UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Vai ir vēts būvēt kamīu
Autors: tupsunītis (87.110.228.---)
Datums: 26/12/2007 03:13

Priecīgus Ziemassvētkus! un tagad pie jaut.- ir doma privātmājā iebūvēt kamīnu. Vajadzētu mājas pirmajā stāvā un protams, būs vajadzīgs arī skurstenis. Tātad izmaksas būs kārtīgas. Tad nu rodas jautājums, cik tas ir lietderīgi!Palasījos forumā- līdzīgi kā ar treažieriem, daudzi uzskata, ka to vienalga cilvēki neizmato. Bet manas domas ir- ka privātmājai, kur ir gāzes apkure, kritiskā situācijā vajadzētu būt pieejamam kamīnam kā siltuma avotam. Vot i' štukoju- vai ir vērts, vai tērējot tādu naudu būs gaidītais gandarījums. Kādas ir jūsu domas?

Re: Vai ir vēts būvēt kamīu
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 26/12/2007 03:39

Kamīnu kurina tikai pirmajā gadā pēc tā uzmūrēšanas un arī tikai tad, kad ierodas viesi. Pēc tam kamīns pakāpeniski pārvēršas par miskasti, kurā samet visus degošos sadzīves atkritumus. Ja neticat, tad pievēršiet uzmanību citās mājās, kur speciāli netiek gaidīti ciemiņi. Nu nesanāk pie mums dzīvot tā kā rāda angļu filmās, kur kungi pavada laiku pie kamīna. Viņiem tur Anglijā pavisam cits klimats un kamīns mierīgi nodrošina minimāli nepieciešamo apkuri ziemas laikā. Pie mums ar pliku kamīnu var nosalt un vajag daudz nopietnākas apkures sistēmas. Alternatīvu apkuri vajag noteikti, bet ir jau arī citi lētāki varianti.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 26/12/2007 19:15

Es uzskatu, ka vērts būvēt. Nav jau uzreiz jāmērķē, ka ar kamīnu apkurināsi visu ēku, bet kritiskās situācijās vismaz divas guļamistabas apkurināt var.
Es ieteiktu saucamo krāsns- kamīnu. Tas ir čuguna kurtuvi ar stikla durvīm, kuram var nodrošināt ilgdedzes degšanu ~4..6 stundas. Un tam jāapmūrē masīva sasaistīta pilno māla ķieģeļu čaula.
Cik saprotu mežā ar kritušiem kokiem problēmas nebūs.

Autors: aae (87.110.151.---)
Datums: 26/12/2007 23:53

Pilniigi piekriitu Ivaram, kamiins ar daudzmaz pareizu kurtuvi ir ljoti efektiivs apsildiishans liidzeklis. Pashlaik lietoju kamiinkraasninju, kuras vietaa plaanojaas kamiins, ziemas laikaa tiek kurinaata gandriiz katru vakaru, nu jau 3.gadu, patiikami... noteiki iesaku.
Bet var jau arii samest "sadziives atkritumus"... :D DidzisP - Tev varbuut liigums ar atkritumu izvedeejiem nav nosleegts vai kaa? :)

Datums: 27/12/2007 00:52

aae, es tikai stāstu savus novērojumus par kamīnu lietošanu citās mājās. Nezinu, kā tur ar atkritumu savākšanu, bet skaists kamīns, piemests ar veciem papīriem un tukšām čipšu pakām, izskatās briesmīgi. Man pašam ir klasiska plīts ar rieri un sēdmūrīti. Neviens kamīns netur līdzi sēdmūrītim, kurš vienmēr svilina vienu vaigu. Kad mūrēju sēdmūrīti, tad nācās uzklausīt vienu otru dzēlīgu piezīmi, bet tagad "nemodernā apkures objekta" izsmējējus nevar dabūt no tā nost. Nav jau runa par mūrīšiem, jotuliem vai kamīniem, bet par to, ka alternatīvu apkuri mājai vajag noteikti. Pārejais jau ir gaumes un dzivesstila lieta. Es labprāt "sasildu kaulus" uz sēdmūrīša un kamīns man nafig nav vajadzīgs. Ja citam cilvēkam patīk kamīns un viņš regulāri to kurina, tad jābūvē kamīns. Es tikai esmu pret bezjēdzīgu sekošanu modei un "zīmēšanos" ar kamīnu citu priekšā, kaut pašām saimniekam kamīns ikdienā nav vajadzīgs un kalpo par miskasti.

Autors: tante (78.84.43.---)
Datums: 27/12/2007 03:12

...vispirms vajadzētu apsvērt kādam nolūkam kamīns tiks izmantots- ja tikai kā rezerves siltuma avots, tad nav vērts, bet ja var veidoties tradīcija saimei novakarēs sērst pie dziva uguns, pie tam tur pat cept šašliku vai ko citu- tad noteikti vajag- tikai nopietni jāizvērtē kamīna veids un pielietošanas iespējas- ne visiem var turēt durvis atvērtas un ir ierobežotas iespējas tajos pagatavot kādu našķi...

Autors: rihis-a (81.198.147.---)
Datums: 27/12/2007 05:20

Sev mājā kamīnu uzmūrejām, bet īpaši tas netiek lietots!! Vairāk to lieto kā Didzisp saka " samet visus degošos sadzīves atkritumus"!! Bet ja kamīnu iekur, tad siltumiņš ir, bet ne uz ilgu laiku!!

Autors: EjTakTu (78.84.45.---)
Datums: 27/12/2007 06:23

Tā kā savu vonungu apkurinu ar kaut ko līdzīgu centrālapkures kamīnam, būs jāsāk domāt par gāzes pievilkšanu ;) nez vai šamējo lietošu?
Ja nopietni, rezervei garāžas stūrī var nomest kādu godmaņjotulu ;) tomēr lētāk sanāks, aizņems mazāk vietas. Un čuguns jau nerūsē. Nu bet skursteni tik un tā vajadzēs :(

Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 27/12/2007 16:05

Mums ir kamīns un tiek lietots diezgan bieži - omulībai un arī papildapkurei. Pāris reižu vētras laikā, kad bija problēmas ar elektrību, tas bija reāls siltuma avots un neļāva mājai atdzist. Mums ir tāds ar akmeņiem, kas akumulē siltumu, tāpēc silda vēl labu brīdi pēc kurināšanas beigām. Esam ļoti apmierināti un nevaru iedomāties māju bez kamīna!:) Čipšus neēdam, bet piena un sulas pakas arī kamīnā nestāv!:)

Autors: xxx (195.122.28.---)
Datums: 27/12/2007 17:33

Tad luuk. Projekteejot maaju sieva bija par es pret kamiinu.
Zinjoju kaa ir zhobriid! Nebriidi nenozheeloju ka man ir kamiins. Shitaados dregnos veejainos vakaros ir pat ljoti patiikami ka maajaa ir dziivaa uguns un arii siltumu dod pieklaajiigu. Pa dienu radiatorus var nogriezt mazaakus un ir ljoti maajiigi. Man ir klasisks kamiins ar chuguna kurtuvi (no kurienes ari suiltums) un stiklu kuru var atbiidiit uz augshu (giljotiina). Taadeejaadi panaakam valjeejas uguns "efektu". Blakus atrodas Tv taakaa var teikt ka atrodas redzeslokaa visu laiku.
Sulas pakas u.c. kamiinaa nemetu. Tam domaata miskaste. Ja nu gadaas kaads ljati labi degoshs ietinamais papiirs utt tad izmantoju malkas grozu.

Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 02/01/2008 16:24

paldies komentētājiem.
Ieraudzīju argumentētu atbidi arī uz sev interesējošiem jautājumiem :)

Autors: Ugunsmīlis (---.bank.lv)
Datums: 09/01/2008 17:29

Man bija kamīnkrāsniņa, tagad plānoju kamīnu. Pirmkārt, gribas lielu tīru stiklu, caur kuru varētu labi redzēt uguni, otrkārt kamīnkrāsniņai ir ļoti spēcīgs siltuma starojums - vismaz 1-1,5m attālumā sānos nedrīkst būt mēbeles. Tas atņem lietderīgo telpu. Treškārt, kamīnkrāsniņa ir liels bīstams karsts klucis, no kura jātur pa gabalu sīkie. Un vēl tā putekļu slaucīšana.... Savukārt kamīns ir reizes 4-5 dārgāks objekts un uzmanīgi jāskatās, lai kurtuvei būtu daudzveidīgas regulācijas iespējas, savādāk var trāpīties iepirkt "ātro" kurtuvi, kas rij malku un uz nakti atstāta izdeg stundas laikā. Atšķirībā no kamīnkrāsniņām ir daudz visādi "kreisie" ražojumi, kurus, redziet, nevar kurināt ar cieto koku malku (pārdeg) utml. Mans personīgias secinājums - vismaz 1000 ls vajag par labu kurtuvi ar paceļamo stiklu (pēdējais sadārdzina, bet ļauj baudī dzīvo uguni, ja vilkme pietiekama).

Datums: 09/01/2008 19:20

"gribas lielu tīru stiklu" gribēties jau nav kaitīgi, tikai reālajā dzīvē tas nav iespējams. Man vēl nav nācies redzēt lielu tīru kurtuves stiklu. Kamīnam jāievēro vēl lielāki ugunsdrošības noteikumi, īpaši ja uguns ir atklāta. Tāds variants, ka kamīns nedeg atvērts vispār nav pieļaujams, jo tad malkas piemešana pārvērtīsies par istabas izdūmošanu. Par to ilgdegšanu arī ir jāskatās. Ko dod ilgdegšana, ja no kamīna nenāk siltums. No vienas pagales var izdabūt tik siltuma, cik tajā ir un pilnīgi pofig, vai dedzini ilgi, vai fiksi. Par to ilgdegšanu ir kārtējais tirgotāju triks un cilvēki uzķeras. Liekas taču, ja ilgāk degs, tad būs vairāk siltuma, bet tā taču nav. Kamīns nekad nav bijis ekonomisks apkures veids.

Autors: elektriķis Māris (83.136.136.---)
Datums: 09/01/2008 19:51

PAr siltuma daudzumu no pagales ir pareizi, bet dedzinot to ātri rodas vairāk dūmgāzes kas aiziet atmosfērā, nepaspējot atdot siltumu telpai!

Datums: 09/01/2008 20:44

Ja pa tiešo laiž dūmus skurstenī, tad protams, pagales siltums izies gaisā, bet var jau laist dūmus caur siltummūri. Ne jau par to iet runa, bet gan par to, ka cilvēki cer ar trim pagalēm, kuras dedzina daudzas stundas, dabūt siltu māju. Liekas tak, ja krāsns ilgāk deg, tad būs vairāk siltuma, bet tā taču nav. Ko var darīt, ja trūkst elementāru fizikas zināšanu un tirgotāji to veiksmīgi izmanto.

Autors: Vecis no laķiem (87.110.18.---)
Datums: 09/01/2008 21:00

Dzīvoju laukos.Uzbūvēju kautko līdžīgu kamīns - krāsns.Telpu virs kurtuves piepildīju ar laukakmeņiem apm 0,5m biezumā kurš tiek uzsildīts ar caurplūstošu siltumu.Iekurināšanas režīmam šinī slānī ir ievietota kanalizācijas čuguna caurule kur ir aizverama.Iekuršanai tas ir vajadzīgs lai pārlieku neaizkvēpinātu akmeņu krāvumu.Efekts iekš tā ka akmeņi ilgi saglabā siltumu un to vienmērīgi atdod.
"Izpīpēju" ka atklātai liesmai piemīt ārstieciskas īpašibas.Vai daudz esat dzirdējuši ka turisti sildoties pie ugunskura būtu saslimuši ar gripu vai pat ar tām nieka iesnām?Kārtīgi izkarsējot visus sānus tiek nomņemti sāpju simptoni!

Datums: 09/01/2008 22:06

Protams, ka dzīva uguns un atklāta liesma ir pavisam cita lieta, nekā čuguna būrī iespiesta un aiz stikla paslēpta uguns. Nu jā, no atklāta kamīna dzirkstele var izdedzināt caurumu glaunajā tepiķī, vai arī kāds dūms var nokvēpinātdārgo kamīna apdari. Vēl jau vajag labu meistaru, kurš prot uzmūrēt kārtīgu kamīnu. To bleķa gabalu jau katrs duraks var ar riģipsi apšūt, bet kārtīgu ķieģeļu kamīnu uzmūrēt prot tikai retais meistars.

Autors: Harijs T (---.ejae.lv)
Datums: 09/01/2008 22:42

Es sev likšu podiņkrāsni kas tiek izgatavota Somijā. Principā izskatās kā kamīns, iekšā tiks iestrādāti elektriskie tenti kas automātiski ieslēksies pie noteiktas temperatūras. Māja būs 160 kv/m un plānoju patērēt 4 m3 malkas sezonā, ja kurina tikai ar malku.

Autors: v_t (78.84.44.---)
Datums: 09/01/2008 22:53

cik dienu sezonā?

Datums: 09/01/2008 23:12

Malku mēta steros un ar četriem steriem nekad nepietiks priekš tādas mājas apkures. Ja vēl piesildīs ar elektrību, tad jā , bet čeri steri malkas poietiek labi ja šašliku cepšanai.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   ******   ********  **     **  **     ** 
       **  **    **  **        ***   ***  **     ** 
       **  **        **        **** ****  **     ** 
       **  **        ******    ** *** **  **     ** 
 **    **  **        **        **     **   **   **  
 **    **  **    **  **        **     **    ** **   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727