UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 5
Re: Elektriķi
Autors: Raimis (81.198.250.---)
Datums: 11/11/2007 16:10

2JurkaS:darīts

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 01:58

Raimis gan malacis.........visu cieņu izpalīdzīgiem cilvēkiem!

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 05:36

Kā īsti ir, kad ir divi neatkarīgi apgaismojumi(kurus parasti apvieno ar dubulto slēdzi), kam paredzētas divas savstarpēji saistītas ieslēgsanas, izslēgsanas vietas. Vai to visu var savienot ar 2 dubultajiem slēdziem, vai tomēr ir nepieciesami 4 parastie slēdzi?

Re: Elektriķi
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 12/11/2007 05:44

ja runājam par apgaismojuma ieslēgšanu/izslēgšanu no divām dažādām vietām, tad tie nekad nebūs "parasties" slēdži, bet gan pārslēdži(ar vienu taustiņu) un dubultie pārslēdži( ar diviem taustiņiem). Mūsdienās vairākas firmas vairs neražo "parastos" slēdžus, bet tikai pārslēdžus, kurus attiecīgi var lietot arī kā "parastos" slēdžus.

atbildot uz precizēto jautājumu-
Jā, var savienot ar diviem dubultajiem pārslēdžiem.

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 07:24

Paldies!
Iespējams jautājums bija neprecīzs, bet gribēju zināt shēmas atšķirību. Kad viens apgaismojums ar 2 pārslēdžiem - saprotams. Bet kad apgaismojums dalās divos neatkarīgos, kur nepieciešami 2 dubultie pārslēdzi......kur būtu meklējama kāda shēmiņa?

Re: Elektriķi
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 12/11/2007 15:53

Pārslēdžus principiāli var izmantot vairākos veidos.
[www.electronics-project-design.com]
Pirmajai shēmai var arī spuldzi slēgt starp abu slēdžu COM, bet fāzi un nulli abiem slēdžiem - pie L1 un L1.
Nezinu, vai visi veidi tiek akceptēti no normatīvu viedokļa, kuri, iespējams, pieprasa, lai abus spuldzes galus pie slēdžu "izslēgta" stāvokļa drīkstētu taustīt rokām.

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 18:43

Eh, nu tas jau man bija skaidrs, kad apgaismojums ir viens. Bet pastāstiet man kā neelektriķim, kad šī viena apgaismojuma vietā parādās vairāk lampiņas, kuras ir jāsadala (teiksim no sākuma ieslēdz divas, pēc tam trīs pavisam citas, vai arī visas kopā un jāizslēdz citā vietā) šeit jau nepietiek ar 2 pārslēdžiem, nepieciešami 2 dubultie pārslēdzi vai 4 pārslēdzi.
Paldies.

Re: Elektriķi
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 12/11/2007 19:10

[www.the-home-improvement-web.com]
man kautkā tas amerikāniskais skaidrojums izskatās sakarīgāks, tikai neņem vērā zaļo(zemes) vadu, tas ir kārtējais amerikānisms.

Paņem kautvai Option 1 pieliec vēl vienu tādu shēmu blakus un būs tev slēgums ar diviem dubultajiem pārslēdžiem.

Re: Elektriķi
Autors: v_t (84.237.181.---)
Datums: 12/11/2007 19:13

ar vienu pāri pārslēdžu var slēgt vienu vai daudz paralēli slēgtu lampiņu. galvenais, lai to jauda nepārsniegtu vadiem un pārslēdžu kontaktiem paredzēto jaudu.
tas tā kā būtu skaidrs. bet vai var/vajag salaist savā starpā atsevišķas grupas, es šubos. labāk rūpīgi izplānot slēgšanas vajadzības.

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 19:39

to elektriķis Māris.
Nu neesmu elektriķis un jēdziens pielikt klāt vēl tādu pašu shēmu, rezultātā var izvērsties par lielu kļūdu!
Vai varētu uzzinātt Māri Tavu meilu, lai pārsūtītu tev uzskatāmu bildīti, kur Tu piezīmētu tikai līnijas klāt(vadu savienjumu). Vai atsūti uz manu meilu abc12@#$%&one.lv savu meilu.
Būšu ļoti pateicīgs!

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 23:05

Slēgšanas vajadzības ir sekojošas - dizainers saka, tā vagag un tā var, bet sieva kāju grīdā "Gribu"!
Eh, elektriķi - es saprotu, ka parasti darbs tiek darīts "automātā" un līdz ko kāds jauns, nebijis pieslēgums ir nedaudz jāpalauza galva. Bet ar elektriķa profesiju un zināšanām tam vajadzētu būt sīkumam.
Vai tad tiešām neviens nevar uz papīra uzmest šādu shēmu, kā rezultātā parādīt ka ir kvalificēts elektriķis kurš netikai dara bet arī domā ar galvu.
Pagaidām neveicas, man sastaptajiem elektriķiem atbilde viena "Nezinu, iepriekš neesmu saskāries", uzliec 4 pāraslēdžus. Bet ja vieta to neatļauj un ir iespēja ar 2 dubultajiem pāraslēdziem!
Ja atļautu laiks aizietu uz kādiem kursiem un padalītos zināšanās ar Jums, bet tagad varbūt kāds padalīsies ar shēmiņu manā labā?

Re: Elektriķi
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 12/11/2007 23:20

Pirms plāno, noskaidro: cik vadu savieno četrus Tevi interesējošos telpas punktus - lampa1, lampa2, slēdžakārba1, slēdžakārba2. Atkarībā no tā var būt iespējami gan vairāki risinājuma varianti, gan atklāsme, ka cerētā tālvadība pie esošās situācijas sasniedzama vienīgi ar kādiem bezvadu risinājumiem...
Ja vadi nav iemūrēti, bet ievilkti gofrās, var pastāvēt iespēja vadus "upgreidot".

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 12/11/2007 23:56

Nu tur jau tas joks, ka vadi tiek vilkti šobrīd un var pievilkt kā vajag, nepieciešama tikai pareiza shēma. Piem: Koridorī viena lampa un viens dubultais slēdzis un istabā viena lampa, istabas galā otrs dubultais slēdzis, tad lūk nepieciešams lai varētu ieslēgt koridorī atsevišķi apgaismojumu ar to pašu slēdzi istabā ieslēgtu apgaismojumu vai abus apgaismojumus kopā un dodoties tālāk istabas otrā galā ieslēgt vai izslēgt šos pašus apgaismojumus ar otru dubulto slēdzi.
Nu lūdzu atsūtiet kādu shēmiņu uz abc12@#$%&one.lv

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 13/11/2007 04:55

Pieņemu, ka šī pauze ir domu brīdis, jo man kam ar elektrību nav nekāda sakara ir uzmestas pāris shēmas , kuras tuvākajā brīdī pārbaudīšu. Jāiegādājas tikai vadi, 2 lampas un 2 dubultie slēdži.
Eh, elektriķi..........nu kam tad rakstīt nav darba, maz maksā........arī man tāds elektriķis bija........un nu cīnos pats, jo arī šeit neviens, neko ieteikt nevar, kā tikai gudri spriedelēt par teoriju un skaistiem formulējumiem, kas vienkāršam cilvēkam nav saprotami. Bet rezultāts.......nu Jūs jau paši zinat........cik variantos esmu apskaidrojis nepieciešamo shemu un visas atbildes tikai ap šo shemu, kas man pasam ieprieks zinams, bet kur tad konkreta atbilde?..........nav..........nu un kā lai uzticos kadam specialistam no malas?

Re: Elektriķi
Autors: spk (84.237.203.---)
Datums: 13/11/2007 05:19

labs, nu tu gan laid - davai tev, saproties, risinājumu nekavējoties, un par baltu velti, un ja laicīgi ne - tad izķēzīties. Latvietis!

Re: Elektriķi
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 13/11/2007 06:26

Kāpēc likt tik sarežģītus slēgumus vienkāršās lietās? Ja vajag tikai divas neatkarīgas ieslēgšanas-izslēgšanas vietas tad ekonomiski protams ar pārslēdžiem. Bet ja vēlās ko serežģītāku, tad vajag likt "trigerslēdžus"(mans nosaukums, jo nezinu kā to citādi nosaukt): Vadās šāds relejs ar pogu (vienstāvokļa slēdzi). Pirmais piespiediens- ieslēdzās, otrais- izslēdzās. Lieciet šādas pogas kaut simtu....Ja divas grupas jāieslēdz-jāizslēdz, tad divas pogas- slēdži blakus: katrs vadīs savas grupas releju un varat slēgt no cik punktiem vēlaties. Shēma ļoti vienkārša: Trigerslēdzi darbina ar 220V īslaicīgu padošanu uz to. Un tas slēdz neatkarīgu kontaktu grupu, pirmajā piespiedienā- sprieguma padošanas reizē, saslēdzot, otrajā, atslēdzot kontaktus. Releju iemontē sadales skapī un viss ļoti pārskatāmi strādās. Gadās ka parastajos veikalos tādu nav- ne visi pārdevēji zin kas tas tāds ir. Bet specializētajos tos var nopirkt, ja nemaldoz tuvu 10Ls gabalā. Bet tas atmaksājās, jo mazāk darba elektriķim, un apkalpe vienkāršāka- nav sarežģīta vadu slēguma kā Amerikas variantā...un ja nu kļūda?

Re: Elektriķi
Autors: EjTakTu (87.110.64.---)
Datums: 13/11/2007 06:38

=>labs
Kādu laiciņu atpakaļ mēs jau par to dūdojām ;)
[buvnieciba.delfi.lv]

Re: Elektriķi
Autors: labs (---.lf.lv)
Datums: 14/11/2007 05:00

Paldies visiem kas kaut kā mēģināja izlīdzēt, atvainojos tiem jūtīgajiem kas ne tā kā vajag saprata, jo sevišķi "spk". Nevienu nemēģināju aizvainot, jo sevišķi izķēzīties, tas bija tikai mans viedoklis par rezultivitāti. "EjtakTu" pieminēja iepriekšējo dūdošanu, kur bija pilnīgi tas pats - cilvēks no malas pajautāja cik dzīslas viņam jāpievelk, katram slēdzim, kur atbilde vienkārša -3, bet Jūs šīs vienkāršās atbildes vietā sākāt milžu cīņas, kam 1, kam 2, kam 3.
Par latviešiem tev "spk" taisnība - izpalīdzēšana sveša lieta. Labi ka ne visi un pēdejā laikā paliek izpalīdzīgāki.
Nepieprasīju nekavējoties, gribēju tikai kādu konkrētāku atbildi. Par baltu velti - neliku nevienu strādāt, kā tikai padomu, kurus dodu pēc iespējas ikvienam kas pēc tā man jautā, pretī neprasot ne rubli. Un kas zin, ja redz cilvēka pretimnākšanu un zināšanas, iespējams nākotnē kādas kopējas izdevīgas darba darīšanas.
Tāda lūk ir tā dzīve!

Re: Elektriķi
Autors: jautā (---.lf.lv)
Datums: 21/11/2007 03:01

Kāds būtu ieteicamākais halogēno lampiņu (aiz transformatora)vadu shēmas savienošanas veids? Paralēlais, kad izdegot vienai spuldzītei, nedeg neviena, itkā negribas. Saslēgt katru atsevišķi ar vienāga garuma vadiem, pārāk liela telpa - neekonomiski. Kā vēl var slēgt?

Re: Elektriķi
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 21/11/2007 05:13

Paralēlais!!! pie paralēlā izdegot vienai pārējās deg, kad izdeg visas, tad nedeg neviena :). Pie virknes slēguma vienai izdegot, nedeg pārējās, bet šādu slēgumu neiesaku lietot, jo lampiņas labākajā gadījumā knapi kvēlos.

Pašreizējā: 2 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         ********  **     **  ********  ********  
 **    **   **         **   **   **        **     ** 
 **    **   **          ** **    **        **     ** 
 **    **   ******       ***     ******    ********  
 *********  **          ** **    **        **        
       **   **         **   **   **        **        
       **   ********  **     **  ********  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727