UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Dokumenti pērkot zemi.
Autors: cop ()
Datums: 31/08/2018 17:35

Gribētu saprast vienkāršākiem vārdiem, kādi dokumenti jākārto, lai pirktu zemi un netiktu apčakarētam.
Cik saprotu, pirmais ir pircējam jāmeklē pašvaldībā pirmpirkuma tiesību atteikums?
Pēc tam iet pie notāra abas puses un kārto pirkšanas pārdošanas līgumu vai nostiprinājuma līgumu. Man šeit nav skaidrs, ar ko viņi atšķirās.
Pēc nostiprinājuma līguma pārdevējs vēlas, lai samaksā nelielu daļu naudas uz rokas. Tā var darīt? Nav kaut kāda fiška? Tur noteikti arī kāds līgums jāslēdz?
Ja reāli papīros figurēs mazāka summa kā samaksāju, tad banka to ņems vērā kā zemes vērtību priekš hipotekārā kredīta piešķiršanas mājas būvniecībai vai viņi skatās nākotnes vērtību?

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: Tinis ()
Datums: 31/08/2018 17:50

Nav tāda nostiprinājuma līguma. Ir nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai. Vispirms noslēdz ar pārdevēju pirkšanas-pārdošanas līgumu. Tad pārdevējs dabū no pašvaldības papīru, ka pašvaldībai to īpašumu nevajag (atteikums no pirmpirkuma tiesībām).Tad pie notāra uztaisa to nostiprinājuma lūgumu un iet uz zemesgrāmatu pārreģistrēt īpašumtiesības ar visiem tiem papīriem.

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: specs ()
Datums: 31/08/2018 17:59

1.Noslēdz rokasnaudas līgumu, uz kura pamata samaksā līdz 10% no pirkuma summas pārdevēja sirdsmieram.
2.Noslēdz pirkuma līgumu, ar kuru dodas uz pašvaldību, lai dabūtu atteikumu pirmpirkumam. Bez pirkuma līguma viņi neko nedarīs.
3.Kad atteikums dabūts, dodas pie notāra parakstīt nostiprinājuma lūgumu īpašuma tiesību pārreģistrācijai. Bez šī lūguma zemesgrāmata neko nepārreģistrē.
4.Kad īpašuma tiesības pārreģistrētas, tad samaksā pārdevējam visu summu.

Attiecībā uz banku, pirkuma summa būtu būtiska, ja ņemtu kredītu zemes iegādei, bet būvniecībai viņi vērtēs zemi iz to brīdi + mājas nākotnes vērtība.

Attiecībā uz nepilnu summu norādīšanu, es padomātu divreiz! Ja dzīvē viss sagriežas un zeme jāpārdod, tad maksāsi 20% nodokli no starpības!

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: ints45 ()
Datums: 31/08/2018 18:47

Es vēl iekļautu punktu, ka pircējs kopā ar pārdevēju apstaigā visas robežas un salīdzina ar zemes plānu un apskata kupicas

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: Tom ()
Datums: 31/08/2018 21:30

Attiecībā uz nepilnas summas norādīšanu līgumā, vēl tāds risks, ka pašvaldība redzot tik zemu summu var izdomāt tomēr izmantot pirmpirkuma tiesības. Tas, protams, atkarīgs no zemes gabala novietojuma, detalplānojuma utt., bet tāds risks pastāv.

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: specs ()
Datums: 31/08/2018 22:14

Tom Wrote:
-------------------------------------------------------
> Attiecībā uz nepilnas summas norādīšanu
> līgumā, vēl tāds risks, ka pašvaldība redzot
> tik zemu summu var izdomāt tomēr izmantot
> pirmpirkuma tiesības. Tas, protams, atkarīgs no
> zemes gabala novietojuma, detalplānojuma utt.,
> bet tāds risks pastāv.

Tā jau būs pārdevēja problēma :)

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: Sq ()
Datums: 31/08/2018 23:59

Neviens normali domajoss pardevejs neuzticesies sanemt naudu pec tam kad jaunais ipasnieks sanemis zemesgramatu. Tadelj tiek izveidots darijuma konts vai notara naudas glabasana.

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: binary ()
Datums: 01/09/2018 09:07

cop Wrote:
-------------------------------------------------------
> Pēc nostiprinājuma līguma pārdevējs vēlas,
> lai samaksā nelielu daļu naudas uz rokas. Tā
> var darīt? Nav kaut kāda fiška? Tur noteikti
> arī kāds līgums jāslēdz?

Par to "daļu naudas uz rokas" derētu precizēt - tas tiešām ir "uz rokas" (t.i., neoficiāli)? Jebšu "rokas nauda"? Ja "rokas nauda", tad tas ir oficiāls termins.

Lai zinātāji precizē, bet, ja nemaldos, gadījumā, ja darījums tiek atcelts:
1) ja pircējs pārdomā, tad zaudē samaksāto rokas naudu;
2) ja pārdevējs pārdomā, tad pircējam atgriež iemaksāto rokas naudu dubultā apmērā.

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: Mx ()
Datums: 14/08/2023 14:39

Lai arī kādi gudrinieki raksta līgumu (mūsu gadījuma notāru kantoris), ticēt un uzticēties nevienam nevar.
Pārdevām zemi, viss legāli ar līgumu un pilnu summu caur banku un kapitāla pieauguma nomaksu vid, bet ir viens bet. Jau 3šo gadu jaunais īpašnieks (firma) nav pārreģistrējis zemesgrāmatu. Likumā nav noteikts termiņš cik dienās tas jaizdara. Rezultātā nekutamais nodoklis nak uz veco īpašnieku. Tāpēc varbūt kāds te ar ko līdzīgu ir saskāries un var ieteikt ko var izdarīt. Pārdot vēlreiz laikam nebūs pats labākais, jo teorētiski pirmais jaunais īpāsnieks var pēc tam jebkurā brīdī aiziet uz zemesgrāmatu ar savu tai brīdī 10gadu veco līgumu un teikt, ka īpašums ir viņa? Vai arī nevar? Vai zemesgrāmatai vajadzētu skatīties pēc datuma? Kuram jaunāks līgums, tas vinnē :)
Kas notiek, ja šis īpašums nonāk parādu piedzinēja nagos dēļ nodokļā parāda, viņi to pārdod izsolē un norēķinās ar kreditoriem un atlikumu atgriež īpašniekam(pēc zemesgrāmatas), vai sanāķ, ka visu vienkārši konfiscē, kā banku gadījumos, kad atņem īpašumu un vēl liek maksāt kredītu gadiem ilgi?

Re: Dokumenti pērkot zemi.
Autors: Aldiss ()
Datums: 14/08/2023 19:14

Vispirms varētu sākt ar jautājumu/atgādinājumu firmai, kura iegādājās īpašumu - varbūt tur dokumentos bardaks, iepriekšējie darbinieki atlaisti un jaunie nav informēti. Varbūt firma ir parādos un negrib uzrādīt savus īpašumus, lai kādam nebūtu vēlme tiesāties un piedzīt naudu. Ja tā ir kāda mazā SIA, varbūt īpašnieks aizdzēries, cietumā vai miris. Situācijas dažādas....

Dažķārt līgumos ir noteikts pienākums ierakstīt īpašumu ZG uz pircēja vārda xx dienu laikā,.
Ja šāds noteikums ir, tad firma ir pārkāpusi līguma noteikumus un vienpusēji atkāpusies no līguma. Privātpersonām līgumu noklusētais noilgums ir 10 gadi, komercsabiedrībām 3 gadi, Teorētiski var pieņemt , ja firma, kas darbojas saskaņā ar komerclikumu trīs gadu laikā nav relizējusi savas tiesības, tad tā ir ateikusies no darījuma un uz to nevar pretendēt, samaksātā nauda vienkārši jānoraksta, Ja tu pārdotu zemi citam, ne no tevis , ne cita neko nevarētu piedzīt...... bet nu ļooļoti atkarīgs no konkrētās tiesas interpretācjas.


Par pārdošanu/dāvināšanu citiem-
Pirms trīs gadiem, ja tika taisīts pie notāra nostiprinājuma lūgums, tas laikam pats uz Zemesgrāmatu (ZG) nenonāca kā tagad, attiecīgi ZG nav nekādas informācijas par nostiprinājuma lūgumu un īpašuma pārdošanu, attiecīgi teorētiski pastāv iespējas to pārdot/dāvināt vēlreiz un tad iestājas juridiskais jūklis kuram tad īsti ir priekšroka - pirmajam pircējam, vai pēdējam pircējam. Ja priekšroka ir pirmajam ieguvējam, tad nav problēmu uztaisīt līgumu pat ar atpakaļejošu datumu un aiziet pie notāra šodien ar lūgumu apstiprināt abu pušu parakstus un iesniegt nostiprinājuma lūgumu ZG . Līguma datums ir datums, kas norādīts līgumā, nevis ZG ieraksta datums. Bet tad laikam tu būsi krāpies, jo līgumā, iespējams, ir norādīts, ka īašumu neesi pārdevis vai dāvinājis citam.

Uzdāvini šo īpašumu nepilgadīgam bērnam, kamēr firma tiesāsies, šodienas bērnudārznieks būs beidzis augstskolu, Kā viņi pret tevi, tā tu pret viņiem.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **  **     **  **      **  **      ** 
 **     **  ***   ***   **   **   **  **  **  **  **  ** 
        **  **** ****    ** **    **  **  **  **  **  ** 
  *******   ** *** **     ***     **  **  **  **  **  ** 
        **  **     **    ** **    **  **  **  **  **  ** 
 **     **  **     **   **   **   **  **  **  **  **  ** 
  *******   **     **  **     **   ***  ***    ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727