UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
elektrība vecā mājā
Autors: marama ()
Datums: 20/10/2011 12:21

Kādu laiku dzīvojam vecā mājā, laikam celta 50 gados, atjaunota vizuāli, bet kas slēpjās sienās, nezinu. Pirms gada vīrs nomainīja visus ārējos elektrotīkla posmus - rozetes, slēdžus, lampas. Protams vadus no sienām laukā nerāvām. Bet pēdējā laikā notiek diezgan dārgas likstas. Pirms pusgada sadega boileris, bet tas nebija pats svaigākais, tāpēc nepārdzīvojām, nopirkām jaunu. Pirms 4 mēnešiem sadega veļas mašīnai vadības bloks, to nomainījām, pēc 2 mēnešiem akal sadega veļas mašīnai šis pats bloks, bet šoreiz ar liesmām, tā ka tur mainīt vairs neko nav iespējams, jāpērk jauna. Nu un šodien man "sprāgst" lampa pie griestiem. Tagad sēžu atslēgusi elektrību un domāju, kāpēc man elektro ierīces "sadeg" tik bieži. Vai pie vainas strāva, vadi?

Re: elektrība vecā mājā
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 20/10/2011 12:34

Arī man pēdējā laikā spriegums (pat no rīta) raustās tā, it kā es dzīvotu blakus Liepājas Metalurga jaunajām elektrokrāsnīm. Tieši tāpat bija pēc Ignalinas izslēgšanas. Pārspriegumus gan neesmu manījis.

Re: elektrība vecā mājā
Autors: aaaa ()
Datums: 20/10/2011 12:38

Man mamma Liepājā, aizbraucu, nu tur maz neliekas - reāli raustās spuldzes un tā visu laiku un jau labu laiku un tas ir pavisam pilsētas otrā galā. Rakstīja jau avīzēs, ka visā Liepājā tā esot, bet neviens neklapē ne ar ausi. Nez cik tas ir veselīgi elektroiekārtām.

Re: elektrība vecā mājā
Autors: aaaa ()
Datums: 20/10/2011 12:41

Jautājums nedaudz off-topic. Pats īpaši ar elektrību nedraudzējos, manas elektriķa iemaņas aprobežojas ar nozarkārbu un vadu vilkšanu šķūnī, apgaismojuma ierīkošanu utml. Tad jautājums cilvēkiem ar pieredzi - kā var cilvēcīgi noņemt vadam izolāciju? Pats to daru ar nazi, iegriežot apkārtējo izolāciju, tad katram vadam atsevišķi. BET - standartproblēma ir pārgriezt ne tikai ārējo, bet arī paša vada izolāciju, jo dozēt naža piespiedējspēku tā, lai selektīvi pārgrieztu tikai ārējo izolāciju ir ārkārtīgi grūti! Vai ir kāds cilvēcīgs risinājums šai lietai?

Re: elektrība vecā mājā
Autors: uhh ()
Datums: 20/10/2011 12:47

Vajag ierīkot "centrālo rubiļņiku". Kad iet gulēt vai prom, atrubī. Paliek tikai ledusskapis un durvju zvans. Ietaupīsies arī kādi 5 Ls mēnesī uz visiem gaidošajiem tālvadības pribambasiem. Nav jau laika katram tam mēslam pieiet un izslēgt. Un lai paliek arī pāris LED, lai var aiziet pa nakti pačurāt neko neslēdzot. Parasti jau gan mājas nodedzina mazie sprieguma pārveidotājbloki, ja viņiem uzmet virsū kādu lupatu.

Re: elektrība vecā mājā
Autors: q ()
Datums: 20/10/2011 12:50

aaaaa

Tu laikam gribēji teikt "nepārgriezt"?

Re: elektrība vecā mājā
Autors: marama ()
Datums: 20/10/2011 13:02

atslēgt visu māju ir pagrūti, jo siltais ūdens un daļa mājas apkurinās ar elektrību, jebkurā gadījumā būtu jāmaina visi vadi. ):

Re: elektrība vecā mājā
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 20/10/2011 13:13

Lai, noņemot kabeļa kopējo izolāciju, neievainotu vadu izolācijas, es pirmo šķēržu gareniski un beigās apgriežu (ideāli līdzeni gan nesanāk), to visu daru ar asmeni vērstu no iekšpuses uz āru. Ja apvalka biezums nav vienmērīgs, šķēržu plānākajā vietā.
Savukārt vada izolāciju es novelku vai nu iespiežot elektriķu stangu piemērota diametra apaļajā caurumā, vai ar karstu lodāmuru. Vēl var uzkarsēt ar fēnu un novilkt ar pirkstiem (cimdiem).

Re: elektrība vecā mājā
Autors: q ()
Datums: 20/10/2011 13:16

Vadiem zem apmetuma nav nekādas vainas. Vajag tikai aizvadīt resnus vadus uz galvenajiem patērētājiem. Lai tie "lampiņvadi" paliek. Tur viss ir kārtībā. Nopiietnie patērētāji ir veļasmašīna, boilers, sildītāji, plīts, cepeškrāsns, tosters, tējkanna, fēns u.t.t. un tiem tad arī vajag veltīt vienu resnu pievadu. Tas nebūs dārgāk par 10 Ls.

Re: elektrība vecā mājā
Autors: aae ()
Datums: 20/10/2011 13:48

Par ārējās izolācijas griešanu, ja iet runa par "cietajiem vadiem" - es piešāvos viegli iegriezt un tad kabeļa galu nedaudz palocīt, ārējā izolācija smuki pati pārplīst pa griezuma vietu.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **  ********  **    **  ******** 
  **   **   **  **  **  **    **  ***   **  **       
   ** **    **  **  **      **    ****  **  **       
    ***     **  **  **     **     ** ** **  ******   
   ** **    **  **  **    **      **  ****  **       
  **   **   **  **  **    **      **   ***  **       
 **     **   ***  ***     **      **    **  **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727