UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Atšķirība
Autors: Juriits ()
Datums: 02/10/2013 19:07

Nebūs 4, būs 40 a varbūt400. Diskusija netika uzsākta dēļ 4 latiem, bet iztērētās naudas lietderīguma. Tas ka jeuropa pieprasa visādus standartus un merikāņi raksta uz kurpju kastēm , ka nav ēdams -citādāk iesūdzēs tiesā jau liekas pašsaprotams. Pats to neizdomāju, elektriķis kurš strādā vairākās nopietnās iestādēs ieteica, ja gribi kā lētāk -velc divus vadus un savieno rozetē, ar piebildi tev jau šķērsgriezums būs labs (runa bija par 2.5 mm). Nēesmu kapeikas *isējs, bet lietderīgas naudas izmantotājs.

Re: Atšķirība
Autors: Pavels.O ()
Datums: 02/10/2013 20:20

Gribētu redzēt Tavu "nopietno elektriķi", kurš ir gana gudrs šajās lietās.
Kapeika gan būs ietaupīta, jo 2x1,5 mm maksā 0,30 Ls, bet 3x1,5 mm maksā 0,31 Ls (nesen pirku Depo, pats izbrīnījos) cik ir ietaupījums un 1 km vada? Aprēķini!
Divu vadu sistēma ir dzīvotspējīga, ja to nepielāgo pie 3 vadu sistēmas un kādu nesakropļo.
Pastāv vairākas zemēšanas sistēmas - TN-C, TN-S, TN-C-S, TT, IT pameklē, ja gribi izprast būtību.
Un nogalina ne spriegums, bet gan strāva, jo katra cilvēka ķermenis ir sava pretestība, tuvu trafam cilvēku arī 230 V īsslēgums izcepinās ar letālu iznākumu ir redzēti gadījumi ar "nopietniem elektriķiem" vai elektrošoks ar 10 kV, kurš izdrebina (nepārproti ar augstsprieguma sistēmu, kur loka rezultātā nodegsi, ja dabūsi potenciāla starpību)

Re: Atšķirība
Autors: Pavels.O ()
Datums: 02/10/2013 20:22

Bet ja gribas vilk 2 vadus, tad velc, bet izmanto rozetes bez zemējuma, turklāt arī ietaupīsi naudu.

Re: Atšķirība
Autors: Didzisp ()
Datums: 02/10/2013 20:34

Triec to elektriķi ratā. Vot tādi duraki dabū sertifikātus un tad muļķības stāsta. Nafig uz ķēķā lampņu vai naktslampiņu vilkt 2,5 kvadrātu vadu. Pareizi izvēloties vadu šķērsgriezumu gan var ietaupīr, bet ne jau uz divdzīslu vadiem. Jā, krievulaikos iļjiča spuldzīti slēdza ar diviem vadiem, bet tas nenozīmē, ka nebija aizsardzība. Toreiz ar elekreisko urbmašīnu drīkstēja strādāt tikai gumijas cimdos. Cits jautājums, vai tā darija. Nebija tak plastmasas korpusi rokas instrumentiem un nebija uz ko to korpusu zemēt. Regulāri kādu nosita ar elektrisko sūkni Kama un par to rakstija presē lai tak cilvēki uzmanītos un sanullētu sūkņa korpusu.Var jau teikt, kad mēs augām...... bet toreiz mājā nebija ne mikroviļņu krāsns, ne automatiskās veļmašīmas, ne elektriskā boilera un matus sievietes veidoja ar lokšķērēm, jo fēna arī nebija. Vārdu sakot, mūsdienās stāties dzimumattiecībās ar santīmu un vilkt divvadu elektrotīklu ir vienkārši stulbi. Privātmājā vajag vēl arī zemējuma komtūru izveidot.

Re: Atšķirība
Autors: pailots ()
Datums: 03/10/2013 09:37

Tātad taisam zemējuma kontūru, velkam zemējuma vadu no šī kontūra uz sadalni, un sadalnē savienojam ar nulles kopni un korpusu ..
uz patērētājiem tad
--viens vads nāk no fāzes caur drošinātāju un vai noplūdes automātu,
--viens no nulles kopnes (ja ir noplūdes automāts tad nulle iet caur noplūdes automātu un ja nav tad pa taisno pie patērētāja, ja vien nav divpolu drošinātājs ar iespēju atslēgt vienlaicīgi gan fāzi gan nulli
--viens no zemējuma kopnes (pa taisno pie patērētāja) ..

Pareizi saprasts?

Par divpolu drošinātājiem .. kad šos būtu lietderīgi izmantot, kuros gadījumos būtu ieteicams, lai kopā ar fāzi arī nulle tiek pārtraukta?

Re: Atšķirība
Autors: MW ()
Datums: 03/10/2013 12:44

Man pienāk no LE sadales 5 dzīslas, uzskaites sadalē savienojās N un PE. Bet kāpēc būtu nepieciešams atsevišķs zemējuma kontūrs privātmājai, es vēl saprastu par zibensaizsardzības kontūru...

Re: Atšķirība
Autors: pailots ()
Datums: 03/10/2013 13:11

Varbūt tāpēc, ka nav garantijas ka no sadales nākošais zemējums ir ar pareizu pretestību .. jātaisa savs 100% tur nav ko runāt. Es no sadalnes atvilku tikai 4 vadus - 3 fāzes un nulli .. pie sevis izveidošu savu zemējuma kontūru ar pareizu pretestību un aizvilkšu vadu uz savu skapi kur zemējuma vadu pievienošu korpusam un nulles kopnei ..

Re: Atšķirība
Autors: Rx ()
Datums: 03/10/2013 16:05

...tikko pēc Latvenergo pasūtījuma, tika izlikts no majas ārā, skapī skaitītājs. Trīsfāzu. Uzlika skapi, parlika skaitītāju un iesita zemē zemējuma stieni. 1 gab. Ap 1,5-2m. Prasu, kā ar zemes merījumiem....Man atsaka: "Kādu komplektu Latvenergo iedod, tādu liekam, tādu zemi iesitam!" Nekādu mērījumu. Un skapis tiek iezemēts ar jauno zemi un savienots ar nulvadu. Līdz ar to, varat secināt, kādas ir zemes Latvenergo skapjiem....nekas drošs, mērīts, pareizs un nosacīti izmantojams kā "laba zeme"!!!!!!!!!!!!!!!

Re: Atšķirība
Autors: juriitis ()
Datums: 03/10/2013 18:45

Varu piedāvāt kabeļus zem Depo cenām. kopne(at)inbox.lv

Re: Atšķirība
Autors: moldriks ()
Datums: 03/10/2013 18:49

Domāju, ka nav taisnība tā komplekta iedzīšana. Atkārtotajam zemējumam pie uzskaites ir jābūt 30ohm, ja nav, tad jādzen vēl mietus. Naudas kāsēji visbiežāk gan nemēra, bet štancē tik protokolus, zemējuma pases.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **         **      **  **    **  ********  
 **     **  **    **   **  **  **  ***   **  **     ** 
 **     **  **    **   **  **  **  ****  **  **     ** 
 **     **  **    **   **  **  **  ** ** **  ********  
 **     **  *********  **  **  **  **  ****  **        
 **     **        **   **  **  **  **   ***  **        
 ********         **    ***  ***   **    **  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727