UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā123
Pašreizējā: 3 no 3
Re: Mājas karkass
Autors: ub (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 09:22

Jauka diskusija, kur viena no galvenajām autores, arī daudzu citu cilvēku doma: ''Es piemēram nesaprotu kāpēc cilvēkiem jādzīvo celefāna maisiņā, ja var māju celt no tā ko daba devusi. Tas tak jebkurā gadījumā, kaut vai ilgtermiņā atmaksājas."

Tas ko vietējā daba dod, viņa arī ātri paņem atpakaļ, tātad noārda, ja cilvēks to nepārveido dabai neēdamā stāvoklī. Piemēram gaļu, ogas, citus pārtikas produktus mēs žāvējam, sasālam, pārcukurojam, karsējam, saldējam, etiķojam, lai apkārt esošās sīkbūtnes atteiktos to pārstrādāt, tad cerība uz ilgtermiņa lietošanu cilvēkam, būtnei, kas salīdzinoši nesen atnākusi no citiem apgabaliem un neēd tikai "dabīgu" pārtiku.

Ēku mēs gribam no koka, salmiem un velēnām, kas mudž no dabiskajiem mikroorganismiem, it sevišķi pildītu ar dzīvniekiem, kas arī dažādu mikroorganismu un makroorganismu (peļu, žurku) attīstību veicinošs faktors. Ja mēs gribam ilglaicīgu būvi, to jāveido no materiāliem, ko daba pārstrādā lēni, piemēram akmens, iekonservētiem materiāliem, piemēram koks, kas apstrādāts ar vielām, kas neļauj attīstīties šiem mikroorganismiem. Tas pats pieminētais celofāns ir koka konservācijas paņēmiens, lai pasargātu to no mājā dzīvojošo cilvēku izelpotā mitruma agresīvās ietekmes.

Ekoloģisks vienmēr ir ātri lietojams, tas, kas pagrabā, pieliekamajā kādu laiku stāv mazmainīgs ir konservēts, tas pats attiecas uz ēku. Nemānīsim sevi.

Re: Mājas karkass
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 10:16

Vai tiešām "ub" nav redzējis vai dzirdējis par senām, nevainojami saglabājušamies koka ēkām?
Galvenais priekšnosacījums Latvijas klimatā ir jumta veselums visā ēkas mūža garumā, tad koka un tam pielīdzināmo materiālu kalpošanas laiks būs teorētiski neierobežots. Praktiski, protams, ar to pašu jumtu nereti kaut kas atgadās. Neredzu sintētiskajiem materiāliem priekšrocības, izņemot saskarē ar grunti, varbūt arī jumtā.
Arī pagrabā daudz kas svaigs vai, maksimums, sālīts, nevainojami glabājas vismaz vienu sezonu, bet vairāk arī nevajag.

Re: Mājas karkass
Autors: Pluume_G (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 12:34

1) Kur mitrāks klimats, tur jumta velena dzīvo. Piemēram Norvēģijā ļoti skaisti zaļojoši dzīvie jumti, bet mājiņa apakšā maza, lai nebūtu niknas sijas un visādi balsti jāliek. Te tie jūlijā izkaltīs čaukstoši, ja vien negāzīsi katru dienu ūdeni virsū. Septembrī vējš visu aizpūtīs, ziemā/pavasarī mitrais sniegs tā sakrāsies, ka konstrukcija uz minētajiem izmēriem jātaisa ar mega izturību. Paskaties cinkotu tēraudu- smukas loksnes un eko-šmeko mājai ideāls variants, ja negribi kaut kur pilošu jumtu uz salmu via skaidu siltinājuma.
2) sienas pīrāgs māls-salmi-māls, bet, ja patīk žurkas, putekļu ērces, vēl sazin kādai draudziņi, vari nekaļķot, neimpregnēt utt.
3) Stallis paredzēts zirgiem, kūts paredzēta lopiem, klēts paredzēta labībai, pirts paredzēta mazgāšanās rituālam. CILVĒKI DZĪVO MĀJĀS!!!

Re: Mājas karkass
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 13:14

Vai šodien lieto daudz tādu jumta materiālu un leņķu kombināciju, uz no kurām sniegs vienmēr noslīdētu un sniega slodze nebūtu jāņem vērā?

Re: Mājas karkass
Autors: ub (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 18:57

Senās koka ēkas turējās, jo cilvēki gulēja naktskreklā ar naktsmici galvā un uzmestu puskažociņu, nevis +20 grādos, ateja bija ārā, mazgājās bļodā, nevis ar ūdens strūklu, pirts bija reizi nedēļā citā ēkā, griesti siltināti ar zāģu skaidām, bēniņi auksti un caurvējaini. Pats esmu gulējis vecā angļu muižā, kur logu un durvju šķirbas ir cm platas. Koka mikroorganismi aug siltumā un mitrumā, to nodrošina mūsdienu cilvēku dzīvesveids, tam mainoties jāmaina arī celtniecības principi.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 19:06

Pluume_G Laikam norvēģijā ir nemainīgs klimats, tur sniega nav un karti ne tik? Jums personīgi ir pieredze ar velēnu jumtiem? Labi, tie ir jautājumi uz ko noteikti nav jāatbild, jo šādi jumti ir uzstādīti arī Latvijā. Par jumtu neko pat nejautāju, jo šī ir vairāk reālas pieredzes lieta - nevis tenkot mītus.

Kā tas jāsaprot bij - 3) Stallis paredzēts zirgiem, kūts paredzēta lopiem, klēts paredzēta labībai, pirts paredzēta mazgāšanās rituālam. CILVĒKI DZĪVO MĀJĀS!!!

Oj, cik tad ilgi kalpo bloku māja :D 300 gadus.
Man ir 200 gadus veca koka māja, laipni lūgtum.

Akmens? Ir vēl palikuši pāris akmens mūrētie staļļi. Gana feini tikai un vienīgi vasarā, lai patvertos no tveices. Tas arī ir viss.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 19:20

ub, zināma taisnība. Koka māja nemīl centrālo. Bet es dzīvoju tādā. Kaut kā mici nevajag :D Mums ir super mikroklimats, silts un maz jākurina. Māja gan ļoti veca, bet pielabojām radušos defektus kādus gadus atpakaļ. Noteikti izvēlos tikai tāda veida māju - dzīvu, tai ir pavisam cita aura. Tā ir dzīva. ja cilvēkam ir vienalga kur dzīvo - bunkurs vai bunkurs, tad cita runa, kāda starpība, kur tapete uzzieķēta - siena ir siena.
Mēs jau tak varam redzēt betona monolītus, kam nav pat 50 gadi, bet tām vajag kapitālo.

Ēka ko radīšu es, nepieķēza vidi. Es nedzīvošu 100 gadus, bet aiz manis nepaliks grausts, kuru radot ko izpostīja vai ko piešmucēja.

Māja ir dzīva un prasa rūpes, man tas patīk. Pieremontēšana, labošana ir pilnīgi normāls proces. Es negribu sev bezpersonisku kastīti.

Re: Mājas karkass
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 19:23

Kaut kādā pasenā DariPats bija velēnu jumta izveides stāsts. Tā kā DariPats tiek tulkots no Norvēģu valodas - tam var ticēt. Ja taisītu sev, noteikti neticētu vietējiem meistariem, jo pie mums tādu jumtu nekad nav bijis. Tur ir reāli jāņem norvēģu pamācība un ar viņu materiāliem jātaisa. Pie mums tas labākajā gadījumā būs no sērijas...viena tante teica.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 19:29

Praktiķis - Es visu dienu kasīju mēbeles, nestāsti ka redzēji mani :D

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 07/01/2014 19:33

aaaa
Īstenībā tā taisīšana ir pati vienkāršākā kas var būt. Materāls labākais no normālā cipara ir Vācijas ražojums. Izplata arī Lv kā izrādījās. Es arī sākotnēji interesējos pa ziemeļu galu, bet ja godīgi man pārsteidza, cik, es teiktu prosti, to dara viņi.

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 08/01/2014 05:03

Visgrūtākais darbs esot domāt pareizi! Dzelžaina patiesība...kaut kur forumā izskanējis. Bet viena no visiem zināmajām receptēm, kas atvieglo šo procesu laikam bija : daži domātvaroši un domātgriboši ģimenes draugi vai kolēģi ( bezizejas gadījumā jebkura cita materiāli vai emocionāli ieinteresēta un runātspējīga būtne - suncītis, sievasmāte, mīļākā, kaimiņbomzis, līdaka, utt.) + adekvāts noskaņojums pēc labi izgulētas nakts un piespiesti ražīgi pavadītas piektās darba dienas + laika rezerve nākošdienā un varbūt izkurināta pirts, kaut kur pa rokai,iedvesmai un viss notiekās + garšai un domas skaidrībai obligāti vajag pievienot dažus dučus citu draugu - varbūt kādu piebaldznieku, baušķinieku, tērvetnieku, užavnieku, valmiernieku !
Šutka it kā! Bet nereti šāda veida recepte strādā ideāli !

Re: Mājas karkass
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 08/01/2014 08:58

ub - iekštelpas sakurinot līdz 20+°C, sienu materiāli būs daudz sausāki kā neapkurinātam šķūnim.
Arī malkas pagale, ienesta mazapkurinātā telpā, kur +12°C, 70% relatīvā mitruma un anglis guļ ar mici, žūs daudz ilgāk, nekā sakurinātā līdz +24°C un 45% mitruma, kur guļ latvietis, apsedzies ar palagu, klausoties "In the heat of the night" vtml. Kaut absolūtais mitrums pēdējā gadījumā būs lielāks...

Par velēnu jumta izkalšanu Latvijas vasarā es nebūtu tik pārliecināts, redzot, cik žirgti aug bērziņi uz netīrītiem plakanajiem jumtiem...

Re: Mājas karkass
Autors: Comanchero (178.16.22.---)
Datums: 08/01/2014 09:50

Zebra apskaties You tube, varbut Tev kaut kas noder saja video -
Александр Терехов Зеленая кровля Опыт предков - Эко технология

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 08/01/2014 14:55

Vienstāv, paprasi tak tai meitenei Zebrai vai ir brīva! Visiem tak gribās zināt! Cerams viņai ir zem 75...Tak ekoloģiska meitene - dzīvo Žozefīnes laika mājā utt. - kaut latviešiem vairāk tādu būtu !
Šutka...it kā. Bet vajag uzvaicāt - viņai patiks un viņa runās konkrētāk un maigāk!
1) Bet par jumtu - leņķu kombinācijām, lai nokristu sniegs...- varam tikai sapņot ka Obama mums kā NATO dalībvalstij kādreiz masveidā atmetīs Šatlu lietotos korpusus - ar domu, ka tos sagriežot segmentos var izmantot jumta segumam! Varbūt kādreiz būs pieejami segumi, kas atgrūdīs sniegu tāpat kā lietus ūdeni! Novērojumi Zemgales reģionā rādījuši, ka rukki monterrey tipa metāla seguma klātam 40 grādu jumtam ziemeļu pusē sniegs stāv līdz pat sieviešu dienai!
Un fig ko saka normatīvi - realitāte tāda, ka sniega slodzes lielumu prātīgi ievērtēt pie jebkura jumta slīpuma (100kg/m2 līmeniski+ jumta pašsvars 50 kg/m2)Tā ir lielāka par vēja slodzi un viss neparedzamais ir paredzēts (laikam)

Re: Mājas karkass
Autors: Z (178.16.22.---)
Datums: 08/01/2014 17:12

ja, kas čaļi no Jelgavas (LLU mežu fak.beigušie) 4...5 gadi atpakaļ stāstīja kā Norvēģijā taisījuši velēnu
jumtus EKO ciematos un darbu vadītājs pirms tam lūdzis, lai zēni šeit Latvijā sameklē informāciju par šo darbu specifiku...tie norvēģi paši zin vai no mums mācās....grūti apjaust

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 08/01/2014 22:18

Zodčijs, nav brīva. Pa dienu eju uz darbu - kaut jau riebj. Pēcpusdienā krosiņš pa mežu ar zirgiem, mājās CADā zīmēju, tad vēl nedaudz ar sabiedrisko labumu nodarbojos. Esmu ļoti aizņemta :D Pikta es esmu tāpēc, ka runāju par puķēm, a man te jau krīt krāgā par zivīm.
Vēl stāsta ka bābieši ir tās klačenes. Bet te izskatās ka vīrieši nevar noturēt tēmu uz līnijas jau aiz pirmā komentāra. Bet ir ok, arī arpustēmas aizlieku aiz auss ;)

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 20/01/2014 15:04

šodien 21.00 pa Discoverie channel iekš Netīrie darbi sērijas ir kaut kas par salmu (laikam salmu -māla kleķa) māju taisīšanu, varbūt kas derīgs.
Tas tā, bet eko lietas pēc būtības ir jāatbalsta, ja tik par mazbērniem domājam, jo tak nesenā pasaules vēsture ir absurda - 250 gados esam izpumpējuši zemeslodi gandrīz sausu! Vai ne tā?
Ieturēt taisno līniju- lūgums visām Zebriņām - par spīti patērētāju sabiedrības vairākuma nostājai!
A tie veči varbūt būs uz taisnās līnijas tikai , ja tās mūzas būs blakus tuvu un no sirds!
Ak vai, sorry - šis tak bija celtniecības forums - te ne salmi ne zirgi ne cilvēki ar savām emocijām un vajadzībām neiederās !!!
Kā teica kāds gudrais: ja cilvēki būtu vairāk līdzīgi suņiem (alias zirgiem) tad pasaule būtu daudz labāka nekā tā ir !

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 25/01/2014 08:24

Zebra laikam zirgā, jo zirgiem salmi pie astes!

Iet uz lapu: Iepriekšējā123
Pašreizējā: 3 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **   *******   ********   ******  
  **   **   **  **  **  **     **  **        **    ** 
   ** **    **  **  **         **  **        **       
    ***     **  **  **   *******   ******    **       
   ** **    **  **  **         **  **        **       
  **   **   **  **  **  **     **  **        **    ** 
 **     **   ***  ***    *******   ********   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727