UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: TRZ ()
Datums: 20/03/2022 23:41

Sveiki!

Vai kāda var, lūdzu, padalīties pieredzē par pļaušanu ~1ha pļavā? Zāle tika pļauta gadus -8, bet reti tika vākta. Reljefs nelīdzens, bet nekas traks arī nav.

Tagad pļava ir bagātīga ar augiem, taču vietām ir sūnas. Tagad, piemēram, slapjā laikā augsnē var just mitrumu. Meliorācija ir, bet nav visur. Plus, var redzēt pērn nopļauto zāli vietām, kas vēl nav satrūdējusi.

Tagad vēlos to visu mainīt un sakopt pļavu.

1. Cik saprotu, lai izvairītos no sūnām ir cītīgi jāvāc zāle savācējkastē?
2. Aeratori un sūnu grābekļi mini traktoriem - efektīvi? Regulāri jālieto? Cik saprotu, aeratori “ventilē” augsni.
3. Mulčēšana - kad ieteiksiet šo funkciju lietot? Traktori ar savācējgrozu ir dārgāki. Bet bez savācējgroza - veidosies sūnas, un pļava neiekopsies?
4. Mēģinu izvēlēties starp jaunu benzīna 2 cilindru traktoru ~20 zirgi vai dīzeli ar 3 cilindriem un aptuveni 30 zirgiem (lietotu).

Kas vēl jāņem vērā?

Mērķis ir panākt vizuāli sakoptu reljefu un glītu zālāju. Britu mauriņi nav nepieciešami. Vēlos izvairīties no sūnām utml.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: agrais ()
Datums: 21/03/2022 07:10

man ir ap 1,5ha plaujamas platibas...ābelu darzs, šadas tadas plavas utt.Gadus 9 atpakal nopirku pirmo traktorinu, bez nekadiem groziem.Ta ari joprojam plauju, nekada veca zale nepaliek, un arī nekadas sūnes nenoveroju.Bet japlauj regulāri, neviss vienreiz vasara. reljevu nekadi neuzlabosi ar maurintraktora pielietosanu. Nedaudz to varetu izdarīt ar parastu traktoru kuram piekabinats mulcetājs ar veseriniem. tas nelielus nelīdzenumus, kurmju rakumus,sikus krumiņus nolidzina gadu gaita...Bet ta jau pavisam cita tehnika. Es savu traktorinu nopirku no cilveka kuram bija seta japlauj. Viņs bija pameginajis, visa zale itka paliek , un kamer nav sakaltusi ,lipa pie kajam un nesas majā. tad nu viņs izdomaja ka japērk ar grozu. Vina gadijuma jā, bet tavā gadijuma grozs nu galīgi nav vajadzīgs.Un ja.... tos lielos laukumus plaujot, to pirmo traktorinu jau esmu nobraucis un iegadats jauns, jaudigaks.Un par cik nākusas platibas klat, tad ziema iegādajos arī mulcetaju, tas ka reizi tādām plavām, dīkmalem...

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: TRZ ()
Datums: 21/03/2022 10:15

Paldies par atbildi!

Tagad jautājums aktuāls, ir/nav nepieciešams savācējgrozs vispār? Tas, ka zāle liptu pie kājām ir mazākais. Svarīgākais - lai nav sūnu, ir ir sakopta pļava. Plus, aeratoriem/sūnu savācējiem ir nozīme?

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: arre ()
Datums: 21/03/2022 12:55

Šķiet, ka autoram mazliet jāpasēž ar zīmuli un papīru, lai apdomātu tematu.
Ar pļavu mēs parasti saprotam platības, kur zāle aug garāka nekā mauriņš. Sanāk, ka mauriņu saimnieks negrib. Bet, ja negrib mauriņu, tad man tā īsti nepielec, kas vainas sūnai pļavā, jo tā tur nav īpaši redzama.

Sūna, kā likums, pastiprināti aug skābās augsnēs, kur slāpekļa trūkums. It sevišķi noēnotās platībās. Ar pļaušanu tur nav būtiska sakara. Man ir aptuveni 1,3 ha piemājas mauriņš + 1 ha pļava. Sezonā mauriņu pļauju +- 1 reizi 10 dienās, bet pļavu vienreiz gadā. Pļavā sapļauto sienu novācu un izmantoju, kā mulču augļu kokiem. Sūnas aug abās minētajās platībās.

Mulčas grozs vajadzīgs mauriņa kopšanai - lai savāktu sapļauto zāli. Mauriņa gadījumā sapļautā zāle ir zaļi pikuči, jeb pļekas, kuras pelē un pūst un izdedzina zem sevis zāli, ja nav savākti. It sevišķi mitrā laikā un uz rudens pusi. Man ir mauriņtraktors John Deere 26 hp ar izmešanu uz sānu. Savācējgrozs viņam ir tizlas konstrukcijas. Bieži aizdambējas, tāpēc parasti neizmantoju. Laikam labāki zāles savākšanai ir mauriņtraktori, kuri izmet zāli uz aizmuguri.

Pļavā nopļauta zāle saucās siens. Garāku zāli pļavā arī var pļaut un mulčēt turpat uz pļavas - tam vajadzīgs traktors. Tādi ir pieejami zemniekiem - pats tādu nepirksi. Es pļavu pļauju ar trimmeri - ripu, kad zāle ir virs jostas vietas. Atstāju zāli tādās vietas, kuras man patīk - lai nogatavojas un izsējas sēklas.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: Kurzeme ()
Datums: 21/03/2022 13:01

Man ir 107cm cub cadet xt1, ar mulcejosiem nažiem savērpti gali.(lai varētu iepūst maisos) Nopirku vēl grozus klāt bet lapu vākšanai . Jā pļauj 2 reizes nedēļā un biežāk un sausā laikā tad nebūs redzama zāle. Ja retāk tad vietām nedaudz sakrāsies.Es nobraucu, nopļauju un ja ir ielaista pāraugusi tad pēcpusdienā nobraucu savācu ar groziem kad pažujusi.Vēl ir opcija tāds uzliekams šīberis tad nepūš zāli ārā bet maļ vairāk.(nāk komplektā) No sākumā bija kā tev aizaudzis, vēl celmi utml.(2018) Tagad normāls zālājs. Vēl kaisam zāles sēklu reizēm kur vēsturiski mazāk zāle. Sūna aug tur kur viņa jau sākumā bija.Ir labāk ja pļauj augstāk tad neizdeg sausumā un sūna nav(vai neredz viņu). Platība apmēram 2 viensētas.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: Girco ()
Datums: 21/03/2022 13:13

Manas 5 kapeikas:
Pašam tīrā pļaujamā platība ap 0,6 ha.
Nekādu ideālu mauriņu neveidoju, vienkarši pļava, kas tiek pļauta regulāri- apmēram ik pa 2 ned, vasaras sākumā reizēm prasās arī ik nedēļu.
Kad ievācos- pirms gadiem 8, bija pļava, viena vietā pat aizaugušas kartupeļu vagas.
Prastākais maurintraktors ar izmešanu uz sāniem vai mulčēšanu, panna 108cm.
Kartupeļu vagu vietā nu ir gluzi līdzens, bez kādas speciālas līdzināšanas. Tik cik zemākajas vietās šad tad pabērtas velēnas.
Līdzenāku dabū, ja pavasarī pirmo pļāvumu nolaiž kārtīgi zemu, uz kādu 2-3 augstuma robu (ikdienā pļauju uz 4). Ar vecajiem nažiem. Vēl pirms pirmās pļaušanas nobraucu un ar liekšķeri savācu kurmja rakumus- ir ko vēlāk dobēm bērt. Un kurmji man rok pamatīgi. Vēlāk jau vienkarši maucu tik pāri rakumiem.
No savācēja jēgas nebūs, ja vien neplāno pļaut katru nedēļu- ar biezāku/ garāku zāli sprūdīs. Pats mēģināju aizmugurē kabināmo grozu, kas ar trubu pieslēdzas pie izmešanas klapes- dambējas.
Kaimiņam ir ar iebūvēto grozu auzmugurē, kur pūš no pannas vidus- tas pats.
Pēdējos pāris gadus pļauju tikai ar izmešanu uz sāniem- mulčējamo klapi nemaz nelieku- citādi garākā zālē gurst nost ( traktors 14,5 hp)- kaut kā slinkoju un pļauju tikai tad kad vairs galīgi nevar atlikt.
Principā nav tik traki ar to zāles lipšanu un nešanu iekšā parasti pļauju tā, lai zāli pūš uz vēl nenopļauto, beigās gluži ok viņa tur samaļas.
Par sūnu augšanu ir dzirdēts viedoklis, ka bieža un zema pļaušana arī to veicinot.
Pašam šur tur ir gribējusi augt, esmu izlīdzējies ar pelnu bēršanu un šad tad pabraukājis ar aeratoru ( mazs, elektrisks, kādus 40 cm plats). Itkā baigi nav manīta pēdējā laikā.
Nu un mazais stumjamais pļāvējs ir ar savācēju- lai ir ko kompostā un ap kokiem, krūmiem pabērt.
Tipiski pļaušanai aiziet 2,5-3h, tikmēr arī sieva ar mazo apbraukā ap dobēm, kokiem utt. Nu un apmēram reizi mēnesī ar trimmeri noeju gar pakšiem, stūriem, kur pļāvējs netiek klāt.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: TRZ ()
Datums: 21/03/2022 14:11

Paldies par atbildēm!

Kā teicu, britu mauriņš, kas ir perfekti līdzens, nav nepieciešams.

Kas ir svarīgi, domāju, katram - nopļauts un sakopts mauriņš. Māja faktiski ir pie pļavas, un tur ikdienā uzturos, apkārt hektārs. Protams ir jāsaved kārtībā, lai ir glīti nopļauta zāle, un viss ir zaļš pēc iespējas.

Es jau biju domājis, ka sūnas un mitrums veidojas iepriekš nopļautās zāles dēļ, kas paliek nenovākta. Līdz ar to, joprojām aktuāls jautājums par savācējgrozu. Vai nav tā - ja visu laiku pļauj un nenovāc, ka tas īsti nav labi zemei? Proti, veidosies sūnas, un dažviet viss būs aizsists ar veco zāli, kas gadiem ilgi trūdēs.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: Arturs no laukiem ()
Datums: 21/03/2022 20:49

Vai tev ir kur to zāli likt? No 1ha tas tas apjoms nebūs mazs.
Ikdienā (reizi nedēļā) pļauju 2 hektārus. Savācēju esmu lietojis dažas reizes un vairs neplānoju to darīt, vairāk problēmu kā labumu.
Vietām sūnas aug, vai tas ir no nenovāktas zāles gan neesmu izpētījis, bet tikai priecājos, jo mazāk jāpļauj.
Bija 15 HP traktors, man jaudas pilnīgi pietika, lai gan ir arī daži pamatīgi kalni platībā, tagad nomainīju uz 18 HP 0 turn, un arī jaudas nav pietrūcis.

Pašā mājas tuvumā varbūt apsvērtu savācēju, tikai dēļ "higiēnas", bet tālāk no mājas neredzu tam pamatu.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: TRZ ()
Datums: 21/03/2022 21:42

Cik ilgā laikā sanāca nopļaut vienu traktoru, ja pļauj bez savācēja?

Kāds platums traktoram?

Zāles glabāšanai ir komposta kaste. Varu uztaisīt otru, tur 1h darbs.. Laukiem piestāv tādas lietas:)

Es tagad baigi samulsu, jo sapratu, ka zāle obligāti jāvāc, lai nepūst un nesūno, nepurvojas. Starpcitu arī Lauku atbalsta dienests prasa, lai savāc zāli.

Re: Zāles pļaušanas traktora izvēle / mulčēšana
Autors: TRZ ()
Datums: 21/03/2022 21:44

vienu hektāru* atvainojos

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    ********   ******   ********  **      ** 
 **    **   **        **    **  **        **  **  ** 
 **         **        **        **        **  **  ** 
 **   ****  ******    **        ******    **  **  ** 
 **    **   **        **        **        **  **  ** 
 **    **   **        **    **  **        **  **  ** 
  ******    ********   ******   **         ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727