UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 4
Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 29/09/2008 08:44

Redz, vara vadi ir labs mājas tīkla variants, bet praktiski jebkurš ezernets nav savelkams garāks par cik tur tiem simtu metru ar vara vadu, jo pārāk lieli zudumi un traucējumi. Optiskos velk, ja nemaldos, pa 12km gabaliem, bez savienojumiem un pastiprinātājiem, tas vairāk ir tāds maģistrālo vadu variants, pie kam sanāk ļoti ievērojami lētāk! Otrs milzu pluss optiskajam ir tas, ka tie ir dielektriski, resp., tiem netraucē nekādi citi blakus esoši vadu kumšķi un, pats svarīgākais, nav zibens spēriena draudu. No pavisam netālas pieredzes - dažus metrus no mājas iespēra zibens un sadega izslēgts kompis - tieši tā - pa tīkla vadu, un ne tikai man, visiem apkārtējiem kaimiņiem. Iepriekšējā darbā ieblieza zibens pirms gadiem 10, pa visu māju, laikam izsita kādus 25 kompjus - un atkal pa tīklu. Kuram māte beigta, kuram ne, bet tīkla kartes bija kendohen visiem :)
Starp citu globālā mērogā tieši vara vadu elektrovadītspēja ir tas milzīgais mīnuss, kāpēc no tiem atsakās lielie un svarīgie tīkli. A ja no DVD pleijera uz resīveri iet mazs smuks optiskais vadiņš, kāpēc nevarētu tīklu pa tādu laist? Ar laiku jau droši vien tā arī būs.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Haralds (62.63.180.---)
Datums: 29/09/2008 10:20

Sveiki visiem.

Es gribētu izteikt dažus vārdus. Ieraudzīju šo forumu tikai tagad, bet par šīm lietām gribu izteikties, jo ir neliela pieredze.

1. Interneta pieslēgums un tā ātrums. Izvēloties kādu no iespējamiem variantiem, vispirms ir jāatrod vismaz kāds forums, kur šī firma ir apspriesta. Bieži vien solītais ātrums ir tikai teorētiski iespējamais, kas piepildās reizi piecos gados.

Par pašu ātrumu- ja tas ir virs 1Mb un pastāvīgi, tad, manuprāt, ir vienalga vai tā filma atnāk pa stundu, vai divām dienām, vēstulēm un meitenēm pietiks.

2. Serveris. Pēc definīcijas tas ir aparāts, kas apkalpo vairākus aparātus tīklā. Tam nav jābūt speciālam aparātam. Tiklīdz tu vienā datorā "nošārē" direktoriju, tā tas jau ir serveris. No tā vārda nav jābaidās. Ja mājās ir vismaz divi datori, tad jau var sākties neliels juceklis, kas kurā atrodas, ko no kura var dabūt. Tapēc vienu vajag sevī definēt par serveri un visus dokumentus, filmas utt glabāt tur.

3. Iekšējie tīkli. Ja ir viens kompis un izmanto Internetu, tad tiešām ir izdevīgs WiFi. Te ir vienkārša matemātika- ja pieslēgums ir 1Mb, bet WiFi var nodrošināt 20Mb ātrumu, tad viss ir normāli, tas darbojās ātrāk kā pienāk informācija no Interneta. Bet tiklīdz ir nepieciešams pārvietot vairākus megabaitus, tā uzreiz parastais ethernets būs efektīvāks, jo tas jau nodrošina vismaz 100Mb.

4. Tagad ir daudzas ierīces, kas nav kompjūteri, bet izmanto ethernetu un Internetu savā darbībā, līdz ar to ethernets ir jāievelk gandrīz līdz katrai elektrības rozetei. Jau tagad tas ir vajadzīgs pie televizora un muzikas centra. Kādam varbūt arī pie ledusskapja. Vel daudzas fīčas var iegūt savienojot procesorus ar apgaismojumu vai tīkla kamerām utt. Tā tik mēs domājam, ka tīkls vajadzīgs tikai datoram. Pēc pieciem vai desmit gadiem nevarēsiet iedomāties, kā tas ir-meklēt tumsā gaismas slēdzi...

5. Optika nu jau tuvojas ethernet tīkla izmaksām un vairāki multimediju aparāti jau ir aprīkoti ar optiskām ligzdām, tapēc nevajag noniecināt arī šo tehnoloģiju savā mājā.

6. Ceļot māju vajag mēģināt paredzēt savus paradumus gadus divdesmit uz priekšu, jo celtniecības laikā ir vieglāk ielikt vienu vadu vairāk nekā pēc gada lipināt pa telpas perimetru jaunus vijumus!!!

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: fricis (---.dpa.lv)
Datums: 29/09/2008 12:08

Es ne esmu eksperts tīklu jomā, bet man ir 10 gadu pieredze IT. Ticiet man, ar WiFi ātrumu jums pilnīgi pietiks, lai jūs strīmotu filmas kamēr jūsu seši bērni kačās no torentiem multenes. Drīz jūsu jaunajam ledusskapim būs iebūvēts wifi un jūsu jaunais auto ar jums sazināsies ne jau izmantojot vīto pāri – tā ir vēsture. Personīgi man mājās ir paredzēts viens būcenis, kur stāvēs rūteris un kāda skaļi rūcoša servera kaste + uz vienu istabu ies tīkla vads.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 29/09/2008 12:26

Nu ko jūs te varat fantazēt? Kāpēc statiskas iekārtas jāliek uz WiFi? Man mājā ir vairāk WiFi, kā dažam labam (katrā stāvā pa 2 OpenWRT accesspointiem ar 802.11abg (Atheros chipsets)), bet tāpat man ir savilkts cat6 tīkls pa visu māju un to arī izmantoju statiskiem datoriem un HTPC, kas ir pie televizora. Portatīvajiem un PDA lietoju WiFi, bet neredzu iemeslu piedirst ēteru ar statiskiem datoriem. Normālas kvalitātes filmas (4GB, 90min) strīmošana aizņem 6Mbps no kanāla. Ja pie viena WiFi AP ir pieslēgti vairāki klienti, tad tas ievērojami samazina datu pārraides ātrumu, jo AP var vienlaicīgi vai nu klausīties vai raidīt, tātad tas nav full duplex.

Un ceru, ka visiem ir skaidrs, ka teorētiskie 54Mbps ir ar nešifrētā režīmā. Atkarībā no AP lētuma, šifrētā režīmā tas var izvērsties arī par 5Mbps. Ja kādam liekas, ka viņa datortīkls ir jāredz un jāhacko visiem kaimiņiem, tad tā ir tīri personīga izvēle. Šifrējot ar WPA vai WPA2 un palielinot klientu skaitu, ātrums samazinās. Kas parastam jūzerim ir vienkāršāk - nokonfigurēt WiFi ar WPA/WPA2 vai iespraust ethernet vadu iekārtā? Pilna pakaļa kaimiņu apkārtnē ar open WiFi iekārtām ar SSIDiem "default", "linksys", utt. Pat paroles uz AP nav nomainījuši.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 29/09/2008 13:45

Nu beidzot sāk parādīties tehniski pamatoti mājas tīklu risinajumi. Citādi jau es sāku domāt, ka ar saviem pieciem datoriem majā, galīgi neiederos sbiedrībā. Pareizi nokonfiguretam WiFi tīklam nav nevainas, bet tas nav izmantojams kā pamattīkls. Katrai iekartai un tehnoliģijai ir sava vieta un savs pielietojums. WiFi ir neaizvietojams, piemēram, laptopa pieslegšanai, ethernet ir vislabākai stacionaru iekārtu pieslēgšanai, bet optika, pagaidām, vislabak noder maģistrālajos tīklos.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: fricis (---.dpa.lv)
Datums: 29/09/2008 14:25

Katrs dara pa savam. Katram ir arī savas vajadzības. Ja ir vajadzība mājās ietvaros no viena datora uz otru vislu laiku lādēt lielus datu apjomus, tad protams wifi nav labākais risinājums, bet tas strādās. Bet nu likt vadus pa visu māju ar domu "A ja nu noderēs" nav vērts, tad jau tiešām uzreiz lieciet optiku.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: garaamgaajeejs (---.tkb.lv)
Datums: 29/09/2008 14:39

nu runājot par tiem vadiem pa visu māju..nu ir jau labi ja precīzi zini kā dzīvosi kad būs uzcelts.
Bet dzīvē gadās savādāk, viss saplānots bet kad vācies iekšā izrādās ka tur kur rozete pievilkta vairs negribas galdu likt un tā pa visu māju...
rezultātā wifi un sienās kāds puskilometrs vadu kuri nevienam nav vajadzīgi+rozetes un tas viss lieki iztērēti lashi.
pats redzu dažus kaimiņu tīklus, nezinu kādi viņiem tur rūteri stāvi, savēju varu redzēt pa māju un kādu 20m no mājas. tuvākā kaimiņu māja ap 50m
Par drošību..nu jā wifi galīgi nav drošs bet ja neglabā kādu super slepenu info tad kam ir interese gar jūsu kompja saturu.
galugalā tagad arī n standarts parādījies.
kāds te rakstīja par 6cat vadiem...kur to gigu datu ņemt? nākotnē?

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 29/09/2008 14:53

Cenas ziņā praktiski nav starpības vai cat5e vai cat6. Bija iespēja izdevīgi dabūt cat6, tāpēc paņēmu cat6. Galos vadiem man tāpat ir cat5e rozetes.
Mazi 8port gigabit switchi mūsdienās arī pilnīgi neko nemaksā, tā nav nekāda eksotika. Gigabit ethernet ir šodiena, nevis kaut kāda tāla un nesasniedzama nākotne.
Optika ir dārga, tāpēc neredzu jēgu viņu likt. Zibensaizsardzība, protams ir kūl, bet tas varētu būt vienīgais pluss.

"Par drošību..nu jā wifi galīgi nav drošs bet ja neglabā kādu super slepenu info tad kam ir interese gar jūsu kompja saturu. galugalā tagad arī n standarts parādījies."

Tad jau aizkarus majās arī nav jēgas likt. Nav jau nekāda slepena info.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: garaamgaajeejs (---.tkb.lv)
Datums: 29/09/2008 15:05

aizkarus var! bet vai bruņustiklu?
:)
jebkurā rūterī ir pietiekami daudz iespēju radīt "aizkarus"
kautvai elementāri neradīt iekāri kādam viņus pavērt piesārņojot vidi ar ssid neimiem!

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (62.85.102.---)
Datums: 29/09/2008 15:14

Runājot par to WiFi drošību (precīzāk nedrošību). Nu 99% privātmāju iedzīvotāju tāpat nepratīs to korekti nokonfigurēt, kā arī spečukam nesamaksās, lai tas saved to lietu kārtībā. Praktiski iespēja, ka kāds caur publisku vai uzlauztu WiFi savārīs sūdus ir niecīga, taču mani nesajūsmina iespēja pierādīt policijai, ka es neesmu kamielis un nelauzos bankas vai citās svarīgās sistēmās no mājas tīkla, neuploadoju autortiesību objektus, nekačāju bērnu p0rno un nepiedalījos uzbrukumos kādam serverim.

Pie tam nav jābūt daždesmit metru attālumā, lai sliktie puiši WiFi pieslēgtos. Ir risinājumu (viegli un lēti uztaisāmas virzienantenas), ar kurām var pat pieslēgties no pārsimts metrus attāluma WiFi it kā tas būtu blakus.


Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 29/09/2008 15:31

Dostojevskis savā laikā bija teicis, ka sātana iemiesojums ir dzelzceļa tīkls pār Eiropu. Laiki mainās, un izrādās, ka tie tik tādi bērna šļupsti - mūsdienu sātana iemiesojums, bet kudiš bīstamāks - būtībā visa ļaunuma sakne, ir neviens cits kā slavenais WIFI!

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 29/09/2008 16:26

> jebkurā rūterī ir pietiekami daudz iespēju radīt "aizkarus"

Wow. Pastāsti man par to ko vairāk. Kādi būtu tie aizkari (ne kriptēšana), kas noslēptu gaisā pārraidītus datus?
Pilnīgi jebkurus wireless pārraidītos datus var nolasīt, nepieslēdzoties Wi-Fi tīklam. Wi-Fi kartēm šī fīča saucas monitor mode. Tālak paliek tikai jautājums vai dati ir šifrēti vai nē. Un talāk varbūt vēl papildus jautājums vai šifrēti ar WEP, kuru var vienkārši uzlauzt vai WPA/WPA2.

> aizkarus var! bet vai bruņustiklu?

Ar bruņu stiklu salīdzinājums ir pilnīgi nekorekts, jo es nerunāju par tīkla uzlaušanu/lietošanu, kas protams arī ir vienkārši iespējama neskatoties uz tādām bērnudārza muļķībām kā SSID slēpšana vai MAC adrešu filtrs. Es runaju tikai par pasīvu novērošanu. Te mans salīdzinājums ar aizkariem ir pilnīgi adekvāts.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 29/09/2008 16:32

Vai tiešām visam jāpieiet ar tādu paranoju, ka tūlīt visiem visu lauzīs un darīs? Tad jau internetā līst vispār nevajag, jo, vismaz es personīgi no saviem kaimiņiem kā potenciālajiem lauzējiem baidos 10x23 pakāpē mazāk kā no interneta, kas ir piebāzts ar hakeriem. Un galu galā wifi rūter tev dod tomēr kaut kādu ugunssienu, kamēr parasts tīkls, kāds tas ir praktiski visiem, ir pliks un vaļā. Piemērs - instalējam WinXP bez servisa pakām ar parastu Lattelekom internetu, kas piesprausts vadam. Svaigs logs inficējas un ver vaļā p0rn lapas praktiski 10 sekunžu laikā. Ar wifi rūteri tomēr šitie joki nenotiek.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 29/09/2008 17:05

Labi, nav jēgas strīdēties ar cilvēkiem, kas nesaprot tehnoloģiju.
Gan jau cilvēks, kas sākumā jautāja ir izdarījis secinājumus.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Ambrosio (62.85.102.---)
Datums: 29/09/2008 17:54

aaaa, ja kaut nedaudz rūp tīkla drošība, tad starp Internet pieslēgumu un kompi jāliek rūteris (ar iebūvētu switchu pāris ethernet ligzdām), kas nodrošinās kaut minimālu ugunssienu, neatkarīgi no tā, vai ir WiFi vai nav. WiFi var iespējot vai atslēgt pēc izvēles. Ja grib drošāk, tad caur WiFi pieslēgtie datori jānodala no pārējā tīkla, tas ir, jāuzskata tie par "svešajiem", kuriem atļautas minimālas darbības, piemēram, browsēt Internetu. Pieslēgums pie parastā tīkla caur kādu papildus drošības pasākumu.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 29/09/2008 19:34

A vai tad Lattelekoma internetam var pieslēgties bez rūtera? Nu jā laikam jau var, bet cik stulbam ir jabūt, lai tā darītu. Kamer būs tādi datorlietotāji kā aaaa, tikmēr hakeriem bus ko darīt. Man dels dzīvo daudzdzīvokļu maja un bezproblemām var pieslegties kādiem četriem pilnīgi neaizsargātiem aksespunktiem. Cilvēku analfabetisms datortīklu lietās ir vienkārši fantastisks. Tad vel tiek likti priekšā argumenti, ka man jau nav tai datorā nekādas slepenas informācijas.Nu ja internetbankas paroles nav slēpjama informācija, tad es nezinu. Normāls hakeris jau nekad neiztukšos jūsu reķinu pilnība, bet katru mēnesi bīšķi haudiņas noņems, tā lai jūs to nepamanītu. Būvejiet tik majas radiotīklus- hakeriem tak arī jadzīvo!

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (84.237.204.---)
Datums: 29/09/2008 19:55

Didzi, Bljatelekoma ruuterim nav hardvariskas ugunssienas, tas ta, informacijai.
Un internetbankas paroles ir mazakais, kas mani uztrauc, jo tas tiek kodetas ar, ja nemaldos, 128 bitu atslegam un cik atceros, pirms vairakiem gadiem tika rikots open-source projekts - cik ilgs laiks ir vajadzigs, lai uzlauztu 64-bitigu atslegu (taja laika lietoja tadas). Ja nemaldos, projekta piedalijas paraleli vairaki tukstoshi datoru, un bija vajadzigas vairakas nedeljas kompjuterlaika, lai to atshifretu. 128 bitu gadijuma tie pat pie musdienu datoru jaudam ar vairakiem tukstosiem datoru butu vairaki gadi tiras skaitljoshanas. Tici man, kaiminjhakerim lai nu kas, bet internetbankas nebus pa spekam pacelt.
A par valjejiem wifi tiliem - pashi nesen parmacijam kaiminjfirmu, kurai bija valjejs radiotikls bez parolem. Tad nu regulari, ta teikt, visparejai jautribai uz vinju printeri tika nosutiti skaisti fotoatteli ar plikiem negjeriem ar zobeniem ka desam mastaa utt :)

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: aaaa (84.237.204.---)
Datums: 29/09/2008 19:59

Taa kaa topiks ir aizgaajis "way off" no fiichaam, padaliishos, kas man liekas ljoti pat kruta lieta. Jau sen domaju - a kapec majas durvis nevaretu slegt valja un ciet ka autinju - ar pulti. Super ertiba - tu nac majas ar lielajiem Rimi maisiem, rokas pilnas, lietus list, maisi jaliek zeme, jamekle atslegas un jasledz durvis. A ta - nospied pulti, "pik pik" un maaja valjaa. Ej iekshaa kaa kungs.
Izradas, rietumos ta jau ir diezgan izplatita lieta, tadas atslegas piedava gandriz visi sevi cienoshi atslegu razhotajiun, sheit jau pieminetasi, Klinkmann, starp citu ir Abloy atslegu izplatitajs, ablojam ir tadas radioatslegas. Vot ta gan ir fiicha maajas! (man gan nav, jo cena nobaidiija :()

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: spk (87.110.73.---)
Datums: 29/09/2008 21:13

Video apstrāde, materiālu nepārtraukti dzenājot pa tīklu, protams, ir vispareizākā darba metode :) Ar tādu pieeju gan jau var panākt, ka arī optiskā rore pa knapu.
Kā WiFi padarīt publiski nepieejamu, šīs metodes ir aprakstītas iekārtas lietotāja manuālī, tā teikt, pāris ķeksīši jāieliek un pāris rakstuzīmju virknītes jāievada. Ja nevēlēšanās to darīt izraisa kabeļu tīkla izvilkšanu pa visu māju, tad nu neko, kā grib, tā izklaidējas :)
Un par pircēju loka sašaurināšanos ... nu smiekli nāk. Gara acīm iztēlojos, kā pircējs dodas apskatīt māju pirkšanai, kurā viss ir kā priekš viņa, gan pirms n gadiem krāsotās sienas, gan telpu izkārtojums, gan vecās skaideņu mēbeles. Un še tev - priekš muļķumēdiju uzpariktēm ir savilkts cat5 vai nav vispār, bet tām uzpariktēm (kādu 20% no vidējās forumieša mājas vērtībā) vajag optiku, un darījums nenotiek, jo vadu savilkšana tak visu sabojās.

Re: ''Fīčas" mājās
Autors: reiganss (87.110.58.---)
Datums: 29/09/2008 21:44

Priekš aaaa. Pilnīga normāla parādība par to "pik pik". Man pie darba ir tā uztaisīta mana darbutelpa. Pats uztaisiju un nekā dārga arī tur nav. Viens radiokomplekts tas ir (uztvērējs ar divām pultīm) maksā kaut kur ap 20 Ls. vēl jāpieliek vienfāzīgais palaidējs un elektriskais sprūdnis durvīm. Man tas ir tāpēc jo es atrodos kādā autotransporta firmā un tad ir tā- ja manas durvis paliek vaļā apm uz 5min. tad visi sīkie skrūvgriežņi un citi sīkumi ir dārbnicās pa grīdu. RĪGĀ šitos te radiokomplektus var dabūt biezā slānī un kādus tik grib. Un laikam jau tam uztvērējam to "pik pik" arī varēja pieprogramēt klāt. Ir ar vairākiem kanāliem piemēram "pik"-1. atslēdzas durvis. "pik"-2. ieslēdzas apgaismojums laukā. "pik"-3. attaisās garažas durvis. "pik"-4. sāk riet suns. u.t.t. Un to visu var vēl sajūgt kopā ar mašīnas "pik pik". Neatceros uz kuru ielu tas bija bet viena tāda normāla bodīte ir [www.loks.lv] tur visi tie štrunti ir dabonami.

Pašreizējā: 3 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **         **     **   ******   **       
 **    **  **    **    **   **   **    **  **       
     **    **    **     ** **    **        **       
    **     **    **      ***     **        **       
   **      *********    ** **    **        **       
   **            **    **   **   **    **  **       
   **            **   **     **   ******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727