UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 5
Re: Elektriķi
Autors: EjTakTu (87.110.64.---)
Datums: 21/11/2007 05:43

~=== :D === :D === :D paralēlais slēgums
~--- :( --- :( --- :( ---~ virknes slēgums

Re: Elektriķi
Autors: jautā (---.lf.lv)
Datums: 21/11/2007 05:56

O, jā kļūdiņa ieviesās!

Re: Elektriķi
Autors: kā labāk (---.lf.lv)
Datums: 22/11/2007 02:58

Dzīvoklis jaunceltnē, kopplatība =100 kv/m. Kāpņu telpā 3 fāžu 20 Ampēru automāts. Dzīvoklī 3 fāžu 16 ampēru automāts. Vai tas nav nedaudz par maz šādai kvadratūrai, jā dzīvoklī padaudz apgaismojuma, elektriskā plīts un cepeškrāsns, trauku mazgājamā mašīna, veļasmašīna, apsildāmā grīda uz 4kv/m, nu un citi sīkumi. Vai tas, ka dzīvoklī ielikšu arī 20 ampērus, draud tikai ar to, ka pie pārslodzes vai īssavienojumiem tiks izsists gan iekšā gan kāpņu telpā? Vai to labāk nedarīt? Cik ampēru automātus parasti liek atsevišķi: piem. uz elektrisko cepeškrāsni, trauku mašīnu, cik uz virtuvi, cik uz 25 kv/m istabu, uz boileri. Nu tā apmēram?

Re: Elektriķi
Autors: Ilvis (83.136.137.---)
Datums: 22/11/2007 19:04

kā labāk (---.lf.lv)
Par automātiem kāpņu telpā un dzīvoklī -
1.Par nominālu var domāt tikai tad, kad zina konkrēti uzstādāmo elektroierīču jaudas un arī fāzu skaitu (domāju elektrisko sildvirsmu, jo var pieslēgt 1f vai 3f.)
2. Kādi automāti B vai C ??? Selektīvi tie darbosies tikai pie pārslodzes, īsslēguma gadījumā vairumā gadījumu atslēdzas abi.

Visiem elektroverķiem pārsvarā tehn. doc. tiek norādīts aizsardzības aparāts, ieteiktu vadīties pēc uzstādāmo elektroierīču papīriem.

25m2-???? Viss atkarīgs kas Tev tur atradīsies???????

Piemērs no paša dzīvokļa (virtuvē viss uz elektrību):
ievads - B20 (uzstādīja Latvenergo)-koridorā;
tad kabelis uz sadali dzīvoklī - tad kopējais noplūdes strāvas automāts un tad grupu automāti B10 un B16.

Visu to padarīšanu slēdzot kopā jāpadomā par slodzes sadalījumu pa fāzēm!!!

Tas tā ļoti īsi, varbūt palīdzēs.

Re: Elektriķi
Autors: Olegs (---.cable.ubr12.newt.blueyonder.co.uk)
Datums: 23/11/2007 01:43

to: kā lābāk

nomaini 16A ievadautomatu pret 40A slodzes slēdzi, pec tam veido grupu tīklus - 10A apgaismojumam un 16A spēka tīkliem. Apgaismojumam visiem automātiem jābūt ar B rakstūrlīkni, spēka tīkliem slodzei ar sildelementiem - B raksturlīkni, ar rotējošo slodzi C raksturlīkni

Jautājums - kas par jaunbūvi, ja nav iekšējas elektroinstalācijas?

Re: Elektriķi
Autors: Kaste (---.lf.lv)
Datums: 23/11/2007 03:56

Vai kāds nevēlas savest pieklājīgā kārtībā elektrosadeles skapi dzīvoklī. Visi kabeļi būs pievilkti: Galvenais no kāpņu telpas ar 5-6 dzīslām un automātu, pēc tam trīs atsevišķi no istabām, viens no virtuves, viens veļas mašīnas, viens elektriskās cepeškrāsns, viens trauku mazgājamās mašīnas.
Kāda aptuvenā cena par darbu (bez materiāliem) un kā ar laikiem tuvākajā brīdī? Droši vien tāpat iepriekš jātiekas lai apskatītu, būtu labi kādu kontaktinfo!

Re: Elektriķi
Autors: kā labāk (---.lf.lv)
Datums: 23/11/2007 04:50

Ar ko atšķiras automātiskais slēdzis no slodzes slēžda? Dzīvokļa ievads B16, trīs Poli, cik un kādus tādam var pieslēgt grupu automātus?

Re: Elektriķi
Autors: Juris_F (83.136.136.---)
Datums: 23/11/2007 16:10

Pie tāda ievada automāta vari neiespirngt uz grupu automātiem, jēga būs maza, ja nu vienīgi būs iespēja atslēgt barosānu kaut kādai mājokļa daļai, lai tajā neatkarīgi veiktu darbus. Būs arī indikācija kurā virzienā īso meklēt, jo būs arī atslēdzies tā virziena automāts.
Automāts ir ar iebūvētu aizsardzību, t.i. tas atslēgsies pie kaut kādas īssleģuma strāvas, slodzes slēdzis vienkāŗsi nodrošina noteiktas slodzes ieslēgšanu un atslēgšanu pēc vajadzības. Parsastais apgaismojuma slēdzis arī faktiski ir slodzes slēdzis.

Re: Elektriķi
Autors: Dafna (---.ultranet.lv)
Datums: 23/11/2007 19:54

Elektriķiem!
Jums vēl lielāku atalgojumu? Jūs rīkļu rāvēji ņemat par darbu 2,5 reizes vairāk par materiālu izmaksām. Atnāk, nedeļu pastrādā un noplēš 2500 Ls un vēl par maz? Es tik tiešām nesaskatīju to darbu par 2500 Ls. Pārpūlējušies nebija. man tie 2500 nāca daudz smagākā darbā un nevienu vien mēnesi. Visi celtnieki un meistari ir galīgi nahali. Apmaksu nosaka no zila gaisa. Pēc idejas un ražiguma principiem Darba izmaksām jābūt 20-30% no materiālu vērtības.Ja vēl tas darbs būtu kvalitatīvs un kāds arī atbildētu par sekām. Ja nevajedzētu to stūlbo papīru pie mājas nodošanas tad varētu sūtīt vienu māju tālāk. Jāatzīst ka cilvēki arī ir stūlbi, paši tos rīkļu rāvējus izlaiduši. Paņem kredītu un aizmirst par naudas vērtību. Maksā cik paprasa, nedomājot ka izgāzuši naudu pa velti. Adekvāta tā samaksa vai nē - nedomā. Painteresējos Vācijā. Viņu darbs jau brīžiem ir lētēks nekā Latvijā un strādā cepuri nost. To ko viens vācietis izdara par dienu, mūsu «meistari» čakarē nedēļu.

Re: Elektriķi
Autors: Olegs (---.cable.ubr12.newt.blueyonder.co.uk)
Datums: 23/11/2007 22:56

kā labāk Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ar ko atšķiras automātiskais slēdzis no
> slodzes slēžda? Dzīvokļa ievads B16, trīs
> Poli, cik un kādus tādam var pieslēgt grupu
> automātus?

Redzi, Latvenergo uzstādot pēc skaitītāja 20A automātu nodrošināja tev patēriņu 16kW (20A=16kW) es domāju arī kaut kados papīros tas ir ierakstīts, bet uzstādot dzīvokļī 16A automātu kāds "gudrinieks" samazināja tev atļauto slodzi līdz 10kW (16A=10kW). Pēc normam tas 16A automāts nav vajadzīgs, jo kabeli aizsarga 20A automāts pie skaititāja, bet talāk jau nak grupu automāti. Ta ir vai projektētāja vai montažnieku kļūda.

Slodzes slēdzis, ka jau rakstīja Juris_F ir bez aizsardzības un darbojas kā svīrslēdzis (rubiļņiks) un kalpo el. ķēžu atslēgšanai un ieslēgšanai.


Re: Elektriķi
Autors: kā labāk (---.lf.lv)
Datums: 24/11/2007 04:30

Paldies par autsaucību par slēžiem. Tad kā īsti labāk savest kārtībā elektrosadales kasti dzīvoklī ja koridorī stāv 20A un dzīvoklis tiks dalīts 8 grupās, par to ka proporcionāli jāsadala uz katru fāzi tas skaidrs, bet kāda labāka ieeja no koridora dzīvoklī?

Nu Dafna nolēja! Ir jau gan arī dažiem izcenojumi, un ir arī lētajā galā problēmas (lielas problēmas ar kvalitāti), kur aiz rozetes nav vadu, kur kanalizācijas caurules aiz flīzēm atdalījušās, kur tvaika nosūcēja gofra pamesta bez pieslēguma zem reģipša griestiem. Bet vienmēr mācīts meklēt zelta vidus ceļu - cenu un kvalitāti. Kādi 20-30% no materiāliem, pie mūsu domāšanas? Tā kā darbojos dažādās jomās, šogrīd saskaros ar santehniku. Ir pieejami krāni pa 5 LVL gabalā, vai man stundu čakarēties pa 1 LVL, ja ejot pie friziera jāmaksā 5 LVL par 10 min, autosalonā 20 LVL par nezināmu stundu? Šobrīd klientiem krāni pa 150 LVL gabalā, vai paprasīt 40 LVL. Zinot viņus, nezinu kas būs pirmais, vai mani padzīs, vai paši pakārsies. Bet neesmu bezkaunīgs un zinu savu pelnīto stundas tarifa likmi, lai nečakarētu sei un tevi Dafne.
Sākotnēji, dotajā situācijā labāk painteresēties pie Latvenergo un citiem meistariem un tad spriest par tarifu adekvātumu. Un vēl svarīgāk neaizmirst par kvalitāti un nelīst citu makā, jo ir cilvēki kas plosās un pelna virs 100 un vairāk ir kas būs paradīzē ja viņiem maksās 10 LVL (vai tas būs lēti), tikai nebrīnies ka nekas nebūs padarīts,tas kas būs padarīts - ar problēmām, nu un nerunāsim par to ja meistars pazudīs pats ar visu tehniku un Jūsu iedzīvi.
Domā Dafne, dzīve nav tik vienkārša, vērtē padarīto un samaksu par to nevis savu skaudību cik kurš pelna!

Re: Elektriķi
Autors: kā labāk (---.lf.lv)
Datums: 24/11/2007 07:01

Piebilde:
Tā laikam ir reāla dzīves situācija kam pielāgojas pārējie (kā arī inflācija) - frizierim - 5 LVL, tātad 30 LVL stundā, automehāniķim 20 LVL stundā par nezināmu darbu, par dizaineriem nav ko piebilst -reāla peļņa+plus nevienu neesmu sastapis kam interesētu tehniskā puse, cik reāli un cik rezultātā kāds sīkums izmaksksās.
Kāds piebilda labu piemēru - zobārsti, no manas puses ķirurgi.......kāds mēra viņu darbu vai nē........nepieciešams apmeklē, ja nē tad nē aizej pie kalēja kura izcenojumi ir tavi cerētie, tā ar jebkuru pakalpojumu. Zinu būvniecībā šie pakalpojumi svārstās no 3-15 LVL par stundu, tātad zemākie.
Vai kāds ko piebildīs?

Re: Elektriķi
Autors: hahaha (---.lf.lv)
Datums: 24/11/2007 09:15

Nu ja nav ko piebilst, tad Dafne komentēs, ka ir uzticīga savam darba devējam, ar visu apmierināta, lai kāds konkurents vai jauniņais neizspiestu viņu no silti iesildītās vietiņas. Un kā tā..man stundā 1 LVL, bet citam 5 LVL. Ejot pie friziera zinu cik jāsamaksā un esmu pateicīgs par nogriezto un jauno frizūru, neielienot un neārdoties viņa maciņā..........
Nu ja esi apmierināta ar savu darba vietu un atalgojumu, tad atļaujies dzīvē to ko vari atļauties neskatoties uz apkārtējo tirgus situāciju. Savukārt, ja liktenis nav lēmis man pielāgoties apkārtējai situ;acijai, tad pielāgojos tur kur esmu nodedrīgs un cilvēku psteicības vērts Tā ir bijis vienmēr - kas ceļ pilis, kas vergo. "nekaunīgie un strādīgie ceļ", bet slinkie un atgrūstie žēlojas.

Re: Elektriķi
Autors: spk (84.237.203.---)
Datums: 25/11/2007 01:28

Dafna, Jūsu komentārā ir taisnība par neadekvātumu, un ne tikai elektriķu pakalpojumi ir kļuvuši neadekvāti patreizējā tirgus bardakā. Bet Jums nekādi nav taisnība par tiem 20-30%, darbietilpību un nepieciešamo kvalifikāciju nevar mērīt materiālu cenās. Pēc tāda principa izrakt 1 km grāvi nemaksātu neko, jo materiāli netiek pirkti.
Bet vispār - a kur sāpe? Kopš kura laika ir nepieciešams kautkāds papīrs saistīts ar elektrību mājā, lai nodotu ekspluatācijā?

Re: Elektriķi
Autors: IP Logged (159.148.229.---)
Datums: 25/11/2007 02:22

No kāda pirksta izzīsts, ka darba cena ir mistiski 20-30% no materiālu vērtības??
Ok, saprotu - rudens, depresija, histērija, visi apkārt zagļi un minoritātes... ;)

Re: Elektriķi
Autors: Enriko (---.proxy.astra-net.com)
Datums: 25/11/2007 17:19

Rakstiet erikstriks@#$%&inbox.lv Stradaju brivdienas.

Re: Elektriķi
Autors: martell (159.148.190.---)
Datums: 30/11/2007 20:00

=>>>jautā
par halogēnlampām paralēlajā slēgumā... Ir transformatori (veikalā jāskatās un jāprasa), kuriem sekundārais gals ir dalīts - 11.5, 12.0 un 12.6 volti, ja nemaldos. No personīgās pieredzes iesaku tādus izvēlēties un spuldzes vienot pie 11.5 voltu spailes. 6 gadu laikā no 5 halogēnspuldzēm neviena (!!!) nav izdegusi, lietojot gandrīz vai pastāvīgi. Spožuma starpība ir nebūtiska. Acīmredzot tā 0.5...1 volta starpība ir būtisks moments lampu ilgmūžībā. Tas tā - starp citu - ar "zaļām pārdomām"...

Re: Elektriķi
Autors: Gunārs 1 (78.84.57.---)
Datums: 15/12/2007 02:11

Gribēju pieslēgt el. plīti (Ir 3 fāzes, plīts jauda lidz 7kw)viss ir, iegādājos kabeli 4x4, bet man kolēģis saka, ka vaag 5x4 (piecdzīslu), nevis 4x4, lai gan ir tikai 3 fāzes un 0:( Vai kāds var paskaidrot, kāpēc vajag 5.???

Re: Elektriķi
Autors: EjTakTu (78.84.45.---)
Datums: 15/12/2007 07:22

=> Gunārs 1
5 vads būs priekš Tavas un citu ģimenes locekļu dzīvības un veselības saglabāšanas, kad plīts uztaisīs šaizi ;) Tas ir zemējuma vads.Būs vien uz vārda jānotic, ka 0 nav zeme ;) Parasti plītīm ir iespēja fāzes apvienot (palasi aprakstu) Tā kā ticams, ka mierīgi vari iztikt ar 2 fāzēm. Tad Tev pietiks arī ar 4X4... Vispār parocies meklētājā, pa šito tēmu malts ne vienu reizi vien.

Re: Elektriķi
Autors: Gunars1 (78.84.57.---)
Datums: 15/12/2007 15:50

Paldies par info!:)Lai jauka diena!

Pašreizējā: 3 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **  **     **  ********  **    ** 
 **     **  **  **  **  **     **  **        **   **  
 **     **  **  **  **  **     **  **        **  **   
 **     **  **  **  **  **     **  ******    *****    
  **   **   **  **  **   **   **   **        **  **   
   ** **    **  **  **    ** **    **        **   **  
    ***      ***  ***      ***     ********  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727