UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
El generators
Autors: mpls (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 16:25

Kārtējo reizi vētras nolauztais koks aprāva el līniju, kad jāsēž gandrīz ap diennakti tumsā kamēr salabo līniju. Līdz ar to gribu iegādāties vienfāzes el ģeneratoru, kāds būtu pieslēgums lai to pieslēgt uzreiz pēc skaititāja pirms korķu kastes visiem patērētājiem uzreiz, vai tas vispār ir iespējams? Pietiktu manuālais variants.

Varbūt ir kāds klusāks, ekonomiskāks el ģen. rekomendējams, dīzels vai benzīnnieks vienalga? Domāju ka 2-3kw vajadzētu pietikt. Darbināmi būtu daži ūdens sūkņi, 1x cirkulācijas apkurei, ledusskapis, apgaismojums pa minimumu (visur pārsvarā ledi) un varbūt bonusā tv kaste un mob. lādētājs.

Re: El generators
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 16:39

Man līdzīgos gadījumos iegādāts, šķiet 3kw vienfāzīgais benzīna, bet nav vēl bijis tests. Pēc manas saprašanas var pieslēgties jebkurā vietā, galvenais lai fāzi nesajauktu ar nulli un lai pieslēgumvietas vadi ļautu nobarot tos 3kw pa visu tīklu. Ja ir 3 fāzes tīklā un vienfāzes ģenerators, tad svarīgi saprast, kuri patēŗētāji uz kuras fāzes sēž. Protams skapī automāts jāizslēdz, lai nav savienojuma ar pienākošo līniju. Ģeneratoram jau arī kaut kāda jēdzīga vieta jāatrod, kam nav obligāti jābūt skapja tuvumā. Tās tādas manas pārdomas, bet labprāt dzirdētu pamatotāku elektriķa viedokli.

Par jaudām ir diezgan interesanti. Lielākie tērētāji protams būs ledusskapis un ūdens sūkņi, turklāt abi ar ievērojamu palaišanas strāvu, kas var šo un to nospēlēt. Arī gribētos dzirdēt komentāru par starta ampēriem un ģeneratora izvēli. Kaut kur lasīju rakstiņu par ģeneratoru izvēli un tur bija man šķiet sūkņu, ledusskapja gadījumā aprēķins reiz 2 vai pat 3 jaudīgāks ģenerators par nominālo motoru jaudu summu.

Par izvēli bija grūti man. Pilns tagad ar dīvainiem, lētiem ģeneratoriem un neviens neko par tiem īsti komentēt nespēja. Beigās nopirku zināmu versiju SDMO.

Re: El generators
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 16:48

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kaut kur lasīju rakstiņu
> par ģeneratoru izvēli un tur bija man šķiet
> sūkņu, ledusskapja gadījumā aprēķins reiz 2
> vai pat 3 jaudīgāks ģenerators par nominālo
> motoru jaudu summu.

Īsti neizprotu, kāpēc jāņem vērā motoru jaudu summu, nevis jaudīgākā motora jaudu - neslēgsies tak viņi visi iekšā vienlaicīgi.

Re: El generators
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 18:40

Nu nezinu, vai vajag tā iespringt, ka visu maju pēc skaitītāja pieslēgt pie stačoka. Vispār, kas tas par pieslēgumu, ka nav trīs fāzes? Es daru vienkaršāk, stačoks stāv malkasšķūnī, uzrauju to, aizvelku pagarinātāju līdz mājai, iespraužu ūdenssūkni un ledusskapi. Tie ir galvenie patērētāji, kuri bez štroma nevar palikt. Tālāk jau, ja vajag, iesprauž kadu galda lampu pagarinātājā. Tāpat tas tāds izdzīvošanas režīms vien ir un veļu tai brīdī var arī nemazgāt :) Nenotiek elektrības pārrāvumi tik bieži, lai iespringtu ar visas elektrosistēmas pārbūvēšanu, kaut arī man tas nebūtu nekas neizdarāms. Ja godīgi, tad, pa desmit gadiem, tikai vienu reizi tumsā nebija elektrības.

Re: El generators
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 19:12

Manuprāt, ērtāk būtu, ja to ģeneratoru iespraustu malkasšķūņa tīklā, tad nebūtu pagarinātājs jāvelk vējainā laikā un durvis jātur ar šķirbu. :) Savukārt malkasšķūņa fāzei iekabināti avārijas patērētāji. Tad ir baigi ērti - skaidri zināms kuras rozetes avārijā būs pilnas ar strāvu un kuras tukšās. Man piemēram sūknis ir siltinātā grodā ārpus mājas, ledusskapis un pārējais iekšā, ar vadiem nav interesanti. Citiem mājiniekiem arī saprotamāk. Vēl labāk ja piemeklē kādu nestandarta rozeti, kuru tikai vienā veidā var iespraust un tikai ģeneratoru, lai nav par to galva jālauza.

Re: El generators
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 20:35

Didzisp, nevajag jau neko pārbūvēt - atslēdz korķus, piesprauž ģeneratoru pie jebkuras rozetes - un ir vietējā elektrība tīklā. Tik jāskatās, lai konkrētajai rozetei vadi būtu gana resni, bet 2-3 kW ģeneratoram jau neko daudz nevajag. Max, ko jāpārbūvē - jāpieliek kādu spuldzi / tauri / indikatoru pirms korķiem, lai zinātu, kad elektrība atkal parādījusies.

Par pārrāvumiem… Man pie Baldones pēdējā mēneša laikā 4 dienas no pl.9 līdz pl.16 elektrība bija atslēgta (plānotie atslēgumi), pēdējā gada-pusotra laikā vairākkārt ir bijuši arī avārijas pārrāvumi uz pāris stundām, tai skaitā tumšos vakaros. Atminos, pirms dažiem gadiem Latgales pusē ilgstoši nebija elektrība ("ilgstoši" - ne stundas, bet vai tik nebija pāris nedēļas).

Kā tiem ģeneratoriem ir ar uzglabāšanu - var šķūnī vai vajadzētu tomēr kādu garāžu vai saimniecības telpu? Dažs labs rokas elektroinstruments šķūnī pārklājās ar "smuku" rūsas kārtiņu, negribētos tādā veidā nokaut ģeneratoru.

Re: El generators
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 20:57

Problēma jau tāda, ka majai pienāk trīs fāzes un slodze sadalīta tā lai sūknis ieslēdzoties nerausta španungu apgaismes lampām istabā, un tējkanu ieslēdzot, nepakaras interneta rūteris. Ģenerātors ta vienfāzu un nu nekādīgi man nesanāks, pa vienkāršo, pārslēgties. Protams ,ja baigi gribētu, gan jau varētu kautko izdomāt, kādu komutātoru uztaisit, bet nu baigais slinkums ņemties, lai reizi desmit gados, iedarbinātu. Beigās, pie tik retas darbināšanas, kautkas ne tā nostrādās, vai būs aizmirsies. Tad, ģimenes locekļiem jātaisa regulāras "civilās aizsardzības mācības", bet, aizvilt pagarinātāju un iespraust tajā sūkni, visi saprot kā izdarīt. Gudo māju jau arī var nūsdienās uztaisīt, tikai vai to vajag?

Re: El generators
Autors: zigmars (178.16.22.---)
Datums: 12/01/2015 21:34

A kas tur tik sarežģīts?
No ģeneratora vienu fāzi sadala uz trim caur automātiem un aizvelk līdz ienākošā automāta augšai.
Strāvas nav - izslēdz ienākošo un ieslēdz tos automātus kas nāk no ģeneratora.

Re: El generators
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 08:26

Tas Tev un man nav sarežģīti, bet sievišķim vai dēlam, kuram elektrība tumša lieta, tas ir "kosmoss". Štepseli pagarinātājā iespraust. tā cita lieta. Lai pārslēgtos uz ģenerātoru, jābūt vienam rubiļņikam, ko slēgt. Viss pārejais, parastam lietotājam, ir pārāk sarežģīti. Tad vēl, vajag kontroli, kad Latvenergo španis parādījies. Neies tak bezjēgā stačoku darbināt, To tā kā vajadzētu automātiski kontrolēt, bet tad jaliek pāris palaidēji. Skaidrs, ka to visu var uztaisīt un protams, es to varu izdarīt, bet neredzu tam jēgu. Nu nepazūd man tā elektrība tik bieži, lai sarežģītu mājas elektrības skapi. Tāpat tak stačokam benzīns jāsamaisa, jo desmit gadus bākā neturēsi un ar roku jāiedarbina. Māja nav slimnīcas operāciju zāle, kur elektrība nedrīkst pazust par uz dažām minūtēm un tapēc elektrostacija visu laiku gatavībā, palaišas pati un degviela regulāri tiek mainīta. Mājā, ja španungs ledusskapim pāris stundas nebūs, nekas slikts nenotiks. Galvenais, ka elektrostacija mājā ir. Pasaule laikam tā iekārtota ,ja esi sagatavots stihiskām nelaimēm, tad tās nemaz tā nenotiek un ja notiek, tad nemaz nepamani :)

Re: El generators
Autors: he (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 10:37

par ģeneratoriem populārzinātnisks apmaksāts reklāmas materiāls:
[www.building.lv]

Arī tepat forumā var pameklēt par ģeneratoriem:
[www.building.lv]-

Mans pagaidām nerealizētais plāns ir izmantot 3f rozeti, kas auto nojumē tālredzīgi uztaisīta un pievienota mājas sadalei caur atsevišķu automātu. Tajā iespraustu 1fāzu ģeneratoru, kur vienīgā fāze pievienota visām 3 mājas fāzēm.
Bez šaubām pirms štepselē klāt mājā ģeneratoru jāatslēdz mājas ievadautomāts, visi 3fāzu patērētāji un avārijas režīmā upurējamie 1fāzu patērētāji.

Ēst uztaisīšanai (mājā viss uz elektrību) paņēmu lētu pārnēsājamo gāzes plītiņu ap 20 EUR ar 2 riņķiem un mazāko 5 litru gāzes balonu [www.lpg.lv] . Stāv pieliekamajā un gaida X stundu. Jau noderēja, kad decembrī pēc pūtiena 7 stundas nebija štrome. Vismaz siltu tēju un putru ģimene varēja ēst.

Pārējais plāns nav realizēts, jo nevaru izšķirties
a) ģenerators vai invertors + aķis
b) cik lielu jaudas rezervi vajag, ja grib lai 800 W spices sūkņa palaišanas strāvu izturētu

7 stundas decembrī pārdzīvoju bez elektrības.... kamīns, gāzes plītiņa, sveces... Ilgāk nav gadījies (piesitu pie koka).

Re: El generators
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 11:01

Akumulatori ar invertoru privātmājā ir pilnīgi garām. Gandrīz droši, ka pēc pieciem gadiem, kad atkal elektrība pazudīs, akumulatori būs nosprāguši un nekas nedarbosies. Padomājiet, cik jums ilgi kalpo autiņa, mobilā telefona vai datora UPS akumulators Elektrostacija var stavēt bezdarbībā un bez kādas apkalpošanas desmitiem gadu. Īstajā brīdī tikai svaigu benzīnu ielej un rauj vaļā. Benzīnu gan vajag, bet to tak kaut no autiņa bākas var notecinat.
Par cik X stundu esmu piedzīvojis deviņdesmito gadu sākuma, dzīvojot dzīvoklī. Apkures nav, kaimiņi visu gāzi nokurinājuši un arī elektrība izbeidzas, bet sīkajam putru vajag sildīt un dibenu mzgāt. Tagad mājā pieci maisi kartupeķu pagrabā, miltu maiss aizdurvē, centrālā apkure uz pašteci, malkas plīts, stačoks šķūnī un pofig par vetrām un stihiju :)

Re: El generators
Autors: aakk (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 12:52

Man viss vienkārši - trīsfāzu 3kw generators garāžā, no turienes vads uz sadales kasti koridorā, kas pieslēgts pie mājā ienākošā trīsfāzu automāta. kad pazūd špānis, izslēdzu ienākošo automātu lai no ģenģera neietu latvenergo tīklā, piešķiļu ģeneratoru un viss. jāatceras tikai neslēgt iekšā jaudīgās ierīces - plīti, tējkannu, gludekli. bet ja arī aizmirst, nekas, izšauj genģerim drošinātāju, ko atslēdz atpakaļ. nekādi pagarinātāji utt, izmantojas mājas elektrotīkls, tikai strāvas avots cits.

Re: El generators
Autors: elektriķis Māris (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 13:46

galvenais tik ģeneratoru slēgt AIZ skaitītāja :).

kad būvēju vienam objektam pieslēguma shēmu rezerves barošanai no ģeneratora, tad lietoju 3f pārslēdzi, līdz ar to atkrīt variants, kad nejauši var būt ieslēgts gan tīkls, gan ģeneratora barošana. Pārējās izvirtības jau atkarīgas no prasībām un iespējām.

protams ar pagarinātāju arī ir ok, it sevišķi, ja ģeņģi tik reti vajag. Tik neaizmirstam, ka rituļa pagarinātājs ir pilnībā jāizritina, lai nepārkarst, kā arī sekot līdzi jaudām, jo "parastie" ir uz ~3,5 kW

Re: El generators
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 16:33

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Akumulatori ar invertoru privātmājā ir pilnīgi
> garām. Gandrīz droši, ka pēc pieciem gadiem,
> kad atkal elektrība pazudīs, akumulatori būs
> nosprāguši un nekas nedarbosies. Padomājiet,
> cik jums ilgi kalpo autiņa, mobilā telefona vai
> datora UPS akumulators

Mobilo piesauci nevietā - gan jau mājā neviens prātīgs/taupīgs cilvēks neizmantos litija aķus enerģijas uzkrāšanai. Lai gan… ;)
Auto aķis kalpo ~10 gadus, tikko vienu tādu nomainīju. Pa šo laiku nekad nav bijis profilaktiski lādēts, toties pirms kaut kādiem gadiem ir piedzīvojis arī pilnīgu izlādi (palika bez ģeneratora siksnas). Pilnīgi noteikti aķis kalpos arī ilgāk, ja tiks atbilstoši uzglabāts, nevis ekspluatēts pēc pilnas programmas kā tas ir auto aķa gadījumā - neviens taču neraizējas par to, ka aķis tiek karsēts zem haubes karstās vasaras dienās un dzesēts līdz -30°C ziemas naktīs.


Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Elektrostacija var stavēt
> bezdarbībā un bez kādas apkalpošanas desmitiem
> gadu. Īstajā brīdī tikai svaigu benzīnu ielej
> un rauj vaļā.

Tā tiešām ir? Mitrums, grauzēji u.c. nekādu skādi nenodarīs? Man dažu labu benzīna motoru ir pagrūti pielaist arī pēc pāris mēnešu pastāvēšanas, nemaz nezinu, kā viņi uzvestos, ja 10 gadus nostāvētu…


Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Benzīnu gan vajag, bet to tak
> kaut no autiņa bākas var notecinat.

Kā nu kuram - ir, kam var, ir, kam nevar.

Re: El generators
Autors: Kaplis (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 16:48

binary, kur problēma to ģeneratoru reizi vai divas gadā iedarbināt un paskatīties kas notiek, ja jau tik dikti baidies?
Manuprāt sabiezini krāsas, savu parasto pļaujmašinu pavasarī jau kuro gadu iedarbinu ar 2-3 uzvilcienu pēc ziemas guļas.

Re: El generators
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 16:55

Ja ģenerators stāv aukstās telpās, tad tā iedarbināšana var būt problematiska. Vajag tad pirkt ar elektrostarteri. Kā piemērs : Man ir sniega pūtējs ar Briggstraton četrtaktu motoru. Vasarā , mēģināju pielaist ar šņori- nekādu problemu. Iestājās ziema.Auksts. Un ar šņori...nekā! Tā kā viņam ir elektrostarteris, pieslēdzu to un ....viss ok!

Re: El generators
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 17:21

Man ģenerātors vēl krievulaiku. Tā sanāca, ka dabūju pilnīgi jaunu, bet trīsdesmit gadus stavējušu noliktavā. Protams, kā jau krievu dzelzim, lai iedarbinātu, jāveic rituāldejas ap to. Kas braukuši ar krievu mopēdu vai moci, zin par ko es runāju. Tad es nečakarējos, bet iepūšu starta gāzi gaisafiltrā un uz pirmo pielec. Krievu motoblokam MB1 tas pats, ar gāzi pielec uz pirmo rāvienu. Tā var jebkuru nepaklausīgu motoru iedarbināt.

Re: El generators
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 17:24

Nu elektrostarteris baigi sadārdzina pasākumu, nav tas tā vērts. Tad jau tik tiešām labāk ar starta gāzi kā Didzis saka, ja jau tā ir problēma. Tik retām reizēm tā starta gāze nekādu skādi neizdarīs.

Re: El generators
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 13/01/2015 21:18

Kad dzinējs sasalis, šnores vilkšana tikai pirmās reizes kaut cik ātra, pēc tam jau sāk palēlināties, jo spēku vajag. Kas svarīgāk, ir ģenerators bet nestrādā , vai strādā.

Re: El generators
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 19/01/2015 08:13

Starta gāze ir labs pasākums, arī dīzelim. Pielec ar pirmo rāvienu. Jāuzmanās nepārdozēt, var sanākt pamatīgs apgriezienu uzrāviens.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **        **     **   *******   **    ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **   **  
 **     **  **        **     **  **     **  **  **   
 *********  **        **     **   ********  *****    
 **     **  **        **     **         **  **  **   
 **     **  **        **     **  **     **  **   **  
 **     **  ********   *******    *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727