ierobežota augšana. Augšanu vajag regulēt jau no pašas auga mazotnes, lai augam ir stimuls augt arī uz sāniem un palikt kuplākam. Griešana attiecas uz jebkuru augu, ne tikai uz tūjām. Mūsu kokaudzētavā neviens stāds netiek pārdots, ja viņš nav vismaz trīs reizes apgriezts. Nogriežot galotni, augam nekas cits neatliek, kā augt uz sāniem un aktivizēt snaudošos pumpurus. Droši variet griezt pusi nost it īpaši, ja esiet iegādājušies stādus Depo, Maxima vai tamlīdzīgā iestādē, jo tur ir nopērkamas tūjas no Holandes siltumnīcām un pie viņiem nav nekādu problēmu tūju izaudzēt metra garumā dažu mēnešu laikā. Tādi stādi pēc būtības ir "salāti" ar visām izrietošām sekām. Variet atsūtīt kādu foto uz e-pastu, palīdzēšu novērtēt cik daudz jāgriež.

Tūjām sakņu sistēma ir salīdzinoši kompakta. Ja viņām trūkst mitruma vai kādu barības vielu, tad protams, tās sāks meklēt ar saknēm. Tāpēc tūju dzīvžogu ir veselīgi ik pa laikam palaistīt, it īpaši ja ir sausa vasara, vai rudens.
Bruģi vēlams likt ne tuvāk par 70cm no stumbra, jo regulējot augstumu, tūjai stumbrs turpinās augt resnumā. Talsu novadā, Strazdes pagastā muižas parkā ir apmēram 100 gadīgas tūjas ar stumbra diametru pie zemes apmēram 25 cm.

Ja ir kādi jautājumi, droši rakstiet uz
robezniekustadi at inbox.lv
Kokaudzētava Robežnieki

Datums: 22/04/2016 14:37

Jā, es pirku stādus, kas nākuši no Nīderlandes. Tātad skaidrs, ka šobrīd jācenšās apgriezt par 1/4 - 1/2 visus garākos zarus un galotnes, lai tie dzen jaunus sānu dzinumus tādejādi veidojot maksimāli kuplāku vainagu uz sāniem un apakšu.

Pateicos par padomu!

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **  **  **  **     **  **     **  **     **  **       
 **  **  **  **     **  **     **  **     **  **       
 **  **  **  **         **     **  **     **  **       
 **  **  **  **         **     **  **     **  **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727