UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 4
Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 02/02/2010 10:59

Elektriķiem pieņemts presēt plakani vai ar vienpusēju iespiedumu, cik zinu, ir pat speciālas stangas, tomēr tas diez vai ir optimāli. Gan koaksiālo kabeļu crimp tūlis, gan trosu galu uzmavu presētājs spiež no 6 pusēm, kas manuprāt ir daudz kvalitatīvāk. Iepriekšējā diskusijā kāds ieminējās par metināšanu. Varbūt eksistē kādi īpaši elektrodi? CO2 vidē gan jau vispār nav problēmu.

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: moldriks ()
Datums: 02/02/2010 22:12

Ja varra vadi kļuvuši trausli, tad tie ir jānomaina_Nekādas smēres 10 gadu laikā mazo izmēru kabeļiem neesmu lietojis un kad mācījos par smērēm nekas netika teikts_Instalācija vienkārši netur šī gadsimta slodzi_Uz 1,5mm2 vara drāts noteikti ir sasēdināts viss iespējamais_Gaismas galus var savienot ar wago, tur slodzi ap 18A, raķetes parasti izmantoju spēka kabeļu savienojumiem_Jaunā tipa instalācijās bieži iztiek bez nozarkārbu izmantošanas_Tas, ka kabelis aiziet no vienas rozetes uz otru un atkal tālāk nav nekas nosodāms, jo rozetes ir ar dažāda veida sertifikātiem un tās ir testētas atbilstošos apstākļos_

Ieteikums Brikmaņonkulim: Nepresē galus nekādā caurulītē, jo nenopresēsi tik stingri kā vajadzīgs_Ja vadi atļauj, noknieb tos īsākus, atizolē ap 1,3cm un uzskrūvē virsū raķeti (skrūvējamo savienojumu_Thorsman ražojuma vai kāda cita)_Vadu savienotājiem, parasti, ir tehniskie dati līdz cik A slodzi tie tur_Ja noslogo 1,5mm2 vadu, tad slodze uz to varētu būt aptuveni līdz 18A vai 3.6kW_Ar savienojumiem nebūtu labi spēlēties, jo tie mēdz silt un aizdegties_

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: aaaa ()
Datums: 02/02/2010 22:33

Man jau nu arī liekas, ka "raķetes" ir kā wago - kur cietmetāla zobi iekožas vadā, bet vēl papildus tie tiek satīti. Bet te, atšķirībā no wago, zobi nav 2, bet gan ar stipri lielāku saskares virsmu:
[www1.elfa.se]
Grūti iedomāties, kas varētu konkurēt ar šāda veida savienojumu - ja nu vienīgi metinājums/lodējums.

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 03/02/2010 10:26

Labi, pieņemsim lietoju WAGO vai raķetes uzskrūvējamos savienojumus, bet tas vara vadu trauslums? Vai vara vadu savīšana savienojumā tos nelauzīs.
Esmu redzējis arī savienojumus, kur vadi paralēli tiek iebāzti plāksnītē ar caurumiņiem, kur vāciņs ar klipsi rada līdzīgu efektu zoba savienojumam WAGO, tikai vadi netiek satīti.
Mājai vienkārši uzreiz nepietiek enerģijas nomainīt visu elektrosistēmu, jo sistēmu ēkā vilka vectēvs ap 1940 gadu, kad manam nelaiķa tēvam bija 7..8gadi. Arī tēvs sistēmu remontēja vadoties no 'metodom prob i ošibok'.

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: v_t ()
Datums: 03/02/2010 10:41

Vienstāvam
savienojumu metināšanai visideālākās bija projekcijas ogles no kinoprojektoriem. vēl dažus gadus atpakaļ pāris sauju šādu ogļu mētājās pagrabā.
parastais variants ir lielo apaļo bateriju centrālie grafīta stienīši.

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: aaaa ()
Datums: 03/02/2010 10:49

Mums darbā visa ūdensapgādes sistēma ir no sametinātām kapara caurulēm. Nedomāju, ka plānsienas caurulīte īpaši atšķirtos no vada. Metināšana nenotika ar elektrību, bet ar kaut kādu tipa autogēnu. Kas par gāzēm - nepievērsu uzmanību. Domājams tika kausēta kaut kāda vieglāk kūstoša stieple, bet tie santehniķi te reizēm ieklīst, ja vajag, varu paprasīt.

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: v_t ()
Datums: 03/02/2010 19:02

metināšana notiek tā:
nozarkārbās izdara visus vajadzīgos savienojumus - ar skrutku klasisko.
tad sadales skapī pie nulles vai izvēlētās fāzes (var savienot visu kopā) pievieno metinātāja masiera galu.
otrā metināmā aparāta galā iespīlē ogli un tik baksta pie katras skrutkas gala iegūstot drošu metinājumu smukas bumbiņas izskatā. atliek uzlikt kembrikus. tagad jau ir pieejamas termosarukuma čaulas.

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: moldriks ()
Datums: 03/02/2010 23:26

Trauslais vads vienā paaudzē neizturēs, vari vien naivi cerēt, ka varbūt izspruksi_Pārējiem, kuri neizsprūk dažreiz pat neizdodas pārējiem pastāstīt par dzīvojamās platības uzliesmošanas iemesliem_Līvānu tipa mājās kādreiz bija kārbās sakausēti vadu gali ar v_t paņēmieniem_Savienojumi izskatās droši_

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: khe ()
Datums: 03/02/2010 23:50

ja jau Brinkmaņa kgs. ir notīrijis ar smilšpapīru tos vadu galus, tad manuprāt visvienkāršāk tos dažus trauslos savienojumus veidot tā: saliek vajadzīgos galus kopā paralēli, notin ar tīru, tievu vara vadiņu, pēc tam pašus galus(kopā ar to tievo vadiņu)apm 1cm kārtīgi salodē(lietojot kanifoliju).

bet moldrika teiktais: Posted by: moldriks (IP Logged)
Datums: 03/02/2010 23:26
ir ļoti vērā ņemams!

Re: Elektrības savienojumi nozarkārbās.
Autors: gamu ()
Datums: 11/02/2010 22:42

skrutka silst, jo ta ir par isu. jatin pietiekami gara, lai butu pietiekams saskares laukums. raketkas izmers nevar to nodrisinat un tās nav ari tam domatas. pilsoni ir minejusi, ka darbina 2kW motoru un nodeg wago. wago ir domats majsaimniecibu slodzem - tejkana, ledusskapis, fens.. islaicigam/paris min. iekartam/industrialiem pateretajiem jaliek nopietnaki savienoojumi, nevis 1cm garas skrutkas laukuma izmeros... dzinejiem ir jaliek nopietnakas klemmes, parlokot vadu galus 2/3 reizes, lai tie ir resnaki-skruve pilniba piespiez +maximali saskaras ar klemmes virsmu.

Pašreizējā: 3 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    *******   **        **    **  **    ** 
 **    **  **     **  **         **  **   **   **  
 **        **     **  **          ****    **  **   
 **         ********  **           **     *****    
 **               **  **           **     **  **   
 **    **  **     **  **           **     **   **  
  ******    *******   ********     **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727