UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: andisk26 ()
Datums: 01/09/2012 11:06

Tikai kurinot ar oglēm skaties ka toč neizdedzini katlu, tāpat vajadzētu kombinēt ar malku.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 01/09/2012 18:43

Čuguna katli ir primāri paredzēti tieši kurināšanai ar oglēm. Tā kā ja ir pareiza apsaite (ar diviem lokiem, vismaz 2 cirkulācijas sūkņiem. bet autora gadījuma 3, jo siltajām grīdām un radiatoriem vajag savādākas temperatūras un kaut neliels (400l) ) siltuma akumulators - problēmu nebūs.

Bet nedomāju ka vismaz 600 - 800 l aķim vietu atrast nevar - piemēram [www.kadiki-arv.lv] var uztasīt vajadzīgajā diamaterā un garumā! Var aķi piekarināt pie griestiem, uzlikt uz bēniņiem, utt, utjp.

andisk26 - un tu tādas temperatūras svārstības uzskati par normālām? Es nē....

aae - katlam uz maksimālo jaudu jāstrādā labi ja pāris nedēļās gadā. Kad ārā ir riktīgi mīnusi. Pārējā laikā viņš iet tikai uz daļēju jaudu. Un jebkurš katls daļējas jaudas režīmā strādā krietni neefektīvāk kā kuroties uz pilnu ručku! Tāpēc ir paredzēts akumulators! Katls strādā max ekonomiskā režīmā (kad lietderības koeficients maksimāls), siltums uzkrājās aķī, tad silda māju pēc vajadzības.

Es arī taisos likt čuguna katlu - iespējams ka viadrus 26, 2 gab siltuma aķus kopā 2t ūdens un kurināt ar akmeņoglēm - vismaz pirmo gadu. Man māja 140 m2, ļoti labi siltināta. Izrēķināju ka mājas siltum zudumi ja ārā -25, iekšā +20 būs ~5Kw. 2t ūdens atdziestot no 90 līdz 40 grādiem spēj izdalīt 116 kwh enerģijas. Kas spēs nodrošināt vienmērīgu temperatūru mājā diennakti. (116/5=23,2 stundas) Ja ārā 0 tad aķiem jāvelk 2 diennaktis, ja +10, tad 4. Tā ir fizika, auksts aprēķins. Un to pierāda arī prakse - draudzenes tēvam 1t aķis, siltuma zudumi apmēram līdzīgi. Pie -25 jākurina 2x diennaktī, ja 0 ārā, tad 1x diennaktī.
Un man apkures sezonai teorētiski vajadzēs 3 -5 tonnas akmeņogļu - naudas izteiksmē 300 - 500 ls - nedomāju ka tas ir dārgi. Pirkt akmeņogles domāju paskatīšos piedāvājum ss.lv, paņemšu maisiņu izmēģināšanai un ja būs labi pirkšu. Ak jā - lai aizdedzinātu akmeņogles vajag sākumā ar malku iekurināt - pilnīgi bez malkas neiztikt.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: muflons ()
Datums: 01/09/2012 22:23

esmu savā dzīvē nokurinājies gan malku, gan briketes, gan sasodītās ogles...man arī ir apmēram 140m2 ko apkurināt. tad nu kopjš uzliku granulnieku, esmu laimīgi ticis valā no tās nolādētās kurināšanas. izdevumi tādi paši- vai 4-5t sezonā ogļu, vai 3-4 granulu. toties tagad varu baltā kreklā aiziet apskatīt kurināšanas lietas katlutelpā un praktiski nekas nav jādara! kad atceros to drausmīgo netīrību no oglēm, to ikdienas darbu tīrot katlu un kurināšanu, to lādēšanos ka ogles ar katru reizi citādas un šķiet sliktāk deg, to diskomfortu, kad vakarā pārbrauc no darba un māja auksta, bērni drebinās, kad naktī par karstu un no rīta par aukstu......es teikšu tā- mani tagad varētu nošaut uz vietas, bet akmeņogles kurināt mani nedabūsiet!:D esmu ar mieru vēl kādus 100-200ls piemest klāt par savām ērtībām, bet nekādā gadījumā šo vergošanu pie cietā kurināmā katliem ik dienas...

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 02/09/2012 11:29

granulu siltumatdeve 15-18 MJ/kg jeb 4.1-5 kWh/kg
Ogļu siltumatdeve siltumatdeve 5900 - 6200 kkcal/kg , jeb 6.85 -7.3 kwh/kg
Par ~50% vairāk. un granulas pa 20% dārgākas...

Nez kā tev sanāk ogļu patēriņš lielāks? acīm redzot ļoti sūdīgs ogļu katls bija.
Tas ka naktīs karsts, no rīta auksts risinās ar akumulatora palīdzību.

Un labs ogļu katls ~700ls, labs granulu vismaz 3x dārgāks.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: andisk26 ()
Datums: 02/09/2012 19:04

Ronalds cik saprotu tad tu pagaidām tikai teorētiski gvelz visādas fizikas teorijas kā būs ja būs, kad man būs māja, cik perfekti silta viņa būs un cik tev aizies siltumā, vai es kļūdos??? Un tavs spriedelējums ka : andisk26 - un tu tādas temperatūras svārstības uzskati par normālām? Es nē.... , ir vispār absurds, tas ir fantastisks rādijums ka var apkurināt tikai ar pliku katlu bez aķiem un iekļauties šādās minimālās temperatūras svārstībās.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: muflons ()
Datums: 04/09/2012 21:34

vispār jau tēma bija kāda? par apkuri bez akumulatora... kas attiecas par oglēm, protams ka katls bija sūdīgs, bet tas sasodītais patēriņš tāds ir, it sevišķi ja ogles sūdīgas. gadās ka spaini ieber un 2/3 spaiņa izgreb pelnus, tā nu ar tām oglēm ir...toties granulas izdeg pilnīgi, no tonnas ir max 1 spainis pelnu.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: Rx ()
Datums: 04/09/2012 22:05

.....atnācu mājās....apsēdos....tā kā pavēss...19,5 grādi....piepildīju pilnu krāsns "muti" ar pagalēm... ( cik tad likt, lai nebūtu par maz un par daudz...) Pagāja stunda...un mājā 21 grāds.....bet krāsnī vēl daudz kurināmā....Nekas. Izdegs, rīt un parīt vēl pietiks, jo man ir "akumulators". Tāda lūk reāla pasaka. Tāds lūk pasakains serviss. Arī siltajam ūdenim vajadzēs mazāk elektroenerģijas. Secinājumi pēc pasakas zemteksta.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: muflons ()
Datums: 04/09/2012 22:39

...atnācu mājās un ir baigais slinkums, visu dienu rukāju un tagad nav spēka. bet jāiet kurināt. nāk miegs, bet jālūko katls, kad būs izdedzis. pirms tam vēl jāgrebj spainī tās tizlās ogles, bet neko, pa darbu jau tā mute netīra, ka tagad drusku vairāk, nav vainas....un tā gadiem. zemteksta nekāda.

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: Rx ()
Datums: 04/09/2012 23:12

.....jā, auksta gan tā Jūsu māja, ja vēl nav izdedzis, bet jau jākurina... Vasara taču, bet drēgns tikai. Savāds mitrums. Kāpēc tik bieži jākurina? ....laikam tāpēc, ka nav "akumulators"....

Re: malkas apkures tērauda katls bez akumulācijas tvertnes
Autors: muflons ()
Datums: 04/09/2012 23:30

vispār jau iepriekš zemteksts bija. laikam sajūsma par akumulatoru aizēno saprašanu.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **        **  **     **   *******   **    ** 
 **     **        **  **     **  **     **  **   **  
 **     **        **  **     **         **  **  **   
 **     **        **  *********   *******   *****    
 **     **  **    **  **     **         **  **  **   
 **     **  **    **  **     **  **     **  **   **  
  *******    ******   **     **   *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727