UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Kur lētāk :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ģeotehniskie urbumi
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 19/06/2023 12:47

Sveiki! Radās nepieciešamība uztaisīt ģeotehniskos urbumus pirms mājas plānošanas. Pameklēju guglē, sazvanījos ar vairākiem, principā visiem ir kaut kas ap 400 eur par atbraukšanu ar vienu urbumu, un tad katrs nākamais urbums ap 100 eur. Ar to visu čaļiem nav laika, rinda pāris nedēļas uz priekšu. Paskaitīju, cik viņi pelna, sapratu, ka stomatologi atpūšas. Savus pieņēmumus apstiprināju ar Lursoft palīdzību. Čaļi pelna ap 1000 eur dienā, bet tas tāpat tikai tad, ja negrib pārāk iespringt.
Te man ir divi jautājumi: kādēļ tur nav konkurences tik saldā tirgū? Reāli pāris kantori tikai ar vecām mājaslapām. Un otrs, vai kāds zina kādu labu, bet lētāku kantori? Tāpat arī līdz galam nesapratu, vai obligāti vajag zondēšanu vai tas ir "razvods"?!

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Platons (138.199.47.---)
Datums: 19/06/2023 15:56

Drīz rakstīsi sašutuma pilnas vārsmas par mērniekiem un arhitektiem, ka tie peldās naudā, kad līdz tiem tiksi :)

Manliekas viņi neko privātmājām sen jau neurbj, tur ir mazs visurgājējs hiluxa piekabē ar vibrējošo zondi. Zondes var "pazust" caurumā, nodokļi jāmaksā, ziemā darba mazāk, izglītība, papīri jāsakārto. Meties tik iekšā biznesā.

Ņemot vērā, ka visi normālie gabali jau sen aizņemti, tipiskais neapbūvētais mūsdienu placis ir ar problēmām zem zemes, jo nejau tāpat tur nekā nav. 500 eiras un normāli dati par to, uz kā projektēt māju, lai pēc tam viena puse neaizšļūc prom ... jā, dārgi ... un arī zem normālajiem plačiem kāds varbūt ir apracis būvgružus no nojauktā grausta, viss jārok ārā papriekš un atrokot kaimiņi no blakus mājas izsauc VVD. Bet 500 eiras dārgi, jā...

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 19/06/2023 16:05

Nu man tāpat šis izskatās, ka ir daudz ienesīgāk pat par stomatologiem, uz kuriem mācīties vajag ilgi un izejmateriāli maksā ļoti daudz, sterilizācijas utt. Arhitektam jāpišas nedēļām, šeit čalis 500 eur paņem par stundu max. Un jā, tur visur ir tāds kā kāpurķēžu mazs traktoriņš. Starp citu šis ir nākamais jautājums, viņi to sauc par zondēšanu.. bet it kā ir arī bez zondēšanas urbšana (ar rokas urbi?!), kāda tur īsti atšķirība? Tie laikam grunti uz analīzēm arī atdod, bet vai to vajag? Jo šie, cik nopratu, tikai izbaksta grunti ar to savu metāla stieni.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: LaurisV (91.193.65.---)
Datums: 19/06/2023 16:17

Pēc Tavas matemātikas sanāk, ka pelna 20K mēnesī? Nu vienkārši sapņu darbs.
Tikai papīru daļa aizmirstas, kuru arī kādam jāgatavo, un kā likums, tā aizņem divreiz ilgāk nekā darbs uz lauka. Grunts penetrācijas radars arī galīgi par velti, nieka 30-100K.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Platons (138.199.47.---)
Datums: 19/06/2023 16:31

Ar to zondi viņi dabū datus, kurus pēc tabulām pārvērš citos datos. Zem tā visa viņi parakstās. Es īsti nesaprotu to domu gājienu. Un automehāniķi vispār ar nekādu izglītību zobsiksmas un ķēdes maina pa simtiem eiro, kaut arī to visu var youtubē pats paskatīties un izdarīt. Zobus arī var labot pats ar epoksīda līmi. Ja neapmierina 500 eiro, tad kļūsti par ģeologu-amatieri un aiziet. Kad nonāksi līdz arhitektiem un mērniekiem(kur bez viņiem nu nekā), tad laikam vispār nosirmosi par tiem cipariem, bet kad izkarosies ar būvvaldi, tad sāksi apdomāt iespēju aizbraukt uz indiju meditēt. Tas viss maksā cik maksā. Māli un smiltis ir visādas, viss ir slāņos, var gadīties, kad pamatu pēda ieiet kaut kādā čauganā mālā, kaut arī augstāk, kur ģeologs-amatieris pakašņājas ar lāpstu, ir labu labais. Ja lej plātņveida pamatus, kas tagad ir ejošā lieta, tad jau tur prasības pret pamatni vienstāvu koka būdelei ir minimālas un nezvai vispār ģeologus vajag.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 19/06/2023 16:55

Es jau to pašu saku, ka sapņu darbs, tas aparāts sanāk, ka atmaksājas pa vienu vasaru. ^^ Par papīru sagatavošanas darbiem neko daudz nezinu, bet ar tādu piķi var kādu kadru ielikt un viņa algu nopelna 1 dienā. Tāpēc aŗi brīnos, kādēļ tik saldā jomā tik maz piedāvājumu, attiecīgi maz konkurences.

Jā, auto mehāniķi arī ir tā neko joma tagad, tur arī peld naudā tagad, nupat par 3 stundu darbu paņēma arī 300 eur (bez detaļām). Eh, kaut ko nepareizu es daru dzīvē. :D

Bet tomēr kādas īsti ir tās atšķirības starp zondēšanu, kad to kruto stieni bīda zemē un tad analizē grafikus, un tiem, kas ar roku urbj? Rokas urbēji kaut kādu laboratorijas analīzi gruntij vēl piedāvāja, ja es pareizi viņus sapratu. Jā, es arī plātnes pamatus apsveru, visi saka, ka tikpat sanāk kā lente, ja grib siltās grīdas. Nu pāļi tad laikam ir kosmoss, 2-3 dārgāk kā plātne, bet nu to dara bezizejas situācijā purvā.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Platons (87.99.73.---)
Datums: 19/06/2023 17:00

" bet kad izkarosies ar būvvaldi, tad sāksi apdomāt iespēju aizbraukt uz indiju meditēt" - un kurā stadijā esi tu tagad? :D Vai raksti jau no Tibetas klostera? =))

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: martell (159.148.5.---)
Datums: 19/06/2023 17:49

Nu nez, kādi traktori, kādas labartorijas.
Man pirms kādiem 5 gadiem taisīja. atbrauca divatā ar urbi. Urba un fočēja līdz 2.5m dziļumam. Pēc bildēm kantoris uztaisīja slēdzienu. Tipveida teksta ūdensgabals, tipveida zīmējumi. Vīri uz vietas pateica visu, ko vajadzēja zināt, 3 teikumos: 1) sīkgraudains, putekļains smiltsmāls; 2) gruntsūdens sākas pie 1.60; 3) pie 2.20 sākas dūņu slānis.

Jā, 2 stundu darbs, toreiz ņēma ~250eur. Nu tur klāt paraksts, zīmogs, sertifikāts un civiltiesiskā.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 19/06/2023 17:59

Man pateica, ka vajag taisīt 6 m, lai būtu normāla aina un pareizs lēmums. Ja apsver dziļos pāļus, tad tur arī 20 m var būt. Es dziļos pāļus neapsveru ekonomisko iemeslu 'dēl, tādēl plātne. Vienīgais, ja tur būs pasūdīgi ar nestspēju, tad vēl varbūt seklie pāļi zem plātnes, ja grunts ļauj.. vismaz tā man stāsta kā iespējamos risinājumus. :)

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Aldiss (77.219.2.---)
Datums: 19/06/2023 18:03

martell rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nu nez, kādi traktori, kādas labartorijas.
> Man pirms kādiem 5 gadiem taisīja. atbrauca divatā
> ar urbi. Urba un fočēja līdz 2.5m dziļumam. Pēc
> bildēm kantoris uztaisīja slēdzienu. Tipveida
> teksta ūdensgabals, tipveida zīmējumi. Vīri uz
> vietas pateica visu, ko vajadzēja zināt, 3
> teikumos: 1) sīkgraudains, putekļains smiltsmāls;
> 2) gruntsūdens sākas pie 1.60; 3) pie 2.20 sākas
> dūņu slānis.
>
> Jā, 2 stundu darbs, toreiz ņēma ~250eur. Nu tur
> klāt paraksts, zīmogs, sertifikāts un
> civiltiesiskā.

Varētu padomāt, ka dēļ tās samērītās ģeoloģijas tev kaut viena strīpiņa vai rindiņa pamatu plānā pamanījās.....

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Mr. (77.219.2.---)
Datums: 19/06/2023 18:14

Es arī ar šo saskāros savā reģionā, tikai 2 firmas, viena prasīja 800 par vienu urbumu, ar otru paveicās- 400 par trijiem urbumiem, un pie abiem rinda, bet tas jau pirms vairākiem gadiem. Tā ir visās, ar būvniecību saistītajās nozarēs, parazitē uz būvētāju rēķina. Arhitekts par vienas lappaspuses noformēšanu projektā (pārzīmēšanas vai pārrakstīšanas no dotā) ņem 200-400, ūdens pievilkšanu arī veic tikai ūdensapgādes uzņēmuma bijušie darbinieki- 3 cilvēku brigādei takse 800 stundā, galdnieks par terases grīdu 50 par kvm utt. Ja darbs kartu darbadienu, tad 20 tūkst mēnesī stabili. Pamatojums tas pats vecais- ja kāds kaut ko būvē, tātad viņam ir nauda, ja viņam ir nauda, tātad viņš ir jāslauc.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: ivars jakobsons (90.139.40.---)
Datums: 19/06/2023 19:49

nu, te dažiem verbālā caureja piemetusies. bet ai, lai nu. došu bezmaksas padomu. kaut gan bezmaksas padomi tie sliktākie, cik nācies dot, tik neņem pretī, laikam gaida, ka nomuitos pēc tarifa 200 eur/h.
tātad padoms-lasīt normatīvus. internetā viss pieejams. nav kā vecos laikos jāiet uz bibliotēku. ja lasītu, tad zinātu, ka
1. ģeodēzista pienākums ir veikt priekšizpēti- apzināt kāda ir situācija apskatāmajā vietā un no jau blakus teritorijās veiktajiem izpētes rezultātiem prognozēt situāciju un dot priekšlikumus par izpētei nepieciešamo darbu apjomu,
2. ģeodēzistam nepieciešams saņemt darba uzdevumu. ļoti labi, ja ir ēkas skice, kas raksturo ēkas novietni teritorijā un stāvu skaitu. no informācijas par ēkas novietojumu speciālists nosaka nepieciešamo urbumu skaitu, jo normēts ir attālums starp urbumiem. šeit gan jāsaka, ka svarīgs ir arī 1. punkts, jo var būt situācijas kad iepriekš pārraktās un samaisītās gruntīs urbumi jāveic biežāk
3. tad, kad 1. un 2. punkts ir apzināts, tad var ķerties pie darbiem "dabā"
p.s. netaisu reklāmu, bet iesaku sazināties ar tādu firmu kā ģeoserviss, viņiem ir plaša informācija par 1. punktā minēto.
Un pilsoņiem kuru verbālā caureja skar ģeodēzistus, galdniekus, namdarus, arhitektus u.t.t nekādā ziņā neiesaku augstākminētos 3 punktus izmantot un pielietot dzīvē.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: ints45 (213.226.141.---)
Datums: 19/06/2023 20:14

Kāds pat neatšķir ģeoloģiju no ģeodēzijas...

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: ETT (95.68.1.---)
Datums: 20/06/2023 11:31

Kam negadās ;)

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Zebiekste (46.109.65.---)
Datums: 20/06/2023 14:22

1. Laikam pirmo reizi būvē.?!
Ja panika jau pie pirmajiem soļiem par tādu "sīknaudu", tad iesaku jau atcelt būvniecības ieceri kā tādu.
VISS IR NENORMĀLI DĀRGI! Tu pat nevari iedomāties, cik ļoti dārgi palicis
2. Tas aprīkojums ir daudz dārgāks, pelna maz. Droši, ej mācīties un strādā! Ja nezini, tad negvelz ar pārliecību ;)
3. Tā jau ir, ja nekaulēsi, nemeklēsi un pusi pats nedarīsi, tad bez krīta uz 50. gadiem nespīd! Tici man, nespīd!
Es jau tur otro reizi un šobrīd gana tuvu finišam.

gatavojies:
-bezmiegs
-nervu zāles
-pārguris
-tukšs maks un tā pat sāc taupīt pat centus

Ja vari nogaidīt, tad iesaku pārcelt būvniecību uz mazliet alga/izmaksas/inflācija stabilākiem apstākļiem. Tas tikai ieteikums, paši visi gudri! ;)

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 20/06/2023 14:48

Paldies par ieteikumiem. Nu es tā super arī nesteidzos, pamazām taisīs, tā kā tu saki - grūtāko uzticēs kādam, kaut ko pats vai daļēji, meklēs zelta vidusceļu, centīsies iemācīties pelnīt vairāk. Domājams nākamgad tiks līdz pamatiem vismaz. Bet tāpat neesmu sapratis, kāda ir principiāla atšķirība starp zondēšanu un to parasto urbšanu un cik svarīga ir katra no tām vai pietiek tikai ar vienu..!?
Jā, man šī pirmā pieredze būvēšanā būs, bet nav arī kam jautāt, rados, draugos neviens baigi nav ar šo lietu aizrāvies dzīves laikā. :)
Nu un, protams, tas konceptuāls jautājums, kādēļ tas maksā tik dārgi, ja es no malas skatoties, redzu, ka pēc nedēļas varētu to jau iemācīties.. :) Ko es nevaru teikt par stomatoloģiju vai ķirurģiju, kur tādas cenas būtu attaisnotas.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Jampadracis (212.3.217.---)
Datums: 20/06/2023 16:10

Ir jau tā, ka tas pareizais ceļš ir visupirms atrast arhitektu. Meklē savu kategoriju. Tas ir tāpat kā maize veikalā - ir Fāzer un ir Basiks līnija. Kas meklē, tas atrod!

Tālāk jau arhitektam ir kontakti visiem šitiem papilddarbniekiem... (būvkonstuktoriem, mērniekiem, ģeoloģiem, elektriķiem, skursteņslauķiem utt...).

Atšķirību starp zondi un rokas urbi, manuprāt, pats jau esi nosaucis. Zonde =6m, Urbis=3m. Izvēlies atkarībā no tā, kādā purvā izvēlēta mājvieta vai prasi arhitektam. Nu es izvēlētos vienkārši - ja purvs, tad zonde, na nav purvs, tad pašu lētāko ar vai bez zondes.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: LaurisV (91.193.65.---)
Datums: 21/06/2023 08:39

Tas tāpat kā ar valodu- kurš grib, var iemācīties pus gada/gada laikā, kurš negrib, visu mūžu nodzīvo, un māk tikai čīkstēt, cik viss slikti.
Būvējot māju, var iemācīties ļoti daudz, bet var arī tikai čīkstēt, cik viss dārgi, un pats nedarīt neko, lai to labotu.
Jāsaprot, ka ģeologiem arī ir sertifikāti, kas iegūstami izglītības ceļā. Un labs arhitekts neprojektēs, ja ģeologs neparakstīsies, ka grunts ir tieši tāda un ne savādāka.

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: piča (185.65.162.---)
Datums: 21/06/2023 09:53

tas mazais traktoriņš maksā ap 80 k eur. tas hiluks ar nav par velti, uz tavu gabalu ir jāatbrauc, jāsaurbj un jāsazondē, parasti kaut kas jānotestē labroratorijā tā uz 100-150 eur, kādam citam čalim (vai tam pašam, kad viņš nestradā uz lauka) ir pāris stundas jāpasēž pie tava ūdensgabala un beigās kaut kādi papīri jāparaksta. lai varētu parakstīt ir jābūt sertifikātam, tātad kādreiz bija minimums 3 gadi jābumbulē augstskulā un ik pa liakam jākārto profesionālie eksāmeni, vēl lai pagarinātos sertifikāts jāiet uz visādiem semināriem un jāvāc profesionālie punkti.
Tas, ka čaļi var pa stundu - divām pie tevis izdarīt ir viņu pašu nopelns. Ja 16 stundas ņemtos ar lāpstu tad 400 eur būt adekvātāk?

ja 400 eur par to ir baigi dārgi, tad gaidu tavu sašutumu par skursteņslauķa atzinumu (ne mazāk kā 100 eur) vai elektriķa atzinumu (zem 160 laikam tagad nav).

Tiešišo te raudu dēļ ar privātajiem klientiem parasti strādā diezgan nelabprāt.
ps. ir mums te nozarē vienš čalis, kam lieta ar 19 epizodēm- tastaisa stipir lētāk tik uz objektu vispār parasti nebrauc.

--------------------------------
paķimerējos ap savu vasarnīcu.
[vasarnica.blogspot.com]
tagad snaikstos ap nākamo objektu:
[mezamaja.wordpress.com]

Re: Ģeotehniskie urbumi
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 21/06/2023 10:46

Nezinu, es esmu mācījies 6 gadus, profesijā jāpielieto sarežģītas tehniskas zināšanas, bet manā jomā kaut kā nav tādu naudu. Bet vienu esmu sapratis mūsdienās, kaut ko iepīkstēties par augstu cenu vispār nedrīkst, uzreiz tevi nomētā ar tomātiem, un jāiet nokaunēties stūrītī.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        **     **  **    **  **    **  ******** 
 **        **     **  **   **   **   **   **       
 **        **     **  **  **    **  **    **       
 **        **     **  *****     *****     ******   
 **         **   **   **  **    **  **    **       
 **          ** **    **   **   **   **   **       
 ********     ***     **    **  **    **  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727