UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: raihs (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 11:42

Ir radusies varbūt vēl pagaidām nedaudz utopiska ideja- pakrāt cūciņā naudiņu un uzcelt daudzdzīvokļu māju(aptuveni 12 dzīvokļi),izīrēt dzīvokļus un doties pelnītā atpūtā.
It kā skaidras būtu šādas mājas pamatnostādnes-tai jāatrodas tiešā infrastruktūru tuvumā-sab.transports,bērnudārzs,veikali. Paši dzīvokļi-1-2 istabu. Varbūt kādam ir kas sakāms-cik stāvos labāk būvēt-2 stāvos ar trim kāpņu telpām,varbūt 3 stāvos un katrā stāvā pa 4 dzīvokļiem? Vai šādai mājai būtu jēga taisīt atsevišķu katlu māju? Un vai šādas mājas būvniecība (rēķinot par 1m2) izmaksātu nedaudz mazāk,nekā savrupmāja-uz kopīgu kanalizācijas un apkures sistēmu rēķina? Būšu pateicīgs par jebkuru domugraudu šai jautājumā.

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 14:40

raihs, kad īrējām dzīvokļus, tad faktiski skatījāmies tikai uz tādiem, kas nav pirmajā stāvā (drošības / komforta apsvērumu dēļ). Nēnu OK, ja teritorija nožogota, apsargāta, apkrauta ar video kamerām, tad varētu pieciest arī pirmo stāvu. Cik dzirdēts, tad pirmajā un pēdējā stāvā mēdzot būt arī problēmas ar siltumu. Tas tā - viela pārdomām par stāvu skaitu ;)

Par pelnīto atpūtu - cik noprotu, esi gatavs pēc tam algot cilvēkus, kas to visu uzturēs?

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: bern (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 14:53

Doma laba, tikai tas finansēšanas modelis... teiksim, cik ilgā laikā iespējams sakrāt Ls 200 000 -250 000 +zemes iegāde? Cik ilgā periodā to var atpelnīt, rēkinot arī nodokļus?
Es gan ieteiktu to visu darīt no otra gala -vispirms skaidri saprast savu mērķauditoriju un skatīties, kādas tai ir vajadzības tad attiecīgi no tā izejot arī plānot visu (piemēram, vienistabas dzīvoklī diez vai dzīvos ģimene ar bērndārza vecuma bērnu, līdz ar to bērndārzu tuvums atkrīt). Un kāpēc tieši celt jaunu nevis nopirkt jau esošu un pielāgot savām vajadzībām?

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: raihs (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 15:09

binary
Hmmm...Uzcelt māju bez pirmā stāva nav iespējams:)+ja taisa siltās grīdas,tad problēma atkrīt.
bern
Vismaz pagaidām neesmu manījis,ka kāds par izīrēšanu kārtīgi maksātu nodokļus. Bet nu tas varbūt pagaidām...Kādēl jaunu? Riebjas man tie vecie Imantas,Purvciema,utt krievu sādžu dzīvokļi,bet par jaunajiem projektiem nav pārliecības par kvalitāti. Un principā šoreiz nemaz nevēlos iet vieglāko ceļu-vienkārši gribu uztaisīt,lai viss ir forši. Ja par istabu skaitu,tad varētu aptuveni uz pusēm-6 vienistabas,seši-divistabu. Trīsistabu dzīvokļiem neesot tik liela pieprasījuma

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 15:47

raihs, vai tiešām visu jāpasniedz uz paplātes? Bez pirmā stāva tiešām nav iespējams uzbūvēt, taču ir iespējams pirmajā stāvā izvietot mazāku skaitu dzīvokļu, būvējot 3 stāvos. Tāpat arī pirmo stāvu var "pacelt augstāk", uzlabojot drošības sajūtu, zem 1. stāva izbūvējot pagrabu, noliktavu. Var pirmajā stāvā ierīkot komerctelpas, autostāvvietu, whatever.

Siltās grīdas problēmu neatrisina. Problēmas ar siltumu izpaužas ne tik daudz siltuma trūkumā kā izmaksās par siltumu.

Par to, ka trīsistabu dzīvokļiem nav tik liela pieprasījuma - tātad mērķauditorija ir cilvēki, kas par dzīvokli Rīgā var samaksāt līdz 100, max 150 Ls/mēn? Cik liela daļa no šīs naudas aizies regulārajos izdevumos (algas u.c.)? Un ko darīsi ar parādniekiem un viņu parādiem?

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 16:17

No mana merkantīlā skatpunkta, kaut būtu vairāk šādu ideju cilvēkiem :)

Daudzdzīvokļu (te gan precīzāk būtu mazdzīvokļu) māja nez kāpēc sanāk dārgāk par privāto, ja skatās 1 m2 izmaksas. Bet katrs objekts ir konkrēts.

Siltumu ideālajā variantā tikai savu, publiskie tīkli mēdz būt neuzticami gan pakalpojuma sniegšanas regularitātē un kvalitātē, gan cenu ekvilibristikā. Tas, vai būs silti lejā un augšā, atkarīgs tikai no projektētāju un būvnieku roku piekabināšanas leņķa. Mūsdienās padomju paneļnieču apkures sistēmu lieto tikai kādi galīgi pašdarbnieki "savas ligzdiņas" būvnieki.

Uzcelt māju bez 1.stāva nekādu problēmu, ir saprātīgi un fantastiski risinājumi - 1.stāvā komerctelpas vai ēka uz stabiem.

Mazie dzīvokļi ir vairāk pieprasīti, jau 3-istabnieku varētu būt pagrūti izīrēt (vairāk potenciālo īrnieku maksātmazspējas dēļ).

Mājas apsaimniekošana ir pilnas slodzes darbs, attiecīgi algot cilvēku vajadzēs jebkurā gadījumā, ja vien pats netaisās pārkvalificēties.

Meklē zemi (tas var izrādīties ne pats vienkāršākais uzdevums) un pēc tam var pievērsties pārējiem punktiem.

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: bern (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 16:25

Piekrītu binary- esi radošāks! Es jebkurā gadījumā neieteiktu riskēt ar savu naudu, ieguldot to sev nezināmā jomā. Tas tikai no malas tā vienkārši, bet joma ir daudziem zemūdens akmeņiem. Kaut vai tiem pašiem pieminētajiem parādniekiem, kuri nemaksā un turpina dzīvot. Tev viņiem jānodrošina visi pakalpjumi kamēr lieta ir tiesā gadu, divus. Tev jāiemācās kā no šādām situācijām izvairīties. Tas pats sakāms par katru šī biznesa aspektu ne tikai parādniekiem.

Par nodokļu maksāšanu. Es maksāju. Pirmkārt, tā ir publiska informācija, kas katram pieder un tā ir VID rīcībā. Tas, ka VID šobrīd nenāk interesēties, ko Tu dari, piemēram, ar savas mirušās krustmātes divistabu dzīvoklīti, liecina, ka viņiem šobrīd ir citas prioritātes. Pavisam citāda situācija ir, ja Tev pieder 12 dzīvokļi!:) Otrkārt, ar savu pensijas kapitālu tā nedrīkst riskēt. Ko darīsi, ja 65 gadu vecumā VID Tev piestādīs nodokļu uzrēķinu un laika ziņā tas sakritīs kritumu īres tirgū, un dažiem īrniekiem nemaksātājiem? Māja aizies uz izsoli pa tādām kapeikām, ka vēl no valsts pensijas līdz mūža galam maksāsi starpību! Būs vien jāmeklē, kur nelegāli piestrādāt!

Par jaunbūvi. Pārāk daudz "es gribu", "man patīk". Ne jau sev Tu to dari, bet gan tirgum. Tāpēc ir pilnīgi vienalga, ko Tu pats par to domā! Svarīgi ir tas ko par to domā potenciālā mērķaudotrija un galvenais, ko viņi spēj samaksāt! Man arī ir daži dzīvokļi ar WC gaitenī, kuros es pats nedzīvotu. Bet tajā pašā laika ir cilvēki, kuri neko vairāk nevar atļauties un ir priecīgi, ka kāds viņiem šādu dzīvokli vispār piedāvā!

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 17:03

bern Wrote:
-------------------------------------------------------
> Pavisam citāda situācija ir, ja
> Tev pieder 12 dzīvokļi!:)

Oi, šitais jau atgādina gadījumus, kad cilvēkus izsauc uz VID tikai tāpēc, ka viņiem pieder 2-3 auto - sak', ož pēc komercdarbības, bet nodokļus nemaksājam. Tas nekas, ka ikdienā cilvēks pats brauc ar vienu, sieva ar otru, bet trešais uzradies, jo sagribējās vienu no vecajiem auto nomainīt. Ar 12 dzīvokļiem nāksies vien maksāt nodokļus.

Pirms kaut ko dara, 100% vajag arī sarakstīt uz papīra visus ienākumus (ne tos optimistiskākos) un izdevumus (algas, remonti, apsaimniekošana utt utjp). Man ir baigās aizdomas, ka no tiem 12 mazbudžeta dzīvoklīšiem paliks pāri tik maz, ka "pelnītā atpūtā" varēs iet vien tad, kad sāks saņemt pensiju. "Mazbudžeta" tāpēc, ka, pēc rakstītā, mērķauditorija ir tie, kas spēj atļauties 1-2 istabu dzīvokļus ("Trīsistabu dzīvokļiem neesot tik liela pieprasījuma").

Jāņem vērā arī cenu mainīgumu īres tirgū. Iz pieredzes:
* pirms 5-6 gadiem mazģimeņu projektā 1 istabas dzīvoklis Rīgā 220 Ls + rēķini
* pirms 3-4 gadiem 2 istabas ~50m² bez mēbelēm (ar virtuvi, skapi un vannasistabu) Rīgā jaunajā projektā 200 Ls
* pirms 3-4 gadiem 2 istabas ~67m² bez mēbelēm (ar vannasistabu) Baložos jaunajā projektā 140 Ls
* pirms 4-5 mēnešiem 2 istabas ~55m² ar/bez mēbelēm Rīgā salīdzinoši jaunā projektā (2005.+ gads) 300+ Ls

Ņemot vērā lielās cenu svārstības šo gadu laikā, man grūti pateikt, kas būs pēc 2, 5, 10 gadiem.

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: raihs (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 17:16

binary
Tādēļ jau uzsāku šo tēmu,lai kāds padalās ar viedokli. Visas "pacelšanas",pagrabi,utt sadārdzinās procesus noēdīs kvadratūru. Nē,gan jau atradīšu četrus īrniekus parastam pirmajam stāvam. Pats esmu dzīvojis pirmaja stāvā gan betona kastītē,gan tagad privātmājā. Betona kastītē bija auksta grīda,piekrītu,privātmājā viss ir ok.
jdesign
Esmu iedomājies absolūtu vienkāršu 2-3 stāvu taisnstūra formas māju bez nekādiem navarotiem,tā ka īpaši es Tavas merkantīlās vajadzības apmierināt nevarētu:) Par apsaimniekošanu-domāju atrast īrnieku,kurš būtu ar mieru nodarboties ar to,nemaksājot par īri. Pasākumu atvieglo tas,ka viss un visi atrodas vienkopus,un nav jaskaraida pa visu pilsētu pie katra atsevišķi,kā tas notiek tiem,kas pērk dzīvokļus izīrēšani. Zeme+rajons-jā,tas šķiet ir visatbildīgākais lēmums. Nupat bija pieredze ar Mārupi-uz sūdīgu 1istabas dzīvokli(30m2) par 200Ls mēnesī pat rinda sastājās,un pat sākās vairāksolīšana.
bern
Vai līgums nav pietiekams pamats,lai atrisinātu parādnieku problēmas? Ja nesamaksā,tad čau un miers,ne? vai arī es kaut ko nezinu? Maniem paziņām,kas ar to nodarbojas,nekad tādu problēmu nav bijis.
Jā ,es daru tirgum,bet darīšu to tikai tā,kā es gribu un man patīk. Citādi nedarītu vispār. Tā ka jāatrod zelta vidusceļš starp tirgu un savām iedomām un sapratni,kā tam visam būtu jāizskatās un jādarbojas. WC gaitenī neliktu :) Kaut gan-ja taisītu riktīgu spartisku bazbudžeta pasākumu,tad kādēl gan ne?

Re: Uzcelt daudzdzīvokļu māju
Autors: bern (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 17:56

> bern
> Vai līgums nav pietiekams pamats,lai atrisinātu
> parādnieku problēmas? Ja nesamaksā,tad čau un
> miers,ne? vai arī es kaut ko nezinu? Maniem
> paziņām,kas ar to nodarbojas,nekad tādu
> problēmu nav bijis.
> Jā ,es daru tirgum,bet darīšu to tikai
> tā,kā es gribu un man patīk. Citādi nedarītu
> vispār. Tā ka jāatrod zelta vidusceļš starp
> tirgu un savām iedomām un sapratni,kā tam visam
> būtu jāizskatās un jādarbojas. WC gaitenī
> neliktu :) Kaut gan-ja taisītu riktīgu spartisku
> bazbudžeta pasākumu,tad kādēl gan ne?

Nav gan čau un miers! Likumā noteiktā kārtība -joz ar savu līgumu uz tiesu (pieteikums Ls 50 +procents no summas), gaidi lietas izskatīšanu (gads vai divi, ja nepavecās var arī būt visi pieci) pa to laiku Tu nevienu ne tikai nedrīksti izlikt, bet Tev ir janodrošina par saviem līdzekļiem viņam -apkure, ūdens, kanalizācija, gružu izvešana!

Es jau arī nesaku, ka WC jāliek gaitenī. Piemērs kalpoja ilustrācijai, ka "man patīk" un ir pieprasīts tirgū var izrādīties divas pavisam atšķirīgas lietas!

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    *******   **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **   **   **  
 **     **  **         **     **  **     **    ** **   
 ********   ********   **     **  *********     ***    
 **         **     **   **   **   **     **    ** **   
 **         **     **    ** **    **     **   **   **  
 **          *******      ***     **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727