UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 25/01/2010 10:04

Man arī savulaik gribējās pirms 200m gara manā apkalpes zonā atrodošamies kabeļa likt noplūdes automātu. Elektromontāžas veikaliņa pretim Jaunajai Ģertrūdei pārdevējs silti ieteica nelikt nekur citur, izņemot dažas slapjās telpas, īpaši 200m attālumā nekādā gadījumā, jo tad gan es dabūšot noskrieties ne pa jokam.
Pagalma darbiem esmu nopircis 300 mA (cik atceros, retāk sastopami nekā 30), bet arī tā arī neesmu pieslēdzis.
Zemplombju drošinātāju 32C pagaidām nav gadījies izsist (bet neesmu arī lielus dzinējus tipa malkas zāģi mēģinājis iegriezt).
B pret pašpirktu C var nomainīt, sarunājot ar uzstādītāju vai plombas noraut tiesīgu subjektu.

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 25/01/2010 10:21

Rx: vai Tu gribi teikt, ka uz mūsdienīgu malkas zāģi enerģija plūdīs nevis caur mehāniskiem kontaktiem, bet pusvadītājiem? Ja jā, cik tādas kastes maksā? Jau nieka ielas spuldzes elektronisks barotājs (agrāk vienkārši drosele) maksā sākot ar 30 Ls.
Esmu lasījis, ka teorētiski dzinējus var un pat startēt ar zemāku spriegumu. Loģika liek domāt, ka tam nolūkam:
1) no dzinēja būtu jāiznāk 6 vadiem (redzētajam vairumam iznāk tikai 3);
2) nominālajam slēgumam jābūt trijstūrim (vai tas ir un cik izplatīti?)

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Viesturs470 ()
Datums: 25/01/2010 11:32

īslēgumam jau nelieto noplūdes automātu ! To lieto lai zemējuma vads vai korpuss nenonāktu zem sprieguma !
Lai latvenergo skapī dabūtu attiecīgas grupas automātu tās tā jānorāda pieteikumā kur atzīmē slodzes un tā veidus ja menaldies bija minēta maksimālā dzinēja jauda.

Praksē diemzēl ir tā, ka iznāk vienlaicīgi ieslēgt vairākus lielus patērētājus - uz plīts vāri putru un vēl paralēli ieslēdz tējkannu un kā par nelaimi abi patērētāji izrādās vienā un tai pašā fāzē - rezultātā 4 KW patēriņš un 18 A strāva uz līdzenas vietas !

Tāpēc ievadautomātam un vienlaixcīgi atļautai lodzei jābūt pietikami lielai un c grupas automātu, ja ir paredzēts darbināt dzinējus;
tālāk jāliek pietiekami daudz grupu automāti (mājas sadalē ar selektivitāti kas tuva ptērētāju jaudai un tie iespējami vienmārīgi jāsadalā pa fāzēm.

Protams ir iespējas izmantot visādus soft starterus u.c taču tas priekš nebūs lēts taču je negibas bieži doties pie dzinēju pārtinēja dzinējam noteikti vajag aizsardzību, gan pret momentāno gan termisko pārslodzi un papildus vēl pret kādas fāze pažušanu u.t.l.

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 25/01/2010 11:42

Iebūvēta termiskā aizsardzība bija iekšā pat vislētākajam ķīniešu vienfāzes dzinējam, uz kāda es savulaik biju uztaisījis javas maisītāju. Intensīvāk strādājot bieži sāka stāties, sākumā nesapratu, kas par lietu, līdz atklāju, ka darbaspējas atjaunojas atdziestot un pat sāku procesu paātrināt lejot virsū ūdeni vai aptinot ar slapju lupatu.

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Rx ()
Datums: 25/01/2010 12:18

Vienstāvs: Jūs sakāt:" Rx: vai Tu gribi teikt, ka uz mūsdienīgu malkas zāģi enerģija plūdīs nevis caur mehāniskiem kontaktiem, bet pusvadītājiem?" Es runāju par visparastāko transformatoru ar normālu Fe serdi un tinumiem.Tikai ieslēgtu uz 380V, ta samazinot stravu no fazes. Invertors tika pieminēts metināmajam, kas sadzīvē ir viens no lielākajiem strāvas patērētajiem. Tam ir ļoti augsts lietderības koeficients. Augstfrekvences pārveidotaji protams maksā lielu naudu. Par motoriem. Visiem nekolektora (asinhronajiem) dzinējiem ir trīs tinumi, lai veidotos rotējošs magnētiskais lauks. Trīsfāzu variantā ir divi slēgumi: Trīstūris un zvaigzne. Katram slēgumam jēga tāda, ka mainot slēguma veidu var darbināt no 220/380, vai 127/220V ( liekas ka vairs nav tāda), tīkla. 220V viefāzes dzinejam arī ir trīs tinumi, bet vienu izmanto lai iegriestu motoru. iegriešanu veic ar papildus slēdzi, ko darbina neilgi (ir ar termoreleju arī slēdži-palaidēji, kā piemēram ledusskapim), vai arī patstavīgi pieliekot kondensatoru (tas veic fazu nobīdi).

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 25/01/2010 12:44

Tātad vidējam statistiskam trīsfāzu dzinējam ar 3 izvadiem uz āru bez pazeminoša trafa vai trolejbusa elektronikas mīkstu palaišanu neuztaisīt;)
Vairumam man līdz šim pazīstamo vienfāzes dzinēju (arī tam ķīniešu, ar ko javu jaucu) bijuši divi tinumi ar kondensatoru. Cik saprotu, tas ir kompromiss, jo optimāli kondensators strādās tikai pie vienas konkrētas slodzes. Mani izbrīnija, ka lēta dzinēja statorā iebūvēts termoatslēdzējs.

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Rx ()
Datums: 25/01/2010 16:23

Ta jau tas ir, ka dzineja palaisana ar samazinatu strāvu ir problēma. Tāpec jaudīgiem elektroinstrumentiem, kuriem ir maiga palaišana ir arī manāmi cena klāt. Bet tie ir kolektora dzineji, kuriem tas realizējas vienkāršāk. Maiņstrāvas asinhronajiem dzinejiem ir problēmas- jāierobežo sinusoidala rakstura spriegums-strāva. "Veiklas rokas" protams var to realizet- virknē ar tinumiem ieskrejiena laikā, neslogojot dzineju, ieslēdz uz laiku jaudīgu rezistoru (nihroma tinumiņs...), kuru pec ieskriešanās nošuntē ar cita releja kontaktiem. vēl ir varians, kad dzineju slēdz ar īslaicīgu ieslegšanu-izslegsanu ieslegšanu. Tas ir, neļauj ilgi stipri slogot tīklu, bet ļauj lēnām dzinējam ieskrieties. šis palaišanas veids efektīgs 220V dzinējiem, kuriem pogas nospiešanas ilgums nosaka palaišanas tinuma pieslegšanu uz ieskrējiena procesu. Pēc tam palaižot pogu, dzinejs darbojās jau normāli.

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: moldriks ()
Datums: 02/02/2010 22:27

3f asinhronajam dzinējam palaišanas strāvu varam samazināt ar trīsstūra/zvaigznes palaišanu, softstarteri, frekvenču pārveidotāju_

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: Rx ()
Datums: 02/02/2010 23:00

Kā to var izdarīt( samazināt palaišanas strāvu), ja trīsfāzu motoram jau realizēts zvaigznes tinumu slēgums (dažiem ir klemmes kur var tinumus saslēgt arī trīsstūrī). Un trīsfāzu spriegums ir 220/380V? tātad maksimāli uz tinuma var būt 220V. Un saslēdzot šos tinumus trīsstūrī, 220/380 tīkla gadījumā uz tinuma būs 380V!!! Motor kaput. Vārds Softstarteris neko neizsaka... Frekvenču pārveidotājs vēl lielāka utopija...

Re: Īsslēguma aizsardzība
Autors: khe ()
Datums: 03/02/2010 01:26

[www.emt.lv] šitādi frekv. pārv. bija istādē.
pats,nevarēdams palaist malkas zāģi ar B grupas aut., arī atradu kastei uz ielas pietuvinātu elektriķi, kas nomainīja B uz C un viss kārtībā.
ir bijusi pieredze ,ka, palaižot motoru pie mājas,aut.B sit ārā, bet apm. 100m gara pagarinātāja galā-ne. līdzīgi kā ar tiem nihroma rezzistoriem.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    *******   ********   **     **  ********  
 **     **  **     **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **         **     **  **     **  **     ** 
 **     **  ********   ********   **     **  ********  
 **     **  **     **  **         **     **  **        
 **     **  **     **  **         **     **  **        
 ********    *******   **          *******   **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727