UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5
PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Grieta ()
Datums: 16/05/2014 16:32

Sākšu vēl vienu tēmu par malkas apkuri :)

Viss šis ir par nelielu vecu mājeli Rīgā, ko plānojam atjaunot. Vispirms dabūjām tāmi par gāzes apkuri un sapratām, ka tas ir par traku - salikās, ka zelta trubas tiks liktas zemē un pie sienām kabināti svarowski radiatori... Un vēl piedevām visu dzīvi krieviem jāmaksā. Paldies!

Tad es ļoti ļoti daudz gūglēju un nonācu pie malkas apkures...

Vīrietis paziņoja, ka viņš negrib kurināt, bet es šamam saku, ka var uzlikt akumulatorus un būs jākurina tikai vienreiz dienā - piekrāmē līdz ūkai, pielaiž spičku un ļauj lai lēnu garu izdeg :) Siltums uzkrāsies un pēc tam ar automātiku novadīsies uz apkures iekārtām pa māju visas dienas garumā...

Pagaidām neesmu pielauzusi :D (Otrā labākā alternatīva - granulas, bet nepatīk katlu cenas un atkarība no pāris kvalitatīvo granulu ražotājiem)

Tad nu sākas visādi prakstiskas dabas jautājumi...

1. - Ja malkas gāzģenerācijas katls stāv ēkas 1. stāvā, vai akumulators (-i) un kombinētais boileris var atrasties pagrabā (faktiski tieši zem katla)? Patēriņš notiks tikai 1. stāvā un varbūt kaut kad tālākā nākotnē - bēniņos... Un varbūt viens radiators jāievelk arī pagraba telpā, lai sauss un silts...

2. - Vēl par ūdens sildīšanu ar malkas katlu ārpus apkures sezonas - cik sarežģīti būtu uztaisīt tādu sistēmu? Te gan vēl viens aspekts - cik ''ļoti'' gribēsies kurināt to katlu siltā laikā...

Paldies par sakarīgām atbildēm un ieteikumiem!

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 16/05/2014 18:37

Kapēc doma katlu likt 1.stāvā ? Pagrabs būtu pateicīgāks, tieši ar to aspektu, ka vasarā nekas netraucē to kurināt, pagrabs līdz ar to silts. Siltuma akumulators tiek siltināts jebkurā gadījumā, tātad siltuma izdalījumi no tā mazi un tam labāk būtu atrasties vai nu katlam blakus vai droši var atrasties augstāk. Tomēr viennozīmīgi siltuma akumulators vajadzīgs tad, kad ir gabalmateriāla apkure - malka, ogles, kūdras vai koka briketes.- tas ir ,ja apkuri - kurināmā ielādi grūti automatizēt. Un šads risinājums nosaka to, ka katla jauda ir vajadzīga vismaz 5...8x lielāka nekā automatizētam katlam, jo vakarā kurinot ar gabalmateriālu apkure ilgst 3..6 stundas. Kurēšnas bremzēšana nav vēlama, jo tā bojā katlu, tapēc kvēlošanas režīmu labāk neizmantot. katla novietnei ( ja normāls pagrabs) pagrabā arī tāds pluss, ka telpu nebūtu jāmazgā, pietiek ar slaucīšanu, kamēr 1.stāvā? Kāpnes... tā cilvēkam paliekot vecākam var būt problēma,,, tapēc varbūt izmantot tādu malkas katlu, kuram var pielikt granulu degli.. tad arī simtgadniekiem tik bieži nebūs jākustās pa trepēm.

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Grieta ()
Datums: 16/05/2014 18:46

Paldies par sakarīgo komentāru!

Visur lasīju, ka apkurei ar akumulācijas principu vajag jaudas rezervi, BET tiešām 5-8 reizes???

Pagrabā ieeja no āra - neērti - un vēl trepes ļoti stāvas...

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Lov2xlr8 ()
Datums: 16/05/2014 19:40

[www.stropuva-katli.lv] siem katliem nav nekadas vainas, dzive pieradijusi sevi tikai no labas puses, vel var nemt granulu katlu. ar granulnieku ir laba lieta ka tas visu laiku kuraas un vairak pa 40 gradi nevajag sistemai, jo ir konstanta teperatura telpas ir patikami 20-24 gradi ka pats esi saregulejis regulatorus. gribi letakas caurules nem ppr ar skiedru ieksa, viena radiatora uzstadisana ir ap 60-80 euro gabala caurulu uzstadisana ap 2-4euro metera ta ka nav tik dargi

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 16/05/2014 20:30

Nu ieeju pagrabā var taču pārtaisīt

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Grieta ()
Datums: 16/05/2014 21:34

Jā, es jau arī par šito šovakar štukoju...

Un automatizācijai moš vēl var pievienot elektrisko sildītāju, ko iedarbināt, kad jāaizbrauc pāris vīkendus ziemas salā uz laukiem vai kādu nedēļu uz kalniem izdodas tikt...

Bāc, tagad vēl būtu jāsāk domāt, kam šito visu varētu uzticēt uztaisīt tā, lai viss darbojas, ir efektīvi un sasniedzas rezultāti, kas cerēti!

Es vispār esmu kādu laiku darbojusies būvēšanās jomā (konkrēti - arhitekterēšanā), bet pirmo reizi to daru priekš sevis - pēkšņi viss jāatklāj no jauna :D

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Grieta ()
Datums: 16/05/2014 21:36

Lov2xlr8 Wrote:
-------------------------------------------------------
> [www.stropuva-katli.lv] siem katliem nav
> nekadas vainas, dzive pieradijusi sevi tikai no
> labas puses, vel var nemt granulu katlu. ar
> granulnieku ir laba lieta ka tas visu laiku kuraas
> un vairak pa 40 gradi nevajag sistemai, jo ir
> konstanta teperatura telpas ir patikami 20-24
> gradi ka pats esi saregulejis regulatorus. gribi
> letakas caurules nem ppr ar skiedru ieksa, viena
> radiatora uzstadisana ir ap 60-80 euro gabala
> caurulu uzstadisana ap 2-4euro metera ta ka nav
> tik dargi


Man granulu katliem nepatīk cena un tas, ka ir reāla atkarība no pāris kvalitatīvo granulu ražotājiem... Tie var celt cenas ne pa jokam, jo nav diži lielas konkurences.

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Didims ()
Datums: 16/05/2014 21:41

Vispār jau plānot vajadzētu tam, kas ar to lietu ņemsies. Savādāk būs, ka sapplānosi un sabūvēsi labas lietas, a kā pati saki, kurināt negribēs. Ja pasākums ir Rīgā izdevīgums malkas cenā ievērojami samazinās, plus vēl tā malka kautkur jāglabā, plus vēl sausu nopirkt jāiemanās, un tas jau atkal sadārdzina. Ja ļoti gribas malku, var kamīnu ielikt, vēlāk varēs pa bišķim taupīt granulas, kad būs entuazisms. Bet tā granulas ir diezgan saprātīgs risinājums. Labs gāzģenerācijas katls arī būs dārgāks par vienk. malkas katlu. Plus vēl granulu apgādi var censties izplānot tā, lai var izmantot lielos big-bag maisus, no kuriem ar šneku granulas padod katla bunkurā, tad arī nevīrietis bez stresa un iespringuma tiks ar to galā. Var jau arī ar mazajiem maisiņiem izplānot glabātuvi pagalmā pie ārsienas ar iebaramo lūku uz leju vai sāniem katla bunkurā, lai celšana un staipīšana mazāka.
Ja tomēr gribas malku un akumulatoru, izdarīt var visu. Bet jau atkal malkas katls (jaudīgāks) plus apsaiste plus labi nosiltināts akumulators vai nesanāk pat dārgāk par labu granulu katlu.
Ar akumulatoru vērts ņemties, ja plāno kaut kad savienot ar karstā ūdens sildīšanu no saules vasaras siltajos mēnešos.

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Autors: Didims ()
Datums: 16/05/2014 21:48

Viss ir saistīts. Ja paliks dārgākas granulas, tam sekos arī malka. Un granulas kļūs dārgākas, ja pieaugs cenas malkai, gāzei, elektrībai, naftai etc.
Lai samazinātu granulu cenu iespējamos lecienus jāplāno glabātuve, lai pietiek visai sezonai un granulas jāpērk vasarā pa mierīgo. Un ko Tev dos mega daudzi kvalitatīvu granulu tirgotāji. Patiesība ir tāda, ka atradi vienu, kas Tevi (Tavu katlu) apmierina pēc cenas un kvalitātes un pie tā arī turies, ar laiku kā patstāvīgajam klientam arī kādu atlaidi iedod vai ārpus rindas atved, ja pēkšņi savajagās.

Re: PAR malkas gāzģenerācijas katla apkuri
Datums: 16/05/2014 22:12

Es arī domāju, ka vērts izskatīt granulu katlu kā potenciāli labāko variantu, jo daudz kas no praktiskajiem aspektiem jau te ir tālredzīgi pateikts un tas tā arī ir. Malkas katls nelīmējas kopā ar pilsētas dzīvesveidu un iekārtojumu un tas ir ļoti svarīgs moments.

Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   ********   **    **   *******  
 **     **  **     **  **     **  **   **   **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **  **    **     ** 
  ********  ********   **     **  *****      ******** 
        **  **     **  **     **  **  **           ** 
 **     **  **     **  **     **  **   **   **     ** 
  *******   ********   ********   **    **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727