UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Pazemes vada remonts
Autors: aaaa ()
Datums: 31/07/2010 14:36

Situācija sekojoša - rokot tranšeju nejauši sanāca iecirst vadam. Vads nav pušu, bet lāpsta sānā iecirtās izolācijā un iedeva pa nagiem. Vads vara, 3x2.5. Tagad jāremontē, bet nav īpašas skaidrības kā. Ideja bija vadu bojājuma vietā pārgriezt, savienot ar savienotājiem uz skrūvītēm, itkā tādi veikalos esot, uzvilkt virsū melnos līmes termokembrikus katram vadam, piekausēt un visam pa virsu vēl vienu resnāku kembriku. Vai tas turēs pietiekami ilgu laiku? Jāņem vērā, ka vads pusi gada guļ zem ūdens.

Re: Pazemes vada remonts
Autors: Rx ()
Datums: 31/07/2010 15:16

Tad kad mums ielas daļā sabojājās zemes kabelis, atraka vietu, izcirta bojāto gabalu un savienoja dzīslas ar speciālām klemmēm, kas savelkoties ar noteiktu spēku, pašas pārplīst (līdzīgi kā kniežu automāts). Tad virsū pārvilka speciālu zeķi, kas sakarsējot savelkās un ap vadu veido karstlīmes izolāciju. Tādas zeķes redzēju veikalā [www.elektroskandia.lv].

Re: Pazemes vada remonts
Autors: moldriks ()
Datums: 31/07/2010 19:54

3x2,5 tāds sīks žagars vien tik ir. Vari jau kausēt virsū katrai dzīslai. Domāju, ka pietiek savienot ar parastajām lustru klemmēm, lai savienojumi nav viens otram pretī un uzkausēt raychem termocauruli ar līmi. Uzmavas, kuras nāk komplektā ar savienošanas čaulām izmanto mazliet lielākiem kabeļiem. Nekas speciāls noteikti tur nav vajadzīgs.

Re: Pazemes vada remonts
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 31/07/2010 21:30

Ja nav pušu, manuprāt nevajag tur neko aiztikt. Bez pārgriešanss termocauruli, protams, neuzmauksi, tāpēc jānotin ar jēlgumijas (pašvulkanizējošos) lenti, virsū - parasto PVC izoleni. Diez termokembrika materiāla lenta (ar līmi) nav izdomāta?

Re: Pazemes vada remonts
Autors: khe ()
Datums: 31/07/2010 22:11

Man dažus gadus atpakaļ elektriķis iedeva tādu spec lenti, kas sastāvēja no pajēlas gumijas, kam viena puse tikai knapi lipīga, bet pārklāta ar papīru(tumšsarkanu). Tā bij pastingri jāuztin uz stiķējamās(vai bojātās) vietas, pec tam stingri pa virsu izolene, kas vēl saspiež. Vadus gan sastiķēju savijot, nedaudz apsmērēju ar litolu, notinu ar izoleni un tik pa virsu to brīnumu(ar izoleni arī).Ieguldīju rudenī slapjā māla putrā(kāda nu bij tai grāvī un kalpo vēl šodien.

Re: Pazemes vada remonts
Autors: aaaa ()
Datums: 01/08/2010 00:13

To jēlgumijas lentu normālos veikalos diez tirgo? Baigi jau negribētos griezt pušu, jo tā kopā lāpīšana tāds netīkams pasākums. Vara dzīsla nav pušu, ir iegriezta tikai izolācija. Es arī biju iedomājies par kembrika pārgriešanu, uzkausēšanu, un tad otra kembrika pārgiešanu un uzkausēšanu ar griezumu pretējā pusē, bet laikam jau, ja imais ir pārgriezts, tas nesaraujas karsējot, jeb pareizāk sakot saraujas, bet saraujoties griezuma vietu plēš vaļā. Uz augšu taisīt cilpu un likt tukšā nogrieztā pudelē nevaru, jo vads diezgan nostiepts. Paldies, rīt iebraukšu Depo palūrēt, varbūt ir kāds brīnumlīdzeklis, kad vadu var negriezt.

Re: Pazemes vada remonts
Autors: Rx ()
Datums: 01/08/2010 10:00

Lieta nav nemaz tik vienkārša: Vadu izolācija ir izgatavota no speciāli izstrādātiem materiāliem, kuros ilgā laikā nenotiek jūtamas dielektriskās izmaiņas. Ir dažādas izmaiņas- polarizācija, izžūšana, vadāmības maiņa, korozija vadā, ja tas nav aizsargāts, elektrokorozija un t.t. Un ja izolācija sabojāta, tajā jau ir mitrums, nekontrolēts iegriezums vadā, vados, netīrumi. Un parasta vada virspusēja papildus izolēšana var ar laiku radīt īsslēgumu, pārrāvumu: Ar laiku sprieguma iedarbībā mainās izolācijas parametri, un rodās noplūdes, sākas korozija, kuras produkti jau ir pusvadītāji. Sākas silšana....un kabelis beigts... nekontrolējama strāvas noplūde. Tapēc vienmēr kabeli pārgriež, savieno ar tam paredzētiem savienotājiem un izolē ar pārbaudītiem, tam paredzētiem izolācijas materiāliem.

Re: Pazemes vada remonts
Autors: aaaa ()
Datums: 01/08/2010 14:48

Biju Depo, tur nerkā nav - pat termokembriki nesaprotami - ir tur līme vai nav. Par jēlgumijas lentām vispār nerunājot, nu es vismaz neatradu. Laikam būs jābrauc uz kādu spec. elektropreču veikalu.
Par izolāciju iedomājos . parasti vadi taču ar PVC noizolēti un PVC ļoti labi šķīst organiskos šķīdinātājos. Nesen līmēju PVC notekcaurules - pāris pilieni THF un lieta darīta. Iedomājos . varbūt aptīt vadu ar PVC izoleni un apsmērēt to vietu ar THF. Plastmasām vajadzētu savulkanizēties kopā. Izmēģināšu uz kāda vada gabaliņa.

Re: Pazemes vada remonts
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 01/08/2010 15:37

Depo esmu redzējis Raychem kembrikus, tādiem ir līme (kad ieskatās iekšā, var redzēt spīzdīgu slānīti). Var mēģināt to sagriezt pa spirāli.
Jēlgumijas lenti vismaz agrāk varēja nopirkt elektromateriālu veikalos, es, piemēram, pēdējoreiz pirku veikalā, kas atrodas pagalmā pirms Latgalītes. Pats šonedēļ pārliecinājos, ka Rumbulas Elektroskandijā nebija. Vēl atliek Jauda, par ko jau pērn lasīju, ka mazumtirdzniecību pārtraukusi, bet brālēns vēl nesen par skaidru naudu esot ko pircis. Jēlgumijas lente ir saimniecībā noderīga, es ar to mēdzu aptīt arī dažādu rokas instrumentu (skrūvgriežu, līmspīļu utml) kātus.
[www.failiem.lv]

Re: Pazemes vada remonts
Autors: aaaa ()
Datums: 01/08/2010 20:36

Raychem arī meklēju, nebija, vismaz mana gala Depo, bija kaut kāds nepazīstams ražotājs un nevarēja saprast - ir līme, vai nav. Diemžēl.
Toties atradu atkal jaunas skrūves. Galā samoreza urbītis metālam, tālāk nāk divas mazas austiņas, kas frēzē koku, galā koniskā pašzeņķējošā galviņa. Ideja skaista - izurbj dēlī caurumu un ieskrūvējas bleķī, koka urbšanas austiņas pie skrūvēšanas bleķī nolūst (izrādās, jāraksta ar "s" :)!). Tādējādi dēlī sanāk lielāka diametra urbums un skrūve dēli smuki pievelk. Cena ap 15Ls/kg, pilnīgi neadekvāti. Internetā līdzīgas ABC skrūves par tādu pašu ciparu var dabot.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         *******   **    **  ********  ********  
 **        **     **  ***   **  **    **  **     ** 
 **        **     **  ****  **      **    **     ** 
 **         ********  ** ** **     **     ********  
 **               **  **  ****    **      **        
 **        **     **  **   ***    **      **        
 ********   *******   **    **    **      **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727