UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Privatmājas celšana
Autors: aliksan (80.232.211.---)
Datums: 16/02/2012 08:00

Sveicināti visiem,


Ir jautājums??? celt māju drikst caur tikai caur firmu? līgums ar pašnodarbinātiem?

Vai vienkārši tas ir mani draugi (runa par celtniekiem), un viņi man palīdz celt???

Paldies par atbildēm

Re: Privatmājas celšana
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 16/02/2012 08:18

Cik zinu, pagaidām vēl nav noliegta pašbūvēšanās un nevienam nav liegts palīdzēt otram. Juridiska persona gan laikam grāmatvediski korekti drīkstētu maksāt tikai sertificētam subjektam. Ir gan redzēti klipi, kad darba inspekcija Ritas Elces vadībā ielenc būvlaukumu un medī tajā pēc it kā brīvas gribas un nejauši atrodošās privātpersonas.

Re: Privatmājas celšana
Autors: aaaa (---.csc.lv)
Datums: 16/02/2012 09:14

Un nenoliegs arī, vismaz pagaidām privātmāju būvēšanas prasības tikai vienkāršo un valdībā tak nesen runāja, ka vispār privātmāju būvētājiem vajagot speciālus ļoti vienkāršus noteikumus.
Nododu tagad māju ekspluatācijā, vedu ciemos Veselības Inspekcijas pilsoni, šis teica, ka tagad privātmājām Veselības Inspekcijas atzinums vispār ir atcelts. Ja vecajā PAU ir prasīts, tad vēl vajag, bet nu jau labu laiku jauniem vairs neprasa, tikai sabiedriskām ēkām. Ugunsdzēsēju arī nevajag.

Re: Privatmājas celšana
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 16/02/2012 10:12

aliksan.
ar to drīgstēšanu un varēšanu smags gadījums.
no vienas puses bez līguma likuma priekšā nevienu personu nedrīgst nodarbināt maksājot tam atlīdzību - tas saucas nelegālais darba spēks, nodokļi netiek maksāti utt.
no otras puses, kā jau Visnstāvs teica - Tu jau vari būvēt "pats".
atkal no pirmās puses - ja Tu būvē caur firmu officiāli, tīri teorētisiki Tev ir garantijas, ka buvnieks labos pieļautos brāķus utt. (naosaucam to par garantijas nodrošināšanu),
no otras puses - par saprātīgu cenu Tev būsvēs firma ar nosaukumu piemēram sia margrietiņas231, kas ir radīta tavas mājas būvniecībai, un tā labākajā gadījumā pazudīs pēc tavas māja uzbūvēšanas.
atkal no pirmās puses - "pašam" būvējot visus meslus ko sataisīsi, pats arī strebsi, bet vari mierināt ka firmas gadījumā ar strebšana notiks ar Tavu naudas maku.
un visbeidzot pašam būvējot par rezultātu būs daudz lielāks prieks.
p.s.
oftopic - tas ir tā pat kā ar mīlēšanos. Var to darīt pats, var arī sulas glāzi rokā skatīties piemēram TV kā citi to dara. runājot par būvēšanos šito līdzību Tu katru mēnesi atcerēsies :)
veiksmi

Re: Privatmājas celšana
Autors: aliksan (80.232.211.---)
Datums: 16/02/2012 12:10

Vīri, paldies par konsultāciju!!! =)

Re: Privatmājas celšana
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (---.wapgw.bi.lt)
Datums: 16/02/2012 13:22

??? ... vienīgais jautājums vai dzīvē viss jādara pašam.. pašam matus jādzen, pašam zobi jālabo, pašam uz poda jāsēž... kāda velna pēc tad kaut ko mācīties, tātad ja tu esi ārsts, tad jāmācās par mūrnieku
pieņemu, ka problēmai jābūt kaut kādam saprātīgam risinājumam bez pārspīlējumiem

Re: Privatmājas celšana
Autors: Dzindzis (---.mt.lv)
Datums: 16/02/2012 13:32

Dzīvē viss ir jamāk. Viena profesija otrai netraucē tieši pretēji paaugstina cilvēka kopējo zināšanu un izaugsmes līmeni un dzīvē ļoti bieži noder.

Re: Privatmājas celšana
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 16/02/2012 13:53

"Saprātīgs risinājums" droši vien arī ir pelēkā ekonomika, ko izraisa valsts rijības koeficients, kas šobrīd (IIN 25%, Soc 11+24%, PVN 22%) ir lielāks par divarpus reizēm. Tātad, ja celtnieks grib uz rokas saņemt 100 latus, uz papīra viņam jāraksta 150. Pieskaitot devēja sociālo un PVN, pasūtītājam par to būs jāmaksā vismaz 253, neskaitot uzņēmuma peļņu. Gala beigās nabaga celtnieks par iegūtajiem 100 vēl maksās īpašuma, akcīžu nodokļus, PVN veikalos un par pakalpojumiem.

Re: Privatmājas celšana
Autors: slēpnis (95.68.88.---)
Datums: 16/02/2012 14:37

Principā palīdzētāji pēc ministru kabineta noteikumiem drīkst būt tikai noteikts radinieku loks. Teorētiski, ja pieķer bez līguma kādu darbojamies ap māju ārpus šī loka, tad sanāk nelegālā nodarbinātība. Ar pašnodarbināto, domājams, nevajag līgumu, bet beigās no viņa vajag stingrās uzskaites čeku lai nodokļi tiktu nomaksātu.

Re: Privatmājas celšana
Autors: raihs (84.237.159.---)
Datums: 16/02/2012 17:19

Nesen lasīju,ka leišos,ja VIDs pieķer kādu objektā bez darba līguma, sods ir 2000 Ls.
Tikai neatceros,kam-noķertajam vai saimniekam:)

Re: Privatmājas celšana
Autors: alise34 (---.warlock.lv)
Datums: 16/02/2012 19:47

Tieši vakar pa radio stāstīja - jā, bez "papīriem" drīkst būvēt tikai radinieki (tika nosaukti, kādas pakāpes, es tik nepiefiksēju). Toties nav aizliegts vienoties ar kaimiņu vai kādu citu par savstarpēju palīdzību, piemēram, viņš man būvē māju, es viņam uzroku kartupeļu lauku. Kā tad tiekot pārbaudīts? Nekā.

Re: Privatmājas celšana
Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 16/02/2012 20:00

Ja strādnieki nav stulbi, tad pilnīgi neviens pārbaudītājs nevar neko pierādīt, kaut atrod darbinieku ar instrumentiem rokā. Vienmer jau var gaterī pateikt, ka atnācu pie kaimiņa savus dēļus sazāģēt, vai palīdzu čomam objektu nobeigt, jo viņs savulaik izlīdzēja man. Nu jā, diemžēl strādnieki neprot "pareizi" runāt.

Re: Privatmājas celšana
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 17/02/2012 10:46

Par strādnieku objektā - kopš kura laika manā privātajā teritorijā ienākušai personai ir jānēsā personu apliecinoš dokuments? Da kaut vai ūsaina melnādaina 30 gadu veca sieviete, inspekcijai saka ka ir mana meita. viss.
kautko meklēt un pierādīt var tikai uzņēmumu teritorijās. vai ja strādātāji ir uzņēmumi/ēji.
p.s.
viena dzīves patiesība gan šeit nav izskanējusi - ja Tavs hobijs nav radīšana, un Tu baidies balto kreklu sasmērēt, tad gan "pašam" uzņemties celtniecību tas nebeigsies labi.
Visādus materiālus vedīs, kautko vajadzēs palīdzēt, noteikti vajadzēs interesēties par visādiem sīkumiem, par kuriem nekādas poņas nav, vajadzēs gan uz stalažas kāpt, gan lāpstu rokā turēt. un jā gudru seju brūķēt kad ar celtniekiem kautkas jārunmā.
Nu pasākums uzdzen adrealīnu :)
bet sajūta ir neaprakstāmi forša - kad kādā brīdī vari stāvi uz savas mājas jumta kores un vainagu ņem nost. (Lai gan pēcāk sapratīsi ka paveikta ir tikai labi ja piektā daļa no visa pasākuma)

Re: Privatmājas celšana
Autors: Didims (78.84.116.---)
Datums: 18/02/2012 23:43

Kad man būvē iepiļīja VDI darbinieki ar policistiem pakaļā (Hyundai Getz'ā trīs lielas tantes un divi diezgan plecīgi džeki, izskatījās smieklīgi), tad pirmais, ko viņi darīja - pajautāja vai drīkst ienākt un kas te atrodas un pie tam jautājumu uzdeva piesardzīgi stāvot aiz vārtu līnijas. Pēc atbildes, ka privātmāja un būvēju pats, interese uzreiz noplaka un viņi jau bija gatavi doties prom nemaz iekšā nenākot, tik paskaidroja, ka esot divu konkrētu objektu meklējumos tuvējā apkārtnē un viņus samulsinājis manas mājas lielums un pie stūra piekarinātā šilte no jumta materiālu tirgotāja, par kuras piekarināšanu uz celtniecības laiku man iedeva atlaidi, tas viņus vedinājis domāt, ka tiekot būvēta kafejnīca vai viesu nams. Beigās interesi izraisīja salmu māja kā tāda un pēc mana aicinājuma atnāca palūrēt. Tad izdomāja, ka statistikai to veidlapu, lai tomēr aizpildot. Kamēr pildīju lapu, no pagraba izpiļīja mans bračka, tad jau, lai viņš ar ierakstās. Kā vēlāk abatā nosmējām, augšā varēja būt vai desmit ķīniešu, neviens pēc viņiem nelūkoja. Tas gan bija pirms kādiem trīs gadiem. Nestādos priekšā kāda tagad viņiem tā politika.
Protams, varēja gadīties, ka manis nav mājās un uz pagalma pieci latgaļi un viens caur otru stāsta, kā es viņiem strādāt lieku un dzīve grūta, un labumu nekādu etc.

Re: Privatmājas celšana
Autors: maris.buvnieks (109.110.14.---)
Datums: 24/02/2012 23:40

Varu ieteikt kurs materiālus iegādāties, salīdzināšanas pēc nav jau tā ka viss ir par lēto, bet ir karaīga piegāde un cenas www.laikscelt.lv

Re: Privatmājas celšana
Autors: pa (212.93.105.---)
Datums: 25/02/2012 01:08

Jā, jā, jā atcramies krīzes laikus. man ar sētu uzlika, bet kad kas bija jālabo. firmai bankrots:)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  ********  ********   **     ** 
 **   **   **     **     **     **     **   **   **  
 **  **    **     **     **     **     **    ** **   
 *****     **     **     **     ********      ***    
 **  **    **     **     **     **     **    ** **   
 **   **   **     **     **     **     **   **   **  
 **    **   *******      **     ********   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727