UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Drošinātāji sit ārā
Autors: OskarsB ()
Datums: 10/10/2013 18:29

Man ir māja (iekšā mājā ir drošinātāji), no mājas uz Latvenergo skaitītāju (kurš ir uz ielas) ir pazemes kabelis. Ik pa laikam (vienu dienu 5 reizes, citu dienu ne reizi) izsit galvenos drošinātājus pie skaitītāja, neviens no mājā esošajiem drošinātājiem netiek ne reizi izsists - tikai pie skaitītāja uz ielas.
Un diemžēl cik elektriķu, tik viedokļu:
Vieni saka, ka mājā iekšā kaut kur ir īssavienojums (esam pārbaudījuši visas iespējamās elektroiekārtas un šī versija neapstiprinās)
Nākošais saka, ka 100% pazemes kabelis ir bojāts kaut kādā vietā un jāliek jaunu.
Pēdējā versija ir ka pie skaitītāja ir 20B drošinātāji un vajag saukt Latvenergo, lai maina uz 20C, jo tādai mājai 20B esot pa švaku. (Kaut gan 5 gadus nav bijušas nekādas problēmas).

Kā labāk rīkoties? No kura gala sākt visu pārbaudīt? Kaut kā negribās tagad rakt jaunu kabeli no mājas uz skaitītāju, ja nav 100% pārliecības ka tas ir pie vainas, neliekas arī ka Latvenergo piekritīs mainīt drošinātājus.

Varbūt ir kāds padoms?

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: Didzisp ()
Datums: 10/10/2013 19:03

Kabeli tak var abos galos atvienot un elementāri izmērīt. Ja sit 20A ārā, tad tur pamatīgai noplūdei jābūt un katrs lauku elektriķis to mācēs noteikt.

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: OskarsB ()
Datums: 10/10/2013 19:07

A ja tur ir mikroplaisa kurā ik pa brīdim iekļūst mitrums (uzkrājas) un tajā brīdī arī izsit? Atvienojot un pārbaudot jau noplūdi neatradīs!?!

Re: Drošinātāji sit ārā
Datums: 10/10/2013 19:28

Nu nezinu, mana versija ir tāda, ka iekštelpās drošinātāji ir par vienu burtu nejūtīgāki nekā āra skapī. Savukārt cēlonis varētu būt patērētāju skaits uz to vadu, piemēram ir vairāki patērētāji, kuri tērē ap 15A un tad ieslēdzas elektriskais boilers un gatavs, 20A sasniegti un sit ārā drošinātāju, ja iekštelpās nejūtīgāki, tad pirmo izsit LE kastē. 20A var diezgan viegli sasniegt un ēdelīgākie ir elektriskās plītis, sildītāji, tējkanna, putekļsūcējs utt. Tur var ātri nolasīties tie A. LE manuprāt drošinātāju nemainīs, tie jāmaina par klasi jūtīgāki iekštelpās. 20A mājai ir tā knapi, dzīvoklim ok, dzīvojamai mājai prasās pēc 25, bet tas jau cits stāsts.

Re: Drošinātāji sit ārā
Datums: 10/10/2013 19:30

Jā, nu ja par to jaudu, tad jāņem vērā, ka ir 1f un 3f pieslēgumi. 1f pieslēgumā variantu nav, bet 3f var iekšējos tīklus sadalīt pa fāzēm. Tie visi ir iekšējie slēgumi.

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: OskarsB ()
Datums: 10/10/2013 19:46

Ja jau būtu pa maz A, tad jau sen būtu sākuši sist ārā - pēdējā laikā nav pilnīgi neviena elektroiekārta mainīta vai pirkta jauna, bet problēmas sākās pirms dažām nedēļām. Ilgākais ir bijis 4 dienas kad ne reizi neizsit, biežākais bijis reizes 5 pat nakts laikā. Vakar pat nevarēja ieslēgt - kā slēdza iekšā tā momentāli izsita, reizes 4 pamēģināju, tā arī neieslēdzās. Uz nakti tā arī neslēdzu, kā no rīta slēdzu iekšā tā uzreiz ieslēdzās.

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: OskarsB ()
Datums: 10/10/2013 19:46

ir 3 f pieslēgums

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: Rx ()
Datums: 10/10/2013 19:50

Vinis Radio jau visu pareizi pateica. Galvenais: Nepārkāpt ar kopējo jaudu, jeb tās strāvu 20A, kas būs 4,6kW ( ja ir vienfāzes skaitītājs). Nu tad sāciet ar to: saskaitiet jaudu, ko esat ieslēdzis, kad izsit drošinātāju. Pieņemt, ka ieslēdzas arī ledusskapis. Un ņemiet vērā, ka ieslēdzoties, tas patērē ap 2 reizes lielāku strāvu, bet īslaicīgi. Ja drošinātāju sit ārā tad, kad neesat mājās, jeb patēriņš neliels, tad vaina Latvenergo drošinātājā, vai kabelī. Kabeļa parametrus var pārbaudīt to atslēdzot no patērētājiem un mērot izolāciju pretestības!

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: Pavels.O ()
Datums: 10/10/2013 21:13

1. Drošinātājiem nav drupu, B un C grupas ir automātslēdžiem.
2. Pārbaudīt kabeli nav tik viegli no birokrātiskā viedokļa, jo ir jāatvieno kontakti izskaitē, bet tur ir plombēts.
3. Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 261-07 "Ēku iekšējo elektroinstalāciju izbūve" nosaka normas elektroinstalācijas arī kabeļa pārbaudei. 1x6 gados
[likumi.lv]
4. IR jāveic elektroinstalācija pretestības mērījumi ar ommetru, gan kabelim, gan iekšējai instalācijai.
5. Ir jāizvērtē aizsardzības automātu selektivitāte.
6. Ja ir ok ar izolāciju, var rēķināt vai izmērīt patērētās jaudas, labāk jau uzlikt reģistratoru un censties noķert atslēguma momentu.
7. Precīzāk jāzina kāpēc atslēdzas, no pārslodzes vai momentānā atslēdze nostrādā.
8. Jādabū normāls elektriķis, kurs uz vietas izvērtēs situāciju, jo 3f 20 A ir pietiekama jauda, ko nakts laikā vienlaicīgi dabūt grūti, kaut gan ja viss ir uzsēdināts uz 1 fāzes un šai fāzei aizsardzība nostrādā no pārslodzes, bet ievadā ir 3 fāzu automāts, kurs atslēgs uzreiz visas 3 fāzes, bet šinī gadījumā nav ievērota ne selektivitāte, ne slodzes sadalījums.
9. Ir jāredz situācija dabā!

Re: Drošinātāji sit ārā
Autors: Pavels.O ()
Datums: 10/10/2013 21:24

Automātslēdzi, kurš atslēdzās no pārslodzes, nevar ieslēgt kamēr nebūs atdzisis.
Dažkārt (ļoti reti) īsslēguma strāva ir tuvu nominālais slodzes strāvai, tad automātslēdžiem ir problemātiski strādāt, jāveic cilpas fāze-mulle mērījums, kurš parādīs iekšējo tīkla pretestību un īsslēguma strāvu.
bet fakts ka atslēdzas ievada automātslēdži nevis automātslēdži māja norāda uz selektivitātes problēmām, vai nu strāvu nomināli nav pareizi, gadās ka dažādi ražotāji.
Ir biežas problēmas ja vienā ķēdē lieto automāslēdžus un drošinātājus.
un vēl ir n-varianti

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **        ********   **     **  **    ** 
 **     **  **        **     **  **     **   **  **  
 **         **        **     **  **     **    ****   
 ********   **        ********   *********     **    
 **     **  **        **         **     **     **    
 **     **  **        **         **     **     **    
  *******   ********  **         **     **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727