UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Sukna "majina" virs akas???
Autors: Suknis (---.kartes.lv)
Datums: 18/08/2009 10:11

Lieta tada, sovasar no aka suz maju ierikoju udensvadu. Suknis aka, hidrofors maja (gana liels attalums no akas lidz majai, tapec sads risinajums). Tuvojas ziema un jadoma veids ka pasargat sukni un ari pasu udensvadu vieta, kur caur tas iet caur grodu no sasalsanas un no ta izrietosajam problemam. Aka ir salidzinosi sekla, tapec suknis nav dzili aka, gan suknis, gan izvads ir apmeram 1m zem zemes limena. Saprotu, ka ar vienkarsu akas vaku cauri netiksu.
Man padoma ir sads risinajums: virs zemes akai ir 1 grods, kas ir 90cm, veidot papildus uzberumu, ta, ka ara paliek kadi 20-30cm no groda, ka ari apkart uzberumam/grodam uznaglod no udensizturigajam osb loksnem tadu ka karkasu ar dubulto sienu un starpsienu (20-30cm) pildit ar kudru. Un lidziga pricipa nocelamu vaku.
Ka jums skiet sads risinajums. Bet varbut ir vel kadas idejas, ka izvairities no sasalsanas.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 18/08/2009 11:19

Zem zemes sala nav, 1m zem zemes visu gadu ir plusos. Ja vari nodrošināt, ka aukstais gaiss netiek akā - vairāk arī neko nevajag. Ko ar to gribu teikt - ja uzbūvēsi mājiņu, kas ir nosiltināta, bet pa šķirbām svilpos vējš - ūdens tāpat sasals. Savukārt, ja uzliksi akai hermētisku nesiltinātu vāku - nekas nekur nesasals. Tas uzbērums venēriski izskatīsies, daudz vienkāršāk ir uztaisīt ļoti labi noslēdzamu siltinātu vāku akai un lieta darīta. Spraugas uz ziemu var aizbāzt kaut vai ar lupatām/vati/salmiem, jebko. Parasti aku sasalšanas iemesls ir ne jau zemes caursalšana līdz tādam dziļumam, bet gan aukstais vējš.
Imēri groda iekšējo diamteru - cik vien iespējams precīzi - labāk uzspiest kaut kādu kartona šablonu un pēc tā tad arī zāģēt. Izzāģē biezu iekšējo rimbuli, un ārējo, kas būs pats vāks. Saliec viņus kopā, iekšējo rimbuli var taisīt no putuplasta, piemēram. Tā mala, kas piegulēs akas grodam ir jāaplīmē ar kaut ko hermetizējošu - vai nu ar kādu porolona sloksni, vai kaut ko citu mīkstu (voiloks, mīksta gumija), kas blīvi pieguls grodam un neļaus vējam tik nemaz iekšā. Vis, lieta darīta.
Ārējo rimbuli, jeb vāku iesaku taisīt lielāku par pašu grodu, lai veidojas pārkare, jo citādi šitie aku vāki parasti mēdz tā piesalt, ka tos ne ar lomiku nevar atlauzt, resp. jāmēģina darīt tā, lai spraugā netecētu ūdens.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 18/08/2009 11:58

Nu vel ir variants atteikties no "majinas" un taisit tevis ieteikto vaku, bet uzbērums gan bus vajadzigs, jo betons (no ka grods) ir lielisks aukstuma vaditajs, un, ja zinam, ka ziema zeme medz sasalt 0.9-1.2m dziluma, tad visnotal drosi var prognozet, ka betons ar minus temp bus dzilak, lidz ar to sasals udensvads, kurs aiziet no akas.
Pazina ieteica aka ielikt spuldziti, kura nepartraukti dektu un silditu telpu. Tikai, vina var jebkura bridi izdekt un tad - parsteigums.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 18/08/2009 12:01

točno atceros, ka par šo tēmu bijusi diskusija, pameklē forumā.
Bet savādāk ir apmēram tā, kā raksta aaaa.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 18/08/2009 12:19

Man kolēģim arī bija mājiņa un viss nafig sasala, jo nebija hermētisks pasākums. Beigās ielika spuldzīti, darbojas itin labi.
Par uzbērumu taisnība jau ir, bet tad labāk aplīmē tos grodus kaut ar 2cm puķiku vai vati un apmet, būs tas pats, vai pat labāks efekts. Siltinājumu, protams, jāpalaiž drusku zem zemes.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 18/08/2009 12:28

Reiz tika aprunāts variants, kad sūknis - iegremdējams, bez pretvārsta, un caurule tukša.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 18/08/2009 12:42

Normatīvais sasaluma dziļums lielā daļā Latvijas ir 115 cm, tāpēc caurule metra dziļumā balansē uz robežas, ka pie ilgstošāka -30C, kas šad tad mēdz notikt, var tomēr aizsalt. Laikam lētāk ir ierakt dziļāk, nekā "uzģērbt kažociņu".

Akai nosiltināt gan grodu (piebērums tikai daļēji risina siltināšanas problēmu), gan vāku un viss būs kārtībā, nekādas mājiņas nav nepieciešamas.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 18/08/2009 13:23

aaaa ir pilnīga taisnība. Akā ūdens vienmēr ir ap +4 grādi un ūdeni patērējot, tas vienmēr pienāk klāt. Nav nemaz tik viegli to ūdens daudzumu sasaldēt.Ja akā vejš nesvilpo tad nu dikti grūti to aizsaldēt. Man akai virs zemes ir aptuveni pus grods. Parasti rudenī uzsedzu pa virsu kādu vecu plēves gabalu un viss. Sniegs uzsnieg virsū un smuki nosiltina:). Vāks gan rikrīgi blīvs uztaisīts. Tas ūdens daudzums, kurš regulāri ieplūst akā, mierīgi uzsilda akas telpu. Man gan akā nestāv sūknis, bet ja sūknis iegremdējamais, tad jau vispār problemas nevar būt.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 18/08/2009 13:39

Suknis nav iegremdejams, bet uz plauktina. Ideja par groda nosiltinasanu skiet normala, bet jautajiens - vai tas pamatu putiks ir tik elestigs, lai apliektu ap grodu un ar limi piekertu? Neluzis?

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 18/08/2009 13:43

jtdesign:
Palasi šeit par grunts sasalšanu:
[www.likumi.lv]
Pēc šiem datiem (19. tabula) sanāk, ka, piemēram, Rīgā vidējais sasaluma dziļums ir 24 cm un maksimālais 47 cm. Tā kā, viss atkarīgs no tā, kur aka atrodas. Bet to, ka Rīgas raj., dziļāk par 60cm nekad nekas nav sasalis stāstīja kaut kādi pamatu betonēšanas veči. Protams, ja ir māls, tad ir cita opera, bet smilšainā augsnē Rīgas rajonā - nekāda lielā caursalšana te nenotiek.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 18/08/2009 13:47

Neviens puķiks nav elastīgs - es nesen siltināju vannu no apakšas ar 2 cm puķiku - nefiga viņš nelocas, beigās griezu apmēram 10cm sloksnītēs un ar PU put'\am līmēju klāt. Šķirbas aizpūtu ar putām un lieta darīta. Zem vannas, kas ir ieflīzēta estētikai nebija pilnīgi nekādas nozīmes. Akas grodam lielāks diamters, sloksnes var būt platākas, putas tāpat var lietot, tikai beigās pirms apmešanas liekais jānogriež un ar asu rīvdēli vai skrāpi virsma jānogludina, lai skaisti būtu.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 18/08/2009 15:25

Pilnīgi bezjedzīgi siltināt akas aukšējo grodu, ja nu vienīgi galīgi nav ko darīt:). Tak parādiet kaut vienu vecu aku kura ar puķiku būtu nosiltināta. Ja sūknis akā un ūedeni nesmeļ ar spaiņiem, tad vispār labāk virsējo grodu noņemt, vai saīsināt. Ja dikti gribas, tad uztaisi "korķi" no putoplasta šaibas un iebaz to akā bišķi zem zemes līmeņa, bet siltinat visu grodu ir pilnīgi garām. Es gan nezinu, kā sūkņa motors jutīsies tai akas mitrumā, bet nu motori jau tagad dārgi nemaksā:).

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 19/08/2009 13:59

aaaa - es vados pēc 2.kartes zem 19.tabulas - normatīvais sasalums 10 gados.

Re: Sukna "majina" virs akas???
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 19/08/2009 14:51

Tas ir normatīvais sasalums mālainā augsnē, tur taču rakstīts, par smiltīm neviena vārda. Lai gan reālais un normatīvais mūsu birokrātu un papīru valstiņā ir pilnīgi nesaistītas lietas. Jebkur un jebkurā sfērā.
Ja es būvēju māju, mani nek'\adas normas neinteresē, mani interesē, lai man neizcilā sals pamatus. Ja normatīvs paredz 1m, bet man ir splašnojs māls, kas izsalst līdz 1.30m, tad es arī pamatus laidīšu zem šī līmeņa, bet ja norma paģēr 2m, bet skaidri zināms, ka dziļāk par lāpstu nesasals, tad kur ir jēga?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **    **  **     **  ********   ******   
    **     ***   **  **     **  **        **    **  
    **     ****  **  **     **  **        **        
    **     ** ** **  *********  ******    **   **** 
    **     **  ****  **     **  **        **    **  
    **     **   ***  **     **  **        **    **  
    **     **    **  **     **  **         ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727