UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Lineļļas krāsas
Autors: EgilsK (178.16.22.---)
Datums: 05/05/2014 16:42

Sveiki! Gribētos dzirdēt kādas atsauksmes par lineļļas krāsām. Pats esmu pamēģinājis Vincenta krāsu - 4 dienas jau gaidu, nežūst. uzliku plānākā kārtā - tagad knapi tikai pieskarties var. Pamēģināju arī Raituma krāsas - viens variants bija ok, pēc tam paņēmu citu toni, ne žuva ne cietēja. Likās, ka aizmirsa ko piešaut klāt, jo ne oda ne pēc satura bija tāda kā pirmā... Esmu vēl redzējis padārgu ecopaint produkciju, varbūt kāds to ir mēģinājis? Gan iekšdarbiem, gan āram. Gribās jau pa nekaitīgo, bet lielas pārliecības par efektu vairs nav, ceru, ka kāds mani pārliecinās atpakaļ :D Daudz ir dzirdēts par sēnīti un pelējumu pēc dažiem gadiem - tā varētu būt?

Re: Lineļļas krāsas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 05/05/2014 19:11

Lineļļas krāsas ( arī jebkuras citas) standarta žūšanas temperatūra ir 20 grādi. Ja žūšanas vidējā temperatūra ir zema, tad attiecīgi pagarinās žūšanas laiks.
Taču lineļļas krāsa specifiska ar to, ka tā jāuznes pēc iespējas plānākā kārtā. Iespējams pat uzsildīta ūdens peldē. Žūšana atkarīga no materiāla - koks, apmetums vai metāls.
Faktiski dabīgām lineļļas krāsām , bez sikatīva - svina oksīda, žūšanas laiks vienai kārtai vismaz 3 diennaktis.

Re: Lineļļas krāsas
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 05/05/2014 22:25

Es šajā pavasarī malkas šķūni krāsoju ar stafora "zviedru krāsu". Tur arī pamatā ir lineļļa, bet vēl pernica, pigments un vēl kaut kādas ēdamas lietas. Nopirku testam, bet pagaidām izskatās ļoti pat daudzsološi. Glīti noklājās, ļoti ātri nožuva, kaut strādāju ne tik siltā un saulainā dienā. Nu varēja būt ap kādiem +15 grādiem. Pirms mēneša, varbūt nedaudz agrāk, bet nu ap to laiku. Nesmērēja jau var teikt tai pat vakarā. Bet nu lineļļas smaržu var just vēl tagad, bet nu man patīk. :)

Re: Lineļļas krāsas
Autors: ttx (178.16.22.---)
Datums: 05/05/2014 23:34

Jā, tā nu tas ir, ka Latvijā cilvēki iekrīt uz nepārbaudītiem un sliktiem produktiem. Un savādi ka teiksim tāds brends kā Raitums nestrādā - varu derēt ka nav ievērota lietošanas tehnoloģija - piemēram vides temperatūra, kas jau ir pieminēta.

Varu pateikt to ko esmu jau rakstījis agrāk - ir pārbaudīta dabā ekosolis produkcija - gan uz masīvkoka brusām, gan perfekta vagondēļa - kvalitāte ir izcila. To zupu vāra Lietuvā bet loģistika tur ir atstrādāta un serviss ir labā līmenī - visi toņi tiek sagādāti ātri. Drusku atkāpos no viņu rekomendācijas un šāvu klāt 5% papildus terpentīnu, virsma sagatavota ar P40 lentas slīpmašīnu.

Viņiem ir gan minerālie pigmenti gan koka darvas krāsas. Par tām priežu sakņu darvām gan nezinu kā ar UV aizsardzību un krāsas noturību, bet pigmentētās - tās ir tiešām ļoti labas. Žuva labi, perfekti aizsargā no ūdens, dubļiem utt kas šļakstās virsū. Saulītē uzsilstot vēl tagad jauki smaržo. Pārāk daudz jau neesmu lietojis - kādas 8 5litrīgās kannas kopumā uz jumtu, fasādēm, statņiem utt - mana interese tikai lai cilvēki neaplaužās uz lineļļas krāsām un nesaka ka visas sliktas..

Re: Lineļļas krāsas
Autors: EgilsK (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 08:02

Nu re, man laikam arī ir tā nesaprašana - lineļļas krāsa nozīmē, ka tur ir tikai lineļļa bez darvas? Cik saprotu, tad darva ir labs antiseptiķis, un labi tur mitrumu. Vai varētu būt ka Vincenta un ecopaint sastāvā nav darvas? Tad vēlams tikai iekšdarbiem?

Re: Lineļļas krāsas
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 09:54

Es darīju tā: Ūdens vanniņā, kas uzlikta uz ķieģeļiem, iekšā lineļļas krāsa peldošā traukā. Silda ar fēnu 2kw. Līdz aptuveni 70 grādiem.
Kokmateriālu īsi pirms krasošanas arī pasildīju ar fenu- tomēr siltāks. Tad virsū krāso lineļļas krāsu. Jasargā no pilēšanas.... Pil stipri! Kad parklāts, vēl palīdzina ar otu, lai izlīdzinās mitrās vietas uz vietām, kas labāk sūc. Nākošajā dienā, vai mazliet vēlāk pārslauka ar lupatiņu, un pasilda ar fēnu. Tad otro kārtu, tāpat. Izlīdzina vienmēr!!! ar lupatiņu- principā noņem lieko krāsu (lineļļu). Siltums ļoti veicina lineļļas reakciju ar skābekli, jo lineļļa nežūst, bet "sagalerē".

Re: Lineļļas krāsas
Autors: EgilsK (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 09:59

Un kāda pierededze ar pelējumu?

Re: Lineļļas krāsas
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 10:17

Viss aprakstītais tika veikts koka margu krāsošanai, āra apstākļiem. Līdz šim viss OK. Par pelējumu nav komentāru.

Re: Lineļļas krāsas
Autors: Pluume_G (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 13:17

Jau otrais gads ar painteco beici kraukļa tonī uz neēvelēta priedes dēļa fasādei. Nekāda pelējuma ne ziemeļu pusē ne toņa maiņas dienvidu pusē. Melni brūns kā bija tā ir, ūdens pilienus neuzņem. Žuva (IESŪCĀS) ilgi, kādas pāris nedēļas, jo temperatūra bija zema, saule aiz mākoņiem. Pilnīgi noteikti izmantosim painteco produkciju arī iekšdarbos! Tā nav reklāma, bet atkarība no fantastiskās smaržas!

Re: Lineļļas krāsas
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 13:59

Vērts paturēt prātā :

1) LINEĻĻAS, KOKEĻĻAS, KOKDARVAS tīrā vai jauktā veidā ( ar sveķiem modificētās eļļas un darvas) PAŠAS PAR SEVI NAV ANTISEPTIĶI (pret krāsojošām sēnēm un trupi) - tās IR TIKAI MITRUMAIZTUROŠAS !!!

2) uz būves - KRĀSOJOT (kaut mērcējot) TEHNISKI NAV REALIZĒJAMA - TĀTAD ir NEIESPĒJAMA !!! KOKA PIESŪCINĀŠANA ar iepriekšminētajiem sastāviem (vai jebkuriem citiem līdzīgiem) TĀDĀ MĒRĀ, lai ILGLAICĪGI IZSLĒGTU MITRUMA IEKĻUVI KOKA IEKŠIENĒ :

a) caur Esošām - žūšanas laikā radušām Sīkplaisām zaru, galu zāģējuma, mazākizturīgās aplievas koksnes vietās (baļķiem un arī dēļiem) !

b) caur sala ietekmē izveidojušām - vairāk Paplestām Esošām Mikro plaisām - jaunradītām Sīkplaisām !

c) krasas temperatūras maiņas ietekmē (piem. vasaras saule+spējš lietus) - kad spēji atdzesētas koksnes (poru) iekšējā gaisa tilpums samazinās - caur sīkplaisām koksnē tiek iesūkts gaiss kopā ar ūdeni !

3) EĻĻAS KRĀSU sastāvu ZŪŠANAS plusi un mīnusi (izvilkumi no ļoti vecas grāmatas):

a) lai biezas treknas EĻĻAS padarītu liesākas un Šķidrākas - pievieno TERPENTĪNU (ir arī citi šķidrinātāji) - DABŪ ĀTRI ŽŪSTOŠU - bet MAZĀK IZTURĪGU KRĀSU (eļļu). Ārējiem darbiem - nedrīkst lietot beidzamajai - virsējai krāsojuma kārtai. Tikai grunts krāsojumiem ! - lai tie nožūtu ātrāk !...TERPENTĪNAM ĀTRI IZGAISTOT rodas PORAS KRĀSAS VIRSKĀRTĀ !

b) žūšanas paātrināšanai pievieno arī SIKATĪVUS (sausinātājus) - tie paātrina gaisa skābekļa iekļūšanu eļļā - bet ne vairāk kā 2 līdz 5% apjomā (kā nu kuru) - jo lielāks daudzums pat kavē žūšanu - virspusē rodas plēve, bet apakša paliek mīksta - KRĀSA ZAUDĒ IZTURĪBU - ARĪ PRET SAULES STARIEM !

c) atsevišķas dabīgas EĻĻAS vai KOKDARVAS VAR ŽŪT ARĪ VAIRĀKAS NEDĒĻAS - TOTIES IR
IZTURĪGĀKAS !!!

4) ANTISEPTIĶI : ja nav Nepārprotamas Norādes par Antiseptisku Sāļu (vielu) piejaukumu krāsas sastāvā - uz eļļas, kokdarvas bāzes (ar vai bez krāsu pigmentiem) - KOKS VISUPIRMS JĀANTISEPTIZĒ ! Ja negribam sagaidīt netīri pelēko vai restaurācijas problēmas - tad ir vērts pačakarēties...
( piem. ar bezkrāsaino ERLĪTU - izmaksa ap 20 eirocentu uz m2 - ēvelētas divreižu vai neēvelētas virsmas vienreizes krāsojuma - tad arī nepaliks pelēks )

Eļļa, kokdarva vai krāsa savukārt kavē sāļu izskalošanu ! Protams virsējais krāsojums ir jāatjauno - bet pie antiseptiķa apakšā - nav jāvaktē pelēkuma sākšanās jau pēc 1 - 2 gadiem, bet tikai pēc 5 - 6 gadiem (plus mīnus) - ne ātrāk !

P.S. Latvijas pelēkā biežajiem pieminētājiem - jāatgādina, ka jebkura un jebkādi tonēta vai bezkrāsaini segta koka virsma - gadu gaitā - nesaglabāsies tonāli pilnīgi nemainīga - bet tas būs pašiem tīkams un ikdienā baudāms - vizuāli estētisku vērtību nesošs un blakus ēkām varbūt pieskaņots! krāsas tonis - nevis netīri pelēkais...

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **    **  **      **  **      ** 
 ***   ***  **     **  ***   **  **  **  **  **  **  ** 
 **** ****  **     **  ****  **  **  **  **  **  **  ** 
 ** *** **  ********   ** ** **  **  **  **  **  **  ** 
 **     **  **         **  ****  **  **  **  **  **  ** 
 **     **  **         **   ***  **  **  **  **  **  ** 
 **     **  **         **    **   ***  ***    ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727