UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: Lana ()
Datums: 25/04/2021 23:45

Labdien!

Man vajag uzsakt vasarnicas nodošanas ekspluatācijā procesu.

Mums ir maza ķieģeļu vasarnica, nav kanalizācijas sistēmas un nav dušas. mēs tur dzīvojam tikai vasarā.

Lūdzu, pasakiet man, vai, lai nodotu māju ekspluatācijai, vai ir nepieciešama kanalizācija, vai ir iespējams iztikt ar bio tualeti, iesniedzot dokumentus par īri un apkopi?

Paldies

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: jtdesign ()
Datums: 26/04/2021 09:46

Un neviena vārda par projektu un būvatļauju. Šīs lietas varētu būt primāras pār kanalizāciju.

Formāli dārza mājas ir pieskaitītas dzīvojamām ēkām.

Maza nav izmērs.

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: deformācijas šuve ()
Datums: 26/04/2021 11:32

Kā jau jtdesign uzrakstīja.

Eksplutācijā nodošana ir darbība, kuras ietvaros projektā esošais tiek salīdzināts ar to, kas dzīvē, ja sakrīt, tad māja tiek pieņemta eksplutācijā.

Tātad, ja nav projekta, nav ar ko salīdzinat, tātad, eksplutācijā nodot nav iespējams.

Jautājumi par kanalizāciju utt ir uzrakstīti projektā, kurš ir saskaņots ar institūcijām, šādi jautājumi ir lieki. Kanalizācijas prasības izvirza būvvalde attiecībā no konkretās vietas prasībām.

Izklausās, ka tantei ir pilnīga nelegālā būvniecība, kas beigusies ar paaugstinatu nek. īp. nodokli vai pat sodu, tagad skrien risināt. Vajadzēja sakārtot to visu gadus 10 atpakaļ, kad bija vieglāk, tagad to būdu lētāk būs, iespējams, nojaukt, vai pardot kādam nezinītim to gabalu ar visām problēmām.

Projekts un visas saistītās izmaksas(neskaitot faktisko izbūvi) noetikti kopā būs sākot no 3 tūkstošiem. Ja savs čoms arhitekts, tad, protams, lētāk.

Nelegālā būvniecība ir OK, ja to dara pareizi un tur, kur iespēja, ka pieķers ir maza, tātad neatmaksājas čekarēties ar papīriem un mērniekiem, arhitektiem un ierēdņiem. Dziļos laukos var visādi izklaidēties.

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: Lana ()
Datums: 26/04/2021 12:45

Paldies par atbildem. Man kā tantei viss ir likumīgi. :)

No mana vectēva ir padomju projekts, kurā nav kanalizacijas. Vienkārši birojā deva mājienu, ka nepieciešama kanalizācija, un tas mani pārsteidza.

Ir viens pagarinājums, kas ir jānojauc, bet tas ir sīkums salīdzinājumā, ja viņi saka, ka kanalizacija ir nepieciešama.

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: deformācijas šuve ()
Datums: 26/04/2021 13:00

Padomju projekts nav projekts, ja tas nav noformēts atbilstoši tiesību normām.

Ik pa laikam sanāk sastapties ar izdevīgiem zemes gabaliem kur uzbūvēti pamati, kur projekts itkā sludinājumā ir, bet apskatot izrādās padomju laiku, tā ir makulatūra. Ja tas ir padomju projekts, kurš pēctam ir legalizēts atbilstoši Būvniecības likumam, tad nav savlaicīgi pagarināts, tad cita lieta.

Ja tā māja IR jau nodota eksplutācijā, bet viņiem savajadzējās kanalizāciju, tad tā nav nodošana eksplutācijā, bet jauno prasību izpilde, kurai vajadzēs jaunu projektu.

Līdz ar to nekas likumīgs šeit nav. Izklausās, ka viņi grib jaunu projektu no 0, kurā ir iekšā kanalizācija. Nevis nodot eksplutācijā.

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: deformācijas šuve ()
Datums: 26/04/2021 13:11

Izskatās, ka te fundamentāli iztrūkst zināšanas par būvniecības procesu:

1) noskaidojiet, ko grib būvvalde un kādi ir termiņi;
2) noskaidrojiet, vai tam vajadzēs projektu(noteikti, ka vajadzēs);
3) atrodat arhitektu, kas izpildīs prasības un saskaņos visu, visticamākais, vajadzēs merniekus arī;
4) projekts ir saskaņots, meklējat celtniekus vai izpildat projektā uzrakstīto paši;
5) tikai tad - nodošana eksplutācijā, mernieku izpildērijumi utt.

Pirms kanalizacijas ierakšanas mērnieki veiks izpildmērijumus, kur ir fiziski caurules, tikai tad var tranšeju bērt ciet. Iepriekšminetais pasākums laika ziņā ir vidēji pusgads.

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: Aldiss ()
Datums: 26/04/2021 15:27

1) nevajadzētu norādīt, ka tā ir vasarnīca. Saimniecības ēkam, instrumentu glabātuvēm, šķūņiem, , klētīm un garāžām kanalizāciju nevajag. Saimniecības ēkām nodoklis arī mazāks. To vai dzīvo vai nedzīvo neviens nevar pierādīt. Nav aizliegts instrumentu glabātuvē uzglabāt nažus un dakšiņas.
2) Ja apbūves laukums mazāks kā 25m2 , tad ar apliecinājuma karti, vienkāršotā veidā formēt kā 1. kategorijas būvi.

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: Boo ()
Datums: 27/04/2021 11:05

Nav rakstīts kādēļ padomju vasarnīcu pēkšņi grib nodot ekspluatācijā, jo pirms 1995. gada celtām ēkām tas droši jādara. Svarīgākais jautājums - vai var konstatēt, kad tā vasarnīca ir uzcelta. Pirms kāda laika sarakstījos ar Rīgas pilsētas būvvaldi par vienu māju, kas nebija pat zemesgrāmatā. Dabūju šādu atbildi:

"Pirmkārt, tiesa vairākos savos spriedumos ir atzinusi, ja būvvaldes (vai arī cits būvniecības) speciālists ir konstatējis un atzinis, vai ar lietas materiāliem ir pierādīts fakts, ka būve ir uzbūvēta (ir vai nav nodota ekspluatācijā) līdz 1995. gadam, nav samērīgi pieprasīt, lai pašreizējais būves valdītājs dokumentāli pierādītu vairāk nekā divdesmit gadus vecus notikumus, it sevišķi ņemot vērā tās būtiskās izmaiņas, kas ir notikušas īpašuma tiesību jomā šī perioda ietvaros. Būvniecības dokumentācijas pieprasīšana un lēmuma pieņemšana, kas sevī ietver vairāk nekā divdesmit gadus vecas būves tiesiskuma pārvērtēšanu, pārkāpj tiesiskās stabilitātes principu. Vairākos normatīvajos aktos likumdevējs ir norādījis, ka Latvijas PSR laikos veiktās būvniecības tiesiskuma pārvērtēšana nav veicama, bet ir jāaprobežojas ar faktu konstatēšanu par būves esamību dabā, ja vien Ēka un Būve atbilst iepriekš minētajai būvniecības tehniskajai dokumentācijai un nav pārbūvēta.
Pēc vairākiem desmitiem gadu pastāv iespējamība, ka būvniecības dokumentācija nav saglabājusies vispār vai saglabājusies nepilnā apmērā. Būvniecības dokumentācijas nepilnība vai kādu dokumentu iztrūkums pats par sevi nav pamats lemt par būves vai tās daļas nojaukšanu saskaņā ar Būvniecības likumā noteikto (sk. Administratīvās rajona tiesas 04.03.2011. spriedumu lietā Nr. A421006909), jo tādējādi tiktu pārkāpts tiesiskās stabilitātes princips. Likumdevējs apzināti ir norobežojies no iepriekš veiktās būvniecības tiesiskuma pārvērtēšanas, jo tas radītu tiesisko nestabilitāti un ievērojami apgrūtinātu īpašuma tiesību iegūšanu."

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: Boo ()
Datums: 27/04/2021 11:07

Piedošanu.. pirms 1995. gada celtās ēkas ekspluatācijā droši vien nav jānodod. Vairāk var skatīt arī šeit:
[lvportals.lv]

Re: mājas nodošana ekspluatācijā
Autors: deformācijas šuve ()
Datums: 27/04/2021 11:35

Tur runa bija, ka mājai piebūvēts kaut kāds pagarinājums, kuru jājaucot nost. Un vajagot kanalizāciju.

Tad jau var paņemt 5x5m pad laiku vasarnīcu un pa gabaliem stiķēt klāt un pārvērst pa 250m2 fazendu, neko nevajag nodot eksplutācijā un tik kapā.

Noteikti, ka tajā mājā pēc 1995 ir kaut kas jauns parādījies. Beztam prasība pieslegties centralizētajai kanalizācijai nav saistīta ar nodošanu eksplutācijā, bet ar to, ka pašvaldībai ir tiesības noteikt, kur šāds pieslēgums ir obligāts, tad prasīt tā izveidošanu. Lai izveidotu šo pieslegumu, ir BISā sertificetam būvspeciālistam jāuztaisa projekts.

MK noteikumi paredz, ka īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jānodrošina septiķa atbilstība normatīvo aktu prasībām ne vēlāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim. Pašvaldībām ir dotas pilnvaras saistošajos noteikumos noteikt decentralizēto kanalizācijas sistēmu, arī septiķu, uzraudzības un kontroles kārtību.

Jāprasa konkrētai pašvaldībai, ko tā liek darīt.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **    **  ********   **     **   *******  
 **        **   **   **     **  **     **  **     ** 
 **        **  **    **     **  **     **  **     ** 
 ******    *****     ********   **     **   ******** 
 **        **  **    **     **  **     **         ** 
 **        **   **   **     **  **     **  **     ** 
 ********  **    **  ********    *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727