UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Andris_ (85.10.211.---)
Datums: 04/06/2015 17:46

Labdien,
padzirdēju, ka 3 fāzu skaitītājs skaita elektrību pēc tajā brīdī maksimāli noslogotās fāzes, t.i., ja rokas "elektriķim" ielikušās un nav korekti patērētāji sadalīti pa fāzēm, tad var nākties pārmaksāt. Piemēram, ja uz vienas fāzes uzlikta veļas mašīna, trauku mašīna, tējkanna un fēns...

Kas ir zinošāks varbūt var padalīties ar info, vai tas ir tikai veciem skaitītājiem vai viedajiem arī?

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 04/06/2015 19:30

Pilnīgas mulķības ! sadalījums pa fažēm vadzīgs pavisam citu iemeslu dēļ ! kāpēc tad vispar vajag trīs fāžu pieslēgumu ja visi patērētāji ieslēgti vienā fāzē ?!??!?!?

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 04/06/2015 20:52

Trīsfāzu skaitītājs nekļūdīgi skaita stravas patēriņu vienā fāzē, un pofig, ka parejās divas nav noslogotas. Vecajos skaitītājos tas notika tīri mehāniski, ķipa ir ūdens rats, palaid no vienas caurules uz to ūdeni- griežas, palaid no nākošās- griežas ātrāk. Kā notiek pašos jaunākajos skaitītajos, neesmu iedziļinājies, bet princips saglabājas.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Andris_ (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 09:08

Didzisp - ko tas vienkāršam mierpilsonim nozīmē? Tas, ka vecā tipa skaitītāji skaitā tā kā biju rakstījis sākumā?

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Andris_ (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 09:12

Viesturs470- Tev pilnīgi piekrītu, bet šo var askatīt no otras puse. Ir mājokļu īpašnieki, kas jau iegādājuši savu īpašumu ar tur esošo 3 fāzu skaitītāju - kāpēc gan viņam mainīt uz 1 fāzi, ja var "netīšām" pieslēgties vienai fāzei no trim? Un gan jau ka ir vēl daļa, kuri par to "priekš kam tas vajadzīgs" vispār nedomā ;)

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 09:22

Andris_, pēc tavas loģikas sanāk, ka parastai tējkannai ar reālo patēriņu 2..2.4kW robežās var tikt uzskaitīti no 2kW līdz pat 7kW atkarībā no tā, vai paralēli tējkannai strādā boileris un/vai fēns, turklāt neatkarīgi no tā, vai patērētāji ir "korekti sadalīti pa fāzēm" vai nav, jo neviens tak nevaktēs, kad tas boileris ieslēgsies, lai varētu fiksi uztaisīt sev rīta kafiju. Man tas kaut kā nešķiet ticami… Ja tas tā būtu, tad par to runātu *visi* un *diezgan skaļi*, gan Latvijā, gan ārvalstīs, skaitītājiem nevarētu veikt nekādas sertifikācijas utt utjp.

Varbūt vari konkrētāk uzrakstīt, kur padzirdēji, ko tieši padzirdēji utt? Varbūt tiešām gluži vienkārši konkrētajam elektriķim kaut kādā vienā gadījumā rokas bijušas izcili līkas (t.i., vaina nevis trīs fāzu skaitītājos vai "patērētāju sadalīšanā pa fāzēm", bet nepareizā vadu pieslēgumā pie skaitītāja konkrētā objektā)?

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 10:06

Andri,Tu laikam nesapratimanu domu. Trīsfāzu skaitītājs saskaitīs vienādu enerģijas patēriņu gan gadījuma, kad tējkanna un boileris būs ieslēgta vienā fāzē, gan tad, ja katrs patērētājs savā fāzē. Mainīt no trīsfāzu pieslēguma uz vienfāzu ir lielākais stulbusm ko varētu mūsdienās izdarīt. Neklausies glupības, ko kāds stāsta. Elektrouzskaites tehnoloģijas darbojas jau simts gadus un viss tur ir kārtībā.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Andris_ (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 10:20

Ok, painteresēšos vēl pie pašiem Latvenergo.

Padzirdēju no x speciālista, kas manā darbavietā (darba vieta - liels cehs) bija ieradies gaismekļus apskatīt un ieteikt risinājumu ar led spuldzēm.. veica kautkādus mērījumus un noteica, ka 2 fāzes noslogotas - trešā stāv tukša... un izspļāva gudrību, ka darba devējs maksā vairāk, jo redz skaitītājs skaitot tikai tajā brīdī noslogotāko fāzi. Un, ja sadalītu patērētājus vienlīdzīgāk, tad noslogotākā fāze nebūtu vairs tik noslogota un skaitītājs rādītu mazāk...

es tam speciālistam līdz galam neticu, tapēc intereses pēc uzjautāju šeit... bet nu mani tas ir ieitriģējis, tapēc aiz neko darīt paurbšos dziļāk, kad būs laiks...

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 10:21

Priekš manis elektrība ir tumša lieta, ka gaiši spīd. Bet es vairākkārt esmu dzirdējis tādu leģendu, ka darbinot trīsfāzu elektroagregātus uzskaitās mazāk elektrības:)

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 10:49

Laikam japiedalās...: Trīsfāzu slegumā ir trīs fāzes vadi, viens nullvads. Nullvads ir kopējais. Normāli domājošam liekas ka , ja paterē katrā fāzē viena lieluma strāvu, tad nulvadā tā būs trīs reizes lielāka kā vienā fāzē ( strāvas taču summējas vienā..). Nekā! Nulvadā strāvas nebūs! ( jo nobīdītas laikā un summu veido kā nulle) Neiedziļinoties teorijā, tikai strāvu nevienlīdzības gadījumā , nulvadā būs strāva. Tāpēc trīsfāzu kabeļos nulvads var būt pat plānāks kā fāzes vadi. Un tāpēc, lai izslēgtu lielu nulvada strāvu trīsfāzēs, cenšas sadalīt slodzes puslīdz vienādi. Senāk pat vilka uz trīsfāzu motoriem tikai trīs vadus, jo 3F motors slogo visas fāzes simetriski un nulvads pat nav nepieciešams...stravas tajā nav. Tāpat pie daudzdzīvokļu mājām pienāk 3 fāzes, bet pieslēgumi dzīvokļiem ir vienfāzīgie. Tikai dzīvokļus pieslēdz vienāda skaitā pie katras fāzes, lai minimizētu strāvu asimetriju . Protams tikai teorētiski...Tāpēc šad tad, rudenī- ziemas sākumā, kad daudzi sildās ar elektrību, asimetrija var būt liela, nullvadā liela strāva, nullvads sāk silt, pārdeg...un sākas milzīgas problēmas ar pārspriegumu. Uzskaite 3fāzēm ir jaudu summēšanās laikā mērot katrā fāzē atsevišķi.. Vecajos skaitītājos ir trīs pāri spoles: 3 strāvas un 3 sprieguma. Kopā 6. Katra spole rada magnetisko lauku kas summējas un griež ar summējošo spēku disku, kas caur mehānismu uzskaita apgriezienus jeb patērēto enerģiju. Elektroniskie jau pielieto sprieguma un strāvas pārveidošanu ciparu formatā un reizināšanas funkciju veic procesors. Tāpēc arī tas uzskaita visu jaudu, arī reaktīvo! Jeb reizinājums nav atkarīgs no fāzes nobīdes, kā tas ir mehāniskajos skaitītājos.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 11:11

Rx Wrote:
-------------------------------------------------------
> Normāli domājošam liekas ka , ja
> paterē katrā fāzē viena lieluma strāvu, tad
> nulvadā tā būs trīs reizes lielāka kā vienā
> fāzē ( strāvas taču summējas vienā..).
> Nekā! Nulvadā strāvas nebūs! ( jo nobīdītas
> laikā un summu veido kā nulle)

O, super! Paldies! :D
Līdz šim nevarēju saprast, kāpēc, piemēram, trīsfāzu plītij nulles vads nav nepieciešams 3x resnāks nekā fāzes vadi.


Rx Wrote:
-------------------------------------------------------
> Tāpat pie daudzdzīvokļu mājām pienāk 3 fāzes, bet
> pieslēgumi dzīvokļiem ir vienfāzīgie.

Ja atmiņa neviļ, mums dzīvoklī (jaunais projekts) bija pieejamas trīs fāzes.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 11:30

Fāzu maksimāli vienmērīga noslogotība būtu jāievēro visiem patērētājiem. Tas atvieglo Sadales tīklu darbu un mazina avārijas atslēgumu skaitu. Arī dzīvoklī (majā) slodzes pieslēgumi jāizvelās maksimāli vienmērīgi sadalīti.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: he (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 11:51

"Un, ja sadalītu patērētājus vienlīdzīgāk, tad noslogotākā fāze nebūtu vairs tik noslogota un skaitītājs rādītu mazāk... "

Vai X speciālists arī nepiedāvāja par taisnīgu samaksu noslodzi sadalīt? :)

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 12:14

Skaitītājs jaudu summē vienlīdzīgi labi , neatkarīgi no simetriskas vai nesimetriskas slodzes. Vairāk jādomā, pie lielākām slodzēm par reaktīvas jaudas kompensāciju, jo par visu jāmaksā....

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Andris_ (85.10.211.---)
Datums: 05/06/2015 13:13

he, taisnīgu samaksu nepiedāvāja - tik gudri pastāstīja savu viedokli.... Tik dīvaini tas, ka skaitījās elektriķis un ar zināmu deksmi stāstīja kā pats mājā "to lietu" ievērojot - fēnu nedarbinot tad, kad veļasmašīna strādā uz viena vada :)

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: paskars (85.10.211.---)
Datums: 08/06/2015 22:07

ja noslogo visas 3 fāzes vienmērīgi, var ietaupīt pavisam nedaudz elektroenerģijas. Ja tīkls tiek noslogots vienmērīgi, mazinās vadu silšana un zudumi uz silšanu. Ja tīkls ir noslogots vienmērīgi, nulvadā strāva neplūst, tātad neizdalās siltums, tātad nav zudumu uz nulvada silšanu.
Šādas lietas tiešām skatās industriālajos objektos ar lielu patēriņu un garām līnijām. Saprātīgi rīkojoties ir iespējams ietaupīt naudiņu, bet nu mājsaimniecībā varbūt pāris centus vai centa daļas gadā sataupīsi.
Skaitītājs skaita korekti visos iespējamajos veidos, ja tas nav bojāts.
Slogojot tīklu vienmērīgi, tas tiek izmantots efektīvāk, samazinās iespējamība izsist ievada automātu, pat, ja tā nomināls ir neliels.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 09/06/2015 11:41

Paskara doma par nullvada strāvas ienestajiem zudumiem pirma mirklī liekas "interesanta". Tikai pirmajā mirklī. Lieta tāda, ka divfāzes vienādas jaudas paterētāju slegumā nullvadā katrai fāzei ir strāva. Tā nekompensejās līdz skaitītājam, un tātad ienes zudumus, kas ir vadu silšana. Jā, ta ir "matu skaldīšana" Bet par skaitītāja "patieso skaitīšanu vienādi" ir neskaidrības! Esmu atradis pētījumus, kur pēta skaitītaja uzskaitītās enerģijas "patiesumu" ja slodzē ir umpulsu patērētājs: metināmais aparāts, simistora- tiristora jaudas regulētājs un t.t.t. Izrādās, ka tad skaitītājs var saskaitīt pat vairāk, jo shēmas ir nepilnīgas. Sakitītājs "labi skaita" sinusoidālu strāvas-sprieguma izmaiņu

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 09/06/2015 12:48

Nu parastam mirstīgajam jau pieliekamajā nestāv industriāls impulsu metināmais aparāts, tātad diži jaudīgi impulsu patērētāji nav. Gan jau kāds plazmas televizora impulsu barbloks arī netiek pareizi saskaitīts, bet ražotājs jau to paredzējis un attiecīgu patēriņu uzrādījis. Vārdu sakot ir pilnīgi pfig kurā fāzē jūs matu fēnu spraužiet, skaitītājs to vienalga uzskaitīs. Jā,ajunie skaitītāji uzskaita reaktīvo jaudu. Cilvēkiem, kuriem elektrība ir tumša lieta,kura gaiši spīd paskaidrošu. Reaktīvā jauda rodas piemēram malkas zāģim, ar asinhrono motoru, brīdī, kad tiek pienesta jauna pagale. Motors tad griežas tukšgaitā un vienā fāzes brīdī tiek pārāk iegrizts un tad nostradā kā ģenerātors un grūž elektrību atpakaļ tīklā. Tā tad ir reaktīvā jauda, kuru vecie mehāniskie skaitītāji neuzskaitīja, bet vados strāva skaridīja turp atpakaļ. Lai mn piedod pasniedzēji, tas āads vienkāršots reaktīvās jaudas skaidrojums. Lai kā arī būtu, tādu zaģi reti kurš lieto, bet parastā mājsaimniecībā reaktīvajai jaudai nav kur rasties. Reaktīvās jaudas ir problēma rūpniecības uzņēmumos.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: slēpnis (85.10.211.---)
Datums: 11/06/2015 21:50

Rudenī man mainīja elekronisko skaitītāju pret citu modernāku hvz kapēc. Varbūt šitam ir attālinātā nolasīšana vai kāda cita funkcija. Tad nu pajautāju, kā ir ar to reaktīvo jaudu? Viņa atbilde bija viennozīmīga, ka privātajiem to neuzskaita. Aprēķins tiek veikts tikai par aktīvo jaudu. Tā, ka nav vērts ar to galvu noslogot. Nekāda ietaupījuma nebūs.

Re: Ko skaita 3 fāzu skaitītājs
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 11/06/2015 22:36

Teikt var visu ko...
Lasiet paši:
[www.matritca.ru]

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    **         **    **  **    **  **     ** 
 **    **   **    **   ***   **  **   **    **   **  
 **         **    **   ****  **  **  **      ** **   
 **   ****  **    **   ** ** **  *****        ***    
 **    **   *********  **  ****  **  **      ** **   
 **    **         **   **   ***  **   **    **   **  
  ******          **   **    **  **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727