UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Skursteņa apmešana
Autors: kc1 ()
Datums: 21/04/2009 11:22

Labdien

Grasos mūrēt viencukas, keramzīta ar šamota iekšu 7m augstu skursteni, kas atradīsies visā tā garumā ārā pie ārsienas. Pie sienas tas būs 3-4m, pārējais brivi stāvoš. Vai ir nepieciešams to papildus izolēt/apmest/stiprināt? Vai tas ir tehnoloģiski iespējams?

Re: Skursteņa apmešana
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 21/04/2009 11:43

Bezšaubām. Ārpusē keramzītblpkus mūrējot ievieto stiegras. Pie tām vertikāli piesien garenstiegras. Apvelc ar cinkotu 'Rabica' sietu un apmet ar 'jaukto' javu.

Re: Skursteņa apmešana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/04/2009 12:06

Papildus izolēt nevajag - daudzi taču joprojām lieto vispār neizolētus ķieģeļu skursteņus (tiesa, nereti ar asarām").

Apmest ir smuki un ir vēlams, četras ugunsdrošības normatīvu paaudzes atpakaļ neapdzīvojamās (bēniņu) telpās tika pat pieprasīts. Grūti iedomāties vieglāk apmetamu pamatvirsmu par keramzītbetonu, tāpēc apšaubu Ivara piedāvātā sieta nepieciešamību. Pašam negribējās pirmajā stāvā mest, tāpēc blokus aizstāju ar ķieģelīšiem:
[www.failiem.lv]
[www.failiem.lv]

Stiprināt starp skursteni un bēniņu pārsegumu, skursteni un jumtu vajag, nevis atstājot "pendelēšanās" un ventilācijas spraugu, bet aizpildot to ar piemērotiem degt nespējīgiem materiāliem. Citādi skursteņa augšdaļa brīvi šūposies ±5cm... Cik tālu no skursteņa drīkst sākties degtspējīgi materiāli, ir juridiski pretrunīgs un diskutabls jautājums. Manuprāt atbilstoši LBN 231-03 52.1 punktam būtu OK.

Re: Skursteņa apmešana
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 21/04/2009 12:16

Stiegrojums apkārt brīvstāvošam skurstenim nodrošina ārējās apmestās čaulas pārveidi stiegrotā betonā un brīvstāvošam skurstenim samazina iespēju horizontālās šuvēs saplīst. Tā Vecrīgā daļa no skursteņiem ir piesaitēta jumta konstrukcijām.
Taču pie noteiktas skursteņa masivitātes varētu arī nestiegrot.
Neaizmirsīsim, ka pret dūmeni jāatspiež kāpnes, lai tiktu 3..4m augstumā to regulāri iztīrīt.

Re: Skursteņa apmešana
Autors: kc1 ()
Datums: 21/04/2009 12:19

Man tas skurstens ies gar priekšnama ārsienu, kur skars nedaudz no jumta pārsedzes. Pieslēgts būs ar malku kurināms 30kW katls. Vai tas dūms līdz augšai ziemā stipri neatdzisīs? Pašas mājas jumta kore ir 10m. Piebūves kore ir 4m. Vai ar 7m augstumu pietiks?

Ac,
Kaspars

Re: Skursteņa apmešana
Autors: aaaa ()
Datums: 21/04/2009 12:39

Vienstāva bildēs redzmajiem keramzīta skursteņa apvalkiem stūros ir 4 caurumi, kuros ir paredzēts iebāzt armatūras stiegras. Parasti šādi caurumi ir praktiski visos LEGO tipa skursteņu apvalkos. Man darīja tā - tajos caurumos salēja šķidru līmi - nu tādu, ar kādu līmē gāzbetona blokus un no augšas sabāza armatūras stiegras katrā stūrī. Armatūru var sagriezt nevienāda garuma stieņos un sabāzt iekšā. Nedomāju, ka tur vēl kaut kas papildus ir jāarmē no ārpuses. Siets no plaisāšanas skurstenim šūpojoties nepaglābs, jo cementa apmetums ir principā pilnīgi neelastīga lieta, siets tikai paglābs, lai tas gabaliem nekristu saplaisājis nost. 7m nav daudz, nedomāju, ka skurstenis šūposies, jo pats tomēr ir diezgan pasmags un stabils.

Re: Skursteņa apmešana
Autors: aaaa ()
Datums: 21/04/2009 12:45

Vispār esmu nācis pie slēdziena, ka labākie tomēr ir nerūsē'jošā tērauda skursteņi. Tie ir viegli, bet galvenā priekšrocība - ņeržas slānis iekšā ir paplāns un izolēts ar vati, kas nozīmē, ka sadedzinot jau pāris avīzes visa skursteņa iekša ir pamatīgi uzsilusi un praktiski nav iespēju veidoties kondensātam pat ļoti lēnas degšanas katlos. Tas nesen pieleca - starp citu, svensoniem tagad gandrīz ekskluzīvi krāsnis tiek aprīkotas ar ņerža skursteņiem. Kā ir ar cenām salīdzinot ar šamota skursteņiem - nezinu.

Re: Skursteņa apmešana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/04/2009 12:47

Angļu novietojums ārā man liekas galīgi garām pretstatā latviešu tradicionālajam ēkas viducī.
Vairumam moduļskursteņu vates biezums manuprāt ir puslīdz vienāds, ap 2 cm. Viena latvijas firma (vai ne Latakva, atvainojos, ja kļūdos) izplatīja poļu šamota caurules, kam spunde izvirzās uz ārpusi. Varbūt tam komplektam siltumizolācija ir par izvirzījuma tiesu biezāka?
Ja daudzu moduļskursteņu aprakstos paredzēta iespēja virsjumta daļu apmūrēt ar ķieģeļiem vēl ārpus vieglbetona bloka, tad kāpēc apmūrējumu nevarētu sākt jau no lejas? Mans variants ar ķieģeļiem bloka vietā āra apstākļiem nederēs, jo vienīgā izolācija tur ir tikai 1-2 mm sprauga.

Re: Skursteņa apmešana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/04/2009 12:55

aaaa - par to plānumu varētu būt taisnība, kamēr nesāk salīdzināt ar ķieģeli...
Savulaik nobrīnījos, ka šamota un ņeržas trubu cenas bija līdzīgas!
Šamots tomēr šķiet ilgmūžīgāks. Nez kas paliek no bleķa, ja kvēpi aizdegas (ko iztur pat parasts ķieģelis)?

Re: Skursteņa apmešana
Autors: kc1 ()
Datums: 21/04/2009 13:32

Skurstenis jāliek ārā tapēc ka iekšā nav vietas, veca māja.
Vai vate ir jāliek visā skursteņa garumā starp šamotu un keramzītu?
Vai esat ko dzirdējuši par čehu ražojumu, ko izplata kaminusalons.lv?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.