UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Dokumentu kārtošana!
Autors: Pavels.O ()
Datums: 27/12/2017 08:10

Labrīt pēcsvētku rītā!
Vēlos iegādāties kaimiņa zemesgabalu - dārza gabals dārzkopības sabiedrībā, dārza īpašnieks cienījamā vecuma cilvēks, ar visu no tā izrietošo...
Ir tāda lieta, ka uz zemesgabala 35+ gadus ir pamati, pa lielam labā stāvoklī, šis tas labojams, bet nav nekas kritisks (pastāv iespēja pamatus gan izmantot, gan demontēt).
Biju pie vairākiem notāriem interesēties par pirkuma niansēm un ir sekojoša lieta: pamatiem ir atzīme, bet tie nav ienesti zemesgrāmatā. Notāri atbild, ka pirkt vari, bet rēķinies ar problēmām nākotnē, ja vecie īpašnieki / mantinieki cels tiesības uz būvi.
Piedāvā ienest pamatus zemesgrāmatā, bet jautājums - cik tas ir laikietilpīgi un čakarīgi, kas nepieciešams, ar ko sākt u.t.t.
Pārdevējs pats neko nedarīs, gadi ņem virsroku, turklāt uzskata ka pamati ir liels + nevis apgrūtinājums. Vai iespējams to visu pašam kārtot uz pilnvarojuma pamata? Vai aizvest viņu uz kaut kurieni kārtot papīrus?

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: Niks (neīstais) ()
Datums: 27/12/2017 09:18

Vai tad ir problēma nopirkt šo zemesgabalu juridiski ar visiem pamatiem? Ja tu pērc no esošā īpašnieka zemesgabalu ar visiem pamatiem, manuprāt nevajadzētu būt nekādām pretenzijām pēc tam no šī īpašnieka mantiniekiem. Jo, ko esi nopircis, tas taču ir tavs.

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: Tom ()
Datums: 27/12/2017 09:26

Nesen gāju cauri līdzīgai situācijai.

Atnilde Nikam, juridiski nav iespējams nopirkt īpašumu, kurš nav Zemesgrāmatā. Visticamāk šie pamati ir reģistrēti VZD, bet nav nav Zemesgrāmatā. Neviens nopietns notārs neparakstīsies zem šāda darījuma. Un pat, ja parakstīsies, jaunais īpašnieks uzprasās uz problēmām.

Pāvel, piedāvā īpašniekam pats nojaukt pamatus, ataicini būvvaldi, lai viņi konstatē, ka pamati dabā vairs neeksistē. Ar šo aktu tad dodies uz VZD, lai viņi noņem atzīmi no savām datubāzēm. Tālāk jau viss kā parasti.

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: jtdesign ()
Datums: 27/12/2017 09:46

Ja pašam nav tuvu 100% skaidrs, ko iesākt ar pamatiem, tie noteikti nav +, lai ko arī pašreizējais īpašnieks nebūtu iedomājies.

Kā šie pamati radušies? Ir bijis kāds padomjlaiku projekts (ja nav saimniekam, būvvaldes arhīvā var būt)? Vai pilnīgi nelegāla būve (mantot gan drīkst arī nelegāli tapušas lietas)? Ko nozīmē vārds "atzīme" (vai ir piešķirts kadastra numurs/apzīmējums)?

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: Tom ()
Datums: 27/12/2017 10:19

Manā gadījumā bija kadastra numurs, kurš nebija reģistrēts Zemesgrāmatā. Mēs ar iepriekšējo īpašnieku vienojāmies, ka viņš pats demontēs un visu nokārtos ar būvvaldi un VZD. Kā ir autoram, nezinu.

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: Pavels.O ()
Datums: 27/12/2017 12:26

Tieši tā ir, kā Toms raksta. Pamati ir reģistrēti VZD, bet nav zemesgrāmatā.
Dabūju no viņa mājas projektu (esošo pamatu projektu), nezinu vai projekts būvvaldē bijis saskaņots, tie pamati ir 80to pašas beigas, varu aizbraukt uz būvvaldi pajautāt, bet vai tas ko dos.
Kungs ir 70+ gadus vecs, pats neko nejauks un kamēr nenopirkšu zemesgabalu neko neļaus jaukt nost. (gatavs pārdot, bet diez vai izpratīs esošo situāciju)
Viņa radus esmu redzējis 2 reizes pēdējo 27 gadu laikā, apciemot nebrauc, bet gan jau kā mantinieki sarosīsies.
Esošie pamati, manā skatījumā, ir liels apgrūtinājums, bet viņš uzskata pretēji.
Kaut ko viņam ieskaidrot ir diezgan sarežģīti, viena standarta atbilde.
Vai ir kāda iespēja legalizēt pamatus un ienest tos zemesgrāmatā?

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: Miervaldis.l ()
Datums: 27/12/2017 13:10

ir.

Jātaisa projekts un jādabūn jaunbūves statuss..

Izmaksas varētu būt tuvas šīz zemes plēķa iegades summai.

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: kkk ()
Datums: 27/12/2017 13:23

Ja arī VZD ieskatā ēka (pamati) pieder zemes īpašniekam, tad nevajadzētu būt problēmām ierakstīt zemesgrāmatā, bet to protams, var izdarīt tikai īpašnieks (vai pilnvarota persona). Aktuālais normatīvs - likums "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā", 18. pants. Jāpieprasa izziņa no VZD un tad nostiprinājuma lūgums. 2 reizes opi izvadāt pa iestādēm :).

Pat ja var pārdot ēku, kas nav ierakstīta zemesgrāmatā, kautkā notāram ir jāpārliecinās, ka ēka pieder pārdevējam un te tāpat būtu vajadzīga tā VZD izziņa. Ja notārs tādu līgumu uztaisa, tad šis līgums ir pamats ierakstīt zemesgrāmatā gan zemi, gan ēku uz pircēja vārda, tā ka varbūt no sākotnējas ierakstīšanas zemesgrāmatā var izvairīties, bet tas jautājums notāram.

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: jtdesign ()
Datums: 27/12/2017 17:31

Ēkas un būves "kā viņas stāv" ierakstīt bez problēmām ZG varēja īsu brīdi pēc 2000.gada, tagad šis process tik vienkāršs vairs nav un bieži var izrādīties neiespējams (būves bez papīriem un šajos laikos tajā vietā tādu būvēt nedrīkst).

Projekta sējumā jābūt rajona arhitekta zīmogam un parakstam, cita nekā var nebūt. Būvatļaujas nebūšana gan ir stipri vairāk ticama.

Bet šajā gadījumā pirmais brauciens uz būvvaldi, pēc tam uz VZD. ZG tikai finālā. Bet, tā kā pamati ir apgrūtinājums un nevienam nav vajadzīgi (arī pārdevējam, viņš grib tikai naudu), vienoties, iemaksāt rokasnaudu (ar līgumu), likvidēt pamatus, nolīdzināt zemi, dabūt no būvvaldes izziņu par būves neesību un pabeigt pirkumu.

Re: Dokumentu kārtošana!
Autors: arre ()
Datums: 27/12/2017 18:14

Ja cena apmierina, zemesgabala pirkuma līgumā atrunāt atrunāt arī z/g nereģistrētu pamatu iegādi ar kadastra nr. Pēc tam pats visu sakārtosi. Vecais tevi iesūdzēt nevarēs. teorētiski uz pamatiem varēs pretendēt mantinieki un jāt tev prātu, bet maz ticams, ka aizdomāsies līdz tādai lietai.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **      **  **     **  **         ******   
  **  **   **  **  **  **     **  **        **    **  
   ****    **  **  **  **     **  **        **        
    **     **  **  **  **     **  **        **   **** 
    **     **  **  **  **     **  **        **    **  
    **     **  **  **  **     **  **        **    **  
    **      ***  ***    *******   ********   ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727