UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: Ernest (---.range217-43.btcentralplus.com)
Datums: 24/07/2008 20:17

Jautājums ir vienkāršs: kādam dziļumam ir jābūt?

Protams, varat teikt, ka dziļāk – labāk, bet rēķinoties ar tiem 50-60 Ls par metru, tomēr pārspīlēt negribas.

Vienam ir 20 metri, citam pār pa 100 m...
Firmā, kura ar to nodarbojas prasīt negribas, jo viņi, protams, mēģinās mani pārliecināt ka ir jāurbj tik dziļi cik viņi fiziski var (lai vairāk naudiņu saņemt par savu darbu), tātad prasu Jūsu padomu - help...?

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: Ernest (---.range217-43.btcentralplus.com)
Datums: 24/07/2008 20:39

Vēl gribu piebilst, ka gruntsūdens ir 1,5 m dziļumā un zeme atrodas 5 m virs jūras līmenim...

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 25/07/2008 01:58

Ja kāds urbējs vienkārši saka, jo dziļāk, jo labāk, vai nu dzen tādu prom ar sūainu mietu vai mūc pats :) Es gan neesmu speciālists, bet man tikko uztaisīja dziļurbumu. Parunāju ar priekšnieku, ar pašu urbēju, zinu apkārtējo kaimiņu situāciju un pieredzi, it kā zemāk rakstītajā neatradu pretrunas

* Optimālais dziļums atkarīgs no konkrētās vietas, kādi ieži un kādos slāņos ir apakšā. Svarīgs lielums ir arī nepieciešamā ūdens plūsma no urbuma.

* Parunājies ar apkārtējiem kaimiņiem, kuriem jau ir urbumi. Painteresējies kāds dziļums un kāda ūdens kvalitāte.

* Urbumus normāli taisīt līdz ūdensnesošajiem slāņiem. Tie var būt dažādi un ar dažādu ūdens kvalitāti. Piemēram, man izurba cauri ūdensnesošajam dolomīta slānim, bet tur ūdens ir ļoti slikts (sulfāti, cietība), kaimiņiem tādā dziļumā urbumi arī bija, bet neviens nebija apmierināts. Man izurbās cauri māla slānim, kas normāli atdala "dolomīta" ūdeni no ūdensnesošā smilšakmens slāņa.

* Par urbēju profesionalitāti nosacīti varētu liecināt tas, ka:

<> tiek uztaisīta normāla urbuma pase (kaut vai oficiāli nereģistrēta, bet vēlāk problēmu gadījumā noderēs), kurā ir aprakstīti caururbtie slāņi (to ģeoloģija, dziļums, biezums), urbuma konstrukcija. Ūdens statiskais un dinamiskais līmenis, debits.

<> urbēji paņem ūdeni analīzēm un nodot to sertificētā laboratorijā. Ekspluatācijas gaitā gan ūdens analīzes var pamainīties, kad izsūkti visi iespējamie piejaukumi, kas radušies urbšanas procesā. Normāli ir, ka līmeņu un debita noteikšanai un reālākām analīzēm ūdeni pirms tam ilgstoši sūknē ārā. Man piemēram tas bija 4 stundas.

* Noteikti paprasi, kā notiek nodrošināta dažādu slāņu izolācija, lai dažādu slāņu ūdeņi nesajauktos savā starpā. Ja nemāk neko atbildēt, sūti prom. Vistipiskākā kļūda ir izolācijas (blīvēšanas?) neveikšana vai slikta veikšana. Tad nav jēgas dziļi urbties, jo ūdeņi pa spraugām starp cauruli un iežiem brīvi no augšējiem slāņiem plūdīs uz leju. Ir man pazīstams piemērs, izurba virs 100 metriem, ūdens labs, pēc nedēļas tas pats sliktais, kas kaimiņiem ar sekliem urbumiem.


Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: vitauts (46.109.208.---)
Datums: 17/03/2021 11:03

cik dziļi jāveic dziļurbums

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: vitauts (46.109.208.---)
Datums: 17/03/2021 11:06

Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 17/03/2021 11:25

Līdz 20 m (spice) urbj kaut pats ar rokas urbi, kamēr tiek līdz ūdenim. Virs 20 m sākas nodokļi, atļaujas, profesionāli urbēji ar attiecīgiem "papīriem" utt. utt.

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 17/03/2021 11:29

Blīvi apbūvētos ciematos tiešām jo dziļāk, jo labāk varētu būt ieteicamais risinājums, jo tad ūdeni varētu ņemt no kaimiņu (un paša) nepiegānīta horizonta (klasika ir Ķekava, kur viena aka/spice ir dažus metus no otra (vai savas) pseidohermētiskās izsmeļamās bedres (kas turklāt regulāri pārplūst, jo asenizācija ir dārgs pasākums).

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: agrais (89.254.148.---)
Datums: 17/03/2021 12:51

Par cik necik sen taisiju diļurbumu, ari spice ir bijusi, tad nedaudz varu pastastit. Spices vietu jamekle uz aderēm, tapat ka aku. Es maju nopirku jau ar gatavu spici, dzilums bija 6m.Bet, viens aku racejs noteica to pasu vietu, tikai ar dziļumu 24m...Tur esot cits udens, nu niansēs te neielaidīšos. Bet lai vai ka, ta spice jau tas pats gravja ūdens vien ir.Bija iespeja uztaisit dziļurbumu, taisni netalu urba, tad nu arī sarunaju.Par dziļumu jau biju interesejies iepriekš pie vairakiem urbējiem.Visiem vajadzēja kadastra num. pec tā, ar geoligiskam kartem noteica urbuma dziļumu.Biju apzvanījis kādus četrus urbejus, visiem dziļums bija ap 60 metri.Ta ari sanāca dabā, man izurba 60 m.Es jau domaju...nu ka viņi izurbs, mazums tur urbj tikai 30m, pasaka ka 60..Bet par cik pats visu laiku biju uz vietas, tad esmu sapratis to sistemu.Tas udens slanis ir redzams urbsanas procesa, tur ir tik cik ir. Man bija 60m, draugam 3km tālak 45m, bet vel nedaudz talak vajadeja 120m.Bet visus tos dziļumus urbēji jau ieprieks bija noteikusi.Varu piebilst...ūdens bija dzelžains, nācās likt adzelžošanas iekārtu, tagad viss ir ok. Bet ar to jau biju rekinajies...pa Kurzemi tāda problema pastāv.Nu kaut ka tā...Ja..taisiju bez nekadiem papīriem.Nomaļa vieta, un kas ies merīt, tur 20m vai vairak. Papīru kārtošana būtu izmaksajusi ap 1000-1200...Pats urbums izmaksaja 2700, 45 eiro metra. Plus vēl sūknis, kādu nu kurs grib. Laba sistema, ar frekfrenču sūkni, ap 900 bez darba, es pagaidam ielaidu depo ķinieti pa 67 eiro...Kad izbeigsies tad domas par labaku.Man sūknim jabūt 25-30m dziļuma, bet draugam urbuma ūdens stav 5m dziļuma, viņs izmanto parasto sūkni,jo intensīvi suknejot līmenis nokrītās tik metra robežās.Pratams, tur gudrāki termini...udens debets, horizonts utt, es ta pa parasto uzrakstiju..

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: Katls (77.219.8.---)
Datums: 17/03/2021 21:54

Spcei ar āderēm mazs sakars. Ja apakšā ūdens ir, tad viņš spicē būs. Man ir 2 spices. Pirmo pats taisīju pagraba patrepē Rīgā. Otru pierīga profesionalis: paprasīju vai te var šis ar atslēgu saišķi pavicinaja virs vietas un ietaisīja. Rezultats labs. Taisot šis skatīja smilšu krāsu, cik kūdras zemes slāņos. Kāda smilts apakšā utt. Speciāli uzjautaju par atslegu vicinašanu un aderi teica, ka neskata āderi.

Re: Dziļurbums – cik dziļi ir jāurbj?
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 18/03/2021 13:47

Latvijā nav nācies dzirdēt, bet Krievijā tādi urbēji uzurba slāni zem spiediena un appludināja visu ciematu.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **        **  **     **  **     ** 
 **         **   **         **  ***   ***  ***   *** 
 **          ** **          **  **** ****  **** **** 
 ******       ***           **  ** *** **  ** *** ** 
 **          ** **    **    **  **     **  **     ** 
 **         **   **   **    **  **     **  **     ** 
 ********  **     **   ******   **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727