UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: malacis ()
Datums: 07/07/2012 00:36

Sveiki visiem!

Nekādīgi nevaru izdomāt, kur grīdā palaist siltā un aukstā ūdens caurules.

Ir klasisks grīdas "pīrāgs" - no apakšas uz augšu - blietēta smilts, plēve, putuplasts 15cm, plēve, betons 8cm ar siltās grīdas apkures caurulēm, flīzes.
Nepieciešams izvilkt silto un auksto ūdeni. To darīt plānoju ar 20mm daudzslāņu plastmasas caurulēm. Bet lūk nevaru izdomāt, kurā slānī būtu pareizāk. Manuprāt ir divi varianti:

1) putuplastā iegriež apmēram 3cm dziļas un 2 cm platas rievas, iespiež tajās cauruli un pa virsu aizbāž to pašu putuplastu. Sanāk līdzena virsma uz kuras veido silto grīdu. Vot tikai nezinu, kā lai tādu smuku rievu izgriež, tur vajadzētu kaut kādu U veida nazi

2) ūdensvada cauruli iebāž apaļā izolācijā un novieto uz putuplasta (vai pareizāk plēves) virsmas, tādejādi iebetonējot siltās grīdas betona slānī.

Kurš variants ir pareizāks?

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: ETT ()
Datums: 07/07/2012 01:29

Tad auksto ūdeni un silto grīdu vajadzēs vai otrādi? :)

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: ETT ()
Datums: 07/07/2012 01:35

Atvaino, neievēroju "apaļo izolāciju". Man domāt, vienalga, ja nu vienīgi "apaļā izolācija" mēdz būt arī mīksta un pie betonēšanas no svara var vienkārši saplakt...

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 07/07/2012 10:46

Tev zem 1.stāva grīdas ierīkojot ūdensvadu jārīkojas sekojoši. Visām caurulēm no pieslēguma vietas līdz pieslēguma vietai jābūt bez papildus pievienojumiem vai savienojumiem. Tām jābūt izolācijā - ir uzmaucamas vai uzvāžamas poliuretāna šļūtenes.Centies šīs caurules novietot tuvāk ēkas centram, lai arī pieņemu, ka tev ir ārējā pamatu siltumizolācija.
Visai cauruļvadu sistēmai jāatrodas blietēto smilts slānī zem kapilārās izolācijas -200mkm PE plēves. Aukstajam ūdensvadam vari izmantot 15...20mm poliuretānu, karstajam - vismaz 30mm. Pirms blietēšanas caurulēs iepildi ūdeni un galiem uzliec korķus. Blietējot smiltis tu šo izolāciju nevarēsi tā saspiest, lai kaitētu ūdensvada caurulei.
Es nezinu, cik tev tas ūdens ir kaļķains vai satur dzelzi, tapēc zemgrīdas konstrukcijā iestrādājamais cauruļvadu diametrs vismaz 16...20mm.

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: parks2007 ()
Datums: 07/07/2012 11:02

Kā iespējams uztaisīt ūdenssistēmu zem grīdas bez neviena savienojuma???Aukstā ūdens caurule iet gar sienu, savienojums uz augšu klozet podam,veļas mašīnai,aukstajam ūdenim uz krānu utt.

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: PikkO ()
Datums: 07/07/2012 11:47

sadales kolektors virs grīdas un katram patērētājam sava truba ...
bez savienojumiem tāpēc, ka pēc tam tiem tikt klāt būs pārāk dārgi, lai neteiktu neiespējami ;) ...
Ja ūdens caurule iet gar pamatu sienu zem grīdas ... droši var apgalvot, ka aizsals :) un nekāda izolācija nepalīdzēs :D :D

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: soseds2 ()
Datums: 07/07/2012 12:34

Liec puķiku divās kārtās pa 50mm un kopā ar pimo kārtu caurules.

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: malacis ()
Datums: 08/07/2012 13:42

Nu smilšu slānī trubas ielikt vairs nevaru, jo putuplasts jau uzlikts. Bez tam, kāda ir loģika likt caurules aukstā un mitrā vidē?
To ka nevajag savienojumus zem grīdas es arī sapratu, tāpēc izplānoju savienojumus virs grīdas - vienu aiz poda otru zem virtuves izlietnes. Tas ir papildus iemesls, kāpēc negribas trubas laist dziļi zem grīdas - trubas jātaisa garākas un siltais ūdens ilgāk nāks līdz krānam.

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: Didzisp ()
Datums: 08/07/2012 14:30

Es ari paligmājā visas ūdens trubas saliku "pa smuko". Pienākošo trubu kārtigi iebetonēju grīdā "lai nemaisas" Protams truba stīva un divās vietās līkumi praktiski saskaras ar pamatiem. Tad nu paši varat iedomāties, kas notiek ziemā pie -27 grādiem :) Protamsir tur putoplasts un siltinajums, bet tas viss ir labi pie -15, bet kad iestājas sibīrijas aukstums, tad tas puķiks vairs neko nepalīdz. Labi, ka visas trubas zem krituma un ūdeni var izlaist. Ar tagadējo prātu nekad, nevienu trubu neliktu ārsienā un zem grīdas pie pamariem.Smuki jau ir, bet nu šausmīgi nepraktiski, kad ziema aizsalst. Būtu trubas pa virsu flīzēm, tad tak ne pie kādiem mīnusiem neaizsaltu. Ja nu tomer gribas "pa smuko", tad obligati trubai cieši klāt, zem siltinājuma, elektrisko sildkabeli.Ja uznāk stihija, tad vismaz var tās trubas atkausēt.. vai profilaksei ieslēgt apsildi. Nu jā, par skādi nenāk visu veidot zem krituma, lai var ūdeni izlaist. Jā, var jau teikt, tak māju vienmēr apkurina, bet nekad nevar zināt,kā dzīve var gadīties un kapēc māju vajag atsrāt bez apkures. Paskatieties cik jaunbūvēm skursteņi, pēc treknajiem gadiem, vairs nekūp :)

Re: ūdensvada truba - putuplasta slānī vai betonā?
Autors: aaaa ()
Datums: 08/07/2012 15:57

Klasiski trubas tomēr betonē grīdā un pie pamatiem maģistrālos vadus neliek, bet liek apmēram 20cm nost no sienas, protams, apaļajā siltumizolācijā, pie sienas viņš pienāk tikai pašā betona augšgalā, kur vajag izvadu pie ārsienas, bet principā jācenšas projektēt tā, lai izvadi pie ārsienām būtu minimāli. Tikai ņem to, kas tāda pacieta, laikam tas ir putupolietilēns, melnā mīkstā izolācija zem betona svara paliek plakana un neko neizolē.
Man tieši tāpat ir siltās grīdas un daudzslāņu caurules ūdensapgādei. Zem grīdas savienojumu nav, katlu telpā ir 3 kolektori - aukstajam, karstajamm un karstā atgaitai un uz katru punktu aiziet atsevišķa caurule. Taisītu vēlreiz, tā tomēr nedarītu, liktu resnāku cauruli un savienojumus zem grīdas. Ja ņem tā paša ražotāja oriģinālos presējamos, nekas tur nevar notikt. Turklāt ūdenscaurules var smuki pietīt pie armatūras režģa. Par ūdens iztukšošanu - esmu to darījis un pavisam elementāri - atgriež vienlaicīgi 2 krānus un vienkārši ar muti pūš pa vienu iekšā, pa otru nāk ārā, kamēr tukšs, nekāds kritums nekur nav vajadzīgs.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   ******    **     **   ******   ******** 
 **     **  **    **   ***   ***  **    **     **    
 **     **  **         **** ****  **           **    
 **     **  **   ****  ** *** **  **           **    
  **   **   **    **   **     **  **           **    
   ** **    **    **   **     **  **    **     **    
    ***      ******    **     **   ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727