UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: boocis (178.16.22.---)
Datums: 28/12/2013 00:38

Kā var zināt, vai vilkmes regulātors nav bojāts?Un kā šo pareizi ieregulēt?
Man ir tā-piemēram-kad katla ūdens tepmeratūra ir 70 grādu, es uzgriežu vilkmes reg.ar atzīmi uz 70 un pārlieku ķēdīti tā, lai gaisa pieplūdes klape ir ciet un ķēde nav iespriegota.
Tad uzgriežu regulātoru uz 75 grādi. Un notiek sekojošais-malka kurās-grādi kāpj jau 85-gaisa lūka aiztaisās. Ja ir iemests kāda pagale par daudz, tad ar visu to, ka gaisa lūka ir ciet, katls sāk vārīties-temp.ir bijis pat 110-115 grādi. Kad malka padeg un temp.nokrīt atkal uz 60-gaisa padeves vārsts nemaz i nedomā vēl pacelt gaisa lūku iespriegojot ķēdi.
Vai šim procesam nav jānotiek sinhroni-pie ieregulētajiem 75 jāaizveras un kā temp. nokrīt bišk zem 75, tā pamazām arī jāsāk vērties vaļā?
Cerams, ka domu uztvērāt.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: slēpnis* (178.16.22.---)
Datums: 28/12/2013 08:12

Man ir aizdomas, ka Tev katls piesūc gaisu caur neblīvām durvīm vai tml. Tā nevajadzētu būt. Protams, katlam ir kaut kāda inerce, bet tam ir jānobremzējas, ja lūka ir ciet, vienalga, cik tur malkas iekšā.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 28/12/2013 10:11

Iesākumā, lūdzu, apraksti visu sistēmu - kāds katls un vai ir akumulācijas tvertne, lai gan pēc aprakstītā redzams, ka akumulācijas nav un tas patiešām ir ļoti slikti - tā tas nedrīkstētu būt, jo nešaubīgi radīs problēmas visai sistēmai.
Uzreizi varu pateikt to, ka gaisa padevei pat pie vaļīgas ķēdes būtu jābūt dažiem milimetriem. 70 grādi maksimālā temperatūra nav pārāk optimāli, labāk ir turēt izejas temperatūru sākot no 80. Regulators domājams strādā normāli, ja reiz kustās. Tā īsti nevajadzētu būt, ka katlā temperatūra nokrīt uz 60 un termoregulators neceļ gaisā, bet tam var būt arī citi iemesli - neuzticami termometri, nav tajā brīdī cirkulācija un katla augšā ir viena temperatūra un nolasīšana notiek zemāk. Iestādīšana pēc būtības ir pareiza.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 28/12/2013 12:27

Termoregulators- ķedītes pacēlājs-nolaidējs ir ar inerci. Otrkārt, pat aizverot pilnīgi ciet durtiņas, siltuma jauda ir pietiekama temperatūras celšanai, ja patēriņs ir mazs! Termoregulatoru jaregulē tā, lai tā skala rādītu pareizi sekojoši: Paverat rokas skrūvi durtiņu tukšgaitas šķirbu vaļā kadu cm. Ļauj krāsnij iestāties stabilā režīmā- degšana-patēriņš nemainīga temperatūra. ap 70 grādi. Tad ar ķedīti, mainot tās garumu, attiecīgi uzliekot regulatora temperatūru kāda ir termometrā, piemeklē ķedītes garumu, lai šķirba durvīs būtu līdzīga kā ar roku regulētajai. Rokas regulējumu maina uz mazpavērtām durtiņām- lai mazliet gaiss ietu iekšā, un degšana pilnīgi netiktu nosapeta ( citādi sākas ļoti intensīva dūmošana!) pie temperatūras pārsniegšanas. Bet reāli tā jau ir, ka var veidoties temperatūras uzturēsanas kļūda, jo degšanas- patēriņa balans ir mainīgi lielumi...+/- 5 grādi nav būtisks lielums.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: soseds2 (178.16.22.---)
Datums: 28/12/2013 21:07

Cik noprotu Boocim ir sistēma bez aķa. Man tomēr liekas, ka vilkmes regulators nestrādā. Vilkmes regulatora kļūda varētu būt kādi 5'. Kurinot sistēmu bez aķa katlam sasniedzot t ', kas ieregulēta uz vilkmes vārsta, vilkmes durtiņām būtu jāaizveras pilnībā. Ja durtiņas ieregulētas uz nelielu spraugu un turpinās gaisa pieplūde,T' pieaug, jaudas pārpalikumu nav kur likt un sistēma uzvārās.Vilkmes regulators, kas nāk katlam līdzi ir diezgan štruntīgs(parasti lētajam galam). Ja mainam tad var Honneywell, tikai korpuss no plastmasas, es uz to skatos skeptiski.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: boocis (178.16.22.---)
Datums: 29/12/2013 00:22

Man ir bez aķa, metāla kkāds tukuma pakaļdarinājuma katls(durvis ir hermētiski noslēgtas) ar granulu degli, siltās grīdas ar jau iepriekš citā postā minēto automātiku(katrā telpā termo slēdzis). Pārsvarā kurinu ar granulām, bet kad esmu mājās, tad ar malku(samainu durtiņas, uzkabinu ķēdīti uz gaisa pieplūdes durvīm un divas telpas pagriežu termo slēdžus uz max.-pārējās 3 paliek auto režīmā)
To katla uzvārīšanos domāju apkarot ar pāris relejiem, kuri būs jāiejūdz to 3 atlikušo telpu automātikā-sasniedzot 80 grādiem, ataisās arī atlikušās 3 cilpas-lai ūdens atdziest-grādiem nokrītot zem 80, tās 3 telpas atkal pāriet auto režīmā.
Bet jautājums ir tieši par to nelaimīgo gaisa padeves vārstu-nelieks normāli, ka viņam no 75-60 un pat zemāk nav nekādas reakcijas-respektīvi-gaisa lūka netaisās vaļā. Skatos, ka tagat virsū stāv ESBE rakstīts. Katlam līdzi nebija-santehniķis man ieteica kkādu itkā labu-maksājot 25Ls-es teicu nafig-uzliec lētāku...skopais maksā divreiz...šis jau ar nebija pa 5Ls...cik atceros, tad 18Ls laikam maksāja, vai varbūt 13Ls.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 29/12/2013 11:57

Varbūt kādā noteiktā leņķī tam nepietiek spēka, lai paceltu gaisa lūku. Vienam Viadrusam bija tā, ka lūciņa mēdza iesprūst - reizēm neatvērās, bet reizēm uzvārijās... Tie Esbes ir divu veidu - 35-60gr un 60-90gr. Tāpat vītnes dažādas. Nezinu gan, vai iekšā vienādas termostata kapsulas. Ja durtiņas nav pārāk smagas, tad Honeywell vilkmes regulātors būs labākais.

Re: Apkures katlu vilkmes regulātors.
Autors: aae (178.16.22.---)
Datums: 29/12/2013 13:23

Leišu Vienybes katlam arī atsevišķos brīžos bija problēma ar Honeywell regulatora darbību pie noteikta lenķa. Likās, ka regulatoram nepietiek spēka. Novērsu, pagarinot "spēka plecu" - ieskrūvēju lūkā perpendikulāri ~15cm skrūvi, un ķēdi pārliku skrūvei galā, pēc tam problēmas vairs nav bijušas.
Savādāk, regulators katla temp tur ļoti precīzi, pieļauju, ka Boocim regulators varētu būt beigts



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **  **    **  ********   **    ** 
 ***   **   **  **   ***   **  **     **   **  **  
 ****  **    ****    ****  **  **     **    ****   
 ** ** **     **     ** ** **  **     **     **    
 **  ****     **     **  ****  **     **     **    
 **   ***     **     **   ***  **     **     **    
 **    **     **     **    **  ********      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727