UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Elzii ()
Datums: 22/01/2022 13:16

Sveiki! Koka mājā ir ievilkti elektrības vadi aiz reģipša. Kad vienai lampai žurkas pārgrauza vadu, sapratām, ka tā nebija laba doma. Kādi ieteikumi? Pārvilkt visus vadus ārpusē? Likt gofros? Vai drošinātāji vienmēr nostrādā šādos gadījumos? Mums ir bažas par ugunsgrēka iespējamo izcelšanos... Žurkas indējam, bet tāpat kāda pamanās izdzīvot.

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Hmm ()
Datums: 23/01/2022 11:24

Lai nostrādātu "parastais" drošinātājs vajag kārtīgi īsslēgumu - starp fāzi un 0 vai zemi. Principā atkarīgs, kā izolācija bojāta, reizēm var līdzēt noplūdes automāts, var nekas nelīdzēt un pamanīt tikai mērot kabeļu izolācijas pretestības.
Ja grauzēji ikdienišķa problēma vai nevajag cīnīties plašāk un reizē mazināt iespējas iekļūt ēkā? Grauž gandrīz visu, kas sagraužams, izņemot metālu un betonu :)

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Datums: 23/01/2022 14:01

Vispār grauzēji var radīt problēmas nopietnas, galvenā problēma ir dzirksteļošana. Piemēram ieslēdz tādā aizgrauztā vadā kaut ko jaudīgu, piemēram putekļusūcēju un tur mierīgi var sākties dzirksteļošana. Otrā bēda, ka kaut kādu iemeslu dēļ gr tiem vadiem cilvēkam ir jāņemas un var uzkāpt ar basu kāju un tad jau ir trieciens.
Problēma ar dzirksteļošanu ir tāda, ka viņu nespēj noteikt parastais vai noplūdes automāts. Dzirksteļošanas aizsardzībai ir domāts speciāls automāts AFDD (Arc Fault Detection Device). Godīgi sakot tā īsti neesmu redzējis pie mums pārdošanā, bet viņi noteikti ir nopērkami. Maksā dārgi, bet nu iespējams ir to vērti. Principā viņus izmanto teiksim tādās vietās, kur risks uz nosvilšanu baigi liels - piemēram siena šķūnis, muzejs, patiesībā koka ēka arī. Parastās normālās mājās vajadzība pēc tāda ir minimāla. Es domāju, ka viņi maksā ap kādiem 200 un uz augšu EUR. Es tā kā sev tādu gribētu ielikt, bet nav sanācis. Ugunsgrēkiem parasti ir 3 iemesli - krāsnis, vadu dzirksteļošana un kaut kāda svecīšu dedzināšana/'pīpēšana dīvānā. Reāli ja tā padomā, tad ir vērts - apdrošināšana piemēram mājai maksās arī diezgan lielu naudu un katru gadu.
Gofras aiz sienas protams palīdzēs, bet ja nav mega aizspriedumi, tad var vilkt arī pa iekšsienām un likt kabeļkanālus. Protams tas būs psiholoģisks tests - vai tie kabeļkanāli ir glīti, bet drošāk tas noteikti būs. :)

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Datums: 23/01/2022 14:04

Jā, tagad modē ir kabeļus likt caurulēs (nezinu kā to metodi sauc) un vispār baigi glīti tas izskatās. Tāds gaumīgs industriālais stils. Pret tādu man nekas nebūtu pretī savā mājā, manās acīs noteikti smukāk par plakanajiem kabeļkanāliem. Bet nu gaumes jautājums.

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: ETT ()
Datums: 23/01/2022 16:16

Vilnis_Radio, tās saucās elektroinstalācijas caurules. Kādus padsmit gadus atpakaļ ar tādām vienā palielā alus darītavā jaunuzbūvētajās telpās savilkām ugunsdrošības signalizāciju. Tik krāsu izvēle tāda pašvaka - plastmasa gaiši pelēka un pavisam neliels piedāvājums ārzonai melnas. Ir arī alumīnija.
[www.elektrika.lv]

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Aldiss ()
Datums: 23/01/2022 18:25

Ja kabelis būs žurkai ceļā, tad plastmasas gofra vai kanāls to nepasargās. Parasti žurka vienkārši vēlas paplašināt caurumu no vienas telpas uz otru, bet tur kabelis priekšā...

No grauzēju un ugunsdrošības viedokļa nevajadzētu atstāt neaizpildītu telpu aiz riģipša apšuvuma,jo vēl vairāk koka mājā, kur degšanas rezultātā aiz apšuvuma veidojas perfekts skurstenis. Celulozes vate ir tik ļoti eko, ka grauzēji tajā nedzīvo un pati par sevi tā arī nedeg. Nākošā izvēle ir akmens vate, kas arī nedeg un tajā var likt plikus elektrības vadus bez izolācijas, toties grauzēji tajā var sataisīt alas. Minerālvate(stikla vate) nedeg, bet pie nelielas liesmas izkūst un izveidojas "skurstenis".

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Svimart ()
Datums: 23/01/2022 20:42

Amerikāņi cik youtube var redzēt bāž kabeļus metāla caurules....

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Elzii ()
Datums: 25/01/2022 13:27

Paldies par info! Papētīju to AFDD iekārtu, liekas ļoti vērtīga. Un ir pat pie mums nopērkama. Tikai izskatās, ka reti kurš elektriķis par tādu zina...

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Elzii ()
Datums: 25/01/2022 13:28

Tas šķiet nereāli...

Re: Elektrības vadi aiz reģipša un žurkas
Autors: Elzii ()
Datums: 25/01/2022 13:30

Sapratu ideju par "skursteni", bet remonts jau ir pabeigts un negribas gluži visu jaukt nost, turklāt tas būtu ļoti dārgs pasākums...



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **  ********   ******    **     ** 
 **        **     **  **        **    **    **   **  
 **        **     **  **        **           ** **   
 ******    *********  ******    **   ****     ***    
 **        **     **  **        **    **     ** **   
 **        **     **  **        **    **    **   **  
 **        **     **  ********   ******    **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727