UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 4
Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 26/09/2008 22:47

Mājas arī ir dažādas un no dažādiem materiāliem celtas. Ja neizvelk tīkla kabeļus, tad var nākties likt vairākus repīterus. Uzskatu, ka ceļot jaunu māju, datu tīklu jau nu gan var atļauties ievilkt. Pēc aaaa teiktā, man varētu būt diagnoze kvadrātā :) Uz katru istabu divi 6cat kabeļi (uz darbistabu vairāk), protams visi gali smuki aiziet uz speciālu kambarīti :) Nu šāds setups protams nav vajadzīgs ikdienas cilvēkam, bet man gan :)

Ar WiFi vēl jāatcerās, ka principā var arī to uzlauzt, izmantot kāds cits. Ticamība privātmāju rajonā protams nav liela, bet...

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (84.237.204.---)
Datums: 26/09/2008 23:01

Visi tadi datorserveristi, pat kompju forumos par kaut ko tadu cilveki acis bolitu - 5 kompji un serveris privatmaja, tas tiesham jau izklausas biedejoshi. Pie tam HD filmas tiek parkachatas regulari no viena uz otru. Tikai ta isti nesaprotu, kadam ir jabut ienakosha interneta atrumam, lai to visu sakachatu. Vai HD filmas tiek pashrazhotas - tas ari izklausas biedejoshi. Man liekas, ka jus te pamatigi fleitejat. Koroche, konkreta privatmaja ar 4 laptopiem un pashu atrako Lattelecom internetu, kas ir 5 Mbit/s lai nu kas, bet WiFi neierobezho nu absoluti un pilnigi neko. Njematies un pinaties tajos vados, kamer slikti paliek, ja jau tada patikshana ir. Un pareizi ka elektrikjis Maris saka - bus atraks internets un visparigais datu apjoms, bus ari atraks WiFi. Zinu pat nopietnus kantorus ar 20+ kompjiem kur viss datortikls ir bezvadu. I neviens nesudzas.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: EjTakTu (87.110.69.---)
Datums: 26/09/2008 23:09

Kas i ko? Zarniņas tievas ? :D Da velciet takš optiku, ja vienīgā fīča mājās ir datu pārraides ātrums :D Tā kā te domas tik par elektrību ēdošām uzpariktēm, tad piedāvāju kā papildus fīču uzstādīt garantētās elektrobarošanas uzpariktes - jaudīgus upšus, akumulātorus un ģenerātorus ar visu automātiku. Un velkot optiku, 6.kategorijas, tualetes telefona, saunas kabeļtelevīzijas un koridora HI-FI audio keibļus, neaizmirstiet arī apsardzi, novērošanu ugunsdrošību un apziņošanu. Vadu tik daudz, ka sienu nevajag - ierosinu šamējās sapīt no kabeļiem. Vot tā gan būs fīča :D

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 26/09/2008 23:58

Viss jau atkarīgs no darba un dzīvesstila. Droši vien cilvēkiem,kuri atsēž visu dienu darbā, tur arī pietiek ar datoru. Gan man, gan sievai darbs pārsvarā ir mājās un es nu galīgi neredzu neko brīnumainu, ka katram ģimenes loceklim ir savs kompis.Neticu, ka bērni var iztikt ar vienu datoru. Ja godīgi, tad mani pārsteidza izbrīns un sarkasms par datoru skaitu mājas. Tas, ka katram ir savs mobilais telefons, gan nevienu nepārsteidz. Nu labi, ne jau runa par datoru skaitu, bet par mājas komunikācijām. Lai kād arī būtu wi-fi radiotīklu ātrums, tas vienmer atpaliks no tīkla ātruma pa vadiem. Priekškam, stacionaram datoram, izvēlēties kautkādu radiokarti, ja tīkls pa vadiem ir gan lētaks, gan labāks? Tāpat radiotīkli ir ļoti neaizsargāti. Es vismaz bankas kodus vai paroles gan neraidītu šādā tīklā. Gan jau kads gudrītis tūlīt teiks, ka ir taču kodešana, bet kurš tad ir redzējis aksespunktu ar ieslēgtu kodešanu? Tak viselementarākā klientu identificēšana nav pat ieslēgta un visi kaimiņi parasti var pieslegties tīklam. Uzielas var, gandrīz bezproblēmam, dabūt haļavas internetu, jo pilns brīviem aksespunktiem. Radiotīkli nav domāti nopietnam darbam.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 27/09/2008 09:45

Optikas nav, 6cat ir, tualetes telefona nav, saunas kabeļtelevīzija nav (ir TV kabelis uz katru istabu), Hi-Fi audio kabeļi vēl nav, apsardzes un ugunsdrošības vadi izvlikti. Tīkla vadi ir tik lēti un universāli, ka neredzu iemesla, kāpēc jaunā mājā, kurai kalpošanas laiks nav daži gadi, neievilktu komunikācijas pēc pilnas programmas. Tīkla vadi ir universāls savienošanas līdzeklis (ne tikai datoriem), lai tas pēc gadiem atmaksātos, kad nevajadzēs jaunus vadus vilkt caur sienām (ja var atļauties neslēpt vadus, tad protams cita lieta). Nu ja reģipsis, tad vēl nav tik traki, bet man, piemēram, ir apmestas sienas.

Man tāpat kā Didzis darbs vairāk ir mājās, tāpēc man tādas mājas komunikācijas ir normāls pasākums. Galu galā arī, ja kādreiz māju gribēsies pārdot, tad normāli savilktas komunikācijas nesašaurinās iespējamo pircēju loku un attiecīgu varētu atstāt pozitīvu ietekmi uz pārdošanas cenu.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 27/09/2008 09:47

Man viens no meistariem stāstīja gadījumu - cilvēks nopērk māju. Kad pirms pirkšanas skatījās, tad redzēja, ka no sienām un griestiem karājas elektrības izvadi, likās pašsaprotami, ka elektrība ir izvilkta, attiecīgi jautāts par to netika un pārdevējs arī pats neko neteica. Pēc tam izrādījās, ka reģipša caurumos sabāzti daždesmit centimetrus gari vadi - skatam, varbūt izdosies iesmērēt :)

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: EjTakTu (87.110.69.---)
Datums: 27/09/2008 14:49

Man savukārt ir nācies redzēt uz datora rozetēm izvilktu parastu divdzīslu elektrisko kabeli :) Par gadījumiem, kad sakariem, datoriem, televīzijai, utt. vispār nekas nav ievilkts nemaz nerunāsim...

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (84.237.204.---)
Datums: 27/09/2008 14:51

Veel labaaks bija dzirdeets, ka istabaas visas sienas nokrasotas, visas rozetes saliktas, bet - vai tavu briinumu, aiz rozeteem vadu ta nav!!! Bija savilkts tikai apgaismojums, bet ne pie vienas rozetes nebija vadi :)

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 28/09/2008 10:54

Pilnīgi piekrītu Ambrosio, tīkla vadi nav tik dargi, lai tosnevaretu ta vienkarši ielikt uz katru istabu un aizmirst. Savajadzes- izmantos, neur nesavajadzēsies,"lai tur pēst"
aaaa, ir jau arī cilveki,kuri apstrādā video un un taisa filmiņas, lai citi varetu tas nokačāt internetā. Kāpec doma, ka es lādeju megafilmas no interneta un tad tās dzenāju pa mājas datortīklu? Es savā dzīvē emu noskatījies labi ja pāris filmas uz datora monitora. Es tās miglubildes un attēla kropļojumus nevaru ciest un tapēc neskatos.Cilvēki datoru izmanto dažādi un nevajag uzreiz visus mest pār vienu kārti. Var jau teikt, ka es flitēju, bet kad saskaitīju, tad kompji sanāca pat vairāk un interneta pieslēgumi arī divi dažādi no neatkarīgiem provaideriem, bet tas tiešām ir saistīts vairak ar darbu un privatmajā varbūt arī to nevajag.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aae (84.237.173.---)
Datums: 28/09/2008 12:18

Arī tūlīt plānoju savilkt datorvadus pa māju, pastāstiet lūdzu dažas detaļas:
- datorvads tātad ir t.s. "vītais pāris"? Kuriem kabeļa parametriem jāpievērš uzmanība (ja pie iegādes ir varianti)?
- viņu var nopirkt arī celtniecības veikalos, vai tikai datortehnikas bodēs?
- kāds ir vilkšanas pamatprincips - vadi no visām galapieslēgumu vietām (istabām) saiet vienā "centrālajā" punktā, kur atrodas mājā ienākošais provaidera kabelis?
- kas vēl jāņem vērā?

paldies!

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 28/09/2008 12:36

Varbūt kādam noderēs. Man vajadzēja vienas dienas laikā atrast 6cat kabeļus (vismaz kasti) (starpība cenā ir pietiekoši maza, lai varētu atļauties sienās saguldīt kabeļus ar "skatu uz nākotni"). Kārtējo reizi guvu apstiprinājumu, ka Latvija ir banānu republika - visos veikalos tāds kabelis uz pasūtījumu. Apzvanīju vairumniekus - daļa vēl dzīvo laikmetā, kad nevis viņiem vajag pārdot, bet klientiem vajag no viņiem pirkt :) Vienīgais sakarīgais vairumnieks, kuru atradu, bija Klinkmann Ganību dambis 2a. Visi norēķini bezskaidrā naudā, bet bija iespēja noreķināties ar karti (daudz ērtāk nekā skriet uz banku, apmaksāt rēķinu un skriet atpakaļ pēc preces).

Precīzi vairs neatceros, bet tur kaste (314m) 6cat neekranētā kabeļa (ražots Itālijā) bija ap 70Ls. Tur vispār visādi kabeļi ir papilnam un ne tikai kabeļi.

Vēl bija kaut kāds vairumnieks (neatceros vairs nosaukumu) uz Pulkveža Brieža ielas, kas bija ar mieru sadarboties. Tur kabelis bija ražots Izraēlā un par 2 santīmi dārgāks nekā Klinkmann un nāca 600m spolēs.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 28/09/2008 12:58

Varbūt aae noderēs, bet nejūtos baigais spečuks - tīklus nevelku :)

* Datorvads ir tas pats "vītais pāris". Ir neekranētais UTF (unshielded twisted pair) un ekranētais FTP (foil screened twisted pair). Parasti izmanto neekranēto - mājās nevajadzētu būt problēmām, elektriskos vadus var krustot, bet, ja iet paralēli elektrības vadiem, tad jāievēro kaut kāda minimālā distance. Ekranētajiem obligāti jāiezemē(?) ekrāna folija, savādāk nekāda lielā jēga no ekrāna nav. Vadus nedrīkst locīt cieši - līkumi nedrīkst būt asi.

* Jāliek vismaz Cat 5e kabelis. Es sev ieliku Cat 6 UTP kabeli - ar "skatu uz nākotni". 1000Mbs tīklam vajadzētu strādat normāli.

* Veikalos Cat 5e kabeļi parasti ir uz vietas. Cat 6 kabelim, ja taisa privātmājai un izies tuvu 300 metriem, tad iesaku Klinkmann veikalu Ganību dambī 2a. [www.klinkmann.com]

* Man mājā shēma ir pavisam vienkārša - uz katru istabu iet vismaz divi datu kabeļi - viens datoram + viens telefonam/vēl vienam datoram vai vienalga kam citam. Uz darbistabu aizvilku vēl papildus kabeli, lai varētu kādu tīkla iekārtu pieslēgt bez switcha. Uz katru TV izeju aizvilku arī vienu datu kabeli, gadījumam, ja būs mājas izklaides sistēma (piemēram, mythtv.org) balstīta uz IP protokolu. Visi vadu gali saiet vienā būcenī, uz kuru atnāks Internet pieslēgums, stāvēs switch un serveris.

* Ja vadu gali nāks uz vairakāk koncentrācijas vietām, tad katrā vietā vajadzēs switchu un backbone vadus starp tām vietām, lai visu vienā tīklā varētu saslēgt. Man tā privātmaja tik maza nav - neredzu jēgu koncentrēt vairākās vietās vadus. Uz vadiem protams būs niecīga ekonomija, bet nauda izies papildus switchos un to barošanā (papildus rozetes).

Ceru, ka kāds spečuks varēs vēl kaut ko noderīgu pateikt.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 28/09/2008 13:06

Aizmirsu piebilst, ka par istabu augstāk minētajā tekstā es uzskatu jebkuru telpu, kas nav koridors, tas ir, gan virtuvi, gan katlu telpu.

Vēl viena pozitīva fīča datu kabeļiem, ka existē arī Power over Ethernet, kad pa vienu vadu tiek raidīti gan dati, gan padota barošana, tipiskākais pielietojums video kameras. Ir daudz ērtāk, jāvēl tikai viens kabelis nevis datu + barošanas.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 28/09/2008 14:40

Pāris vārdu taupībai!

Datu tīkls, tas kurš TCP/IP, izmanto 4 dzīslas no 8 kas ir cat5 un cat6 kabeļos. Tāpēc pie viena kabeļa var pievienot divas neatkarīgas IP iekārtas.
1Gbps tīkls bez problēmām strādā ar cat5e kabeļiem.
[en.wikipedia.org]
[en.wikipedia.org]
ja kādam ir vēlme iedziļināties tehniskos sīkumos tad uz priekšu.

Ieteikums!
Ja vilksi datu kabeļus tuvu elektrības kabeļiem, noteikti iesaku ņemt ekranētos!
Par to vai ir izdevīgi vai nē koncentrēt kabeļus vienā vai vairākās vietās ir jāpadomā tagad, kautvai mērķis kam tie kabeļi būs jālieto, piem. ja grupa rozešu sanāk vairāk vienas mājas galā un otra grupa otrā galā, tad varētu domāt par diviem mezglu punktiem, tikai jāņem vērā ir tas, ka starp tiem diviem punktiem max ātrums 1Gbps(pie šodienas iespējām), iespējams atsevišķos gadījumos tas būs par mazu!

Jāņem vērā arī fakts, ka nākotnes datu pārraides ātrumi augs, bet infrastruktūru(mājas) jau nu nemainīs, tāpēc varētu būt ieteikums ņemt cat6 kabeli, jo tas ir kvalitatīvāks un visdrīzāk uz to varēs darbināt arī 10Gbps standarta tīklu.
skeptiķi jau vakar/šodien/rīt vairāk par 54mbps nelieto, tākā lūdzu bez spama, par to ka 10Gbps ir nevajadzīga fīča!

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 28/09/2008 15:16

Precizējums elektriķa Māra teiktajam

[en.wikipedia.org]

10BASE-T and 100BASE-T only require two pairs to operate... Since 10BASE-T and 100BASE-TX need only two pairs and Category 5 cable has four pairs, it is possible, but not standard, to run two network connections (or a network connection and two phone lines) over a Cat 5 cable by using the normally unused pairs in these 10 and 100 Mbit/s configurations. This is not possible with 1000BASE-T since it requires all four pairs to operate.

Jaunai instalācijai labāk ir savilkt pilnus kabeļus katrai paredzētajai lietai. Pēc tam vajadzības gadījumā būs iespēja kādu kabeli sasplitot uz divām iekārtām. Protams jāņem vērā, ka tādam risinājumam max ātrums būs 100Mbps. Lielāks ātrums nedatora iekārtam gan nav arī vajadzīgs.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 28/09/2008 16:18

paldies, zināšu!

Svarīgi ir saprast kādas multimediju tīkjla iekārtas tiks lietotas, lai zinātu kādi būs ātrumi!

PS varbūt pagaidīt cat7 labeli, tas vilks līdz 100Gbps :)

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 28/09/2008 16:27

Gaidīt nevajag. Tad jau labāk visus datu vadus mazajās gofras savilkt. Kad parādīsies cat X kabelis, būs viegli nomainīt :)

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (84.237.204.---)
Datums: 28/09/2008 20:29

Vechi, no offence, bet man liekas, ka juus slabo / te uzreiz vajag vilkt optiskos 154-dziislu kablejus, lai naakotnee vareetu 1000 Tbs tiiklaa uz 800 collu Ultra HD displeja daarzaa projiceet uudenskrituma atteelu. Savukaart naakotnes tualetes elektroniskaa vadiiba var pieprasiit vismaz 1000 MBps datu pluusmu lai onlainaa vareetu poda saturu analizeet guljamistabaa noliktais 100-procesoru serveris. Nemaz nav ko smieties - taa vismaz nodroshinamies pret naakotnes nelaimeem - neejosha datortiikla maajaas, savukaart bez taa maaja vispaar ir jaagrauj nost! Vai labaakajaa gadiijumaa viss kapitaali jaapaarbuuvee.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 28/09/2008 21:07

Nu, beidz, aaaa. Mēs te apspriežam dabisku nepieciešamību bez pārspīlējumiem kā optiskos kabeļus privātmāja :)

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: EjTakTu (87.110.69.---)
Datums: 29/09/2008 01:15

Kurš saka, ka optiskie kabeļi ir pārspīlējums? Nesen dažās vietās Latvijā, pa "ugunsnovērošanas torņiem" sākās tāds kā vienas vacu firmas lobēts pilotprodžekts. Sarga vietā virs "lūriķa" jumta tiek novietota speciāla videokamera, lai atšķirtu dūmus no miglas :) No kameras nāk keibls lejā uz "smadzenēm", pēc tam atkal augša uz torni un ar radiosignālu pa torņiem prom uz kopēju dežuranta pulti. Un kas tad par keibli nāk uz to kameru? 1 pāris optikas un 1 pāris varinieks barošanai un mehānisma kustināšanai, apvienots vienā kabelī. Tā kā access pointus nodrošināja vietējie, tad nu tam keiblis bija 6.kategorijas. Bet tam vācu verķim bija paredzēts arī optiskais pieslēgums uz radiosakariem. Tā kā pēc 10 gadiem nezinām, kas būs. Varbūt nebūs vairs aparatūras, kur 6. kategoriju varēs iespraust. Nu tāpēc fīča ar pēc tiem 10 gadiem būs nepiebāzts tukš kabeļu kanāls ;) Protams, kam ir nepieciešamība tūlīt, tas savilks tagad.
Un tomēr, guļamistabā likt kompi vai televizoru ir miega traucējumu garants nākotnē. Liekot tās pašas uzpariktes virtuvē, riskējiet ar piedegušu negaršīgu ēdienu. Par tualeti šoreiz paklusēšu ;)
Labi, jāiet beidzot gulēt uz istabu bez monitoriem :)

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    *******   **     **  **      **  ********  
 **    **  **     **  **     **  **  **  **  **     ** 
 **        **         **     **  **  **  **  **     ** 
 **        ********   *********  **  **  **  ********  
 **        **     **  **     **  **  **  **  **        
 **    **  **     **  **     **  **  **  **  **        
  ******    *******   **     **   ***  ***   **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727