Sveiks! » Ielogoties » Reģistrācija

Vivacolor un Tikkurila materiālu ilgmūžība.

Autors Celtnieks12345  
Celtnieks12345
Vivacolor un Tikkurila materiālu ilgmūžība.
06/06/2011 22:58
Labdien gribēju painteresēties par ilgmūžību Vivacolor un Tikkurila produktiem.
Apskatot jūsu produktus nevienā no jūsu prospektiem es neatradu, kādu jūs dodat plānoto ilgmūžību jūsu produkcijai pie ideālas iestrādes un pareizi izvēlētā produkta atbilstoši pielietojumam. Izvēloties materiālu reizēm nav pamatojuma kāpēc izvēlēties labāku un dārgāku ja var izvēlēties krietni lētāku, bet no otras puses varbūt samaksāt 2 reiz vairāk, bet nopirkt produktu, kurš 3 reiz ilgā saglabās savas īpašības līdz ar to 2 reiz ekonomējot uz darbu un materiālu. Ir firmas, kuras godīgi norāda aptuveno kalpošanas laiku savai produkcijai, lai klients ir informēts par iegādātās preces plānoto ilgmūžību un lai viņš izvēlas, kas viņam ir svarīgāk mazliet ietaupīt tagad vai krietni ietaupīt nākotnē jo samazinās remonta izmaksas nākotnē, ka arī būtu interesanti zināt, kādi apstākļi var krietni samazināt konkrētās produkcijas ilgmūžību un aptuveni par cik procentuāli.

Viens no tādiem piemēriem ir firmas Latroof izplatītajiem ruļļveida kausējamajiem materiāliem kuriem tiek uzradīta plānotā ilgmūžība - [www.latroof.lv]

Uz doto momentu piemēram, lai piesaistītu Eiropas naudu energoefektivitātes uzlabošanai piemēram fasādes siltināšanai tiek prasīts, lai siltinātā fasāde atbilstu normatīvam ETAG004 kas nosaka to, ka fasādes kalpošanas ilgumam jābūt vismaz 25 gadi, kura no jūsu piedāvātās produkcijas fasādes krāsām atbilst šim normatīvam.

Kā arī prospektos nekur netiek minēts, kā produkcija izmainās laikā gaitā un kā tai ir jāizskatās, kad tā sasniedz savu ilgmūžību (sāk parādīties plaisas, izbalē tonis utt.)

Vai arī jūs uzskatāt, ka klientam nav jāzina šī informācija.

Ilgmūžība nav tas pats, kas garantija, jo dīvaini būtu ja pēc 2 gadiem siltinātai fasāde lēnām sāktu krist nost apdare, Latvijā praktiski nav tādu cilvēku, kuri remontu taisa ar plānu, ka viņš kalpos tikai 2 gadus un tad atkal būs jāpārtaisa. Remonti Latvijā parasti tiek taisīti minimums uz 10 gadiem, bet citi taisa uz visiem 25 gadiem.

Jūs tā arī neesat atbildējis uz manu iepriekšējo jautājumu par - Kvalitātes kritēriji špaktelēšanai krāsošanai

Ceru uz kvalitatīvu un izsmeļošu speciālista atbildi.
Re: Vivacolor un Tikkurila materiālu ilgmūžība.
20/06/2011 19:42
Labdien!
Celtniecības krāsām ir ļoti grūti prognozēt kalpošanas laiku, jo krāsošanas situācijas mēdz būt stipri atšķirīgas. Krāsas var uzklāt uz dažādām un atšķirīgi sagatavotām virsmām un dažādos apstākļos. Arī būves konstrukcija un ekspluatācijas apstākļi var būt ļoti atšķirīgi. Nav plaši izplatītu, vienotu standartu un kontroles mehānismu, kas noteiktu visus apstākļus un faktorus. Tie arī ir iemesli, kādēļ aprakstot savas ražotās celtniecības krāsas, vairumā gadījumu neminam aptuvenos kalpošanas laikus uz etiķetēm un arī produktu aprakstos. Laba krāsa, kurai būtu jākalpo 30 gadi, nepiemērotos apstākļos var kalpot tikai 10 gadus. Tā mēs drīzāk varētu maldināt pircēju, kurš nav speciālists. Nav novērots, ka arī citi celtniecības krāsu ražotāji plaši prognozētu savu ražojumu ilgmūžību.
Cita lieta ir sistēma. Piemēram, Jūsu pieminētais standarts ETAG 004 paredz viennozīmīgu sistēmu, kurā visi, tajā ietilpstošie komponenti, kopīgi nodrošina noteiktu domājamu kalpošanas laiku. Tas tiešām ir paredzami un prognozējami. ETAG 004 standarts gan tieši krāsai pievērš mazu nozīmi, šeit vissvarīgākie ir tādi kritēriji kā energoefektivitāte, sistēmas stabilitāte, ugunsdrošība, akustika, lietošanas drošība, higiēna u.c.
TIKKURILA kompānija ir sens un pieredzes bagāts krāsu ražotājs. Apmetumus un siltumizolācijas materiālus paši neražojam, tādēļ arī mums nav noteiktas sistēmas, kurai varētu dot noteiktu kalpošanas laiku. Toties mēs zinām un protam novērtēt gandrīz jebkuru virsmu, kas jākrāso, un arī gandrīz jebkurā situācijā varam ieteikt klienta vēlmēm atbilstošāko risinājumu. Reizēm kritērijs ir ilgmūžība, reizēm – ideāls dekoratīvais izskats, reizēm – zema cena.
Ja vajadzīga ilgmūžība – lūdzu, to nodrošinās pareizi uzklāta kaļķa krāsa HOLVI, vai silikātkrāsa HANSA SILICAT. Šajā gadījumā iet runa par laika posmu, cik ilgi spēj kalpot nevis krāsa, bet apmetums, jo abas šīs krāsas ar neorganisku virsmu reaģē ķīmiski un, ja šī reakcija ir notikusi pareizi, tad krāsas atdalīšanās vairs praktiski nenotiek. Krāsa un apmetums kļūst par vienu veselumu un var kalpot 50 un pat 100 gadus.
Īsāku kalpošanas laiku nodrošinās plēvi veidojošās organiskās krāsas, jo tās , tomēr, veido no apmetuma atšķirīgu klājumu (piemēram, atšķirīgi termiskās izplešanās koeficienti, nedaudz sliktāka „elpošana”), tāpēc veidojas zināmi spriegumi starp krāsu un apmetumu. To rezultātā krāsa noveco un atdalās ātrāk. Mūsu ražotā labākā sintētiskā krāsa ir silikona bāzes krāsa KIVISIL. Vienkāršāka, bet demokrātiskāka cenā ir HANSA NOOBEL, kur silikons izmantots tikai kā piedeva. KIVISIL noteikti var kalpot vairāk par 25 gadiem. Par NOOBEL jāsaka, ka tā vēl joprojām labi izskatās uz fasādēm, kuras krāsotas pat 15 gadus atpakaļ. Vienkārši šis produkts agrāk Latvijas tirgū nav bijis un nav redzamu piemēru. Tomēr NOOBEL mūžs noteikti būs īsāks, kā KIVISIL. Kvalitatīvākai, līdzīga sastāva krāsai, kura tādēļ arī ir dārgāka, vienādos apstākļos vienmēr būs garāks mūžs, salīdzinot ar vienkāršāku un lētāku produktu. Krāsas mūžs nebūs 2 un 3 reizes garāks, bet 1,5 reizes varētu būt reāls cipars starp NOOBEL un KIVISIL. Dārgāka krāsa ne tikai ilgāk kalpos, bet arī vieglāk uzklāsies, labāk izskatīsies, labāk attīrīsies, atgrūdīs ūdeni, neparādīs izsāļojumus, vieglāk mazgāsies u.t.t. Vai vērts maksāt par to vairāk, drīzāk ir subjektīvs jautājums. Tas ir tāpat, kā no Rīgas līdz Liepājai mēs varam vienā un tajā pašā laikā nokļūt ar mazās klases auto, vai braukt limuzīnā.
Tikkurila koncerna vēsture sakņojas Somijā, tādēļ Ziemeļvalstu celtniecības normas un standarti mums ir saistoši arī šobrīd. Tie paredz, ka ražojot produktus āra darbiem, krāsu kalpošanas minimālajam plānotajam laikam jābūt 10 – 20 gadi. Tātad 10 – 20 gadi, tas ir pats minimums, uz ko orientējamies. Koku krāsojot, tiekam pāri 10 gadiem un krāsu izturība iet līdz 20 gadiem pie sevišķi laba iznākuma, bet mūra fasādēm 20 gadi ir, tiešām, pats minimums.
Vienmēr visi ir laipni aicināti uz Tikkurila Mācību centra semināriem, kur ar pārdevējiem, arhitektiem un celtniekiem un citiem interesentiem, vienmēr izrunājam, kāds kalpošanas laiks, kurā gadījumā aptuveni būs sasniedzams. Viss tiek balstīts uz loģisku izpratni par pilnām tehnoloģijām un krāsu sastāva īpatnībām. Padziļināts izskaidrojums arī dod ticamību un segumu mūsu vārdiem. Citādi var iznākt, kā tai anekdotē, kur čigāns karalim par vienu maisu naudas apsolīja piecu gadu laikā iemācīt savam ēzelim runāt. Draugi viņam teica – vai tu jucis esi? Bet čigāns atteica – pieci gadi ir ilgs laiks, karalis var nomirt, es varu nomirt, bet visticamāk, ka ēzelis šajā laikā nomirs, taču šodien man ir vesels maiss ar naudu :)
Lai neizklausītos pēc šīs anekdotes, arī mēs necenšamies klaji dot tādas garantijas, par kurām, visticamāk, neviens nākotnē nevarēs nest atbildību.
Atvainojos par novēlotu atbildi, bet vasaras sezonā darbs dzen darbu!
Atvainojiet, bet šeit komentu pievienot nav atļauts,
Lai pievienotu JAUNU TĒMU spied 'Jauna TĒMA'