UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
būvasu nospraušana
Autors: valja (---.bitemobile.lv)
Datums: 24/03/2010 06:50

Labdien!
Nu jau pavasaris bus klāt, jālej mājai pamati. Lūdzu, iesakiet optimālāko varaintu, kā nospraust būvasis. Esmu daudz dzirdējusi, ka arī mērnieki ar visiem instrumentiem nosprauž nepareizi. Un kā, būvējot sienas no blokiem, paķt, lai stūri ir taisn un leņķos. Esmu kaut ko dzirdējusi par stūru profiliem. Kur tādus var iegādāties?

Re: būvasu nospraušana
Autors: LaurisV (91.193.65.---)
Datums: 24/03/2010 08:29

Optimālākais variants ir atkarīgs no gabala lieluma, mājas novietojuma tajā, būvvaldes(:, u.t.t. Lai stūri taisni un leņķos, var ņemt palīgā pitagoru, var mērīt diagonāles, u.t.t.

Re: būvasu nospraušana
Autors: Pow (80.232.177.---)
Datums: 24/03/2010 09:40

Pitagora teorēma vēl nekad nav pievīlusi.
Lai mērnieks ar visiem instrumentiem nospraustu šķībi, laikam ir jābūt reālā pālī.
Bet tā kā merniekus tev vajag pēc noteikumiem, tad lai viņi nosprauš un tu pārbaudi, ņemot talkā Pitagora teorēmu.

Re: būvasu nospraušana
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 24/03/2010 10:07

Novika grāmatās rakstīts vispirms stūri, tad iznesumi. Es gan esmu spraudis pa taisno iznesumus.
Mūrējot sienu, esmu lietojis četrkantainu līsti ar iegriezumiem stūros atbilstoši ķieģeļu (bloku) katras rindas augstumam un ap šo līsti aptinu makšķerauklu:

Līstes nolīmeņošana (pēc augstuma un vertikalitātes divās plaknēs) arī nav hi-tech.

Re: būvasu nospraušana
Autors: valja (80.233.235.---)
Datums: 24/03/2010 10:43

Paldies! Nu jau kļūst skaidrāks. Es gan nedomāju, ka mērnieks mērīs pāli, bet to, ka arī šie modernie instrumenti ir ar kļūdu, lētākie pat ar 30 cm. Cik zinu, tad daudzas būvvaldes neprasa, lai būvasis nosprauž mērnieks. To visu un arī būvinženiera uzraudzību prasa banka, ja dod kredītu.

Re: būvasu nospraušana
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 24/03/2010 10:51

Augstumu normālai mājai ar līmeņrādi nevar pareizi nolikt. Tad jāņem talkā nivelieris vai ūdensšļauka (iekams ākstīties ar šļauku, var noīrēt nivelieri uz 1 dienu visu padarīt). Par taisniem leņķiem stūros runājot - pēc pitagora šķūnim jā, bet visai mājai - ļoti šaubos par precizitāti, jo tādos attālumos mērlenta izliecas un tur jau 2-3cm kļūda diezgan pamatīgi novirza leņķi no 90 grādiem. Galvenais ir nospraust stūrus un parasti mērnieks to izdara ar milimetra precizitāti un ļoti ātri. Galu galā asu nospraušanas akts tāpat ir vajadzīgs, bez tā būvatļauju neizsniedz. Tālāk jau iznesumus uztaisīt ir absolūti elementāri. Vispār pamatu virsmas horizonts ir pats svarīgākais faktors būvējoties. Mūrējot vēl nekas, ar javu var pielabot, bet ceļot koka karkasu tas ļoti sarežģī lietas, ja pamati nav līmenī - stūri nesaiet utt.

Re: būvasu nospraušana
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 24/03/2010 12:20

Visur neprasa aktu un pat tur, kur prasa, dažkārt mērnieks mēdz taisīt pēc fakta (jau uzbūvētiem pamatiem) un būvvaldē neskatās, vai un cik atbilst savulaik apstiprinātajam projektam.

Re: būvasu nospraušana
Autors: ints45 (81.198.206.---)
Datums: 24/03/2010 22:50

Lai māju uzbūvētu precīzi ir nepieciešami precīzi pamati, tos savukārt nodrošina precīza nospraušana.
Tēmas autora pieļāvums, ka mērnieki pamatus var nospraust nepareizi ir jāpaskaidro sīkāk. Te var būt divu "nepareizumu" kombinācija horizontālajā plaknē. 1. pamati nosprausti precīzi(pamatu punktu savstarpējais izvietojums), bet pamatu novietojums vietā ir nepareizs(nobīde par attālumu, vai pagrieziens par leņķi). 2. pamati nosprausti neprecīzi, bet pareizajā vietā un 3. variants pats bēdīgākais - nepareizi nosprausti pamati nepareizā vietā.

Kā jau te minēja, uz šķībiem pamatiem(gan vertikālajā, gan horizontālajā plaknē) sienas kautā kā varēs uzbūvēt, bet neiespējami būs panākt taisnu kori pie līdzenām jumta plaknēm. Diemžēl tad jau būs stipri par vēlu.
Neieteiktu gan taupīt uz asu nospraušanu. Labākos rezultātus dos labāku instrumentu izmantošana - nivelieri un teodolīti jau nu vajadzētu, bet ideālu rezultātu dos elektroniskais tahimetrs, ar kura palīdzību asis nosprauž pēc koordinātām. Jā kādam interesē sīkāk, varu aprakstīt.

Re: būvasu nospraušana
Autors: valja (---.bitemobile.lv)
Datums: 25/03/2010 04:49

Ints45, paldies par izsmeļošo atbildi. Labprāt uzklausītu visu detalizētāk. Varbūt Jūs pats nodarbojaties ar būvasu nospraušanu. Ja, jā, tad cik šāds pasākums man izmaksātu? Man absolūti nav nekādas skaidrības, kā tas darbojas. Mēs domājam nerakt būvbedri, bet tikai tranšejas, virspamatus veidņot vai tisīt no keramzītblukiem. ā, aizmirsu peteikt, ka taisamies liet pildbetona pamatus - ar akmeņiem, jo pie mums atrodmi ielos daudzumos. lai sanķ pēc iespējas racionālāk.

Re: būvasu nospraušana
Autors: LaurisV (91.193.65.---)
Datums: 25/03/2010 08:23

Kādi 50Ls tas varētu maksāt, lielā mērā atkarīgs no mājas atrašanās vietas.

Re: būvasu nospraušana
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 25/03/2010 09:13

Parasti taču tā arī notiek - mērniecības kantoris saņem topoplānu, ģenplānu un tad nāk ciemos ar jau aparātā ievadītām koordinātēm. Tad pēc kaut kādiem dabā iezīmētiem atskaites punktiem tiek nospraustas asis. Nezinu, man mērnieks bija čoms, pats piedalījos nospraušanas procesā un šis vismaz teica, ka 1mm kļūda tas ir maksimālais, kas var būt. Protams, to armatūru dzenot zemē tik precīzi nebūs, bet nu tā, lai leņķi būtu nepareizi vai novietojums - nu tur toč jābūt šmigā. Augstumu vismaz manā gadījumā netālu esošā kokā iedzinām nagliņu, kur jābūt nulles atzīmei. Tad pamatu veči ar nivelieri visu samērīja ātri un precīzi. A iznesumus - kas tur - novelk striķus un gatavs. Galvenais ir stūri.
Nu nez, ja celtu māju otrreiz, uzmērīšanu pats toč neveiktu, jo šķūnim un terasei pats visu mērīju, itkā rezultāts labs, bet tas darbiņš bez instrumentiem ir diezgan piņķerīgs un precizitāti tā īpaši garantēt arī nevar. Starp citu, mērnieki taisa arī pamatu iznesumus, ja pašiem nav pierdezes/vēlēšanās, vajag tikai vienoties par samaksu.

Re: būvasu nospraušana
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 25/03/2010 10:04

Mājas nosprausšana lielākoties vienkāršotā izpratnē ir nospraušana pie esošām zemesgabala robežām. Robežu nospraušanai nepieciešama k-gu aaaa aprakstītā procedūra. Tālākai ēku nospraušanai var izmantot šis dabā iezīmētās robežu līnijas. Projektā parasti ēku piesaiste notiek no šādas robežlīnijas un te pietiktu arī ar vienkāršotiem instrumentiem. Ja atceramies tad Pitagora teorēma vai ēģiptē pieņemtā taisnleņķa sistēmu 3:4:5, kas nav atkarīga no mērvienību izvēles, tad iegūt taisno leņķi ir tikai praktiska darba uzdevums izmantojot auklu.
Ēku nospraušanā ar rokas instrumentiem - mērlentu un auklu pietiekoša precizitāte ir kļūdai līdz 10mm.

Re: būvasu nospraušana
Autors: Jūras vilks (---.btv.lv)
Datums: 25/03/2010 10:18

Labs amatnieks- domāts celtnieks ,namdaris-mūrnieks Jums Valija nosparaudīs asis
dabā labāk nekā jebkurš būvinženieris ar elektronisko tahimetru.
Nivelieris arī laba lieta, bet dabā to dara ar striķa un mietiņu paļīdzību, vecos
laikos elektronikas nebija, bet mājas bija taisni uzbūvētas.

Re: būvasu nospraušana
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 25/03/2010 10:52

Jūras vilk, paskaidro modernam analfabētam, kā striķi no punkta a līdz punktam b var novilkt horizontāli līmenī???
Par taisnajiem leņķiem runājot - maziem darbiem man ļoti praktisks likās tāds pasāciens - saku no savas personīgās pieredzes: ņem 3 garus uz aci taisnus dēļus - ap 6m. Sanaglo 2 kopā apmēram taisnā leņķī, bet tā, lai leņķis paliek kustīgs - ar 1 skrūvi vai naglu. Tad uz dēļiem atliek 3 un 4 metrus uz ārējās malas, attiecīgi, vai nu pārrēķinot pēc Pitagora. Tad nomēra trešo dēli 5m garu, atzīmē atzīmes uz dēļa malas. Tad hipotenūzu liek uz apmēram sasitā leņķa tā, lai atzīmes sakristu. Tad visu smuki saskrūvē visos stūros, lieko nozāģē. Rezultātā tiek iegūts liels taisnleņķa trījstūrlineāls, ar kuru ļoti viegli operēt . Tālāk jau precīzi var piedzīt mērot diagonāles.
Vot horizontālais līmenis gan bez mērinstrumentiem man likās gatavā mocīšanās.

Re: būvasu nospraušana
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 25/03/2010 10:58

Nu horizontālo līmeni arī iegūt viegli. Izrok grāvi, ieklāj PE plēvi un ielaiž ūdeni. Un tā dabūjam horizontālu līniju.
Grūtākais šos horizontālos punktus pārnest attālumā...? ..turpināt rakt grāvi!

Re: būvasu nospraušana
Autors: ints45 (81.198.206.---)
Datums: 25/03/2010 21:26

par nospraušanu izmantojot elektronisko tahimetru.
Man ir iespējas tikt pie tā instrumenta un zināšanas, bet nedaudz jau tā ir šaušana no visiem stobriem pa zvirbuļiem. Neapšaubāmi rezultāts ir max precīzs, darbs kulturāls un no malas izskatās ļoti sarežģīts un gudrs. Asu izspraušana pamatojas uz līnijas pagarinājuma principa, proti, instruments var parādīt ar diviem punktiem nodefinētas līnijas atrašanās vietu jebkurā tās pagarinājuma vietā. Līnija mums ir jāatrod uz stūreņa horizontālās pārliknes! Man nav zināms pēc kādiem principiem projektos norādīta ēku piesaiste, iespējams, ka asu koordinātas jau ir dotas. Manā projektā ēka bija piesaistīta elektrības staba vertikālai asij ar attālumu un magnētisko azimutu. Ja koordinātas projektā nav dotas, tad digitālajā topogrāfiskajā plānā uzkonstruē ēkas pamatus atbilstoši projektam, iegūstot pamatu stūru koordinātas. Šīs koordinātu punkti(pamatu stūri) veido līnijas, kuru pagarinājumi jāatliek uz stūreņiem.
Es liku pamatu ārējo līniju, nesaskatīju jēgu atlikt pamatu asi.
Tagad kā to varētu izdarīt bez tahimetra, ja nav ārkārtīgi stingras ēkas pareiza novietojuma prasības t.i. ja piesaiste dota ar kādiem attālumiem no esošiem objektiem kā manā gadījumā.
Nostumj augsni un iespējami precīzi noplanē būvvietu. Ar 0,1 -0,2 m precizitāti nosaka pamatu stūrus, tajos iedzen mietiņus(M). Tagad ir redzams kurās vietās jātaisa stūreņi, sadzen par 3 mietiem(stūreņa kājas) katrā stūrī metra attālumā no topošās sienas, tā lai horizontālais pārliknis krustotos ar vajadzīgo asi. Ar nivelieri uz stūreņu kājām atzīmē pamatu augstumu + kādu konstanti. Tas tāpēc, lai vēlāk asi rādošā aukla būtu augstāk par betonu un veidņiem. Es pieskaitīju 100 mm. Ar skrūvgriezi pieskrūvē pārlikņus(nenaglot), vadoties pēc atzīmēm uz sūreņu mietiem. Vajadzētu sanākt, ka visi pārlikņi ir stingri horizontāli un vienādā augstumā(līmenī). Tagad jāsāk čakarēties. Vajadzēs kādus trīs darītājus. Notiepjam pirmo garākās malas auklu pār stūreņu pārliknēm, vadamies pēc iedzītajiem mietiņiem(M). Auklu turam nospriegotu, ar iesietiem smagumiem tās galos. Nostiepjam otrās paralēlas malas auku, vajadzīgajā attālumā no pirmās, attālumu starp auklām kontrolējam galos ar mērlentu. Esam ieguvuši pirmās divas asis. Tagad liekam krustām pirmo īsās malas auklu, vadoties pēc iedzītajiem mietiņiem(M). Liekam otro īsās malas auklu vajadzīgajā attālumā no pirmās. Protams, ka pirmajā reizē sanāks paralelograms. To pārvēršam par taisnstūri, pārvietojot tikai īso malu auklas un mērot diagonāles un malas. Diagonāļu garumu aprēķina pēc Pitagora teorēmas. Kad viss ir OK, uz pārlikņiem striķu vietās iedzenam mazas nagliņas(tās nofiksē ass vietu), izraujam mietiņus(M) un ar svērteni no auklu krustpunktiem pārnesam jaunās precīzās stūru atrašanās vietas. Vienīgai vājais punkts šajā metodē ir spēja noturēt gaisā nostieptu mērlenti un izdarīt nolasījumus uz tās.

Re: būvasu nospraušana
Autors: Juriits (81.198.141.---)
Datums: 25/03/2010 21:57

Kādam ir pieredze horizontālo līmeni nolikt ar lāzeri? Man liekas, ka dienas laikā tas nav iespējams, jo vienkārši neredz viņu?

Re: būvasu nospraušana
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 25/03/2010 23:09

Ir redzētas speciālas brilles, bet vai saulē tās ko dod? Līdz šim lieliski iztiku ar šļauku, jāskatās tikai, lai pa vidu nav burbuļi.

Re: būvasu nospraušana
Autors: valja (---.bitemobile.lv)
Datums: 26/03/2010 08:18

Pstāstiet man, kā nezināājam, kā tas ir - ar šļauku?!

Re: būvasu nospraušana
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 26/03/2010 08:53

Nu Valja, ja gribi būvēt māju un nevīžo nopirkt pat ne kādu elementāru celtniecības grāmatu, kur tādi pamati kā horizontālā līmeņa nolikšana ar šļauku ir aprakstīti, tad man nav ko teikt. Gūglā arī tas ir atrodams plašā slānī.
[www.factsfacts.com]
[buildeazy.com]

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  ********  ********  ******** 
  **  **   **           **     **           **    
   ****    **           **     **           **    
    **     ******       **     ******       **    
    **     **           **     **           **    
    **     **           **     **           **    
    **     ********     **     **           **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727