UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Ārējie kabeļi
Autors: Rx ()
Datums: 25/10/2011 13:06

Balti, melni... Kāpēc tād atšķirība? Zinu tikai ka: Baltajā izolācijā ultravioletie stari iespiežās dziļi un veicina polimēru sadalīšanos ( fizikālo īpašību maiņa, plastiskuma, elastības zaudēšana, sasprēgāšana, izolācijas pretestības samazināšanās....) Melnajos kabeļos ultravioletais starojums absorbējās virsējā slānī un tāpēc maz mainās kabeļa īpašības. Kaut gan nu sastapos ar TV maģistrālo kabeli, melnā krāsā, nezkurražota, kas pēc 5 gadiem saulītē sasprēgāja kā izžuvusi zeme un jebkura locīšana izsauc sprēgāšanu...Tāpēc visiem līdzeķļiem jāpārliecinās, vai kabelis nav "krutka"

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Didims ()
Datums: 25/10/2011 15:15

Baltā izolācija ir arī mehāniski neizturīgāka, tā, ka Rx neiestāstīsi, ka tā tikai krāsu atšķirība.

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Rx ()
Datums: 25/10/2011 17:24

Mēģināšu iestāstīt gan: Baltā izolācija ir PVC (polivinilhlorīds ). Melnā arī ir PVC (polivinilacetats ar melnas krāsas pildvielu),PVC var būt jebkurā krāsā un pašas dzīslas arī ar to ir izolētas. Un kā redzat, nekādu mīkstuma starpību nav. Bet: Melnā krāsā ir arī no LLDPE (no angļu valodas tulkojumā "zema blīvuma polietilēns"), vai XLPE ( speciāls polietilens)! Tad tie, kas ir no PVC ir pilnīgi vienādi, mīksti, neatkarīgi no krāsas, kā arī no mehāniskās un elektriskās izturības viedokļa. Polietilēna (LLDPE, XLPE) kabeļiem gan izteikti cietāka izolācija. Un to montāža cietās izolācijas dēļ ir apgrūtināta. Jāatzīmē, ka tieši polietilēna kabeļi ir vairāk piemēroti zemē rakšanai nekā melnie PVC. PE kabeļi ir mehāniski vairāk aizsargātāki, jo iegriežot izolācijā, tie ar grūtībām plīst tālāk, bet PVC iegriežot, plīst salīdzinoši viegli. Jāatzīmē, ka polietilēns arī ultravioletajā gaismā sadalās...tāpēc tas arī vienmēr ir melns attiecībā uz kabeļiem.

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Rx ()
Datums: 25/10/2011 19:59

Labojums: Pārrakstījos-Jābūt: Melnā arī ir PVC (polivinilhlorīds ar melnas krāsas pildvielu)

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Frukc ()
Datums: 26/10/2011 09:12

Nu skaidrs par terminiem, bet vai tie standarti kaut kur ir atrodami???

Un tagad veel ir jautājums - kam vislabāk ziņot par negodprātīgu elektriķi?! Valsts policijai, darba inspekcijai vai kam?

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 26/10/2011 09:50

Ziņot varētu organizācijai, kas elektriķi sertificējusi. Tev gan vajadzēs pierādīt (pašam izpētīt, kādiem tieši normatīviem vai standartiem, kas ir par maksu vai pat pusslepeni, neatbilst). Iespējams, par maksu var noalgot neatkarīgu ekspertu, kas atnāks pie Tevis un konstatēs, kas un kam neatbilst.

Re: Ārējie kabeļi
Autors: aaaa ()
Datums: 26/10/2011 10:06

Te nu piektritīšu Rx, polietilēns zemē vieš stipri lielāku uzticību kā PVC. Galu galā gāzes, ūdens utt caurules ražo no PE, nevis no PVC. Mans personīgais viedoklis, ka arī zemē rokamās kamanlizācijas caurules kudiš labākas ir PE, nevis PVC caurules. Te gan jāskatās spiedes stiprība, Uponoram ir speciālas zemē rokamas PE kanalizācijas caurules. PE ir ļoti elastīgs, PVC ir trauslāks.
Kad raku Lattelecom sakaru kabeli, ko pārdeva pats Lattelecom montieris, tas arī bija ar aŗkārtīgi biezu ārējo PE izolāciju un iekša pildīta ar kaut kādu želejveidīgu smāķi - cik noprotu, tas kaut kāds hidrofobs tipa vazelīns, ja gadījumā kaut kur kāda plaisa izolācijā, ūdens tāpat iekšā nelīdīs.
Savulaik meklēju āra apgaismojuma kabeli baltā krāsā (dizains paģērēja). Neatradu - nebija balta vada, uz kura būtu rakstīts āra apstākļiem, tikai melni. Uzliku balto iekšdarbiem, ar domu - galu galā visi tā dara, pa fasādi neviens melnos vadus nestaipa.

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 26/10/2011 10:48

Želeja optiskajos, cik zinu, domāta, lai, locot kabeli, nemocītu tievās šķiedriņas. Tādus kabeļus gan nedrīkst karināt.
Ierakšanai zemē savulaik Kolorīta pirku vītā pāra kabeļus ar melnu PE apvalku. Izskatījās pārliecinoši.

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Rx ()
Datums: 26/10/2011 12:28

Par želeju: Var jau būt ka tāpēc, lai nemocītu locot, var jau būt... Bet domāju ka sekojošam: Ja kada iemesla pēc ūdens nonak zem pirmās izolācijas, parastajos kabeļos tas šķidrums slapināšanas un spraiguma spēku ietekmē sūcas metriem tālu zem labās izolācijas, tā sabojājot lielu kabeļa daļu. Ja iekšā ir želeja, tad šāda ūdens plūšana izslēgta. Piemērs: TV kabeļi: iekšā viena dzīsla. Želeja iekšā. Locīšanas slīdamībai...nez vai. Bez želejas , no antenas ūdens pa iekšu tek daudzus metrus, ja ne desmitus un galā, kur atvērts, pat pil....Dalītāji ūdenī, "kirdik". Optikai: Domāju ka, ūdens ir tas, kas izjauc gaismas staru laušanos stiklašķiedras pārejā uz gaisu, jeb gaisma nedrīkst iznākt ārā no stiklašķiedras sāna. Tai 100% jāatstarojās no sāna virsmas. Ja sāns būs slapjš, gaisma aizies daļēji uz sāna, un rezultātā kabelis būs ar ļoti lielu vājinājumu. TV kabeļu gadījumā, korodē- oksidējas ārējā pinuma un ekrāna materiāls un skinefekta rezultātā strauji pieaug vājinājums.

Re: Ārējie kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 26/10/2011 13:00

Argusā reiz man rādīja "ārdurvju" koaksiālo ar silikonu, iespējams, šo:
[web.argus.lv]
Stiklašķiedrai, cik zinu, vienmēr pāris slāņu vēl pirms želejas:
1) otrs stikls ar citu laušanas koeficientu;
2) polimēru apvalks(i).

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **    **  **          *******   **      ** 
 **     **  ***   **  **    **   **     **  **  **  ** 
        **  ****  **  **    **   **     **  **  **  ** 
  *******   ** ** **  **    **    ********  **  **  ** 
        **  **  ****  *********         **  **  **  ** 
 **     **  **   ***        **   **     **  **  **  ** 
  *******   **    **        **    *******    ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727