UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Margrieta ()
Datums: 16/01/2011 13:14

Vasarā firma mums uzbūvēja egles guļbaļķu pirtiņu. Baļķi it kā tika iepriekš apstrādāti ar šķīdumu pret pelējuma sēni. Pēc pirtiņas uzbūvēšanas apstrādājām pirtiņu ar lineļļu. Tagad ievēroju, ka uz dažiem baļķiem ir uzmeties pelējums! Kā to var dabūt nost un kā tas veidojas? Kā pasargāt arī turpmāk pirtiņu no pelējuma. Tas pats attiecas uz galdu no guļbaļķiem. Paldies par ieteikumiem.

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/01/2011 14:00

Pasteidzāties ar lineļļu (un, starp citu, priekš kam vispār), taču gan jau baļķi izžūs ar laiku arī caur to. Žūšanu paātrinās vēdināšana, vai, vēl labāk, apkure no iekšpuses. Pelējušās vietas var padedzināt ar:
[www.relika.lv]
Gada sausākais mēnesis ir aprīlis, tad visus logus, durvis un lūkas vaļā caurām dienām.
Galds, es ceru, vismaz kopš oktobra stāv zem jumta?

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Margrieta ()
Datums: 16/01/2011 14:10

Jā galds stāv zem jumta, bet pirms tam visu vasaru bija ārā un riktīgi saelēja. Atbrauca meistari un nopūta ar hloru, lai balts paliek... tomēr atkal ne ar ko neapstrādāja. Tagad tas stāv zem jumta, bet atkal jau sācis pelēt. Vajadzēja taču apstrādāt ar pretpelējuma šķīdumu.
Par to vēdināšanu un kurināšanu. Baļķi nopelējuši no ārpuses.


Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/01/2011 14:38

Nav svarīgi, no kuras puses šobrīd pelē. Koks ir gana higroskopisks arī virzienā šķērsām šķiedrām, tāpēc svarīgi iespējami ātrāk mazināt summāro mitrumu baļķī, tad arī sēnes pārstās augt. Sabildē un aizej pakonsultēties uz to pašu sia Relika vai Koksnes ķīmijas institūta bionoārdīšanās un aizsardzības laboratoriju.



Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/01/2011 15:04

Uztaisi vismaz vienu caurumu, pa kuru pūt iekšā gaisu ar ventilatoru, kuru ieslēdz mitruma devējs, kad mitrums mazāks, piemēram, par 85%.
Piemērs mitruma sadalījumam nepilna gada laikā pierīgā:

Dziļāk kontinentā (Latgalē) un klajās vietās mitrums būs mazāks, pie jūras - lielāks.
Standarta slēgums ventilatoram ar mitrumdevēju nederēs, jo tas slēdz iekšā, kad mitrums lielāks par slieksni, bet Tev vajag, kad mazāks.

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Margrieta ()
Datums: 16/01/2011 15:07

Paldies par izsmeļošiem ieteikumiem. Noteikti darīšu kaut ko no minētā, lietas labā!

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Didzisp ()
Datums: 16/01/2011 16:36

Ēkas iekštelpām protams vajag ventilāciju, bet baļķus no ārpuses vari i nečakarēties ar tām ķīmijām apstrādāt- tāpat ar laiku "Latvijas pelēkais" tonis būs klāt:). Man pašam ir māja apšūta pirms desmit gadiem ar dēļiem un zinu ko runāju. Nu nav pilnīgi nekāda laka, eļļa, vai cits smāķis, kurš saglabātu koku āra apstākļos kā tiko mizotu!Labāk neķer krenķi un gaidi,kamēr viss paliks smuki pelēks. Es jau te vairākkārt esmu piedāvājis konjaku cilvēkam, kurš varēs pārdīt vismaz desmit gadus vecu koka sienu, kura mūsu klimatā, ar gadiem nepaliktu pelēka. Daudzi jau te ir sprēgājuši par lineļļām vai nez kādām tur svešzemju ķīmijām, bet konjaks kā pie manis, tā pie manis:) Jebkura koka siena no ārpuses Latvijā ar gadiem paliek pelēka un tur neko izdarīt nevar!

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Gatisss ()
Datums: 17/01/2012 13:02

Didzisp - pilnīgas muļķības tu runā.Man pašam laukos ēkai,koka durvis un jumta kores sienas apstrādātas ar "Pinoteks" un jau 8 gadus,kopš uzlikšanas,nav pārkrāsots.Šī būs pirmā vasara,kad plānoju atsvaidzināt krāsojuma toni...un vēl jo projām nekāds pelējums nav parādījies,ja nu vienīgi uz durvīm,bet arī ļoti minimāli.
Un vispār,koka apšuvumus,pie ārējās iedarbības ir jāapstrādā ik pēc 2 gadiem,lai tie labi saglabātos un nepaliktu pelēki,ar to ir jārēķinas!


Un kaimiņš reiz,daloties pieredzē,ieteica,krāsot tikai ar tādām krāsām,kas veido mīkstu krāsojuma kārtņu,jo tad tā,mitruma un saules ietekmē nelobīsies nost,labāk turēsies pie koka :) Eļļas krāsas veido cietu krāsojuma kārtu,tāpec mitruma un saules iedarbības dēļ,tā ar vien vairāk sāk lobīties nost no koka visrsmas.

Ceru,ka kādam šis ieteikums palīdzēs :)

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 17/01/2012 13:10

Pelējums uz durvīm ir no iekšpuses?

Re: Pelējums uz guļbūves baļķiem.
Autors: aaaa ()
Datums: 17/01/2012 14:40

Man kaimiņš uztaisīja smalku smalko galdu no žāvētiem kokmateriāliem. Stāvēja gan šis lietū. Sapelēja! Man blakus darba galds pie šķūņa - arī lietū, ne pel, ne ko. Atšķirība? - Lineļļa!!! Lineļļu var dzert ar karoti, lai vēders darbojas, bet malēt viņu uz koka ir lielākā kļūda ārdarbos, ko vispār var izdarīt. Lineļļa ir lieliska baktēriju barība, īpaši saulē sadalījusies. Skandināvi vienmēr ir brīdinājuši par lineļļas lietošanu ārdarbos. Viņu var lietot, bet ne bez piedevām.
Pelējums veselu koku neēd, bet ēd saules staru noārdītu koksni - galvenais ir koku pasargāt no UV stariem. Ja negribas zaudēt koka toni un krāsot ar sedzošu krāsu, tagad ir gana daudz visādu UV-filtrus saturošu bezkrāsainu smāķu, kas reizē satur arī fungicīdus (cena gan kosmoss). Protams, labāku fungicīdu par indīgiem smagajiem metāliem nav, bet te nu atkal jārēķinās ar guļbūves ietonēšanu zaļpelēkos toņos, jo plašāk pielietojamie ir vara/hroma/varbūt niķeļa un bora savienojumi, kas koku nokrāso. Labākais, protams, arsēns, bet tādu vairs nekur netirgo, un labi vien ir.
Koku, lai tas nepelētu, nevajag pilnīgi izžāvēt, pietiek apžāvēt pāris milimetrus virsmas, tad pelējums nemetīsies.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********    ******    *******   **    ** 
 **     **  **     **  **    **  **     **  **   **  
 **     **  **     **  **               **  **  **   
 ********   ********   **         *******   *****    
 **         **     **  **               **  **  **   
 **         **     **  **    **  **     **  **   **  
 **         ********    ******    *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727