UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5
Saules enerģijas izmantošana...
Autors: Ilgvars ()
Datums: 01/04/2005 11:17

Sveiki! Ceru uzzināt kaut ko par saules baterijām, kolektoriem u.c. Tikai lūdzu atbildiet bez jau pierastās latviešu skepses. Domāsim pozitīvi un konstruktīvi. Kāpēc "viņi tur eiropā" var, bet mēs tikai pukstam un sūdzamies. Varbūt kaut ko tādu var arī Latvijā ražot ... Paldies jau iepriekš !

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: bete50 ()
Datums: 06/02/2007 16:21

Es arii labpraat gribeetu uz jumta saules batarejas!Vai kaads pa sho laiku taadas ir licis?

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: JanisJanis ()
Datums: 07/02/2007 00:07

Kadu laiku atpakal Fizikalas Energetikas Institutaa razhoja Saules kolektorus uz Austrieshu darba galdiem. Nezinu vai paardoshanai vai eksperimentiem.

Realaa dziive ir tada ka tie neatmaksasjas tapat ka siltumsukni, kameer to izmantoshanu neatbalsta valsts, taa kaa tas ir "tur Eirpaa"!

Es pats tomeer planoju uzstaadiit saules kolektoru uudens sildiishanai lai vareetu padizhoties un pielikt "+" no savas puses vides saudzeeshania.

P.S. arii pie -10'C saulainaa laikaa var ieguut ieverojamu daudzumu siltaa udens.

JanisJanis

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: JanisJanis ()
Datums: 07/02/2007 02:06

Shobriid man ir elektroboileris 100 litri (120 Ls) un meenesha reekins 30..32 Ls.
Gadaa tas ir 384 Ls
10 gados 3840 Ls

Esmu sanemis piedavajumu uzstadiit 4 m2 saules kolektoru ar piederumiem par 3500 Ls. Esmu noleemis akcepteet sho piedaavaajumu vides draudziibas idejas deel.

rgds
Janis

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: Rx ()
Datums: 07/02/2007 02:43

Tad iznāk ka JanisJanis mēnesī patērē 10m3 65grādus ūdeni. Man gan no krāna ņemot ne tik karstu, tik daudz nesanak (pilsetas siltuma krāns)- vidēji 3-5m3.(4 cilvēki)(aprēķini veikti, ja tic tam rūpnīcas dotajam, ka ar 6kW/h var uzsildīt 100L boileri līdz 65grādiem. Bet var jau būt arī tāds patēriņš...tad gan alternatīvas jāmeklē!

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: Didzisp ()
Datums: 07/02/2007 06:55

JanisJanis, nu šausmīgi liels jūsu ūdens patēriņs un man liekas, ka jūsu aprēķinos ir kļūda. Tātad jums ir 100L boileris, kurš uzsilst kādās četrās stundās. Tad sanāk, ka vakarā jūs varat labākajā gadījumā patērēt 100l ūdens, jo boileris jāsilda no jauna. Nu labi, rīta dušiņai atkal simts litri. Sarēķinam 200l ar trīsdesmit dienām un nu nekādi nesanāk tāds elektrības patēriņš. Jūs piedāvājat šo boileri sildīt ar saules kolektoru, bet saulīte spīd tikai dienā un 100l boileris labi ja pietiks vakara dušiņai. Pa nakti tak mēnes kolektoru nesildīs un no rīta boileris būs tik pat auksts kā vakarā.
Man liekas, ka saules kolektori ir tik dārgi tikai tāpēc, ka tos netaisa ķīnieši. Nu nekā tak tādā kolektorā nav. Es vismaz uzskatu, ka, ja rokas aug no īstās vietas, jātaisa kolektors pašam. Man pašlaik ir tāds projekts. Ņemam trīs kolektorus un izvietojam tos zem dažādiem leķim, lai tos apspīd gan rīta, gan dienas, gan vakara saule.Visi kolektori saslēgti paralēli un boileris novietots mājas visaugstākajā vietā. Kurš kolektors vairāk sakarst, tas arī dabīgā ceļā bez jebkādiem sūkņiem silda boileri. Par cik blakus esošie vēsākie kolektori ir vienā līmenī, tad caur tiem ūdens neplūdīs, jo siltais ūdens ceļas tikai uz augšu. Boilerī vēl ir elektriskais tens, kurš silda ūdeni, ja nav saules. Ja vēl kolektorus piepilda ar tosolu, tad tādai sistēmai nedraud arī ziemas sali un nav jāčakarējas ar ūdens izlaišanu no sistēmas.

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: JanisJanis ()
Datums: 08/02/2007 18:46

Biju nekoreksts viss elektriibas pateerinsh ir 30..32 Ls/meen.

Juusu spriedumi ir par sliktu pozitiivam saules energijas izmanotshanas ekonomiskajam apreekinam!

:))) Man saak iepatiksits shis forums.

Janis

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: JanisJanis to DidzisP ()
Datums: 08/02/2007 18:51

Toslos ir indiigs un ar to labaak neizmantot uudnas apgaades sisteemaas.
Veel janem veraa ka uudens (glikols) saules kolektoraa var uzsilt liidz 180'C !!! Caurules un to savienojumiem jaabuut atbilstoshiem! Jaauzmanaas arii ar atgaisoshanu, jo parastie 3 Ls atgaisotaaji darbojas liidz 110'C!

Janis

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: Didzisp ()
Datums: 08/02/2007 21:36

Es jau nesaku, ka tosols ir veselīga liepziedu tēja, bet visi autiņi ar to brauc.Diez vai kāds vēlēsies atgriezties Moskviču laikos, kad vakarā ūdeni izlaida no kartera, bet no rīta vārošu lēja atpakaļ. Saules kolektorā ir nereāli izmantot sasalstošu ūdeni. Kaut vai tādā saulainā dienā kā šodien, kolektors jau dotu siltumu, bet neiesi tak no rīta pildīt kolektoru ar ūdenu un vakarā to laist ārā. Pagaidām cilvēki vēl nav atraduši apsolūti videi draudzīgu enerģija ieguves veidu, tā kā būs vien kolektorā jālej kāds nesasalstošs šķidrums.

Re: Saules enerģijas izmantošana...
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 10/02/2007 04:01

Latvijā pēc meteorologu statistikas ir tikai 105 saulainas dienas. Un tās diemžēl nav katra trešā diena.
Latvijā diemžēl ir vairāki mēneši, kad gaisa temperatūra ir zem nulles. Varbūt to labos globālā sasilšana, bet vai tad silts ūdens būs vajadzīgs?
Latvijā mēs ūdeni lietojam ar piemaisījumiem tajā - izšķīdušais kaļķis, kuram ir tendence noglsnēties tad, kad tas tiek sasildīts. Citiem ūdenī ir dzelzs vai pat mikroorganismi, kam arī patīk silts ūdens.
Un viena aksioma no termodinamikas likumiem. Enerģiju daudz vieglāk ir saražot, nekā to uzglabāt.
Tapēc manas domas ir sekojošas. Tā, ka mēs nedzīvojam tuksnesī, kur neaug dabīgā enerģija -koku, to zaru, salmu un citu atlikumu veidā..tā ir akumulētā saules enerģija, tad laikam vienkāršākais ir savākt zarus, tos saskaldīt, izžāvēt un kurināt plīti,, kas uzkarsē silto ūdeni. Atkrīt galvassāpes par integrēto dinamiski kvaztenciālo trīsvārstu veltili, kurš regulē solārās svārstības.

Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   **    **  ********   **     ** 
  **  **   **     **  ***   **  **     **  **     ** 
   ****    **     **  ****  **  **     **  **     ** 
    **     ********   ** ** **  **     **  **     ** 
    **     **         **  ****  **     **  **     ** 
    **     **         **   ***  **     **  **     ** 
    **     **         **    **  ********    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727