UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 5 no 8
Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: aaaa ()
Datums: 07/01/2011 16:06

Metāna hidrāts veidojas tikai augstā spiedienā, līdz tam tik ātri, pat globāli sasilstot tā, lai visi noslīktu, netiks. Metāna hidrāts gan ir, domājams, nākošais globālais enerģijas avots, kad nafta būs beigusies. Pagaidām nav normālu tehnoloģiju, lai to iegūtu, bet pie tā tiek strādāts. Es gan tik drausmīgi nedramatizētu situāciju - nafta gan drīz beigsies, bet pat šobrīd zināmās dabasgāzes rezerves pietiek vismaz 100 gadiem. Kur tad vēl visa Irānas gāze utt.
Latvijā man domāt visilgtspējīgākā tomēr ir malkas apkure. Atjaunojams resurss, lokāls, politika to neietekmē.
Saules bačas varbūt tomēr ir vērts uzlikt, lai sildītu ūdeni, nu kaut vai vasarā, bet tādu uzkrāšanu uz ziemu - tāds variants nekur pat manīts nav, pat dzirdēts ne, gan jau ir kāds loģisks pamatojums. Ka tik nav tā, ka uz ziemu, kad to apkuri vajag, tas ūdens jau ir paspējis atdzist tiktāl, ka nav vairs nekā ar ko kurināt.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: :-/ ()
Datums: 07/01/2011 16:23

Nu ja. Jārēķinās ar zudumiem arī pašā akumulatorā. Ja akumulatoru ieraksi zemē, tad būs jācīnās ar grunts ūdeņiem, kas "zags" tavu siltumu.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: martinezzzz ()
Datums: 07/01/2011 16:43

Sakumā zinātnieki domāja, kad tik ātri ledus masa nevar izkust(domāja, kad tāds daudzums var izkust 200 gados). Bet 2001 gada saprata, kad var izkust pāris gados, paaukstinot teperatūru pāris grādiem. Pasaulē teperatūra paaukstinājās tikai par 0,5 grādiem, bet Grenlandē un Antarktīda par 5 grādiem. Neatstarojot sauli zemes baltās cepures var arī paaukstināt teperatūru. Un ko jau es teicu par metāna krājumiem zem mūzīgā sasalumā var paaukstināt teperatūru 2x.
Par kādu noslīkšanu tu runā ja viss pilnībā izkusīs, tad pacelsies tikai 79m :D

Un runājot par dabasgāzi, tas ir aprēķināts tikai pie tagadējā patēriņa. Un ja noņem naftu, tad dabasgāzes patēriņš varētu kāp 3x un cenas lidotu griestos.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: martinezzzz ()
Datums: 07/01/2011 16:45

Nu kapēc cilvēki komentē ja visu līdz galam neizlasa. Akmulātoru plānoju mājas centrā.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 07/01/2011 17:26

Nesalīdzināmi un daudzkārt lētāk ziemas sezonā būs dzīvot sīkmājā - mazītiņā mājiņā kas jākurina ļoti minimāli, dažas tādas mājeles jau tiek būvētas, piemēram šī dzīvojamā sīkmāja nelielai - līdz 3 cilvēku ģimenei - []

siltajā laikā var izplesties un apdzīvot milzīgas istabas un zāles, ar plašu stiklojumu, augstiem griestiem - un plānām, ekonomiskām sienām (galvenais - noēnojumu paredzēt pret pārkaršanu), bet aukstajā laikā var omulīgi sarauties siltā, kompaktā saimes istabā (kurā ir virtuve), un varbūt pāris cieši klāt piebūvētās guļamtelpas, attiecīgi ziemā nokurinot varbūt tikai 50-80Ls vērtu malkas kravu.

vai šie vasaras un ziemas dzīvesveidi ir apvienoti zem viena jumta vai nē, bet galvenā ideja - ka ir vērts pielāgoties dabas ritmiem, sezonām, man šķiet ļoti aizraujoša un praktiska. tā piemēram, pavasarī un vasarā kad ir daudz enerģijas un arī laiks gaišs - var sastrādāt pietiekami, lai rudenī un ziemā varētu ierauties savā mājoklī un netērējot lieki resursus - nepērkot džipu cīņai ar dziļsniegu utml, mierīgi pārlaistu vēso laiku intravertā noskaņojumā, siltās telpās , perinot plānus pavasara aktīvajai, ekstravertajai darbībai :)

arī naktī cilvēki guļ tādēļ, ka tumšajā laikā strādāt, un dienas gaismu neizmantot darbībai ir vienkārši nepraktiski. tā arī sezonāli var sadalīt aktivitātes un dzīvesveidu lai katrs gada laiks būtu izmantojams maksimāli racionāli, ar vislielāko iespējamo peļņu, vai vislielāko iespējamo ekonomiju.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 07/01/2011 17:41

Varbūt tā ir ilūzija par cilvēku kā dabas valdnieku? par spīti vērtām brautk jūrā, par spīti sniegam - cīnīties un tērēt 3 miljonus Rīgas pilsētā vien sniega šķūrēšanai, par spīti vasarai - terēt eletrību kondicionieriem, par spīti aukstumam - kurināt milzīgas telpas, vai arī saulaiā laikā nogarlaikoties pludmalē, bet drūmā tumšā rudnes rītā agri celties un vilkties uz darbu... ražas laikā ēst itāļu makaronus un kūkas, ziemas laikā ēst holandes zemenes :D

šī brīvība rīktoies neadekvāti sezonai un dabas ritmiem kādam ir jāapmaksā, tādēļ cilvēkam daudz jāstrādā, un tādēļ arī dabas resursi tiek patērēti pār mēru.

sezonālais dzīves raksturs ir dabisks lauciniekam, bet nereāls pilsētās. lai gan pilsēta jau vispār ir specifisks gadījums - tā tikai spēj visu patērēt.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: martinezzzz ()
Datums: 07/01/2011 18:08

Es nevarētu iedomāties sevi konserbuņdžā, kā siļķe. Cilvēks tiešām var valdīt par dabu, tikai ir jāmāk sadarboties ar dabu nevis apiet viņu.

Vienu pilsētu jau būvē ar 0 co2, blakus Dubajai. Un D-Korejā jau sāk zemes darbus, lai izveidotu pasaules māroga metrapolitēnu ar 0 co2. Azarbaidžānā pagaidām tikai top projekts 13 gadā sāks būvēt. Kanādā valdība ir ielānojusi Vankuveru līdz 20 gadam par pasaulē dabai draudzīgāko pilsētu.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: logo ()
Datums: 07/01/2011 18:59

Martinezzzz!

Bet latviešu valodā nav tāda vārda "akmulātors"...

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: Juriits ()
Datums: 07/01/2011 20:00

Piedod Ansi, bet tā sīkmāja izskatās diezgan smieklīgi, pēc babas jagas buškas izbuškas, jeb bija tāds muļķiks kur rūkis māju meklēt gāja kamēr māja rūķi meklēt gāja.

Re: Autonoma māja, uzkrājot vasarā enerģiju no saules
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 07/01/2011 20:48

Martinezz - uztaisīt jau var tiešām "visu", bet daudz kas no šiem super projektiem sevi neattaisno finansiāli. piemēram kā tā pirmā pasīvā māja Latvijā, kura izmaksājusi ~300 000Ls, ja līdzīga lieluma dzīvojamā māja var tapt uzbūvēta pat zem 100 000Ls, tad par tiem 200 000Ls, kas ieguldīti pasivitātes labad, var nopirkt gāzi, elektrību, malku - jebkuru apkures veidu vismaz simts apkures sezonām! šāds "ilgtermiņa ieguldījums" ir pārāk ilgs, jau 10 gadi var būt par daudz ja jāgaida kamēr ieguldītā nauda sevi atpelnīs.
Jurītim - neviens jau Jums neliedz smieties pilnā balsī kaut gadu no vietas :D protams tā mājiņa ir samērā jautra, tur es arī piekrītu.

Pašreizējā: 5 no 8


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **    **  **    **   ******    ********  
 **    **   **  **    **  **   **    **   **     ** 
 **          ****      ****    **         **     ** 
 **           **        **     **   ****  **     ** 
 **           **        **     **    **   **     ** 
 **    **     **        **     **    **   **     ** 
  ******      **        **      ******    ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727