UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: NetCat ()
Datums: 28/12/2012 04:26

Sveiki tautieši! Ir apmēram 45m2 liels dzīvoklis bez jebkādas apkures (jā, tādi ir Latvijā). Patreiz finansiāli pavilkt var tikai malkas apkures variantu. Pati problēma ar skursteni ir tāda ka tas atrodas virtuvē (tālākajā dzīvokļa galā) kurā izstiepjoties vai saliecoties nav iespējams uzstādīt kautko ar malku kurināmu.
Esmu uzzīmējis dzīvokļa plānu. Ceru ka par manām rasēšanas prasmēm pa galvu nesitīs :)

[www.bildites.lv]
1 - virtuve
2,3,4 - istabas
5 tualete
6 priekštelpa
Ar sarkano bultiņu ir atzīmēts skursteņa caurums.

Optimālais variants lai visu dzīvokli +/- apsildītu ir likt krāsneli kautkur 3 zonā. Kaut arī manas zināšanas par skursteņiem ir tuvu 0, es saprotu ka tik garu skursteņa trubu horizontāli nedrīkst taisīt?
Esmu galīgi izmisis. Nav īsti arī kam pajautāt.
Ceru uz jūsu sapratni. Juris.

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: NetCat ()
Datums: 28/12/2012 04:27

P.S. Aizmirsu piebilst ka jau no seniem laikiem ir pieejama "jotul" tipa krāsniņa.

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: qwertys__ ()
Datums: 28/12/2012 08:45

Vēl jajautā vai tā jotulniece ir pieslēgta pie tā paša cauruma virtuvē, kuru dzīvokļos to devē par ventilācijas atveri? :D

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/12/2012 09:30

Pie ventilācijas slēgt nedrīkst. Tiesa, kāda (es teiktu, bēdīgi) slavena divkārša premjera "pirmajos" laikos darīja gan tā, gan pat vienkārši izlaida trubas caur logiem un sienām, un tādus piemērus varēja redzēt pat Rīgā, nemaz nerunājot par lauku daudzstāvenēm.
Horizontāls dūmvads drīkst būt, manuprāt tā garums pat nav limitēts ar normatīviem. Tiesa, reāli pastāv rekomendācija "viss, kas līdz (vertikālam) dūmenim" (ieskaitot cukas, horizontālus dūmvadus utml) ne garāks par pašu dūmeni. Pēdējam minimālais augstums, ja pareizi atceros, 5 m (lasi apkures un ventilācijas LBN).
Atceries gan vienu lietu - visilgāk mēdz kalpot "pagaidu" risinājumi. Neesmu lietojis, bet lasu, ka otrā izdevīgākā apkure pēc malkas esot sašķidrinātās gāzes baloni, kurus uzpilda auto tankos. Un maza gāzes katla dūmvadu, cik zinu, drīkst izlaist pat caur sienu.

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: ..... ()
Datums: 28/12/2012 10:57

Cik interesējos, balonu gāze nemaz nesanāca tik izdevīga apkurei...

Un nez vai gāzes katls ar visu apsaisti, radatoriem, $ meistariņiem utt, būtu tas īstais variants, ja autors saka, ka finansiāli var šobrīd var tik malkas apkuri.

Par to gāzes katla dūmvadu, tur līdz konkrētam stāvam varēja laist caur sienu, ja nemaldos tas bija līdz otrajam, bet varbūt tagad jau kas mainijies..

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: irvits ()
Datums: 28/12/2012 12:04

Ja nav skursteņa, tad ar malku nekas nesanāk. Atliek tikai gaisa siltumsūknis.

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: qwertys__ ()
Datums: 28/12/2012 15:37

Besī laukā, nevar neviens nekad iedot pilnu informāciju un tad gaida kaut kādu atbildi.
Pieņemu no teiktā, ka tas ir dzīvoklis, tātad tā ir daudzīvokļu māja ar vismaz 6 dzīvokļiem.

irvits
Kāda vella pēc jārunā tādas muļķības?
Gaisa SS zem -5 jau būs kurināšana ar elektrību, bet cilvēks saka, ka finansiāli var tikai malku. Un kā visi zinām, tad malka ir vienīgais lētakais kurināmais un elektrība praktiski vienīgais dārgākais.
Es pat teiktu, uzlikt ziemā eļļas radiatoru būs lētak, kā gaisa SS patērēs elektrību.

Godīgi sakot, es pat nezinu ko ieteikt. Kā zināms ventilācijā laist nedrīkst. Kā arī celt pamatīgu malkas krāsni, kura būtu rēķināta uz 45m2 arī dzīvokļtipa mājā nedrīkst, ja vien tam nav paredzēta vieta ceļot māju. Cik saprotu, radiatoru nav. Un cilvēkam arī naudas nav, ja jau malka ir vienīgais ar ko var kurināt.
Optimālais veids vienam dzīvoklim, ko es ieteiktu būtu, atvēlēt vienu telpu, nopirkt sveces tipa katlu, kurš aizņem ļoti maz vietas un ielikt siltās grīdas. Kā arī skurstenis jāizbūvē gar māju sienu(pārdodas jau gatavas montējamas trubas) un tāda tipa apkuri jau var taisīt uz vismaz diviem dzīvokļiem - samesties. Ja tikai radiatori, tad labāk nedalīties ar kaimiņu.
Bet vispār tur būtu jārunā ar visiem mājas iedzīvotājiem, lai liktu pagrabtelpā katlu un ierīkotu centrālo apkuri. Bet tādiem vecajiem namiem varētu būt arī sienas un jumts jāsiltina. Un atkal nonākam tur, ka tas ir jau dārgi un jāiztiek ar Jotulnieci, kuru cik noprotam, kurina caur ventilāciju. :D

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: irvits ()
Datums: 28/12/2012 17:19

Ir arī garš rudens un pavasaris, kad aiziet puse līdzekļu siltumam un nevajag aizmirst, ka laiks arī ir nauda, kuru tērē kurināšanai. Par pārējo visu pilnīgi piekrītu, bet tas attiecas uz variantu, ja ir skurstenis. Ja laidīs ventilācijā tad turpmāk būs jādzīvo cietumā, jo uzreiz būs līķi gan augšējos, gan apakšējos dzīvokļos. Remdenie jotulenes dūmi bez individuālas caurules līdz jumtam, nekādi citādi tur nokļūt nevar.

Labāk jau skatīties kā laukos bijušajās kolhoza hruščovkās to risina. Laiž pa vairākiem gar ārsienu un kaut kā dekoratīvi nosedz.

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: aaaa ()
Datums: 28/12/2012 19:18

Balongaaze ir vismaz 4x daargaaka par malku:
[www.siltumnieks.lv]
Par gaazes katliem runajot reali besi ara, ka taja pasha Vaacijaa tu vari 50-dzivoklu 6-staviga maja ierikot gazes katlu katra dzivokli atsevishkji, turklat iebuvet katlu virtuves sienas skapi, skurstenis ka nu kuram - caur sienu, caur loga stiklu un nekas, dzivo un sildaas. Pie mums kaa vienmer...nu reizem tiesham liekas, ka to muljkju zemi ir labak noslaucit un buuveet no jauna...

Re: Jautājumi par skursteņa izveides iespējām.
Autors: DsKs ()
Datums: 28/12/2012 19:39

aaaa,manuprat par to ta isti neviens laikam vel nav cinijies ... so tematu ari pacelam laicinu atpakal ... gazeniekiem pec noklusejuma mazakais katls vinu uztvere ir 24kw Junker ar 3/4 gazes pieslegumu un paterejamo jaudu 2.8m3/h ... tatad pec idejas visa gazes sistema japarveido daudzdzivokli lai pieslegtos ... sogad speciali aiz intereses izstade mekleju turbo gazes apkures katlus ar 1/2 pieslegumu ( tatad identisku,kads ienak dzivokli ) ar ~ jaudu uz 6 kw un max paterinu lidz 1m3/h ( gazes plits ja nemaldos ar pilnu jaudu skaitas 1.3m3/h ) ... bez iekseja silta udens sagatavosanas rezima ... un ir tadi katli noperkami ... tatad pec idejas nav nepieciesamibas pec jaudas palielinasanas,skaititaja mainas,utt. ... sledzamies klat un palaizam ... domaju,ka problema drizak ir novienoties visai majai un atslegties,jo tadu haosu,ka viens nems no siltumtikliem un otrs kurinas savu katlu ari nepielaus ...

p.s.

savulaik UPB ( liepajas celtniecibas kantoris ) piedavaja variantu pastumt mala centarlizeto apkures siltumtiklu un likt pie katras piecstavenes mazu modernu konteinertipa gazes katlu maju ... projektu nocirta pasa sakne ... domaju stipri vienkarsi saprast kadel tas ta notika ...

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   ******   ********   *******  
  **  **   **        **    **  **        **     ** 
   ****    **        **        **               ** 
    **     ******    **        ******     *******  
    **     **        **        **               ** 
    **     **        **    **  **        **     ** 
    **     **         ******   ********   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727